Замінивши рисові зерна на перлові, можна урізноманітнити смакові якості плову. Така страва стане більш корисним і насиченим великою кількістю мікроелементів. Пропонуємо урізноманітнити меню приготувати плов з перловки.
Плов з перловки з м’ясом в казані
Класика приготування – це плов з бараниною. Щоб блюдо не вийшло сухуватим, рекомендується додавати курдючний жир.
Інгредієнти:
- м’ясо – 550 г;
- сіль;
- перловка – 2 гуртки;
- гострий перець – стручок;
- корінь моркви – 1 шт.;
- спеції;
- курдючний жир – 100 р;
- барбарис – 0,5 ч. ложки;
- цибулина;
- зіра – 5 м;
- часник – 3 зубки.
Дії:
- Порубаний курдючний жир помістити в казан. Засмажити. Повинно виділитися багато жиру. Дістати курдюк.
- Різану моркву покласти в казан.
- Нашаткувати цибулину. З’єднати з морквою. Смажити, поки овочі не забарвляться в красивий золотистий відтінок.
- Порубати м’ясо. Шматки повинні бути великими. Помістити в казан. Засмажити.
- Посипати сіллю. Закинути барбарис. Помістити стручок перцю. Додати зіру. Посипати спеціями. Залити водою. Вона повинна повністю закрити продукти. Проварюють півгодини.
- Промиту крупу просушити. Висипати на сковорідку. Прожарити. Потрібно три хвилини. Перекласти в казан. Додати часникові зубки, які не треба заздалегідь очищати.
- Тушкувати страву півгодини. Вимкнути вогонь, і настояти чверть години.
Як приготувати з куркою
Плов з перловки з куркою виходить ніжним і ароматним.
Інгредієнти:
- сушений кріп;
- куркума;
- куряча грудка – 2 шт.;
- каррі;
- морква – 2 шт.;
- коріандр;
- курячий жир – 2 ст. ложки;
- часник – 3 зубки;
- голівка великого лука;
- мелений перець;
- перлова крупа – 1,5 гуртки;
- сіль;
- барбарис.
Приготування:
- Щоб перлова крупа в процесі приготування не розвалилася, необхідно зерна промити, а потім помістити на суху сковорідку і прожарити 8 хвилин.
- Нашаткувати цибулину. Натерти морквину.
- Прокрутити курячі грудки в м’ясорубці.
- У сковороді розтопити жир. Додати підготовлені овочі. Потомити п’ять хвилин. Додати фарш. Підсолити і смажити, постійно перемішуючи.
- Додати перловку. Посипати спеціями. Залити водою. Рідини повинно бути більшим за обсягом, ніж засмажених продуктів. Помістити часникові зубки. Накрити кришкою.
- У процесі приготування страву не перемішувати. Готувати поки вода повністю не вбереться в крупу.
З грибами
Спробуйте приготувати пісний плов з перловки з грибами. Страва припаде до смаку любителям вегетаріанської їжі. Хороший варіант, щоб урізноманітнити меню пост.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 2 ст. ложки;
- чорний перець;
- стебло селери – 1 шт.;
- чебрець;
- печериці – 420 г;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- петрушка – 20 г свіжої;
- овочевий бульйон – 1 склянка;
- перлова крупа – 1 склянка.
Приготування:
- Помістити половину норми вершкового масла в каструлю. Розтопити. Додати промиту крупу. Смажити три хвилини. Перемішувати необхідно постійно.
- Нарізати цибулину. Селеру подрібнити. Порізати печериці.
- Дістати перловку. В каструлю покласти масло, що залишилося. Засипати селера і цибульні кубики. Засмажити. Додати гриби. Прожарити.
- Помістити перловку. Залити бульйон. Додати води, щоб рівень рідини був вище продуктів.
- Закип’ятити. Засипати спеціями. Перемішати. Томити годину. Кришка повинна бути закрита.
- Порубати петрушку. Присипати блюдо. Розмішати.
Плов з перловки в мультиварці
Найлегше – це приготувати плов в мультиварці. Пропонуємо готувати з дієтичним м’ясом – яловичиною.
