Подовий хліб: що це таке, склад, калорійність, користь. Як спекти подовий хліб в домашніх умовах – 4 рецепта

Цей продукт цінується в різних країнах, його скрізь виготовляють з однієї і тієї ж муки, але смак у нього різний. Все залежить від рецепту і особливостей випічки. На Русі його пекли здавна, але що це таке – подовий хліб? Чим він відрізняється від іншої випічки? Про це та багато іншого ви дізнаєтеся в цій статті.

Подовий хліб – що це таке

Подовий хліб – це російська назва, що означає, що випічку роблять без форми. Виходить круглий коровай.

Дно російської печі раніше називали «під», звідси і назва.

Щоб розігріти піч для випічки потрібно було не менше 3 годин. Потім великі вугілля зсували вглиб, а дрібну попіл і пил скидалися березовим віником. Короваї на аркуші, притрушенном борошном, ставили в піч і випікали.

Тепер для випічки хліба є багато нових можливостей. З’явилися хлібопічки і мультиварки. У магазині можна купити пшеничний і житній подовий хліб. Або випекти смачну, запашну хлібину з золотистою скоринкою вдома самостійно.

Склад, калорійність і харчова цінність продукту

Хліб – калорійний продукт. У білій буханці міститься 265 ккал на 100 г, житнього на 100 ккал менше. Різна і харчова цінність цих видів випічки. Цінність білого хліба, незважаючи на високу калорійність, у тому, що він не подразнює слизову шлунково-кишкового тракту. Тому його радять їсти тим, у кого гастрит, виразка, гастродуоденіт та інші захворювання.

Визначається поживна значимість хліба енергетичною і біологічною цінністю складових компонентів, вмістом білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних солей та інших корисних речовин.

Всі види хліба – вуглеводна їжа.

Лідером за вмістом мікроелементів є житній хліб подовий, склад якого (порція 100 г) містить денну норму Mn, половину норми Na, Cl, Fe, Cu, Ph. В білому хлібі більше, ніж у житньому, білка і вітамінів групи В, є селен і кальцій.

Користь і шкода подового хліба

Історія хліба налічує 15 тис. років. Про нього в народі складено багато хороших прислів’їв і приказок. Хліб вважається універсальною їжею, яка може задовольнити половину щоденної потреби у вуглеводах і на третину-в білках. Деякі люди, харчуючись тільки хлібом і водою, зберігають на довгі роки гарне здоров’я.

Дивіться також:  Пиріг Зебра – 7 покрокових рецептів

У цельнозерновом хлібі багато вітамінів групи В, які захищають нервову систему від стресу. Хліб – один з найбільш шанованих продуктів у всі часи. Без нього не обходилася жодна трапеза наших предків. Багатьох в дитинстві вчили дбайливо ставитися до хліба, не викидати його.

Є також у хлібі вітаміни молодості – А і Є. В одній буханці міститься полтаблицы Менделєєва – Zn, Mg, Mn, I, Se та інші мінеральні елементи.

Існують збагачені сорти хліба – на молочній сироватці з вітамінами і мікроелементами. Коштують вони трохи дорожче, ніж звичайні буханця, але користуються попитом покупців.

Однак не весь хліб приносить користь організму. Білий пшеничний хліб, виготовлений з борошна вищого сорту, вважається найменш корисним. Після його вживання різко збільшується цукор в крові, а потім так само різко падає. Це ще більше загострює голод.

Набагато корисніше для тих, хто сидить на різних дієтах, спостерігаючи за своїм здоров’ям і фігурою, хліб сірий або чорний. Його роблять із суміші пшеничного і житнього борошна. Організм її перетравлює довше і тому довго не хочеться їсти. У ньому багато корисних речовин – мікроелементи, мінеральні солі, клітковина для правильної роботи кишечника.

Для травлення гарний також цільнозерновий хліб. Він темніше за кольором, ніж пшеничний, з частими вкрапленнями зерен. Багато плутають хліб зі злаками і цільнозерновий. Відмінність першого в тому, що він робиться з звичайної борошна, і до нього додається кукурудза, овес, рис, жито, ячмінь чи просо.

Повна відмова від мучного може призвести до депресії, занепаду сил і дратівливості. Є його потрібно в міру. Добова норма – 150 г сірого або чорного хліба, по 1 шматочку до кожної трапези.

Як спекти подовий хліб в домашніх умовах

  • У невеликій чашці розчиняють сухі дріжджі, мед, і заливають все теплою рідиною. У чашу просівають борошно, кладуть сіль і заливають розчинені дріжджі. Додають оливкову чи звичайне пісне масло. Місять тісто.
  • Зручно робити заміс за допомогою спеціального міксера. Роблять це протягом приблизно 8 хвилин.
  • Коли тісто стане однорідним, його дбайливо збирають в кулю, поміщають в чашу, де відбувалося замішування, накривають і залишають піднятися. Обсяг тесту збільшується мінімум в 2 рази.
  • Тісто, що піднялося кілька секунд підмішують. Кладуть на дошку, присипану борошном, ділять на частини. З кожної частини формують буханець.
Дивіться також:  Торт Спартак: класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Сформовані вироби кладуть на деко, застелений папером. У ресторанах і на виробництві використовується для випічки подова піч, будинки – духовка.

