Цей продукт цінується в різних країнах, його скрізь виготовляють з однієї і тієї ж муки, але смак у нього різний. Все залежить від рецепту і особливостей випічки. На Русі його пекли здавна, але що це таке – подовий хліб? Чим він відрізняється від іншої випічки? Про це та багато іншого ви дізнаєтеся в цій статті.
Подовий хліб – що це таке
Подовий хліб – це російська назва, що означає, що випічку роблять без форми. Виходить круглий коровай.
Дно російської печі раніше називали «під», звідси і назва.
Щоб розігріти піч для випічки потрібно було не менше 3 годин. Потім великі вугілля зсували вглиб, а дрібну попіл і пил скидалися березовим віником. Короваї на аркуші, притрушенном борошном, ставили в піч і випікали.
Тепер для випічки хліба є багато нових можливостей. З’явилися хлібопічки і мультиварки. У магазині можна купити пшеничний і житній подовий хліб. Або випекти смачну, запашну хлібину з золотистою скоринкою вдома самостійно.
Склад, калорійність і харчова цінність продукту
Хліб – калорійний продукт. У білій буханці міститься 265 ккал на 100 г, житнього на 100 ккал менше. Різна і харчова цінність цих видів випічки. Цінність білого хліба, незважаючи на високу калорійність, у тому, що він не подразнює слизову шлунково-кишкового тракту. Тому його радять їсти тим, у кого гастрит, виразка, гастродуоденіт та інші захворювання.
Визначається поживна значимість хліба енергетичною і біологічною цінністю складових компонентів, вмістом білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних солей та інших корисних речовин.
Всі види хліба – вуглеводна їжа.
Лідером за вмістом мікроелементів є житній хліб подовий, склад якого (порція 100 г) містить денну норму Mn, половину норми Na, Cl, Fe, Cu, Ph. В білому хлібі більше, ніж у житньому, білка і вітамінів групи В, є селен і кальцій.
Користь і шкода подового хліба
Історія хліба налічує 15 тис. років. Про нього в народі складено багато хороших прислів’їв і приказок. Хліб вважається універсальною їжею, яка може задовольнити половину щоденної потреби у вуглеводах і на третину-в білках. Деякі люди, харчуючись тільки хлібом і водою, зберігають на довгі роки гарне здоров’я.
У цельнозерновом хлібі багато вітамінів групи В, які захищають нервову систему від стресу. Хліб – один з найбільш шанованих продуктів у всі часи. Без нього не обходилася жодна трапеза наших предків. Багатьох в дитинстві вчили дбайливо ставитися до хліба, не викидати його.
Є також у хлібі вітаміни молодості – А і Є. В одній буханці міститься полтаблицы Менделєєва – Zn, Mg, Mn, I, Se та інші мінеральні елементи.
Існують збагачені сорти хліба – на молочній сироватці з вітамінами і мікроелементами. Коштують вони трохи дорожче, ніж звичайні буханця, але користуються попитом покупців.
Однак не весь хліб приносить користь організму. Білий пшеничний хліб, виготовлений з борошна вищого сорту, вважається найменш корисним. Після його вживання різко збільшується цукор в крові, а потім так само різко падає. Це ще більше загострює голод.
Набагато корисніше для тих, хто сидить на різних дієтах, спостерігаючи за своїм здоров’ям і фігурою, хліб сірий або чорний. Його роблять із суміші пшеничного і житнього борошна. Організм її перетравлює довше і тому довго не хочеться їсти. У ньому багато корисних речовин – мікроелементи, мінеральні солі, клітковина для правильної роботи кишечника.
Для травлення гарний також цільнозерновий хліб. Він темніше за кольором, ніж пшеничний, з частими вкрапленнями зерен. Багато плутають хліб зі злаками і цільнозерновий. Відмінність першого в тому, що він робиться з звичайної борошна, і до нього додається кукурудза, овес, рис, жито, ячмінь чи просо.
Повна відмова від мучного може призвести до депресії, занепаду сил і дратівливості. Є його потрібно в міру. Добова норма – 150 г сірого або чорного хліба, по 1 шматочку до кожної трапези.
Як спекти подовий хліб в домашніх умовах
- У невеликій чашці розчиняють сухі дріжджі, мед, і заливають все теплою рідиною. У чашу просівають борошно, кладуть сіль і заливають розчинені дріжджі. Додають оливкову чи звичайне пісне масло. Місять тісто.
- Зручно робити заміс за допомогою спеціального міксера. Роблять це протягом приблизно 8 хвилин.
- Коли тісто стане однорідним, його дбайливо збирають в кулю, поміщають в чашу, де відбувалося замішування, накривають і залишають піднятися. Обсяг тесту збільшується мінімум в 2 рази.
