Помадка для булочок – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Існує безліч способів формування домашніх булочок з дріжджового та інших видів тіста. Найпростіший з них – розділити тісто на шматочки однакової ваги, скачати в колобки і спекти. Але як зробити таку нескладну випічку смачніше і цікавіше? Допоможе помадка для булочок, яка не тільки прикрасить готові вироби, але і додасть їм фруктовий, шоколадний, вершковий або інший смак.

Класична цукрова помадка для булочок

Це базовий рецепт густий і пластичної помадки, в приготуванні якої не використовуються загусники або барвники. Покривати її можна не тільки булочки, але і іншу випічку, наприклад ромові баби. Щоб прикрасити домашні булочки солодкої білою помадкою, буде потрібно всього три компонента:

  • 600 г цукру;
  • 200 мл теплої води;
  • 15 мл лимонного соку або винного (яблучного) оцту.


Готуємо помадку наступним чином:

  • В толстодонной (у крайньому випадку – емальованому) каструлі цукор залити теплою або навіть гарячою водою. Далі ці продукти варто при безперервному помішуванні нагріти до кипіння.
  • З закипевшего сиропу зняти білу піну, яка неминуче з’явиться на поверхні.
  • Накрити каструлю кришкою і уварювати на помірному вогні до густоти рідкої сметани або проби на м’який кульку. Володарі кулінарних термометрів повинні зафіксувати температуру 117-118 градусів.
  • У цукровий сироп потрібної консистенції влити лимонний сік (оцет) і розмішати.
  • Потім масу швидко остудити на крижаній бані. Щоб у цей час на поверхні не з’явилася кірка, вміст каструлі просто взбрызгивают холодною водою.
  • Далі залишається збити помадку в густу білу масу. Зробити це можна міксером або звичайною дерев’яною лопаткою. Тривалість збивання вручну не довше 10-15 хвилин. Помадка готова.

Якщо буде використана не вся помада, то її залишки можна зберігати в холодильнику, а перед наступним покриттям трохи розігріти в мікрохвильовій печі або на паровій бані.

Дивіться також:  Ягідний пиріг: 12 найсмачніших рецептів

Шоколадне прикраса

Навіть звичайні дріжджові здобні булочки без начинки стануть улюбленою випічкою, якщо покрити їх зверху густою шоколадною помадкою. Вона складається лише з двох інгредієнтів, але їх якості слід приділити особливу увагу. Шоколад повинен бути справжнім (не кондитерська глазур) з високим вмістом какао, а вершки слід брати ті, які підійдуть для збивання. Співвідношення необхідних інгредієнтів:

  • 250 г темного шоколаду;
  • 250 г жирних (вище 30%) вершки.


Рецепт шоколадної помадки покроково:

  • Шоколад порубати ножем на дрібні шматочки, які зсипати в миску відповідного літражу.
  • Вершки у вогнетривкій посудині поставити на вогонь і довести до кипіння, але не дозволяти кипіти. Потім залити гарячими вершками шоколад і все старанно розмішати до повного розчинення твердих частинок.
  • Далі накривають отриману суміш харчовою плівкою в контакт і витримують не менше п’яти годин у холодильнику. Охолоджену помадку трохи збивають міксером перед її використанням за прямим призначенням.

Як зробити з корицею

Чарівний аромат кориці не залишить байдужим ні одного любителя домашньої випічки. Цю спецію можна додати в тісто, зробити її начинкою для булочок або приготувати з додаванням смачну медову помадку. Для такого смачного заняття в домашніх умовах знадобляться:

  • 100 г цукрової пудри;
  • 80 г бджолиного меду;
  • 80 мл молока;
  • 5 г меленої кориці.


Алгоритм приготування:

  • На невеликому вогні або водяній бані розтопити і довести до кипіння молоко, цукрову пудру і мед.
  • Як тільки суміш закипить, її слід негайно прибрати з плити, просіяти в неї через ситечко мелену корицю і розмішати.
  • Дати глазурі постояти хвилин тридцять при кімнатній температурі, потім трохи збити дерев’яною лопаткою і можна густим її шаром змащувати булочки.

