Консервація з айви відрізняється особливим, злегка терпким присмаком і янтарним кольором. Від такого смаку неможливо відірватися! Завдяки підібраним рецептами, можна приготувати заготовки з різними смаковими добавками. Домашнє повидло ідеально підійде до чаювання і послужить прекрасною начинкою для випічки.
Найсмачніший рецепт
З стиглої айви готують густе повидло. Найсмачніший рецепт— чудове рішення для ласунів. У баночці настоявшегося джему буде стояти ложка.
Необхідні продукти:
- стигла айва 1 кг;
- вода 70 мл;
- часточка лимона;
- цукор 600 р.
Технологія приготування:
- Плоди ретельно миють. Очищають, зрізають місця пошкодження, плодоніжки. Розрізати, повинна вийти айва часточками.
- Далі потрібно закип’ятити воду, помістити туди часточки. Накрити кришкою каструлю, прокип’ятити 3 хвилини.
- Злити воду, плоди подрібнити блендером. Помістити масу в посуд з товстим дном. Засипати туди цукор, перемішати.
- Дати настоятися 5-7 годин, краще, якщо цей процес триватиме цілу ніч. За цей час цукор розчиниться.
- Настоявшуюся масу ставлять на вогонь, кладуть часточку лимона для додання кислинки.
- Уварити на повільному вогні до появи красивого бурштинового кольору.
- Готовність перевіряють за ступенем густоти варення, воно не повинно спадати з ложки.
- Лимон можна прибрати, розкласти по стерилізованим баночках. Закрити кришечками, відправити на зберігання.
Якщо немає блендера, смачне повидло можна приготувати, якщо проварені близько півгодини плоди перетерти через сито або розім’яти виделкою.
З додаванням яблук
Яблука в поєднанні з айвою подарують абсолютно новий смак і чудовий аромат. Рецепт оцінять любителі експериментів з різними смаками.
Необхідні продукти:
- айва — 1,5 кг;
- яблука — 1,5 кг;
- цукор — 2 кг;
- вода — 700 мл
Технологія приготування:
- Очистити від шкірки яблука, айву. Вирізати серцевину, нарізати невеликими шматочками. Укласти всередину посуду для варіння, залити кип’яченою водою. Варити 5-7 хвилин. Злити воду, остудити.
- Засипати цукром плоди, перемішати, розім’яти ложкою. Можна перемішати блендером.
- Отриману масу поставити на повільний вогонь. Уварювати до густоти. Заважати постійно, щоб не підгоріло.
- Якщо консистенція вийшла не однорідною, збити ще раз блендером.
- У гарячому вигляді розкласти по банках. Остигле яблучно-айвове повидло буде дуже густим.
При бажанні яблука можна не очищати, так як шкірка містить корисний для організму пектин.
Простий варіант через м’ясорубку
Щоб не проварювати попередньо плоди, набагато простіше пропустити шматочки айви через м’ясорубку — це найпростіший рецепт повидла.
Необхідні продукти:
- айва — 2 кг;
- цукор — 1 кг;
- часточка лимона.
Технологія приготування:
- Плоди почистити від шкірки. Нарізати шматочками, щоб вони містилися усередину м’ясорубки.
- Пропустити часточки через м’ясорубки в посуд, де буде варитися повидло.
- Засипати отриману кашку цукром, перемішати. Поставити на вогонь.
- Варити на повільному вогні, регулярно помішувати. Для цієї мети краще брати посуд з товстим дном. Предки для варіння варення брали латунні або мідні тази. Сьогодні популярністю користується чавунна (антипригарна) посуд.
- Готовність визначають по густині, кольору джему, присутність дрібних крупинок для айви вважається нормою.
- Закупорюють по банках, зберігають як будь-яке інше варення.
Густе повидло з японської айви
За зовнішнім виглядом і ароматом японська айва нагадує дрібні яблука. Найчастіше з плодів готують варення цілком, однак, рецепти приготування повидла — не мають обмежень.
Необхідні продукти:
- плоди японської айви — 1,5 кг;
- цукор — 600 кг;
- гвоздика — 2-3 штуки;
- вода для варіння.
