Пончики на кефірі — це ласощі, багатьом нагадує дитинство. Повітряні, ароматні борошняні вироби однаково люблять як дорослі, так і діти. А якщо вони ще з начинкою або глазур’ю – просто смакота!
Пончики на кефірі за 15 хвилин — покроковий рецепт
Заготовки для випічки знадобиться не так вже й багато, та й смажаться самі пончики нереально швидко. Тому буде достатньо витратити не більше 5-7 хвилин на підготовку тесту, стільки ж на обсмажування — і страву готове до чаювання!
Складові рецепту:
- кефір-самоквас — 200 мл;
- цукор — 4 ст. л.;
- яйце – 1;
- пакетик ваніліну;
- вершкове масло — 50 грам;
- борошно пшеничне хорошої якості — 400-450 грам;
- розпушувач — 1ч. л.;
- рослинна олія (очищене) — 1 стакан.
Підготуйте складові. Рекомендується масло заздалегідь викласти з холодильної камери, щоб воно досить нагрілося і стало м’яким. Збийте кілька хвилин яйця разом з цукром до повністю однорідної суміші. Краще це зробити заглибним блендером або міксером. Влийте в суміш кефір, знову збийте.
Додавайте маленькими порціями ванільно-борошняну суміш, а також розпушувач, помішуючи.
Покрийте шаром борошна робочу поверхню. У той же час ставте сковорідку нагріватися, налийте в неї масло. Тим часом тісто розкачайте товстим шаром приблизно в 1 сантиметр. За допомогою двох склянок різного діаметра видавіть з пласта пончики — спочатку склянкою більшого розміру, а всередині отриманого кола зробіть отвір склянкою поменше.
У кипляче масло помістіть кілька одержані колечок і обсмажте з усіх боків до апетитного світло-карамельного відтінку.
Готові пончики помістіть на паперові рушники, щоб зайвий жир стік на папір. Остудіть чверть години, і сервірують стіл.
На замітку. Не робіть тісто сильно крутим. Не додавайте багато борошна, інакше пончики вийдуть щільними і жорсткими. Як тільки тісто перестало сильно прилипати до рук, значить, борошна увійшло в необхідному обсязі.
Швидкий рецепт приготування з медом
У цьому рецепті представлено, як робляться солодкі медові пончики на кефірі за 15 хвилин. Рекомендуємо брати на замітку — різниця невелика, але ласощі набагато пахучіше і солодше.
Знадобиться:
- масло вершкове 50 грам;
- мед 2 стіл. ложки;
- яйця столові 4 штуки;
- лимон;
- цукор ½ склянки;
- розпушувач 2 чайної ложки;
- сіль половина чайної ложки;
- борошно 3 склянки;
- цукрова пудра.
Для початку розтоплюємо масло. Альтернативою може бути маргарин, брати в такій же кількості. Також чинимо з медом, якщо він не рідкий, а зацукорився.
Збиваємо яєчно-цукрову суміш. Обполіскуємо цитрус і теркою зчищаємо з нього цедру. В солодку масу висипаємо стружку цедри і вливаємо олійно-медову суміш. Не можна використовувати рідке гаряче масло — тільки тепле. Все поступово помішуємо при введенні продуктів.
Борошно просіваємо і потроху додаємо в рідку заготовку. Не забуваємо про розпушувач. Має сформуватися м’яке, еластичне, злегка повітряне тісто, трохи прилипающее до рук.
Ріжемо тісто для пампушок на шматки, розкачуємо і видавлюємо кружечки. При обсмажуванні вони повинні стати кульками. Обсмажуємо у фритюрі, дістаємо шумівкою.
Повітряне ласощі за 15 хвилин
Принадність пончиків в тому, що для них зовсім не потрібні дріжджі.
Нам знадобиться:
- кефір 2,5 % — 250 мл;
- яйце 1;
- цукор — 4-5 ст. л.;
- трохи солі;
- сода -½ ч. л.;
- рослинна олія 3-4 ст. ложки (знадобиться для тіста і стакан для смаження);
- вершкове масло — 30 гр.;
- борошно вищого сорту — 390 гр.
