Професійні кондитери використовують для прикраси своїх солодких шедеврів різні види солодкого декору, але для душевної домашньої випічки найчастіше використовується помадка для торта. Але і вона може бути різною на колір і смак: шоколадна, цукрова, молочна, мармеладная, вершкова.
Класична цукрова помадка для торта
Ця помада підходить для покриття пасок, ромових баб, пончиків, тістечок і тортів. При бажанні її можна забарвити в будь-який колір, використовуючи харчові барвники. Причому, гелевими можна фарбувати готову масу безпосередньо перед нанесенням на торт, а сухі краще додавати на стадії варіння сиропу, щоб колір вийшов рівномірним.
Пропорції компонентів для цукрового декору:
- 250 г дрібного цукру;
- 150 мл води;
- 2,5 мл лимонного соку.
Рецепт по кроках:
- У сотейник з товстим дном всипати цукор, залити його гарячою водою і розмішати до повного розчинення всіх кристалів. Солодкі крупинки, які прилипли до стінок посуду, змахнути мокрою силіконової пензликом і поставити цукровий розчин на вогонь.
- Після закипання сиропу накрити сотейник кришкою і уварювати суміш, не заважаючи, до проби на м’який кульку – коли краплі сиропу в крижаній воді легко буде скочуватися м’який карамельний кульку.
- Влити і швидко перемішати сік лимона. Потім на крижаній бані сироп остудити до 30 градусів. Охолоджену рідину збивати дерев’яною лопаткою до того моменту, коли вона стане білосніжною і згорнеться в масу з дрібних кристаликів.
Якщо на кухні не виявилося лимона, його сік можна замінити розчином лимонної кислоти. Для цього достатньо розчинити одну міру об’єму (наприклад, чайну ложечку) кислих кристалів у двох заходи гарячої води.
Готову помадку треба лише підігріти до 40-45 градусів і можна приступати до глазированию тортів та інших кондитерських виробів.
Шоколадна прикраса
Улюблений торт «Прага» в класичному виконанні важко уявити з іншим декором. Шоколадне покриття – найбільш часто зустрічається декор для домашньої випічки. Його легко приготувати з доступних неэкзотических інгредієнтів і так само просто використовувати.
Готується домашня шоколадна помадка для торта з:
- 60 мл молока;
- 80 г цукру;
- 40 р какао-порошку;
- 50 г вершкового масла.
Як приготувати:
- Цукор перемішати з какао, влити в цю суміш молоко. Старанно все розмішати до однорідності, потім варити, безперервно помішуючи на помірному вогні до густоти сметани.
- Шоколадну основу охолодити до кімнатної температури. М’яке масло збити, додаючи по трохи остигнула какао-суміш. Помадка готова для подальшого використання.
Смакувати цю помадку можна не тільки в торті, а і в якості начинки до млинців, морозиву та інших десертів.
Як зробити з корицею
Шоколадна помадка з какао набуває нові смакові відтінки, якщо в неї додати спеції. Найпопулярнішими прянощами, додаються в цей продукт, є кориця, мускатний горіх, ваніль і, незважаючи на застосування для декору десертів, червоний пекучий перець.
Для помадки з корицею знадобляться:
- 100 мл молока;
- 100 г цукру;
- 60 г какао-порошку;
- 50 г вершкового масла;
- 5 г кориці.
Спосіб приготування:
- Сипучі інгредієнти помадки і спеції зсипати в одну ємність і старанно перемішати кухонним віночком. Потім залити цю суміш молоком і відправити на вогонь.
- Піддавати термічній обробці масу до тих пір, поки вона не стане однорідною і гладкою, нагадує негустий сметани.
- Додати в помадку вершкове масло і розмішати до повного його розчинення. Трохи остигнула помадку можна відразу використовувати.
Якщо десерт готується для дорослих ласунів, то в нього можна додати трохи алкоголю (рому або коньяку).
Мармеладна помадка для торта
Смачну фруктову помадку можна приготувати з мармеладу. Важливий момент: помадка дуже швидко застигає, тому покривати нею торт потрібно дуже швидко.
