Ароматна і яскрава полуниця – ідеальна ягода для приготування смачних десертів. При цьому вона відмінно поєднується з різними фруктами, а також з шоколадом, ваніллю, м’ятою та іншими інгредієнтами, які використовуються в кондитерській справі. Так чому б не приготувати полуничний торт? Кожен з представлених нижче рецептів по-своєму унікальний, тому ви обов’язково знайдете для себе підходящий.
Полуничний торт муссовый
Полуничний муссовый торт радує своїм яскравим виглядом і дарує приголомшливий смак. Багатьом може здатися, що приготувати такий десерт досить складно, але якщо слідувати рецептом, виявиться, що не все так страшно. Для рецепта знадобиться дві форми. Одна діаметром 20 см – в ній будемо пекти корж, інша – 22 см – для складання десерту.
Тісто потребує використання таких продуктів:
- 160 мл кефіру;
- 110 мл кави;
- одне яйце;
- 160 г солодкого піску;
- ч. ложка ваніліну;
- 35 г какао;
- 55 мл олії;
- 160 г борошна;
- півтори ч. ложки розпушувача.
В полуничний мус піде:
- кіло свіжою/мороженої полуниці (третина – в желе);
- 420 мл вершків (33 %);
- 110 солодкої пудри, плюс дві ложки – в желе;
- ложка соку лимона;
- 25 г желатину (6 м – для желе).
Спосіб приготування:
- В одній мисці змішуємо всі сухі інгредієнти для тіста, в іншій збовтуємо рідкі (крім кави). Тепер з’єднуємо дві маси і перемішуємо до утворення в’язкого тесту.
- Тепер варимо каву. Можна приготувати його в турці або просто залити окропом розчинну суміш. В нашому випадку це не так важливо, головне, щоб напій був ароматним і гарячим. Вливаємо його в тісто і перемішуємо.
- Беремо форму і випікаємо в ній корж протягом 30 хвилин (температура – 180 °С). Як тільки він буде готовий, остуджуємо і витягаємо з форми.
- У чашу блендера кладемо полуницю, вливаємо цитрусовий сік і подрібнюємо. Отриману ягідну масу перетираємо з допомогою сита.
- Вершки разом з солодкої пудрою збиваємо до щільної маси. Кладемо перетерту ягоду, перемішуємо і пробуємо на смак – якщо недостатньо солодко, додаємо ще трохи білого порошку.
- Переходимо до желатину. Його заливаємо холодною водою (120 мл) і через 10 хвилин прогріваємо в мікрохвильовці або на водяній бані. Головне, щоб желатин не закипів, інакше він стане марним.
- Остиглий желатин вливаємо в вершково-полуничний склад і відправляємо в холод на півгодини. Не передержите одержаний мус в холоді, щоб він не застиг в мисці.
- Збираємо торт. Для цього беремо роз’ємну форму, стінки і дно застеляємо пергаментом. Корж розрізаємо вздовж і одну половину викладаємо точно по центру форми. Виливаємо частина крему, розподіляємо його так, щоб він заповнив порожній простір між випічкою і металом. Відправляємо заготовку в холод на півгодини.
- Якщо муссовый шар «схопився», також у центрі кладемо другий корж, заливаємо його залишилися кремом і знову витримуємо майбутній десерт в холоді, але вже три години.
- А поки готуємо желе. Для цього подрібнюємо блендером ягоди разом з солодкої пудрою. Желатин заливаємо водою і як тільки його гранули набухнуть, прогріваємо до повного їх розчинення. З’єднуємо солодкі ягоди з желатином і отриману масу виливаємо поверх вже застиглого крему. Ставимо «конструкцію» в холодильник до повного застигання.
- Після, акуратно расстегиваем кільце, прибираємо папір і переносимо торт на блюдо. При бажанні прикрашаємо свіжими ягідками.
Десерт з полуничним конфі
Полуничне конфі для торта – це один з популярних видів начинки, який використовується для приготування бісквітних і муссовых десертів. Пропонуємо рецепт приголомшливого полуничного торта з такою начинкою, в якому чудово поєднується смак соковитих ягід і базиліка.
У тісто потрібно:
- 185 г масла вершкового;
- 85 г солодкої пудри;
- 425 г борошна;
- одне велике яйце.
В конфі піде:
- до одного кіло полуниці;
- 120 солодкого піску;
- 17 г желатину.
В мус використовуйте:
- літр вершків;
- 25 г сушеного базиліка;
- 110 г солодкого піску;
- два яєчних жовтки;
- 12 г желатину.