- Тісто, що піднялося кілька секунд підмішують. Кладуть на дошку, присипану борошном, ділять на частини. З кожної частини формують буханець.
Сформовані вироби кладуть на деко, застелений папером. У ресторанах і на виробництві використовується для випічки подова піч, будинки – духовка.
Класичний рецепт в духовці
Пропонований рецепт випічки, перевірений на практиці і найпростіший. Кількість кожного інгредієнта в ньому можна зменшити за своїм бажанням.
Продукти:
- 1200 мл води;
- 45 г солі;
- 2 кг борошна;
- 100 р олії;
- 50 г цукру;
- 30 г дріжджів.
Процес приготування:
- Всі продукти змішують з рецепту. Воду попередньо підігрівають до 40 °C.
- Замісивши тісто, ставлять його підніматися на 2 години в тепле місце.
- Тісто збільшиться в розмірах приблизно в 3 рази.
- Його ділять на рівні шматки по 600 р.
- Формують руками на дошці круглі буханці і випікають.
Готуємо в хлібопічці гарбузовий хліб
Цей спосіб приготування дуже зручний, тісто не потрібно багато разів вимішувати, стежити за часом випічки – машина все зробить сама. Залишиться тільки покласти продукти в потрібній пропорції.
У комплекті з кожною хлібопічкою йде збірка рецептів різної випічки. Спробуйте приготувати один з цікавих і корисних видів хліба з гарбузом.
Продукти
- 190 мл води (t 40 °C);
- 100 г тертого гарбуза;
- 450 г борошна;
- 1,5 ч. л. солі;
- 2 ст. л. цукру;
- 2 с. л. сухого молока;
- 1 с. л. вершкового масла;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 2 ч. л. сухих дріжджів;
- 50 г смажених гарбузового насіння.
Приготування:
- Форму хлібопічки змащують перед початком випічки рослинним маслом.
- Закладають продукти в порядку, зазначеному в рецепті.
- Включають програму випічки основного хліба.
- Насіння додають після першого звукового сигналу.
- Дають готового хліба трохи охолонути і виймають з форми.
Готова буханець буде вагою близько 750 р.
В мультиварці
Такий хліб із зернами льону та насінням соняшника не кришиться, виходить з хрусткою, золотистою скоринкою.
Продукти:
- 300 мл води;
- 1,5 ч. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. олії;
- 1,5 ч. л. дріжджів;
- 400 г борошна 2 сорту;
- 1 ст. л. підсмаженого насіння;
- 1 ст. л. льону.
Етапи приготування:
- У теплої рідини розчиняють дріжджі, цукор, сіль.
- Додають борошно, насіння та зерна льону, масло.
- Перемішують всі силіконової лопаткою.
- Тісто виходить як густа каша, нетвердое.
- Його перекладають у змащену чашу мультиварки і розрівнюють.
- Вибирають функцію «Хлібопічка», щоб тісто встигло підійти.
- Через 3 години хліб готовий. Зверху буханець світла, але це не страшно, – всередині вона добре пропеклась. Її відразу дістають, і перекладають остигати на решітку.
Білий подовий хліб
Рецепт білого хліба в духовці
Продукти:
- 400 г борошна;
- 150 мл теплого молока;
- 100 мл води;
- 7 г (1 ч. л.) сухих дріжджів;
- 1/2 ст. л. цукру;
- 1/4 ст. л. солі;
- 2 ст. л. олії.
Етапи приготування:
- У теплому молоці розчиняють дріжджі. Залишають на 15 хвилин, щоб вони піднялися.
- Просіюють борошно, додають в нього закваску із дріжджів, сіль, масло і воду.
- Вимішують тісто на столі 5 – 10 хвилин, щоб воно не приклала до рук.
- Кладуть у посуд, змащену рослинним маслом, ставлять в тепле місце на 1 годину. Тісто має піднятися більш ніж в два рази.
- Формують акуратними рухами круглий хліб, кладуть на змащений лист на 30 хвилин.
- Пекти в гарячій духовці (200 °C) до готовності, зробивши надрізи зверху для виходу пари. Щоб на хлібі утворилася апетитна скоринка, на дно духовки можна поставити невелику миску з водою.
- Готовий коровай дістають з духовки і накривають рушником – нехай охолоне.
Що значить подовий хліб в раціоні сучасної людини? На це питання важко дати однозначну відповідь. Велика кількість продуктів призвело до зниження його ролі в харчуванні. Однак, добре б пам’ятати добрі традиції предків, коли хліб на Русі був всьому голова.