До складу прикраси входять:
- 200 г мармеладу;
- 80 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 40 г сметани.
Хід роботи:
- Мармелад подрібнити невеликими шматочками, так цей інгредієнт буде набагато простіше довести до рідкого стану.
- Всі компоненти помадки перекласти в вогнетривку ємність і поставити на помірний вогонь.
- Помішуючи, довести суміш до однорідного рідкого стану, проварити приблизно 10-15 хвилин. Потім трохи остудити і використовувати за призначенням.
Мармеладная помадка може бути як калейдоскоп – різнобарвною (червоною, жовтою, зеленою). Для цього потрібно просто придбати мармелад потрібного кольору.
Готуємо з апельсинами
З шоколаду роблять помадку з надзвичайним апельсиновим смаком. Щоб не потерпіти фіаско в процесі її приготування, слід купувати тільки якісний шоколад з високим відсотковим вмістом какао (не менше 76%).
Перелік продуктів, які потрібні для приготування:
- 180 г шоколаду;
- 90 мл апельсинового соку;
- 120 г цукру;
- 80 г вершкового масла.
Черговість дій:
- Шоколад поламати на шматочки, масло нарізати кубиками. Два ці продукту з’єднати разом і розтопити на тихому вогні.
- Коли масло і шоколад стануть єдиною масою, частинами ввести в неї апельсиновий сік, за ним всипати цукор.
- Розмішати отриману суміш і уварити до однорідної консистенції. Перед використанням гарячу масу слід трохи остудити.
Сік для помадки можна взяти і пакетований, але яскравіше і насичені смак кінцевого продукту вийде у тих господинь, які не полінуються вичавити сік з апельсина безпосередньо перед додаванням в шоколадно-масляну суміш.
З сухого молока
Біла помадка не менш популярна для прикраси домашньої випічки, ніж шоколадна. Не тільки цукрова помадка здатна подарувати торту білосніжний колір.
Існують і інші варіанти, наприклад, помадка на основі сухого молока:
- 100 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- 115 мл вершків 33%;
- 200 г сухого молока;
- 5 г ванільного цукру.
Готуємо молочну помадку наступним чином:
- Вершкове масло з’єднати з обома видами цукру (звичайним і ванільним) і на середньому вогні довести до повного розчинення цукру.
- Влити в сотейник з маслом вершки і проварити все разом ще п’ять хвилин. Після цього остудити суміш до теплого стану і, збиваючи її міксером, ввести в неї сухе молоко. Консистенцію помадки можна відрегулювати, збільшивши або зменшивши кількість молока.
Двадцять горішків кеш’ю зможуть перетворити цю помадку під смачні цукерки. Для цього перекласти готову масу в выстеленную харчовою плівкою прямокутну форму, розділити на двадцять цукерок, втиснувши в центр кожної по горішку, і дати застигнути.
Вершкова помадка для прикраси торта
На відміну від глазурі вершкова помадка має більш ніжну консистенцію. Завдяки парі грамів ваніліну цей декор має приємний смак і аромат.
Щоб його отримати, необхідно підготувати:
- 600 г цукрової пудри;
- 130 мл жирних вершків;
- 40 г вершкового масла;
- 2 г ваніліну.
Приготування:
- Вершки і вершкове масло в одній ємності відправити на середній вогонь і гарненько прогріти до абсолютної однорідності.
- У гарячу вершково-масляну суміш всипати цукрову пудру і ванілін, прибрати з плити. Збити помадку міксером і охолодити.
Отриману масу можна використовувати не тільки для декору, але і вживати як самостійне ласощі. Для цього прямокутну форму застелити пергаментом, рівномірно розподілити по ньому помадку, а після застигання розрізати її на прямокутні цукерки.
Незважаючи на те, що помадка більш щільної консистенції, ніж глазур, її також не можна наносити на виріб в гаряче вигляді. Маса повинна охолонути до теплого стану, тоді вона ляже рівним, але не тонким шаром.