Для дзеркальної глазурі:
- по 200 г білого шоколаду, сиропу і солодкого піску;
- по 120 мл води і молока;
- 17 г желатину.
Спосіб приготування:
- Основа нашого десерту – це пісочне тісто. Готувати його досить легко, але потрібно робити все швидко. Дістаємо масло з холодильника, подрібнюємо ножем, змішуємо з борошном, пудрою і яйцем. Для особливого шарму тісто можна пофарбувати в зелений колір з допомогою харчового барвника.
- Формуємо з готової маси колобок, укладаємо його в пакет і відправляємо охолоджуватися на годину.
- Дістаємо, укладаємо в форму, робимо бортики. Основу наколюємо виделкою і знову відправляємо на годину в холод.
- Поки підготуємо дзеркальну глазур. Це не складно. Просто замочуємо желатин в прохолодній воді, а потім розтоплюємо його на водяній бані. У сотейник виливаємо воду, сироп, засипаємо цукор і як тільки інгредієнти прогріються до 100 градусів, кладемо шматочки шоколаду. Розтоплюємо його, потім вливаємо молоко і збиваємо масу до однорідності. Накриваємо складу плівкою і відправляємо охолоджуватися. Глазур теж можна підфарбувати, наприклад, в червоний колір.
- Переходимо до полуничній конф. Для цього спочатку замочуємо желатин, а потім його розтоплюємо. Полуницю подрібнюємо блендером, викладаємо в сотейник, засипаємо до неї солодкий пісок і прогріваємо масу до повного розчинення солодких гранул. Трохи охолоджуємо її і вливаємо желатин. Перемішуємо.
- Вже настав час діставати тісто. Відправляємо його в духовку на 15 хвилин (температура – 180 °С). Готовий корж охолодити і заповнюємо основу ягідним конф. Решту начинку переливаємо у форму (діаметр поменше) і ставимо в морозилку на чотири години.
- В цей час в сотейник виливаємо половину вершків, кладемо базилік, ставимо посуд на вогонь і готуємо її вміст 10 хвилин. Потім вершки потрібно процідити.
- Жовтки з’єднуємо з підсолоджувачем і отриману масу вливаємо в вершкову. Знову ставимо сотейник на вогонь, вливаємо в нього розпущений желатин і готуємо крем до отримання однорідної ніжної текстури.
- Вершки збиваємо, і як тільки крем охолоне, з’єднуємо склади разом. Перемішуємо – наш мус з базиліком готовий.
- Дістаємо основу з полуничною масою, заливаємо її частиною крему, поверх якого кладемо заздалегідь охолоджений конф. Виливаємо крем і знову відправляємо десерт в холодильник до повного охолодження.
- Як тільки торт повністю застигне, прибираємо кільце, поливаємо його дзеркальної глазур’ю і прикрашаємо за бажанням. Даємо ласощів постояти в холодильнику, щоб глазур застигла. Після цього можна урочисто виносити ласощі гостям.
З ягідним курдом
Курд – це десертний крем, приготований на основі ягід або фруктів.
Пропонуємо рецепт десерту з полуничним кремом, основою якого слугує пісочне тісто. Алгоритм його приготування можна підглянути в попередньому рецепті.
Інгредієнти для полуничного курда:
- третина кіло полуниці;
- півсклянки солодкої пудри;
- два курячих яйця;
- 85 г вершкового масла;
- 45 мл води;
- ложка крохмалю;
- один лимон.
Спосіб приготування:
- Приготуємо пісочне тісто і відправимо його в холодильник на годину. Потім викладаємо в основу форму, наколюємо виделкою і накриваємо пергаментом. Зверху ставимо вантаж (наприклад, пакет з квасолею) і випікаємо корж 20 хвилин (температура – 190 °С). Потім боби прибираємо і витримуємо пісочну основу в печі ще трохи.
- Як тільки відправляємо шматочки ягід, заливаємо водою і варимо протягом 40 хвилин.
- Потім відправляємо ягідний складу на водяну баню, додаємо до нього підсолоджувач і цедру лимона. Після, кладемо шматочки масла і як тільки воно розтане, знімаємо масу з вогню, додаємо яйця і швидко все розмішуємо, поки вони не зварилися.
- Повертаємо складу на вогонь, додаємо крохмаль, який потрібно розмішати заздалегідь у воді. Варимо курд до загустіння.