Інгредієнти:
- гаряча вода – 2 мультистакана;
- перлова крупа – мультистакан;
- спеції;
- яловичина – 550 г;
- сіль;
- морква – 1 шт.;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- цибуля – 1 шт.
Дії:
- Нарізати яловичий шматок. Помістити в чашу з рослинним маслом. Включити режим «Смаження». Таймер – півгодини.
- Нарізати моркву. Для рецепту знадобляться кубики. Нашаткувати цибулю. Надіслати до м’ясних шматках. Потомити 8 хвилин.
- Помістити перловку. Підсолити і посипати спеціями.
- Залити водою. Включити режим «Плов». Після закінчення режиму страва відразу подавати.
Готуємо в духовці
Чудова альтернатива звичним плову. Блюдо виходить ситним і поживним.
Інгредієнти:
- перловка – 1,5 гуртки;
- соняшникова олія – 5 ст. ложок;
- часник – 6 зубчиків;
- свинина – 420 г;
- вода – 440 мл;
- лаврове листя – 3 аркуша;
- цибуля – 1 шт.;
- спеції;
- морква – 2 шт.;
- сіль;
- томатна паста – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Залити крупу водою. Відставити на 6 годин.
- Натерти морквину. Порубати цибулю. Очистити часникові зубки.
- Нарізати м’ясної шматок. Просушити.
- Помістити в казан з олією овочі. Засмажити. Додати свинину. Готувати чверть години.
- Посипати спеціями. Підсолити. Закинути лаврушку. Перемішати. Додати перловку. Влити томатну пасту. Помістити часникові зубки. Залити водою. Перемістити в духову піч. Накрити кришкою.
- При режимі 200 градусів потрібно готувати півгодини.
Рецепт з яловичиною
Цей рецепт відрізняється від звичайного плову тільки крупою. Відмінне застосування перловых зерен, при якому страва сподобається навіть тим, хто не любить перловку.
Інгредієнти:
- часник – 6 зубчиків;
- яловичина – 850 м;
- куркума;
- вода – 520 мл;
- зіра;
- цибуля – 3 шт.;
- сіль;
- коріандр;
- корінь моркви – 2 шт.;
- перець чилі сухий;
- рослинне масло – 110 мл;
- перловка – 2 гуртки.
Дії:
- Заздалегідь замочити крупу і потримати 6 годин.
- Нарізати яловичу м’якоть. Прогріти в казані масло. Помістити м’ясні шматки. Засмажити.
- Залити водою (половиною). Тушкувати під кришкою близько години.
- Нашаткувати цибулину. Нарізати моркву. Перевірити стан м’яса. Якщо м’яке – додати овочі. Якщо щільне – тушкувати ще.
- Тушкувати м’ясо з овочами 7 хвилин. Залити водою. Насипати спеції. Присолити. Помістити часникові зубки, які попередньо очистили.
- Закинути перловку. Залити водою вище рівня крупи приблизно на сантиметр. Накрити кришкою. Готувати до м’якості зерен. Вимкнути вогонь. Настояти 17 хвилин.
Вегетаріанський плов з овочами
Річний, соковитий і яскравий варіант приготування.
Компоненти:
- імбир;
- гарбуз – 120 г;
- перець болгарський – 1 шт.;
- перловка – 0,5 гуртки;
- томати – 4 шт.;
- томатна паста – 1 ст. ложка;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- часник – 4 зубки;
- коріандр;
- зелень;
- корінь моркви – 1 шт.;
- куркума.
Дії:
- Відставити на 7 годин крупу у воді. Злити рідину. Залити новою і варити перловку.
- Натерти морквину. Порубати цибулю.
- Рослинне масло влити в сотейник. Насипати спеції. Перемішати. Помістити овочі. Прожарити.
- Порізати помідори і відправити в сотейник. Влити томатну пасту. Перемішати. Присолити.
- Порубати гарбузову м’якоть. Надіслати до засмажки. Помістити перловку. Закинути часникові зубки і порубаний перець. Залити водою. Продукти повинні повністю покритися рідиною.
- Томити 17 хвилин. Прикрасити зеленню.