Полуниця в шоколаді – 6 рецептів, як зробити вишуканий десерт своїми руками

Ласощі полуниця в шоколаді приготувати своїми руками зовсім не складно. Причому задоволення отримують не тільки, куштуючи десерт, але і від чарівного пахощів ягід, шоколаду, прянощів в процесі приготування.

Класична полуниця в шоколаді своїми руками

Солодке блюдо готується з застосуванням як темного, так і молочного шоколаду. Дорослі зазвичай віддають перевагу темні сорти, дітлахи – світлий вершковий шоколад. Час приготування – не довше 20 хвилин.

Потрібно:

  • 250 – 300 г полуниці — очищеної промитої і обов’язково підсушеної на рушник, інакше шоколад не буде триматися на ягоді;
  • 100 – 150 г якісного темного або молочного шоколаду;
  • цукрова пудра, ваніль, кориця (на смак).

Як готувати:

  • Плитку розламати на шматочки і розтопити шоколад, додавши цукор і прянощі (за бажанням).

Спосіб 1. В ковшике на водяній бані при орієнтовною температурі 40 – 55° С. Не допускати занадто сильного нагріву, або ласощі почне пригорати. Ніколи не використовувати алюмінієвий посуд – маса придбає сірий колір. Стежити, щоб кипляча вода не діставала до дна ємності.

Спосіб 2. На відкритому вогні. Шматки шоколадки скласти в ємність з товстим дном і тримати посуд на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи масу, щоб уникнути зернистості (навіть після зняття посуду з плити). Щоб десерт вийшов солодше, можна додати за смаком цукрову пудру. Особливо актуально ця добавка, якщо полуниця кислувата або використовується темний шоколад.
Спосіб 3. Можна використовувати звичайну мікрохвильовку, включивши її на максимум. Через 60 секунд відкрити піч, перемішати масу і знову включити на 30 секунд. Повторювати, поки шоколадна маса не придбає потрібну в’язкість.
Особливості розтоплення шоколаду:

  • Шоколад не витримує високих температур, причому, солодкі молочні сорти плавляться при більш низькій температурі. Для шоколаду з вмістом какао потрібна більш висока температура нагрівання.
  • Не слід додавати гарячий продукт воду — вона зробить суміш занадто водянистою. Краще по чайній ложці вливати тепле жирне молоко, вершки або розм’якшене (але не розтоплене) вершкове масло. Всі продукти повинні бути теплими, інакше маса згорнеться, і в ній утворюються крупинки.
  • Посуд з плавким масою не можна накривати кришкою, або осідає під кришкою вода почне капати вниз.

2. Опускати ягоди трохи остиглий і став густим шоколадний соус, насадивши їх на дерев’яні шпажки. Потім обережно викласти на пергаментний папір або часту грати. Щоб шоколад стікав рівномірно, краще ставити палички з ягодами вертикально в дірочки перевернутого друшляка, в стакан або встромляючи їх у шматок пінопласту.

Дивіться також:  Яблучний крамбл — 7 рецептів пирога

3. Охолодити десерт в холодильник, щоб шоколад ще більше загус і «схопився».

4. За годину до подачі ягоди вийняти з холодильника, інакше вони будуть не такими смачними. Подавати десерт можна прямо зі шпажками, щоб було зручно брати ягоди з тарілки. Або ж кожну полуничку в шоколаді покласти в паперову кошичок.

Майстер-клас з кокосовою стружкою

Полуниця в шоколаді з кокосовою стружкою виходить особливо смачною, якщо десерт готувати не просто з розтопленим шоколадом, а з шоколадно-вершковим ганашем. В цьому випадку виходять майже ягідні цукерки з густим смачним покриттям.

Найбільш зручний і надійний метод приготування легкого ганаша – розтопити шоколад з вершками на водяній бані.

Основні продукти:

  • ягоди полуниці (чисті і сухі) — 2 склянки;
  • кокосова стружка – 50 – 100 грамів;
  • шоколад білий, молочний або темний (але не гіркий) — 100 – 150 р.
  • вершки 30%— 100 г (для темних сортів шоколаду, 200 – 250 г — для молочного, 300 – 350 г для білого;
  • цукор (краще – цукрова пудра) — за смаком.

Приготування:

  • Поставити каструлю з водою на вогонь. Правильно підібрати розмір посуду – миска або ківш з продуктами повинен надійно триматися на краях каструлі.
  • Розламати шоколад в мисці і залити його не холодними вершками.
  • Після закипання води в каструлі, зменшити вогонь і поставити зверху миску з продуктами.
  • Постійно заважати шоколад з вершками, домагаючись отримання однорідної густої блискучої маси без грудочок. Якщо потрібно, додавати цукор.
  • Після зняття миски з каструлі накрити її харчовою плівкою, щоб зверху не утворилася пінка (як на киселі) і трохи остудити.
  • З допомогою дерев’яних паличок або зубочисток занурювати ягоди в ганаш, а потім в кокосову стружку і ставити вертикально або під нахилом для остаточного застигання. Охолодити.

Порада: Можна протикати шпажкою ягоду біля основи і повністю вмочати її в шоколадну суміш, можна – тільки кінчик. Іноді полуницю обережно протикають з боку верхівки, і занурюють її в ганаш тільки до половини. Тоді червона полуничка буде «виглядати» з шоколадної основи.

Як зробити в білому шоколаді

Полуниця в білому шоколаді — не менш смачне і корисне ласощі, яке виглядає дуже легко. Завдяки відсутності какао краще всього підходить дітлахам, особливо, якщо вони просять солодке перед сном.