Класичний рецепт в духовці

Пропонований рецепт випічки, перевірений на практиці і найпростіший. Кількість кожного інгредієнта в ньому можна зменшити за своїм бажанням.

Продукти:

  • 1200 мл води;
  • 45 г солі;
  • 2 кг борошна;
  • 100 р олії;
  • 50 г цукру;
  • 30 г дріжджів.

Процес приготування:

  • Всі продукти змішують з рецепту. Воду попередньо підігрівають до 40 °C.
  • Замісивши тісто, ставлять його підніматися на 2 години в тепле місце.
  • Тісто збільшиться в розмірах приблизно в 3 рази.
  • Його ділять на рівні шматки по 600 р.
  • Формують руками на дошці круглі буханці і випікають.

Готуємо в хлібопічці гарбузовий хліб

Цей спосіб приготування дуже зручний, тісто не потрібно багато разів вимішувати, стежити за часом випічки – машина все зробить сама. Залишиться тільки покласти продукти в потрібній пропорції.

У комплекті з кожною хлібопічкою йде збірка рецептів різної випічки. Спробуйте приготувати один з цікавих і корисних видів хліба з гарбузом.

Продукти

  • 190 мл води (t 40 °C);
  • 100 г тертого гарбуза;
  • 450 г борошна;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 с. л. сухого молока;
  • 1 с. л. вершкового масла;
  • 1 ч. л. ванільного цукру;
  • 2 ч. л. сухих дріжджів;
  • 50 г смажених гарбузового насіння.

Приготування:

  • Форму хлібопічки змащують перед початком випічки рослинним маслом.
  • Закладають продукти в порядку, зазначеному в рецепті.
  • Включають програму випічки основного хліба.
  • Насіння додають після першого звукового сигналу.
  • Дають готового хліба трохи охолонути і виймають з форми.

Готова буханець буде вагою близько 750 р.

В мультиварці

Такий хліб із зернами льону та насінням соняшника не кришиться, виходить з хрусткою, золотистою скоринкою.

Дивіться також:  Пиріг з ревенем – 9 смачних рецептів

Продукти:

  • 300 мл води;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. олії;
  • 1,5 ч. л. дріжджів;
  • 400 г борошна 2 сорту;
  • 1 ст. л. підсмаженого насіння;
  • 1 ст. л. льону.

Етапи приготування:

  • У теплої рідини розчиняють дріжджі, цукор, сіль.
  • Додають борошно, насіння та зерна льону, масло.
  • Перемішують всі силіконової лопаткою.
  • Тісто виходить як густа каша, нетвердое.
  • Його перекладають у змащену чашу мультиварки і розрівнюють.
  • Вибирають функцію «Хлібопічка», щоб тісто встигло підійти.
  • Через 3 години хліб готовий. Зверху буханець світла, але це не страшно, – всередині вона добре пропеклась. Її відразу дістають, і перекладають остигати на решітку.

Білий подовий хліб

Рецепт білого хліба в духовці

Продукти:

  • 400 г борошна;
  • 150 мл теплого молока;
  • 100 мл води;
  • 7 г (1 ч. л.) сухих дріжджів;
  • 1/2 ст. л. цукру;
  • 1/4 ст. л. солі;
  • 2 ст. л. олії.

Етапи приготування:

  • У теплому молоці розчиняють дріжджі. Залишають на 15 хвилин, щоб вони піднялися.
  • Просіюють борошно, додають в нього закваску із дріжджів, сіль, масло і воду.
  • Вимішують тісто на столі 5 – 10 хвилин, щоб воно не приклала до рук.
  • Кладуть у посуд, змащену рослинним маслом, ставлять в тепле місце на 1 годину. Тісто має піднятися більш ніж в два рази.
  • Формують акуратними рухами круглий хліб, кладуть на змащений лист на 30 хвилин.
  • Пекти в гарячій духовці (200 °C) до готовності, зробивши надрізи зверху для виходу пари. Щоб на хлібі утворилася апетитна скоринка, на дно духовки можна поставити невелику миску з водою.
  • Готовий коровай дістають з духовки і накривають рушником – нехай охолоне.

Що значить подовий хліб в раціоні сучасної людини? На це питання важко дати однозначну відповідь. Велика кількість продуктів призвело до зниження його ролі в харчуванні. Однак, добре б пам’ятати добрі традиції предків, коли хліб на Русі був всьому голова.

Прокрутка до верху