Полуничний компот на зиму – 7 смачних рецептів

Компот з полуниці з цілими смачними ягідками – справжня окраса і повсякденного і святкового столу. Солодкий ароматний він чудово доповнить будь-яку страву. Щоб насолоджуватися яскравим ягідним смаком і в холодну пору року, коштує закрити полуничний компот на зиму.

Полуничний компот на зиму – класичний рецепт

Самий простий і швидкий рецепт пропонує використовувати мінімум продуктів. Крім ягід (550 м), потрібно взяти також 320 г цукру і воду. Із зазначеної кількості продуктів вдасться зварити близько 2,5 літрів солодкого напою.

  • Почати процес приготування потрібно зі стерилізації банок. Металеві кришки до них обов’язково кип’ятити.
  • Кожна ягода позбавляється від листочків і ретельно промивається. М’яті почорнілі клубничины для компоту не підійдуть, а ось злегка недозрілі сміливо можна використовувати. Воду при митті ягід потрібно міняти кілька разів.
  • Чисті клубничины акуратно укладають у підготовлені ємності.
  • Банки заливаються окропом і накриваються кришками. Нехай ємності прогріваються близько 12 хвилин.
  • Вода з банок зливається і знову доводять до кипіння.
  • В рідина додається цукор. Сироп повинен варитися після чергового закипання близько 3-4 хвилин.
  • Рідина повертається до ягід. Тепер банки можна закатати.
  • Ємності з компотом перевертаються вниз головою», укутываются в теплу тканину і залишають до повного остигання. Далі їх можна перемістити в холодне місце.

    Рецепт приготування без стерилізації

    Якщо не хочеться довго возитися з окропом і банками, можна вибрати самий спрощений рецепт. Він буде зрозумілим навіть для тих, хто ніколи не закочував овочеві та ягідні частування на зиму. Для такого напою використовується: 600 г дрібної стиглої полуниці, 190 г цукрового піску, 3 ст. л. свіжовичавленого соку лимона, 2,6 літра очищеної питної води.

  • Миті ягідки обсушиваются паперовим рушником і укладаються в трилітрову тару. Клубничины повинні бути мініатюрними, щоб вони краще просочилися цукровим сиропом і в підсумку не забродили.
  • Банку не потрібно стерилізувати. Досить добре помити її всередині і зовні з великою кількістю харчової соди. Ємності повинні повністю висохнути перед закладанням полуниці.
  • Ягоди в банку посипаються цукром.
  • В каструлі до кипіння доводиться питна вода. Спочатку їй наповнюється половина банки, а потім решта.
  • Через спеціальну кришку для зливання вода повертається назад в каструлю і варять 3-4 хвилини після кипіння. За 30 секунд до кінця процесу в рідину додається лимонний сік. Саме він буде грати роль консерванта.
  • Ємність закривається жерстяної кришкою за допомогою спеціальної машинки.
  • Дивіться також:  Молочний кисіль – 9 рецептів приготування

    Такий компот прекрасно зберігається всю зиму в прохолодному місці.

    З додаванням лимонної кислоти

    Цей рецепт дуже простий, швидкий, але вимагає стерилізації скляних ємностей. Крім свіжих рівних ягід полуниці (450 р), необхідно підготувати: 1 ч. л. лимонки (лимонної кислоти), 2,8 л чистої води, 270 г цукрового піску.

  • Скляні ємності потрібно простерилізувати за допомогою духової шафи. Для цього банки миються з содою, сушаться, відправляються в холодну духовку, яка потім розігрівається до 150 градусів. Досить тримати їх в теплі 6-7 хвилин.
  • Ягоди розкладають по ємкостей. Мінімальна наповнюваність – 1/5 банки, максимальна – половина.
  • Ємності з полуницею заливаються окропом до верхньої межі і залишаються під кришками на 12-15 хвилин. Потім рідина зливається і в неї додається цукор. Вариться Сироп після кипіння 2-3 хвилини.
  • Ягоди посипаються лимонкою і поливаються солодкої киплячою водою.
  • Ємності закриваються чистими сухими кришками, що встановлюються на м’яку тканину і укутываются.
  • Після повного охолодження банки можна перенести в льох для подальшого зберігання.

