Плюшки – це апетитна здоба з дріжджового тесту, яка сформована з плоских (плоских або розплющених) шарів. Вони родом з дитинства. Любителям здоби на пострадянському просторі більш відомі випускаються хлібозаводами плюшки з цукром з дріжджового тіста, але крім них існують інші види начинки і способи формування цих булочок. Наприклад, плюшки з маком, сиром або корицею, часто згадувані в казці про Карлсона, який живе на даху.
Класичні плюшки з цукром з дріжджового тіста
Класичні плюшки, їх називають ще московськими, з дріжджового тіста печуться без начинки, шари основи при формуванні булочки поділяються прошарком з рослинного масла і цукру. Але навіть при відсутності начинки випічка улюблена дорослими і дітьми, як частування до чаю або в полудник з кефіром, цикорієм або молоком.
Щоб спекти булочки-плюшки за класичним рецептом потрібно взяти:
25 г пресованих дріжджів;
стакан молока;
190 г цукрового піску;
570-600 г борошна;
70 г вершкового масла або маргарину для випічки;
3 столові яйця;
50 мл рослинного масла.
Порядок дій:
Пресовані дріжджі розчинити у теплому молоці, туди ж додати 90 г цукрового піску і стільки ж борошна. Розмішати все, щоб не було грудок, і залишити в тепленькому містечку до пробудження дріжджів, про що розповість пишна пінна шапка на поверхні опари.
Масло розтопити і остудити. Від яєць відокремити один жовток для змащування сформованих виробів, а ціле яйце і білок збовтати виделкою до однорідності.
У підійшла опару влити масло, яйця, розмішати і після цього невеликими порціями вводити просіяне борошно.
Замісити некруте м’яке тісто, якому необхідно підійти в теплі. На це піде від 40 хвилин до однієї години. Залежить від температури в приміщенні. Коли маса стане більше в два рази, з нею вже можна працювати.
Колобок з тіста поділити на вісім однакових частин. Кожну з них розкачати в тонкий круглий пласт, пройтися по ньому силіконової пензлем, змоченим рослинною олією і притрусити зверху цукром. Для класичного способу формування потрібно згорнути рулетом, скласти його навпіл, кінці зліпити разом, а від згину зробити поздовжній розріз, не доходячи до кінця заготовки. Розгорнути отримані половинки, щоб вийшла плюшка-сердечко.
Заготовки помістити на деко, заздалегідь застелений пергаментом або змащений жиром, розгортаючи розрізи шарами вгору.
Здоба з макової прошарком не менш популярна, ніж її цукрові сестрички. Для випічки можна використовувати готову начинку або приготувати її самостійно. У другому випадку можна бути повністю впевненим у користь булочок і відсутності в випічки різних загусників і шкідливих консервантів.
Склад продуктів для дріжджового тіста і макової начинки:
580 мл теплого молока (у тому числі 200 мл для запарювання маку);
40 г пресованих дріжджів;
260 г цукру (60 г – в тісто і 200 м – у начинку);
120 г вершкового масла або маргарину;
3 столові яйця;
900-1000 г борошна вищого сорту;
200 г маку.
Щоб спекти булочки з маковою начинкою необхідно дотримуватися порядку дій:
Аналогічно класичним варіантом замісити тісто. З молока, дріжджів, цукру 60 г борошна приготувати опару. Витримати 20-30 хвилин в теплі.
У розтоплене масло злегка вбити яйця і розмішати здобу до однорідності.
Змішати опару і здобу, ввести муку і замісити тісто, яке буде м’яким і трохи буде липнути до рук. Залишити підходити на годину або трохи більше.
Для начинки закип’ятити молоко, всипати в нього промиті зерна маку і варити все на слабкому вогні п’ять хвилин. Потім прибрати з плити, накрити кришкою і упаривать 60 хвилин.
Розпарений мак відкинути на друшляк, злегка придавлюючи ложкою зцідити зайву рідину. Потім перекласти в чашу блендера, всипати цукор і ретельно перебити. Начинка готова.
Готове тісто розкачати в джгут, розділити на рівні частини, формуючи кульки і розплющуючи в коржі товщиною 3-5 мм.
