Пончики – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Пончики – рецепт знайомого і улюбленого з дитинства ласощі. Чи Не тому поряд з «біляшами», «пиріжками», «чебуреками» з’явилася назва «пончики»? Так – калорійне, так – фритюр шкідливий, але якщо іноді повертатися в добру і безтурботну дитячу пору і піднімати собі настрій коханої здобою, то отрута (як деякі назвуть пончики) перетворитися на ліки від поганого настрою. А дитяче бажання творити і діяти допоможе швидко витратити зайві калорії.

Пончики — класичний рецепт

Існує кілька способів приготування (термічної обробки) пончиків:

  • у духовці, для прихильників здорового способу життя і людей, що стежать за своєю фігурою;
  • на сковороді – самий традиційний, хоч і не самий корисний спосіб;
  • в мультиварці використання цього гаджета значно спрощує роботу господині.

Кожен з цих способів має свої особливості в пропорціях інгредієнтів або в самій технології.

У духовці

Пончики в духовці – це випічка, яку можна назвати кулінарним компромісом. Їх ще називають псевдопончиками, оскільки загальною зі звичними виробами, смаженими в олії, є тільки форма кільця, а тісто нагадує кексовый складу. Щоб отримати ідеально круглі, рівні і однакові вироби, потрібно буде витратитися і прикупити спеціальну металеву або силіконову форму.

Тісто для пампушок, приготовлені в духовці, замішується з:

  • 2 яєць;
  • 150 г цукру;
  • 170 мл кефіру;
  • 50 г розтопленого вершкового масла;
  • 3 г солі;
  • 3 г ванілі в порошку або 5 мл рідкого екстракту;
  • 14 г розпушувача;
  • 220 г борошна.

Куховарим покроково:

  • Всі сухі сипучі продукти зсипати в одну велику миску. Щоб всі компоненти рівномірно розподілилися в загальній масі, потрібно перемішати їх віночком.
  • В іншому посуді з’єднати в абсолютно однорідну суміш яйця з розтопленим маслом і теплим кефіром.
  • З’єднати обидві маси, повинно вийти налите тісто, яке слід перекласти в кондитерський мішок або щільний поліетиленовий пакет, наприклад для заморозки.
  • Зрізати куточок мішка (пакета) і наповнити тістом на 2/3 формочки (металеві обов’язково треба змастити). Пекти пончики при 200 градусах до блідо-золотистого кольору, пересмажувати не варто.
  • Спочатку 5 хвилин готові пончики повинні остигати у формі, а потім на решітці. Щоб зробити випічку схожою на американські донатси, її можна покрити різнобарвною глазур’ю і посипками.
  • На сковороді

    Якими б не була шкідливою випічка у фритюрі, іноді так хочеться забути про зайві калорії і поласувати смачними пампухами. Якщо і потурати своїм маленьким гастрономічним слабкостям, то краще робити це в умовах домашньої кухні, готуючи за перевіреними рецептами з якісних продуктів.

    Для класичних пончиків, приготованих на сковороді необхідно взяти:

    • 225 мл молока;
    • 50 г цукру;
    • 12 г сухих дріжджів;
    • 2 жовтка курячих яєць;
    • 40 г вершкового масла;
    • 50 мл коньяку;
    • 2,5 г кухонної солі;
    • 400 г борошна.

    Порядок проходження кулінарних процесів:

  • У молоці, температура якого 35-40 градусів, розчинити цукор, розмішати віночком жовтки, рідке масло і коньяк.
  • Після зсипати разом з борошном, попередньо просіяного, сіль і сухі дріжджі. Невеликими частинами ввести борошняну суміш в рідку складову і зібрати все в м’яке тісто, яке залишити на годину для дозрівання в теплі.
  • Готове тісто обім’яти і можна приступати до вирізання колечок – заготовок пончиків. Пласт тесту для заготовок має бути не товще 2-3 мм.
  • Дати заготівлях 10-15 хвилин на підйом і можна приступати до смаження в рослинному маслі. Для фритюру будь-яке масло без запаху рослинного походження потрібно нагріти на великому вогні до 180 градусів – це оптимальна температура, а потім зменшити полум’я до середнього рівня, щоб пончики не горіли.
  • Обов’язково гарячу випічку потрібно виймати на паперову підкладку (рушник або серветку), щоб на неї стік зайвий жир, а не вбрався у вироби.
  • Дивіться також:  Як приготувати бісквіт для торта в домашніх умовах?

    В мультиварці

    Дуже швидко і зручно смажити пончики не на сковороді або в каструлі, а в мультиварці. Розумна помічниця завдяки відповідній програмі зі свого меню зробить все скоро і максимально легко.

    Щоб приготувати пончики в мультиварці, насамперед потрібно замісити тісто з:

    • 250 мл кефіру;
    • 50 мл рослинного рафінованого масла;
    • 10 г сухих швидкодіючих дріжджів;
    • 100 г цукру;
    • 3 г солі;
    • 500 г борошна.