Для початку ставимо на повільну парову баню масло — воно повинно бути рідким. У такому стані його буде легше додавати в тісто. Важливо, щоб воно не було гарячим.
Тим часом збиваємо яйце до стану піни. Висипаємо весь цукор і перемішуємо. Цукор до кінця не розчиниться, особливо якщо використовувати віночок замість міксера.
Далі вливаємо кефір, солимо, додаємо соду і вершкове масло. Все добре збиваємо.
Борошно додається невеликими порціями — по кілька ложок за раз. Поступово тісто вимішується. Залишаємо на майбутнє пару-трійку ложок основного компонента. Отриману масу викладаємо на покриту тонким шаром борошна дошку або стільницю. Ретельно вимішуємо, якщо воно сильно липне до рук і тягнеться — додаємо ще трохи сипучого компоненту. Коли тісто для пампушок стане більш-менш густим, буде липнути, але не тягнеться за руками — борошно можна відставити в сторону. Її сорт може сильно вплинути на приготування — можливо знадобиться трохи більше або менше, ніж написано в переліку продуктів.
Скачуємо тісто в кулю, зверху робимо поглиблення і вливаємо олію. Важливо його додавати саме в кінці. Вимішуємо до тих пір, поки воно не вбереться.
Розкачуємо заготовку в пласт і видавлюємо спеціальною насадкою або стаканчиком різних розмірів.
Далі все так, як і в попередніх рецептах: обсмажуємо на спокійному вогні колечка, масло при цьому в сковороді повинно бути гарячим. Складаємо в один шар на кілька хвилин на серветки, остуджуємо.
На цьому етапі рекомендуємо посипати цукровою пудрою через ситечко — за бажанням. З наведених вище продуктів виходить близько 14 пончиків.
На замітку. Кефір не обов’язково використовувати першої свіжості. Буде краще, якщо використовуються залишки кефіру, простроченого в кілька днів — тісто буде набагато легшим, пористее, завдяки такому продукту.
Глазур для пончиків
Обговорювані вироби часто покривають солодкої глазур’ю. Популярними вважаються — яскраво-біла з ваніллю і шоколадна.
Підготувати:
- 150 грам цукрової пудри;
- 1 охолоджений яєчний білок;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- будь-які кондитерські гелеві барвники.
У миску через сито пропускаємо цукрову пудру, щоб позбутися від ущільнень. В іншій чаші виделкою збиваємо білок. Додаємо маленькими порціями пудру, також не забуваємо про сік — він додасть глазурі білизни. Продовжуючи змішування, потроху додаємо всю пудру. Консистенція повинна вийти схожа на рідку сметану.
Отриману глазур ділимо по піалах на кількість планованих квітів. В кожну додаємо по маленькій краплі — цього достатньо для отримання помірно насиченого кольору. Перемішуємо для рівномірного фарбування глазурі.
На замітку. Для зберігання затягніть плівкою тарілочки і поставте в холодильник. Покриті глазур’ю пончики можна посипати кольоровою великодньої посипкою.
Кращі варіанти начинок
Стандартно пончики робляться без начинки. З часом кондитери почали виготовляти їх із солодкою начинкою. Сьогодні можна зустріти більш ситні пончики з несолодким наповненням.
Пропонуються варіанти солодкої начинки:
- джем;
- варення без сиропу;
- сир з корицею;
- солодким кремом (ваніль, шоколад);
- згущеним молоком.
Солодку начинку додають у вже готові пончики за допомогою кондитерського шприца.
Несолодкі пончики можна начиняти:
- сирно-вершковим сиром, зеленню і томатами;
- фаршем (будь-яким).
Також можна готувати звичайне тісто для пампушок і в нього додавати родзинки, колоті горішки і мигдаль, шматочки цукатів, корицю. Всі інгредієнти додадуть класичного десерту насиченість і яскравий смак.