Оскільки при нагріванні глазур буде ставати рідкою, то слід оформляти вже остигнула випічку, щоб покриття не сповзла з булочок.

Дивіться також:  Бісквіт – класичний рецепт торта в духовці і 6 додаткових

Мармеладная помадка для булочок

Густою консистенцією і приємним фруктовим смаком володіє мармеладная помадка. Вона не буде кришитися при нарізуванні булочок, як цукрова, а її смак і колір буде на пряму залежати від смаку мармеладу, з якого вона зроблена. Пропорції інгредієнтів:

  • 200 г мармеладу;
  • 100 г цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 30 мл жирної сметани.


Послідовність приготування:

  • Мармелад нарізати маленькими шматочками і разом з іншими інгредієнтами відправити растапливаться на водяній бані. Щоб нічого не пригоріло і все мармеладні скибочки повністю розчинилися вміст ємності потрібно помішувати.
  • Після закипання помадку слід варити приблизно чверть години до загустіння. Потім зняти з вогню, дати трохи охолонути природним шляхом і можна приступати до оформлення домашньої випічки.

Готуємо з апельсинами

Якщо внести в класичний рецепт цукрової помадки невеликі зміни, то можна отримати красиву глазурування для булочок з фруктовим смаком. Досягти цього допоможе заміна води в сиропі фруктовим соком, наприклад, апельсиновим або вишневим. Щоб зробити помадку для булочок ніжного персикового кольору з цитрусовим ароматом, знадобиться:

  • 300 г цукрової пудри;
  • 100 мл апельсинового соку;
  • 5 г дрібної цедри.


Хід роботи:

  • З апельсина з допомогою терки з маленькими отворами зняти трохи цедри. Потім цитрусовий плід розрізати навпіл і вичавити з нього сік.
  • У невеликій сотейник всипати цукрову пудру і залити її свіже вичавленим процідженим апельсиновим соком. Цю суміш розмішати до однорідності і уварити фруктовий сироп до проби на м’який кульку.
  • Після цього зняти суміш з вогню всипати в неї цедру, розмішати й остудити. Після цього залишається тільки збити помадку до густоти силіконової або дерев’яною лопаткою.

З сухого молока

Біла помадка може бути приготована не тільки на одному цукрі, додавання в неї сухого молока не відіб’ється на кольорі, але зробить смак випічки молочним і вершковим. До складу помадки для булочок на сухому молоці входять:

  • 20 г желатину;
  • 200 мл води;
  • 20 г цукрової пудри;
  • 40 г сухого молока;
  • 30 г вершкового масла.
Дивіться також:  Манник на кефірі з яблуками – 7 покрокових рецептів дуже смачного і пишного


Технологія приготування:

  • Желатин залити ½ рецептурного кількості води і залишити насититися вологою на час, вказаний на упаковці, потім розпустити його на бані або в мікрохвильовій печі.
  • Сухе молоко змішати з цукровою пудрою, залити залишилася холодною водою і відправити на вогонь. Довести суміш до кипіння і проварити 3-5 хвилин.
  • Влити розтоплений желатин у знятий з вогню молочний сироп, додати вершкове масло і гарненько збити помадку до охолодження і загустіння.

Вершкова помадка для булочок

Популярні булочки Синнабон неможливо уявити без вершковою помадки зверху. Вона робить випічку ще ніжнішою і ароматнішою. Для її приготування підходять такі сорти вершкового сиру, як Альметте, Філадельфія або Маскарпоне. Крім вершкового сиру до складу помадки входять в наступних пропорціях такі інгредієнти:

  • 200 г цукрової пудри;
  • 100 г вершкового сиру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 3 г ваніліну;
  • 1,5 г солі.


Приготування:

  • ¼ Частину цукрової пудри, ванілін збити разом з розм’якшеним вершковим маслом до пишноти і білого.
  • Вершковий сир з дрібкою солі і рештою цукровою пудрою збити до однорідного стану.
  • Обидві маси акуратно змішати силіконової лопаткою, так помадка не розшарується.
  • Наносити її слід на ще теплі булочки, щоб тане масло і сир зробили булочки соковитими.
Прокрутка до верху