У кожну заготовку помістити 1-2 чайних ложечки начинки і сформувати булочки формою сердечка.
Вироби перемістити зі столу на деко з пекарської папером.
Любителям глянцевою скоринки на випічці можна змастити яйцем і запекти при 180-200 градусах. Час – 20-30 хвилин.
Більш популярною здобної дріжджовий булочкою з сиром, звичайно, є ватрушка. Але плюшки з сирною начинкою не менш апетитні, тим більше, що їх можна сформувати більш цікавими способами, ніж звичні ватрушки або класичні плюшки.
Для булочок можна скористатися одним з наведених вище рецептів, а можна замісити здобне тісто на дріжджах і сметані, для якого слід підготувати:
250 мл теплого молока;
150 г цукру;
50 г сметани;
50 г вершкового масла;
30 мл олії;
14 г сухих швидкодіючих дріжджів;
сіль;
ваніль;
400 г борошна вищого сорту.
До складу сирної начинки входять:
250 г ніжного сиру;
100 г цукрового піску;
50-70 г розпарених родзинок;
2 яйця (одне яйце знадобиться для змащування поверхні);
ванільний порошок.
Хід роботи:
Тісто готується безопарним способом. Спочатку змішують молоко, сіль, цукор, сметану, розтоплене вершкове і рослинне масло до максимальної однорідності.
Окремо змішати борошно, сухі дріжджі і ваніль. З’єднати сухі і рідкі компоненти. Вимісити масу, щоб вона повністю отлипала від рук. Дати їй дозріти в теплі до збільшення розмірів.
Для начинки змішати протертий через сито сир з цукром, яйцем ваніллю і родзинками.
Тісто, що підійшло розсікти на два рівних шматка. Кожен розкачати в тонкий корж 6-7 мм, змастити половиною сирної прошарку, загорнути рулетом і розділити його на відрізки 3-4 см завтовшки. Встановити плюшки зрізом вниз на застелене папером деко і покрити зверху яєчної болтанкою; По-іншому можна сформувати булочки, розрізавши пласт тіста на прямокутники, у центр кожного покласти трохи сирної начинки. По діагоналі зробити в двох кутах невеликі надрізи. Протягнути один куточок в отвір на протилежній стороні, а інший – обернути, щоб стала трохи видно начинка. Змастити їх яйцем і можна трохи присипати цукром.
Не залежно від способу формування на випічку булочок з сирною начинкою знадобиться приблизно 20 хвилин при 180-200 градусах.
Смачні булочки з корицею не поступаються знаменитим синнабонкам. Сформувати булочки можна у вигляді сердечок або нарізаного на шматочки рулету. Другий спосіб краще, оскільки дозволяє прикрасити зверху випічку цукрової або горіховою крихтою.
Для здобної дріжджовий основи, ароматною прошарку і прикраси будуть потрібні:
500 мл молока;
25 г свіжих дріжджів;
100 г цукрового піску (половина в тісто, інша – для начинки);
130 г вершкового масла, з них 50 г – в начинку;
800 г борошна хлібопекарського;
20 г порошку кориці;
1 яйце;
100 г горіхової крихти.
Спосіб випічки:
У 200 мл теплого молока розчинити дріжджі, почекати поки воно вкриється піною. Потім додати вершки, молоко, цукор, розтоплене тепле масло і борошно. Замісити тісто м’яке, але не пристающее до рук. Воно повинно підходити протягом години в теплі, вдалині від різких шумів і протягів;
Для прошарку розтопити вершкове масло, змішати його з цукром і меленою корицею. Добре розмішуючи домогтися рідкої солодкої суміші коричневого кольору з ароматом кориці;
Дочекавшись збільшення габаритів грудки тісто трохи обім’яти його. Потім розкачати в прямокутний пласт зі сторонами 20 і 50 см. Кожен квадратний сантиметр цього прямокутника змастити підготовленою начинкою, згорнути рулетом і розділити ножем на булочки по 1,5-2 см;
Укласти заготовки зрізом вниз на деко, після двадцятихвилинної расстойки змастити яйцем, збитим з 20 мл холодної води, обсипати крихтою і випікати в прогрітій духовці.