Пончики – рецепт знайомого і улюбленого з дитинства ласощі. Чи Не тому поряд з «біляшами», «пиріжками», «чебуреками» з’явилася назва «пончики»? Так – калорійне, так – фритюр шкідливий, але якщо іноді повертатися в добру і безтурботну дитячу пору і піднімати собі настрій коханої здобою, то отрута (як деякі назвуть пончики) перетворитися на ліки від поганого настрою. А дитяче бажання творити і діяти допоможе швидко витратити зайві калорії.
Пончики — класичний рецепт
Існує кілька способів приготування (термічної обробки) пончиків:
- у духовці, для прихильників здорового способу життя і людей, що стежать за своєю фігурою;
- на сковороді – самий традиційний, хоч і не самий корисний спосіб;
- в мультиварці використання цього гаджета значно спрощує роботу господині.
Кожен з цих способів має свої особливості в пропорціях інгредієнтів або в самій технології.
У духовці
Пончики в духовці – це випічка, яку можна назвати кулінарним компромісом. Їх ще називають псевдопончиками, оскільки загальною зі звичними виробами, смаженими в олії, є тільки форма кільця, а тісто нагадує кексовый складу. Щоб отримати ідеально круглі, рівні і однакові вироби, потрібно буде витратитися і прикупити спеціальну металеву або силіконову форму.
Тісто для пампушок, приготовлені в духовці, замішується з:
- 2 яєць;
- 150 г цукру;
- 170 мл кефіру;
- 50 г розтопленого вершкового масла;
- 3 г солі;
- 3 г ванілі в порошку або 5 мл рідкого екстракту;
- 14 г розпушувача;
- 220 г борошна.
Куховарим покроково:
На сковороді
Якими б не була шкідливою випічка у фритюрі, іноді так хочеться забути про зайві калорії і поласувати смачними пампухами. Якщо і потурати своїм маленьким гастрономічним слабкостям, то краще робити це в умовах домашньої кухні, готуючи за перевіреними рецептами з якісних продуктів.
Для класичних пончиків, приготованих на сковороді необхідно взяти:
- 225 мл молока;
- 50 г цукру;
- 12 г сухих дріжджів;
- 2 жовтка курячих яєць;
- 40 г вершкового масла;
- 50 мл коньяку;
- 2,5 г кухонної солі;
- 400 г борошна.
Порядок проходження кулінарних процесів:
В мультиварці
Дуже швидко і зручно смажити пончики не на сковороді або в каструлі, а в мультиварці. Розумна помічниця завдяки відповідній програмі зі свого меню зробить все скоро і максимально легко.
Щоб приготувати пончики в мультиварці, насамперед потрібно замісити тісто з:
- 250 мл кефіру;
- 50 мл рослинного рафінованого масла;
- 10 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 100 г цукру;
- 3 г солі;
- 500 г борошна.
Спосіб випічки:
Дріжджові пончики
Дріжджові пончики готуються довше, ніж з інших варіантів тесту, але м’якість і аромат дріжджовий випічки, ні з чим не порівнянний, тому у багатьох господинь цей варіант залишається у фаворитах. І не варто боятися працювати з дріжджами, потрібно тільки суворо дотримуватися пропорції і послідовно діяти.
Необхідні інгредієнти:
- 500 мл молока;
- 15 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 100 г цукру;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 3 г солі;
- 2-3 г ванілі;
- 900 г борошна або трохи більше.
Замішування тіста і випікання:
На кефірі
Якщо хочеться витратити мінімум часу на приготування, але отримати максимально пишні вироби, то ласунів виручать пончики на кефірі. Часто такий рецепт пончиків ще називають «Пончики за 15 хвилин». Звичайно, на випічку піде більше часу, але все одно процес приготування до неподобства простий.
Перелік продуктів у складі тесту:
- 500 мл кефіру;
- 200 г цукрового піску;
- 2 яйця;
- 75 мл рослинного масла;
- 3 г солі;
- 7 г розпушувача;
- 500-550 г борошна.
Випічка:
З тіста на молоці
Пишними без дріжджів виходять не тільки пончики на кефірі, але і на молоці. Головний секрет: вибирати краще домашнє молоко або магазинне з високим відсотком жирності (вище 3,5%).
Для їх приготування знадобляться:
- 200 мл молока;
- 100 мл питної води;
- 2 яйця;
- 100 г цукру;
- 25 г вершкового масла;
- 7 г пекарського порошку;
- 4 г ванілі (можна замінити ванільним цукром);
- 480 г просіяного борошна.
Хід роботи:
Сирні пончики
Існує багато рецептур пончиків на сирі. Відрізняються вони між собою, в основному, пропорціями основних інгредієнтів. Любителям саме сирною випічки, коли тісто не забито борошном, сподобатися наступний рецепт. Якщо раптом у процесі формування пончиків виявиться, що тісто липне до рук, потрібно трохи змочити долоні водою.
Для сирного тіста потрібно взяти:
- 500 г сиру (жирність можна брати будь-яку);
- 3 курячі яйця;
- 50-100 г цукру (за смаком);
- 10 г ванільного цукру;
- 14 г розпушувача;
- 220 г борошна.
Спосіб приготування:
Шоколадне ласощі
Ніжні шоколадні пончики на йогурті з тонким ароматом кориці ідеально доповнять чашечку кави або чаю. Щоб надати випічці деяку соковитість, її можна покрити зверху глазур’ю, контрастною білою цукрової або в тон з темної шоколадної помадки.
До складу шоколадного тіста для пончиків входять:
- 560 г борошна вищого сорту;
- 300 мл білого йогурту без наповнювача;
- 180 г білого кристалічного цукру;
- 2 цілих курячих яйця 1 жовток;
- 60 г вершкового масла;
- 50 г какао-порошку;
- 3 г кориці;
- 3 г солі;
- 7 г розпушувача.
Як спекти:
На згущеному молоці
Можливо, комусь це здасться нереальним, але пончики на згущеному молоці – це страва французької кухні. Приготувати їх дуже просто, тому навіть самі зайняті жінки зможуть побалувати своїх домашніх смачною випічкою.
Щоб приготувати пончики на згущеному молоці слід підготувати:
- 4 курячі яйця;
- 380 г згущеного молока;
- 14 г розпушувача (можна замінити гашеного содою);
- 500 г просіяного борошна.
Етапи приготування:
Варіанти начинок для пончиків
У солодкої обсмажені у фритюрі випічці, яку називаю пончиками, може бути різна форма: колечко з отвором посередині, кружечок або кульку. Різкий перепад температури (від кімнатної до температури киплячого масла), а також використання розпушувачів і дріжджів сприяє утворенню великих порожнеч всередині виробів, особливо двох останніх форм.
Цей факт посприяв появі випічки зі всілякими начинками. Всередині пампушків можна зустріти варення або повидло, варене або звичайне згущене молоко, заварний або сирний крем, ганаш з темного, молочного або білого шоколаду.
Щоб наповнити виріб начинкою, потрібно взяти кондитерський шприц з обраним кремом або іншим наповненням і зробити їм солодкий «укол» в центр пампуха-кулі або кружечки. Начинка сама розійдеться по випічці і знайде незаповнені порожнечі.
Якщо в арсеналі господині немає кондитерського шприца або мішка з відповідною насадкою, можна скористатися звичайним двадцяти кубовим шприцом без голки. Правда, з-за малого обсягу шприца начинку доведеться вводити дуже довго.
Для пончиків колечок введення начинки не передбачено, але їх можна прикрасити кондитерською глазур’ю та різнокольоровими посипками.