Існує безліч способів формування домашніх булочок з дріжджового та інших видів тіста. Найпростіший з них – розділити тісто на шматочки однакової ваги, скачати в колобки і спекти. Але як зробити таку нескладну випічку смачніше і цікавіше? Допоможе помадка для булочок, яка не тільки прикрасить готові вироби, але і додасть їм фруктовий, шоколадний, вершковий або інший смак.
Класична цукрова помадка для булочок
Це базовий рецепт густий і пластичної помадки, в приготуванні якої не використовуються загусники або барвники. Покривати її можна не тільки булочки, але і іншу випічку, наприклад ромові баби. Щоб прикрасити домашні булочки солодкої білою помадкою, буде потрібно всього три компонента:
- 600 г цукру;
- 200 мл теплої води;
- 15 мл лимонного соку або винного (яблучного) оцту.
Готуємо помадку наступним чином:
- В толстодонной (у крайньому випадку – емальованому) каструлі цукор залити теплою або навіть гарячою водою. Далі ці продукти варто при безперервному помішуванні нагріти до кипіння.
- З закипевшего сиропу зняти білу піну, яка неминуче з’явиться на поверхні.
- Накрити каструлю кришкою і уварювати на помірному вогні до густоти рідкої сметани або проби на м’який кульку. Володарі кулінарних термометрів повинні зафіксувати температуру 117-118 градусів.
- У цукровий сироп потрібної консистенції влити лимонний сік (оцет) і розмішати.
- Потім масу швидко остудити на крижаній бані. Щоб у цей час на поверхні не з’явилася кірка, вміст каструлі просто взбрызгивают холодною водою.
- Далі залишається збити помадку в густу білу масу. Зробити це можна міксером або звичайною дерев’яною лопаткою. Тривалість збивання вручну не довше 10-15 хвилин. Помадка готова.
Якщо буде використана не вся помада, то її залишки можна зберігати в холодильнику, а перед наступним покриттям трохи розігріти в мікрохвильовій печі або на паровій бані.
Шоколадне прикраса
Навіть звичайні дріжджові здобні булочки без начинки стануть улюбленою випічкою, якщо покрити їх зверху густою шоколадною помадкою. Вона складається лише з двох інгредієнтів, але їх якості слід приділити особливу увагу. Шоколад повинен бути справжнім (не кондитерська глазур) з високим вмістом какао, а вершки слід брати ті, які підійдуть для збивання. Співвідношення необхідних інгредієнтів:
- 250 г темного шоколаду;
- 250 г жирних (вище 30%) вершки.
Рецепт шоколадної помадки покроково:
- Шоколад порубати ножем на дрібні шматочки, які зсипати в миску відповідного літражу.
- Вершки у вогнетривкій посудині поставити на вогонь і довести до кипіння, але не дозволяти кипіти. Потім залити гарячими вершками шоколад і все старанно розмішати до повного розчинення твердих частинок.
- Далі накривають отриману суміш харчовою плівкою в контакт і витримують не менше п’яти годин у холодильнику. Охолоджену помадку трохи збивають міксером перед її використанням за прямим призначенням.
Як зробити з корицею
Чарівний аромат кориці не залишить байдужим ні одного любителя домашньої випічки. Цю спецію можна додати в тісто, зробити її начинкою для булочок або приготувати з додаванням смачну медову помадку. Для такого смачного заняття в домашніх умовах знадобляться:
- 100 г цукрової пудри;
- 80 г бджолиного меду;
- 80 мл молока;
- 5 г меленої кориці.
Алгоритм приготування:
- На невеликому вогні або водяній бані розтопити і довести до кипіння молоко, цукрову пудру і мед.
- Як тільки суміш закипить, її слід негайно прибрати з плити, просіяти в неї через ситечко мелену корицю і розмішати.
- Дати глазурі постояти хвилин тридцять при кімнатній температурі, потім трохи збити дерев’яною лопаткою і можна густим її шаром змащувати булочки.