- Потім він повинен охолонути. Тільки потім його можна виливати поверх піщаної основи. Десерт відправляємо в холодильник, а перед подачею прикрашаємо свіжими ягодами.
Полуничний Торт поцілунок
Настало літо, а значить можна балувати своїх близьких смачними ягідними десертами. Одним з них є торт з красивою назвою «Полуничний поцілунок».
Інгредієнти для тіста:
- шість яєць;
- 185 г борошна і стільки ж солодкого піску;
- мак.
Для заварного крему:
- 420 мл молока;
- два жовтки;
- 110 г солодкої пудри;
- пачка масла вершкового;
- ложка борошна і стільки ж крохмалю;
- пакетик ваніліну.
Для полуничного желе:
- 480 г полуниці;
- 16 г желатину;
- 90 г солодкого піску.
Для крему:
- 245 г солодкого піску;
- чотири білка;
- пакетик ваніліну;
- на кінчику ножа лимонної кислоти;
- вода.
Спосіб приготування:
- Першим ділом готуємо бісквітне тісто. Для цього поділяємо яйця на складові. Білки збиваємо в щільну піну разом з піском. Додаємо жовтки і ще раз збиваємо складу до однорідності.
- Потім вводимо борошно і акуратно все перемішуємо лопаткою.
- Беремо дві форми. В одну виливаємо 1/3 частина тесту, в іншу висипаємо трохи маку і заповнюємо залишилася бісквітною основою. Випікаємо коржі одночасно, температура 180 градусів. Тонкий корж дістаємо через 15 хвилин і ще через 15 виймаємо другий.
- Переходимо до заварному крему. Для цього від загальної кількості молока відміряємо склянку, а решту ставимо на плиту і прогріваємо разом з ваніллю. Залишене молоко збовтуємо з яйцями, а також перемішуємо з ваніллю і піском. Заливаємо суміш у підігріте молоко і ретельно розмішуємо, щоб не було грудочок. Як тільки крем загусне, кладемо масло і добре все змішати (можна з допомогою міксера).
- Наступні крок – ягідне желе. У чашу блендера кладемо ягоди, засипаємо цукор і збиваємо. Потім вливаємо набряклий і розтоплений желатин. Желе розливаємо по двом формам і відправляємо застигати. Форму краще застелити плівкою, щоб потім було зручно діставати з неї желе.
- Коржі будемо просочують сиропом. З цією метою беремо півсклянки білого цукру і стільки ж води, прогріваємо інгредієнти до повного розчинення солодких кристалів.
- Прийшла черга крему. У сотейник висипаємо підсолоджувач, вливаємо трохи води і ставимо на вогонь. Чекаємо на п’ять хвилин. Білки збиваємо в щільну піну, не вимикаючи міксер, вливаємо гарячий сироп. Потім додаємо кислоту, ванілін і збиваємо ще хвилин 15.
- Збираємо торт. Маковий корж ділимо навпіл і кожну частину просочуємо солодким сиропом. Беремо роз’ємну форму, викладаємо просочений маковий корж, зверху розподіляємо заварний крем, потім – полуничне желе. Вкриваємо все білим коржем, за яким також розмазуємо заварний крем, ягідне желе і знову крем. Залишилося укласти поверх усього цього пишноти залишився маковий корж.
- Поверхню і боки торта змащуємо білковим складом. Прикрашаємо десерт на свій розсуд і даємо йому просочитися в прохолоді.
Ласощі з шоколадом
Смачне ягідне ласощі краще готувати зі свіжої полуниці, так як в заморожених ягодах багато вологи.
Для крему бажано використовувати солодку пудру, так як пісок не дозволяє створити досить густу масу.
Інгредієнти:
- п’ять яєць;
- три ложки какао;
- 65 г шоколаду;
- 95 г солодкої пудри;
- 145 г піску;
- 320 г полуниці;
- 155 г борошна;
- 580 мл сметани.
Спосіб приготування:
- Борошно змішати з какао і розпушувачем. Яйця збиваємо з цукром. Якщо у вас міксер «слабенький», то краще білки і жовтки збити окремо.
- Потім додаємо сухі інгредієнти в яєчну масу, вливаємо розтоплений на водяній бані шоколад і замішуємо тісто. Випікаємо бісквіт 40 хвилин (температура – 170 °С).
- Сметану змішуємо з пудрою, ягоди ріжемо на тонкі пластини.
- Остиглий шоколадний бісквіт ділимо на три коржі. Кожен просочуємо кремом і робимо між ними прошарок з ягід.
