Здавна картоплі дали назву «другий хліб» і це ім’я цілком заслужено, так як цей овоч по популярності і частоті використання стоїть на одному щаблі з хлібом. Страви, що готуються з картоплі, присутні практично у всіх кухнях світу. В Росії картопля з’явилася в кінці XVII століття і став одним з відомих і улюблених страв.
Завдяки своїй універсальності, картопля готується різноманітними способами і технікою. Також він поєднується з будь-якими продуктами: м’ясом, морепродуктами, овочами, сирами та різними соусами.
Рецепт фаршированого картоплі
Один з оригінальних і цікавих рецептів цього овочу – це фарширований картопля, який запікають у духовці. Начинку можна використовувати різну, залежно від смакових уподобань та бажань, а також настрої. Найбільш популярними є рецепти картоплі, фаршированого м’ясним фаршем і грибами. Представляємо дані рецепти вашій увазі.
Картопля, фарширована м’ясним фаршем
Час приготування: одну годину.
Кількість порцій: 3.
Інгредієнти:
- Картопля – 6 шт.
- М’ясний фарш – 250 гр
- Сметана – 50 гр
- Сир – 50 гр (твердих сортів)
- Ріпчаста цибуля – 1 цибулина
- Морква – 1 шт.
- Сіль
- Чорний перець
- Свіжа зелень
Спосіб приготування:
- Для створення цієї страви картоплю рекомендується брати однакового середнього розміру.
Кухонним ножем видалити шкірку з картоплі, потім промити водою.
- Відварити картоплю цілком 15 хвилин. При варінні посолити.
- Поки вариться картопля слід підготувати начинку. Нарізати дрібно цибулю і моркву натерти на тертці. Потім обсмажити на помірному вогні до золотистого кольору.
- М’ясний фарш змішати з обсмаженими овочами, додати сіль, чорний перець і невелика кількість рубаної зелені. Фарш попередньо обсмажувати не варто, так як він відмінно приготуватися в духовці.
- Відварну картоплю остудити в холодній воді і просушити паперовим рушником. Акуратно зняти верхівку за допомогою ложки або ножа. Далі зробити поглиблення, намагаючись прибрати всю середину картоплі. Іншим варіантом буде розрізання картоплі на дві половинки і також вирізання середини.
- Наповнити картоплю фаршем з овочами.
- Деко або форму для запікання обмазати рослинним маслом.
- Викласти фарширований картопля.
- Духовку розігріти до 200 °C.
- Випікати картопля, фарширований м’ясним фаршем в духовці протягом 40 хвилин.
- Натерти на тертці твердий сир.
- За десять хвилин до закінчення готування змастити верхівки картоплі сметаною і натертим сиром.
- Після того як фарширований картопля, запечена в духовці готовий, прикрасити його свіжою зеленню і подавати в гарячому вигляді.
Картопля, фарширована грибами
Час приготування: 30 хвилин.
Кількість порцій: 3.
Інгредієнти:
- Картопля – 6 шт. (середнього розміру)
- Гриби – 200 гр (рекомендується брати лісові)
- Твердий сир – 50 гр
- Цибуля ріпчаста – 2 невеликі цибулини
- Сіль, чорний перець
Спосіб приготування:
- Попередньо картоплю очистити і промити водою.
- У глибоку каструлю з водою покласти очищену картоплю, додати сіль і варити приблизно 15 хвилин.
- Гриби ретельно промити. Якщо гриби використовуються сухі, то варто замочити їх на 2 години.
- Дрібно нарізати ріпчасту цибулю.
- Обсмажити гриби з цибулею до готовності на середньому вогні, з використанням рослинної олії. Посолити і додати мелений чорний перець.
- Напівготовий картопля промити холодною водою для охолодження і промокнути паперовою серветкою або рушником.
- У кожної картоплини вирізати середину. Нафарширувати грибною сумішшю, зверху натерти сир і розкласти на деко, обмазаний рослинним або вершковим маслом.
- Випікати фарширований картопля в духовці, розігрітій до 200 °C, протягом двадцяти хвилин.
- Ароматний і ситний фарширований грибами картопля, запечена в духовці, рекомендується подавати як гарнір до рибних або м’ясних страв.
Приємного апетиту!