Технологія приготування:
- У плодів видалити плодоніжки, гарненько промити. Залити водою, покривши плоди, накрити кришкою, варити з моменту закипання 10-15 хвилин. Необхідно простежити за тим, щоб вони не зварилися, залишилися цілими.
- Остудити і нарізати, витягуючи ножем серцевину. У сирому вигляді зробити це практично неможливо, тому айву слід проварити, щоб вона розм’якшилася.
- Нарізані плоди змішати з цукром, помістити туди для аромату гвоздику. Після готовності її можна вийняти.
- Уварити масу з цукром до густоти. Не забуваючи постійно помішувати. Ложкою розминати шматочки, тоді вони швидко розпадуться.
- Зберігається айвове повидло дуже добре, виходить ароматним, дуже густим.
Щоб повидло не підгоряло, його потрібно часто помішувати — ця заготовка дуже вимоглива, інакше можна все зіпсувати.
Готуємо з лимоном
Часто господині додають лимон заготівлі, екзотичний фрукт надає повидла кислинки, аромату, береже плоди від потемніння. Лимон можна залишати в джемі, подрібнювати або виймати. Все залежить від смакових уподобань.
Необхідні продукти:
- айва 1,5 кг;
- 1 лимон;
- 1,5 кг цукру;
- вода для бланшування.
Технологія приготування:
- Фрукти підготувати для приготування заготовки. Очистити, нарізати тонкими часточками.
- Скласти в сотейник, помістити його всередину каструлі з окропом. Бланшувати до розм’якшення плодів.
- Додати в посуд, де буде варитися повидло цукор, айву, часточки лимона. Подрібнити блендером.
- Поставити на вогонь. Варити на самому низькому режимі. Помішуючи, уварити до густого стану.
- Як тільки маса охолоне, ласощі готовий. Можна їсти відразу або розфасувати по банках для зберігання.
З волоськими горіхами
Заготовки з додаванням волоських горіхів виходять вишуканими, смачними і корисними. Смачне повидло здивує порадує гостей або домочадців до чаювання.
Необхідні продукти:
- волоські горіхи — 10-15 штук;
- айва очищена — 1 кг;
- 800 грам цукру;
- окріп — 2 склянки.
Технологія приготування:
- Попередньо очистити від шкаралупи горіхи. Залити їх окропом, щоб розм’якшилися — це потрібно для того, знялася шкурка. Процес кропіткий, але результат цього вартий.
- Айву очистити, подрібнити ножем на невеликі шматочки. Додати цукор, горіхи. Все перемішати, накрити рушником, залишити на ніч. За цей час горіхи напитаются цукром, а фрукти розм’якшаться.
- Далі варити на дуже повільному вогні. Під час варіння повинна вийти кашка, горіхи залишаться цілими шматочками.
- Гарний бурштиновий колір і густина свідчить про готовність варення.
Як зробити повидло з айви на зиму
Айва відноситься до тих фруктів, які добре піддаються консервації. За рахунок невеликого вмісту соку (вологи) виходить повидло з айви на зиму густе, як джем. В остившем вигляді його можна мазати на тости, готувати бутерброди, пироги.
Необхідні продукти:
- цукор 1 кг;
- айва очищена 1,5 кг;
- лимонна кислота ¼ ч. л;
- вода для бланшування.
Технологія приготування:
- Закип’ятити воду, покласти туди очищені плоди. Проварити 3 хвилини. Воду злити, остудити.
- Масу розім’яти дерев’яною лопаткою, засипати цукор і ще гарненько перемішати. Поки варення буде варитися, шматочки розпадуться, утворюється однорідна консистенція.
- Коли маса закипить, потрібно додати лимонну кислоту, при бажанні її можна замінити часточкою лимона. Тоді заготовка не буде занадто солодкою (нудотно).
- Варити до загустіння, розфасувати по стерильним банках, закрити кришечками. Остудити, відправити на зберігання в прохолодне місце.
Незалежно від того, яким скористатися рецептом, результат перевершить очікування. Стане доказом того, що зробити повидло з айви нескладно, під силу навіть початківцям господиням!