Дивіться також:  Торт Пташине молоко з лимоном і манкою – 5 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • ягоди полуниці – 200 – 250 м;
  • білий шоколад – 100 – 150 г;
  • ваніль, апельсинова цедра (за смаком).

Рецепт:

  • Очистити, промити і підсушити ягоди.
  • Розчинити шматочки білого шоколаду на водяній бані на тихому вогні. В процес приготування можна додати жирних (не холодних) вершків (25 – 33%) пропорції: 1 частина шоколаду на 2 частини вершків (у грамах).
  • Занурювати ягоду за ягодою в теплу шоколадну масу. Якщо захочеться вишуканою гірчинки — посипати апельсиновою цедрою, після чого поставити охолоджуватися.

З сиром маскарпоне

Сир маскарпоне додасть полуниці з шоколадом особливу, тане на язиці «вершковість».

Щоб зробити полуницю в шоколаді з маскарпоне, потрібно:

  • полуниця – 300 – 400 г;
  • сир маскарпоне – 150 – 200 г;
  • шоколад темний – 2 плитки;
  • вершки жирні — 100 – 150 мл;
  • печиво розсипчасте (типу Ювілейного) – 1 пачка;
  • прянощі і цукрова пудра за смаком;
  • вершкове масло – 50 р.

Як приготувати десерт:

  • Розтопити шоколад з прянощами і під харчовою плівкою поставити охолоджуватися на стіл.
  • Розкришити печиво або розтовкти його в порошок.
  • Розм’якшене вершкове масло змішати з крихтою печива. Для дорослих можна додати в суміш кілька чайних ложок лікеру, рому або коньяку.
  • Викласти суміш з печива на дно широкого келиха або креманки, не розрівнюючи.
  • Половину ягід полуниці вмочати в теплий шоколад і поставити на шпажках «застигати».
  • Іншу половину ягід збити блендером з маскарпоне і вершками, додавши, якщо потрібно, цукрову пудру. Можна розім’яти ягоди виделкою і перемішати з сиром і вершками до отримання досить густого (як жирна сметана) крему.
  • На печиво у кожній креманці укласти перемішаний з полуницею маскарпоне і зверху на нього ягоди в шоколаді. Охолодити блюдо в холодильнику.

Можна готувати десерт з маскарпоне, вирізаючи серединку у ягід і фаршируя їх сиром, збитим з віддаленою частиною полуниці. Після чого вмочати фаршировані ягоди в гарячий шоколад і потім охолодити.

Покрокове приготування з лікером

Ягоди полуниці з шоколадом і лікером – чарівне ласощі для дорослих, від якого відмовитися просто неможливо.

Головні продукти:

  • великі ягоди (промиті, очищені і обсушені) – 300 г;
  • вершковий лікер, полуничний, шоколадний – 50 – 100 мл;
  • шоколад білий або темний – 100 – 150 г;
  • цукор (або цукрова пудра), якщо використовується чорний шоколад — за смаком;
  • спеції і прянощі.
Дивіться також:  Вафельні трубочки – 3 рецепту приготування у вафельниці

Як готувати:

  • Розтопити шоколад на тихому вогні, на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Додати в нього за бажанням цукрову пудру, ваніль, корицю, червоний перець (на кінчику ножа).
  • Трохи остудити так, щоб маса стала теплою, а не гострий.
  • По чайній ложці вливати в шоколадну суміш лікер (не більше 2 – 3 ложок), стежачи, щоб суміш не стала занадто рідкою. Алкоголь не повинен бути холодним.
  • Наповнити лікером аптечний шприц і тонкою голкою обережно ввести алкоголь в кожну ягоду, проколюючи її.
  • Опускати полуницю з лікером в розтоплений шоколад з допомогою дерев’яної шпажки, поставити на холод, щоб шар шоколаду загус.

Букет з полуниці в шоколаді

Щоб зробити розкішний запашний букет з полуниці в шоколаді своїми руками, потрібно:

  • великі ягоди – 300 – 400 грам;
  • по 100 грам чорного і білого шоколаду;
  • за бажанням: лікер, мелені горіхи, апельсинова цедра, кокосова стружка
  • улюблені прянощі;
  • цукрова пудра і харчові барвники — для прикраси.

Виготовлення букета:

  • Ті, хто володіє майстерністю карвінгу, або просто бажає надати творіння оригінальність, гострим ножем може вирізати пелюстки на полуницях у вигляді бутона троянди. Але і цілих ягід без надрізів букет вийде чудовим. Для дорослого можна ввести в ягоди трохи лікеру, коньяку або рому.
  • Приготувати розплавлений шоколад – миску білого і миску чорного.
  • Кожну ягоду наколоти на шпажку і обережно опустити в теплу шоколадну масу повністю або частково.
  • Встановити шпажки з ягідками у склянку або перевернутий друшляк, посипати за бажанням горіхами, кокосовою стружкою, маком, цедрою і охолодити.
  • Особливо гарним вийде букет, якщо після застигання на полуниці шару шоколаду прикрасити ягоди, використовуючи інший за кольором розтоплений шоколад, набираючи його в кулінарний пакет і поливаючи тонкою цівкою.

Можна зробити ягідки «в смужку» — одразу з білим і молочним шоколадом. А білі і чорні троянди з центром з червоної полуниці, розмальовані в’ється лінією з рожевої глазурі, виглядають просто чудово.

Скільки зберігається готовий десерт

Скільки зберігається полуниця в шоколаді, якщо її тримати на холоді? На жаль, недовго. Закриті харчовою плівкою шоколадні ягоди зберігають в холодильнику не довше 2 діб. Більш тривалий термін вплине на якість ягід. Вони можуть стати водянистими або просто зіпсуватися.

Прокрутка до верху