    Спосіб випічки:

  • У посудині відповідного розміру з’єднати кефір і олію. Отриману суміш відправити на вогонь трохи підігрітися.
  • Залишилися сипучі продукти змішати разом в мисці (або каструлі) для приготування тіста. У суху суміш влити теплий кефір з маслом і старанно вимісити масу.
  • Після годинного вистоювання сформувати пончики. Це можуть бути колечка, гуртки або просто невеликі колобки.
  • Масло налити в мультикастрюлю і запустити опцію «Смаження». Коли масло прогріється належним чином, приступити до безпосереднього приготування. Приготування однієї порції пончиків займе близько шести хвилин.
  • Дріжджові пончики

    Дріжджові пончики готуються довше, ніж з інших варіантів тесту, але м’якість і аромат дріжджовий випічки, ні з чим не порівнянний, тому у багатьох господинь цей варіант залишається у фаворитах. І не варто боятися працювати з дріжджами, потрібно тільки суворо дотримуватися пропорції і послідовно діяти.

    Необхідні інгредієнти:

    • 500 мл молока;
    • 15 г сухих швидкодіючих дріжджів;
    • 100 г цукру;
    • 2 яйця;
    • 100 г вершкового масла;
    • 3 г солі;
    • 2-3 г ванілі;
    • 900 г борошна або трохи більше.

    Замішування тіста і випікання:

  • У тепле молоко всипати дріжджі і цукор, все добре розчинити і залишити в містечку тепліше до появи дріжджовий пінної шапки.
  • Хвилин через десять, коли на поверхні з’явиться піна, влити в дріжджове молоко розхитані яйця, розтоплене масло, додати сіль і ваніль.
  • Після цього залишиться тільки вмішати муку. Як тільки маса перестане липнути до рук, тісто готове до подальшої расстойке.
  • Достигати маса повинна 1,5 години в теплі. Кожні півгодини її потрібно обминати, щоб тісто не втекло.
  • Сформувати форму, розгортаючи невеликі шматки тіста в коржі товщиною один сантиметр і вирізаючи з них гуртки з дірочкою посередині.
  • Сформованим заготівлях дати трохи полежати, поки нагріється фритюр, а потім обсмажити їх в киплячому маслі до карамельного кольору.
  • Виймати з киплячого масла на паперові рушники, щоб промокнути надлишки жиру.
  • На кефірі

    Якщо хочеться витратити мінімум часу на приготування, але отримати максимально пишні вироби, то ласунів виручать пончики на кефірі. Часто такий рецепт пончиків ще називають «Пончики за 15 хвилин». Звичайно, на випічку піде більше часу, але все одно процес приготування до неподобства простий.

    Дивіться також:  Макаруни – 6 рецептів, як приготувати смачні італійські тістечка в домашніх умовах

    Перелік продуктів у складі тесту:

    • 500 мл кефіру;
    • 200 г цукрового піску;
    • 2 яйця;
    • 75 мл рослинного масла;
    • 3 г солі;
    • 7 г розпушувача;
    • 500-550 г борошна.

    Випічка:

  • Яйця віночком або міксером збовтати разом з цукром до появи пінки. Додати до них теплий кефір, рослинне масло, розмішати суміш, щоб вона стала однорідною.
  • З’єднати борошно з розпушувачем і сіллю. Отриману суху суміш додати до рідкої складової і старанно вимісити тісто. Чим довше триватиме цей процес, тим пишніше вийдуть пончики.
  • Після тісто накрити рушником і залишити на чверть години відпочити. Після можна приступати до формування виробів та їх смаженні у фритюрі.
  • З тіста на молоці

    Пишними без дріжджів виходять не тільки пончики на кефірі, але і на молоці. Головний секрет: вибирати краще домашнє молоко або магазинне з високим відсотком жирності (вище 3,5%).

    Для їх приготування знадобляться:

    • 200 мл молока;
    • 100 мл питної води;
    • 2 яйця;
    • 100 г цукру;
    • 25 г вершкового масла;
    • 7 г пекарського порошку;
    • 4 г ванілі (можна замінити ванільним цукром);
    • 480 г просіяного борошна.

    Хід роботи:

  • У збиті з цукром і ваніллю яйця влити тепле молоко і теплу воду. Гарненько розмішати.
  • На наступному етапі слід невеликими порціями вмішувати борошно, змішану з розпушувачем. Коли масу важко розмішувати ложкою, обминаючи тісто руками вмішати невеликий шматочок м’якого вершкового масла.
  • Готове тісто повинно не прилипати до рук. Розділити його на невеликі шматочки, кожен з них скачати в колобок, в якому потім зробити в центрі отвір, надавши заготівлі вигляд кільця.
  • У гарячому рослинному маслі обсмажити пончики з обох боків до хрусткої карамельної скоринки. Дуже зручно перевертати у фритюрі випічку такої форми двома виделками.
  • Сирні пончики

    Існує багато рецептур пончиків на сирі. Відрізняються вони між собою, в основному, пропорціями основних інгредієнтів. Любителям саме сирною випічки, коли тісто не забито борошном, сподобатися наступний рецепт. Якщо раптом у процесі формування пончиків виявиться, що тісто липне до рук, потрібно трохи змочити долоні водою.