    Як зварити компот в мультиварці?

    Зварити компот з полуниці для зберігання протягом усіх зимових місяців можна навіть за допомогою мультиварки. Підійде будь-який пристрій, незалежно від його моделі. Для приготування солодкого напою за таким рецептом потрібно взяти: 3 л фільтрованої питної води, 750 г свіжих міцних ягід, 3 м лимонки, 550 г цукрового піску.

  • Заздалегідь підготовляються банки і бляшані кришки для консервації. Спочатку вони миються за допомогою соди, а потім стерилізують. Цей процес можна організувати за допомогою мультиварки.
  • Для цього на пристрій встановлюється спеціальний контейнер для готування на пару, на ньому розташовуються банки, і включається режим «Мультиповар» на 5 хвилин. Кришка не закривається.
  • Далі ємності перевертаються на рушник для стікання крапель води.
  • Також обробляються кришки прямо з гумками.
  • Сироп з цукру і води вариться в тому ж режимі 12 хвилин. Пісок за цей час повинен повністю розтанути.
  • Ретельно промиті ягідки розподіляються по 3 баночках. У кожну висипається по 1 г лимонної кислоти.
  • Залишилось залити ємності сиропом і закатати.
  • Дивіться також:  Як приготувати какао – 7 рецептів смачного какао

    При бажанні можна також додати в компот з полуниці по парі листочків свіжої м’яти.

    Готуємо з додаванням яблук

    З полуницями в компоті відмінно поєднуються деякі інші ягоди та фрукти. Наприклад, яблука. Досить 1 великого кислуватого фрукта. Також потрібно взяти: 350 г ягід, 5 ст. л. цукру, 3 л очищеної питної води.



  • Полуниця перебирається і позбавляється від хвостиків. Всі непридатні потемнілі або пом’яті плоди потрібно видалити. Далі полуниця укладається в друшляк і опускається в ємність з водою. Рідина змінюється кілька разів, поки не стане повністю прозорою.
  • 3 л. води доводиться до кипіння. У каструлю опускаються вимиті, позбавлення від серцевини і нарізані часточками яблука. Шкірку можна не зрізати.
  • Через пару хвилин можна додавати в каструлю полуницю і цукровий пісок.
  • Нехай рідина кипить 5-7 хвилин на мінімальному вогні.
  • Залишилося перелити компот в простерилізовані банки і закатати.
  • Яблука надають напою приємну кислинку.

    Компот із замороженої полуниці

    Якщо під рукою виявилася тільки заморожена ягода, то вона теж може бути використовувати для приготування компоту. Крім полуниці (350 г), потрібно підготувати: ¾ склянки цукрового піску і 2 літри чистої води.

  • З цукру і води варять сироп.
  • У киплячу рідину всипається попередньо розморожена при кімнатній температурі полуниця.
  • Разом інгредієнти варяться близько 25 хвилин.
  • Далі можна остудити і подавати компот до столу або ж розлити його по стерилізованим банкам і закатати.
  • Якщо планується зберігати напій до зими, то також потрібно використовувати по 1 г лимонки на кожну банку в якості консерванту.

    Рецепт приготування з малиною

    Особливо яскравим і насиченим смак компоту виходить, якщо для його приготування взяти не тільки полуницю, але також малину. По 300 г і 150 г відповідно. Так як обидва види ягід солодкі, то на 2 літри води достатньо 1,5 ст. цукру. Також використовується і 1 ч. л. лимонної кислоти.

    Дивіться також:  Як варити какао? 8 рецептів приготування какао на молоці та воді

  • Для майбутнього компоту промивається тільки полуниця. Малину попередньо обробляти не можна, так як у воді вона розпадеться на окремі частини.
  • Ягоди викладаються у заздалегідь простерилізовану банки, а зверху на них висипається лимонка.
  • З цукру з водою вариться сироп 5-7 хвилин після закипання. Отриманою рідиною заливаються ягоди в банках.
  • Далі ємності можна закатати бляшаними кришками, перевернути і закутати в ковдру.
  • Переставляти компот в холод дозволяється тільки після повного охолодження банок.

    Прокрутка до верху