- Бока і поверхня десерту також акуратно покриваємо сметанною масою і прикрашаємо полуницею. Відправляємо ласощі в холодильник на п’ять годин.
З полуничним суфле
Ягідні десерти – це завжди дуже смачно і красиво. Пропонуємо незвичайне ласощі з полуничним суфле.
Інгредієнти:
- по 145 г борошна і солодкого піску;
- чотири яйця;
- ч. ложка пекарського порошку;
- 255 мл вершків (33 %);
- 16 г желатину;
- склянка полуниці;
- упаковка кондитерських вершків.
Спосіб приготування:
- Яйця збиваємо з піском, всипаємо борошно і розпушувач. Отриману масу виливаємо на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку на 20 хвилин.
- Теплий корж ріжемо на рівні смужки, звертаємо їх і остуджуємо.
- Вершки збиваємо. Полуницю перетираємо з піском і відправляємо до збитим вершкам разом з розтопленим і остившім желатином.
- На кожну смужку бісквіта наносимо крем і збираємо торт, змащуючи збитими вершками. Прикрашаємо десерт лепесточками мигдалю і перед подачею охолоджуємо.
Бананово-полуничний торт
Банани і полуниця – це чудове поєднання інгредієнтів, які можна використовувати для приготування різноманітних десертів. Спробуємо разом спекти бананово-полуничний торт.
Інгредієнти:
- п’ять яєць;
- 185 г борошна;
- 380 г солодкого піску (половина для крему);
- підлогу ч. ложки гашеної соди;
- 550 мл сметани;
- 18 г желатину;
- 320 г полуниці;
- два банана.
Спосіб приготування:
- Першим ділом приготуємо бісквіт. Для цього збовтуємо яйця з підсолоджувачем, вводимо борошно разом з содою, перемішуємо.
- Виливаємо отриманий склад у форму і відправляємо в духовку на півгодини (температура – 200 °С). Готовий бісквіт охолодити і нарізаємо кубиками.
- Полуницю ріжемо навпіл, а банани зручними для вживання кубиками.
- Сметану змішуємо з піском, вливаємо розчинений желатин.
- Потім змішуємо кубики бісквіту з бананом і полуницею. Беремо форму, застеляємо її плівкою і в ній перемішуємо крем з бісквітом, ягодою та фруктом.
- Прибираємо майбутнє ласощі на ніч у холодильник. На наступний день акуратно перевертаємо форму з вмістом на блюдо. Прикрашаємо десерт на свій розсуд.
Готуємо без випічки
Полуничний десерт можна зробити і не вдаючись до допомоги духовки і іншої кухонної техніки. Не потрібно витрачати час на випічку бісквіта – замінимо його готовим магазинним печивом.
Інгредієнти:
- упаковка масла вершкового;
- 550 г печива;
- дві пачки сиру;
- 110 г солодкого піску;
- пакетик ваніліну;
- 110 мл сметани;
- 28 г желатину;
- два пакетики полуничного желе;
- 280 г свіжої полуниці.
Спосіб приготування:
- Спершу розламуємо печиво на шматочки і кладемо їх у чашу блендера. Подрібнюємо до крихти і додаємо розтоплене масло. Перемішуємо.
- Роз’ємну форму (без дна) ставимо на блюдо, викладаємо в неї солодку основу, яку утрамбовуємо прямо руками. Відправляємо заготовку в холод.
- Тепер замочуємо желатин в теплій воді і готуємо сирний крем. Для цього перемішуємо міксером сметану, солодкий пісок, ванілін і сир. Після, вводимо желатин і ще раз все перемішуємо.
- Зверху піщаної основи викладаємо сирний крем і повертаємо «конструкцію» в холод на годину.
- Готуємо желе з упаковки, а полуницю нарізаємо тонкими часточками.
- Як тільки сирний крем застигне, розкладаємо по ньому ягоди, який відразу ж заливаємо желе. Не варто поспішати в цьому процесі, інакше полуниця спливе. Спочатку робимо шар з желе товщиною від 2 до 4 мм і ставимо десерт в холодильник на півгодини. Потім виливаємо желюючий склад і знову даємо десерту охолодитися.
- Якщо торт повністю застиг, можна прибирати кільце і приступати до прикраси десерту.
Полуничний торт – це не просто десерт, а справжній шматочок радості та задоволення. Перед ним не встоїть навіть той, хто не дуже любить солодощі, адже неперевершений аромат і ніжна текстура так і шепочуть: «швидше, спробуй мене…»