    Для сирного тіста потрібно взяти:

    • 500 г сиру (жирність можна брати будь-яку);
    • 3 курячі яйця;
    • 50-100 г цукру (за смаком);
    • 10 г ванільного цукру;
    • 14 г розпушувача;
    • 220 г борошна.

    Спосіб приготування:

  • У посудині для тесту не збивати, а розтерти яйця з двома видами цукру і сиром. Сухуватий сир не зайвим буде продавити попередньо через сито.
  • Тепер в сирну масу потрібно вмішати муку, з’єднавши її попередньо з розпушувачем для тесту.
  • Вологими руками зліпити з сирного тіста невеликі кульки. Їх діаметр не повинен бути більше волоського горіха.
  • Заготовки сирних пончиків обсмажити в розпеченому маслі. Готові вироби спливуть у фритюрі і придбають красивий золотистий колір.
  • Виймати пончики обов’язково потрібно на серветку, а коли вбереться зайве масло, щоб зробити випічку солодший і апетитніше, можна обсипати її солодкої пудрою.
  • Шоколадне ласощі

    Ніжні шоколадні пончики на йогурті з тонким ароматом кориці ідеально доповнять чашечку кави або чаю. Щоб надати випічці деяку соковитість, її можна покрити зверху глазур’ю, контрастною білою цукрової або в тон з темної шоколадної помадки.

    Дивіться також:  Булочка бріош (brioche) – 7 рецептів дуже смачних і ніжних французьких булочок

    До складу шоколадного тіста для пончиків входять:

    • 560 г борошна вищого сорту;
    • 300 мл білого йогурту без наповнювача;
    • 180 г білого кристалічного цукру;
    • 2 цілих курячих яйця 1 жовток;
    • 60 г вершкового масла;
    • 50 г какао-порошку;
    • 3 г кориці;
    • 3 г солі;
    • 7 г розпушувача.

    Як спекти:

  • Всі сухі продукти, крім цукрового піску, зсипати в одній ємності. Масло розтопити в мікрохвильовій печі або на плиті, дати йому охолонути.
  • Яйця і жовток міксером перетворити в пишну масу разом з цукром. Потім по черзі вливаючи йогурт і масло, вимішати ці продукти в суміш.
  • Наступний етап – додавання суміші сипких продуктів і вимішування тіста. Щоб тісто не липло до рук, було більш податливим і слухняним, його потрібно прибрати на один-два години на холод для стабілізації.
  • Поділити колобок тесту на чотири частини. Кожну розкачати в корж сантиметрової товщини, вирізати пампушки – кружечки по 8 см в діаметрі. Зарумянить їх в олії по 2-3 хвилини з кожного боку.
  • На згущеному молоці

    Можливо, комусь це здасться нереальним, але пончики на згущеному молоці – це страва французької кухні. Приготувати їх дуже просто, тому навіть самі зайняті жінки зможуть побалувати своїх домашніх смачною випічкою.

    Щоб приготувати пончики на згущеному молоці слід підготувати:

    • 4 курячі яйця;
    • 380 г згущеного молока;
    • 14 г розпушувача (можна замінити гашеного содою);
    • 500 г просіяного борошна.

    Етапи приготування:

  • Збити яйця в пінну пухку масу, акуратно залити згущене молоко, продовжуючи збивати масу міксером.
  • Половину зазначеного в переліку інгредієнтів кількості борошна змішати з розпушувачем і в один прийом всипати до яєць зі згущеним молоком і перемішати.
  • Борошно додавати потроху до того моменту, коли тісто стане еластичним, але при цьому буде трохи тягнутися руками.
  • Виготовити з нього пампушки. Їх форма може бути будь-який: кульки або кружечки з дірочкою посередині або без неї. Готувати у фритюрі на середньому вогні.
  • Варіанти начинок для пончиків

    У солодкої обсмажені у фритюрі випічці, яку називаю пончиками, може бути різна форма: колечко з отвором посередині, кружечок або кульку. Різкий перепад температури (від кімнатної до температури киплячого масла), а також використання розпушувачів і дріжджів сприяє утворенню великих порожнеч всередині виробів, особливо двох останніх форм.

    Цей факт посприяв появі випічки зі всілякими начинками. Всередині пампушків можна зустріти варення або повидло, варене або звичайне згущене молоко, заварний або сирний крем, ганаш з темного, молочного або білого шоколаду.

    Щоб наповнити виріб начинкою, потрібно взяти кондитерський шприц з обраним кремом або іншим наповненням і зробити їм солодкий «укол» в центр пампуха-кулі або кружечки. Начинка сама розійдеться по випічці і знайде незаповнені порожнечі.

    Якщо в арсеналі господині немає кондитерського шприца або мішка з відповідною насадкою, можна скористатися звичайним двадцяти кубовим шприцом без голки. Правда, з-за малого обсягу шприца начинку доведеться вводити дуже довго.

    Для пончиків колечок введення начинки не передбачено, але їх можна прикрасити кондитерською глазур’ю та різнокольоровими посипками.

    Прокрутка до верху