Оскільки при нагріванні глазур буде ставати рідкою, то слід оформляти вже остигнула випічку, щоб покриття не сповзла з булочок.
Мармеладная помадка для булочок
Густою консистенцією і приємним фруктовим смаком володіє мармеладная помадка. Вона не буде кришитися при нарізуванні булочок, як цукрова, а її смак і колір буде на пряму залежати від смаку мармеладу, з якого вона зроблена. Пропорції інгредієнтів:
- 200 г мармеладу;
- 100 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 30 мл жирної сметани.
Послідовність приготування:
- Мармелад нарізати маленькими шматочками і разом з іншими інгредієнтами відправити растапливаться на водяній бані. Щоб нічого не пригоріло і все мармеладні скибочки повністю розчинилися вміст ємності потрібно помішувати.
- Після закипання помадку слід варити приблизно чверть години до загустіння. Потім зняти з вогню, дати трохи охолонути природним шляхом і можна приступати до оформлення домашньої випічки.
Готуємо з апельсинами
Якщо внести в класичний рецепт цукрової помадки невеликі зміни, то можна отримати красиву глазурування для булочок з фруктовим смаком. Досягти цього допоможе заміна води в сиропі фруктовим соком, наприклад, апельсиновим або вишневим. Щоб зробити помадку для булочок ніжного персикового кольору з цитрусовим ароматом, знадобиться:
- 300 г цукрової пудри;
- 100 мл апельсинового соку;
- 5 г дрібної цедри.
Хід роботи:
- З апельсина з допомогою терки з маленькими отворами зняти трохи цедри. Потім цитрусовий плід розрізати навпіл і вичавити з нього сік.
- У невеликій сотейник всипати цукрову пудру і залити її свіже вичавленим процідженим апельсиновим соком. Цю суміш розмішати до однорідності і уварити фруктовий сироп до проби на м’який кульку.
- Після цього зняти суміш з вогню всипати в неї цедру, розмішати й остудити. Після цього залишається тільки збити помадку до густоти силіконової або дерев’яною лопаткою.
З сухого молока
Біла помадка може бути приготована не тільки на одному цукрі, додавання в неї сухого молока не відіб’ється на кольорі, але зробить смак випічки молочним і вершковим. До складу помадки для булочок на сухому молоці входять:
- 20 г желатину;
- 200 мл води;
- 20 г цукрової пудри;
- 40 г сухого молока;
- 30 г вершкового масла.
Технологія приготування:
- Желатин залити ½ рецептурного кількості води і залишити насититися вологою на час, вказаний на упаковці, потім розпустити його на бані або в мікрохвильовій печі.
- Сухе молоко змішати з цукровою пудрою, залити залишилася холодною водою і відправити на вогонь. Довести суміш до кипіння і проварити 3-5 хвилин.
- Влити розтоплений желатин у знятий з вогню молочний сироп, додати вершкове масло і гарненько збити помадку до охолодження і загустіння.
Вершкова помадка для булочок
Популярні булочки Синнабон неможливо уявити без вершковою помадки зверху. Вона робить випічку ще ніжнішою і ароматнішою. Для її приготування підходять такі сорти вершкового сиру, як Альметте, Філадельфія або Маскарпоне. Крім вершкового сиру до складу помадки входять в наступних пропорціях такі інгредієнти:
- 200 г цукрової пудри;
- 100 г вершкового сиру;
- 50 г вершкового масла;
- 3 г ваніліну;
- 1,5 г солі.
Приготування:
- ¼ Частину цукрової пудри, ванілін збити разом з розм’якшеним вершковим маслом до пишноти і білого.
- Вершковий сир з дрібкою солі і рештою цукровою пудрою збити до однорідного стану.
- Обидві маси акуратно змішати силіконової лопаткою, так помадка не розшарується.
- Наносити її слід на ще теплі булочки, щоб тане масло і сир зробили булочки соковитими.