Прикраса салатів – 22 ідеї, як прикрасити салат для святкового столу своїми руками

Оригінальна прикраса салатів – обов’язковий пункт в оформленні святкового столу. Закуски з незвичайним яскравим дизайном допоможуть здивувати гостей і будуть виглядати ще апетитніше. Навіть найпростіший бюджетний салат з найбільш доступних інгредієнтів після прикраси стане гідним доповненням для святкового столу.

Прикраса салатів до 8 березня

Визначаючись з прикрасою салатів до 8 березня, особливу увагу потрібно приділити головною цифрі свята. На закуску буде актуально розмістити їстівну вісімку. Зробити її можна з будь-яких овочів, зелені, консервованих бобів або ж намалювати будь-якими соусами.

До 8 березня на салаті можна розташувати будь-які квіти. Дрібно тертий сир або жовток вареного яйця допоможе зобразити пухнасту мімозу, шматочки білка і жовтка – ромашки, черрі з розрізаним кінчиком – червоні тюльпани, а тонкі згорнуті скибочки шинки або червоної риби – троянди різних відтінків.

Дуже ефектно вийде, якщо їстівні квіти будуть перебувати в «кошику». Її можна намалювати майонезом або сирним соусом в нижній частині страви. Також переплетена кошик легко викладається з тонких смужок копченого сиру, пір’я зеленої цибулі, волокон вареної курки.

На день народження, ювілей

Особливо яскравим і апетитним повинен вийти салат на день народження. З його оформленням можна нескінченно експериментувати. Єдиної теми для цього не існує.

Цікава ідея – зробити салат до дня народження у вигляді іменинного торта.

  • Всю поверхню такої закуски (обов’язково вибирати листковий варіант) варто засипати подрібненою зеленню, тертим сиром або яйцем, засмаженої до рум’яності картопляної соломкою, корейської або вареної тертою морквою.
  • «Кремові» трояндочки легко створити з майонезу, м’якого сиру або будь-якого густого соусу. У цьому допоможе господині кондитерський мішок або обрізаний кут звичайного пакету.
  • На поверхні такого «торта» можна розставити як справжні свічки, так і зроблені зі шматочків сиру і шматочків червоного перцю, що імітує полум’я.

На салатах до дня народження можна будь-якими апетитними інгредієнтами викласти вік іменинника або соусами написати для нього побажання.

Оригінальні прикраси з овочів

Цікавими і незвичайними можна зробити численні прикраси з овочів.

Дивіться також:  Салат з пекінською капустою і курячою грудкою – 9 рецептів

Є кілька варіантів:

  • Хризантема з лука. Для її виготовлення очищена овочева головка розрізається (не до кінця) спочатку хрест-навхрест посередині. Потім робляться неглибокі додаткові розрізи – якщо опускати занадто низько, то овоч просто розвалиться. Залишиться лише відправити цибулину в нехолодну воду на 1,5 – 2 години і дочекатися, поки вона «розпуститься». Якщо це відбувається занадто повільно, можна акуратно допомогти овочу руками.
  • Тюльпани з помідорів. Для такої мети завжди використовуються овальні подовжені томати. На кінці вони розрізають хрест-навхрест, щоб вийшли гострі кінчики. За бажанням, можна ложкою видалити серцевиною і начинити плоди, наприклад, сиром з майонезом і часником.
  • Троянди. Апетитні троянди можна створити з багатьох овочів. Головне, при цьому нарізати продукти максимально тонкими пластинками. Це може бути редис, огірки, буряк та інші.
  • Пальма. Це дуже швидкий варіант прикраси. Для нього салат протикається двома довгими шпажками. На кожну насаджується кілька цілих маслин без кісточок. Їх верхівка оформляється пухнастою зеленню петрушки.
  • Сонечка і бджоли. Таких гостей для салатів можна зробити з черрі, маслин, оливок. Наприклад, для створення «сонечок» потрібно викласти на закуску половинку невеликого помідора зі зрізаним кінцем, а голову жука легко зобразити половинкою маслини. Чорні точки створюються все з тієї ж розрізаною маслини або перцю. Для «бджіл» маслини і оливки нарізати шматочками і укладаються, чергуючись, на салат. «Крильця» для них робляться з тонких шматочків сиру або маринованого огірка.

Для дитячих свят

Прикрашаючи салати для дитячих свят, варто задіяти в їх дизайні улюблених персонажів мультиків, казок і просто забавних тварин.

  • Дуже простий і популярний варіант оформлення – «Мишача метушня». Для цього будь-який салат спочатку засипається дрібно тертим сиром або яєчним жовтком. Зверху всідаються апетитні їстівні «мишки». Зробити їх можна з вареного яйця. Хвіст і сир створюється з скибочок сиру, а очі і носик – з чорного перцю.
  • Не складніше оформляється салат і у вигляді їжачка. Для цього він викладається у формі тільця тваринного і повністю покривається тертим білком. Колючки створюються з шматочків оливок. Носик і очі – з шматочків маслини. На одержані апетитних колючках можна розташувати також черрі або мініатюрне яблуко.
  • Дуже ефектно виглядає оформлення салату у вигляді кавунової часточки. Салат може бути будь-яким, якому можна надати відповідну форму. Зверху закуска засипається спочатку тертим огірком, а наступний шар формує тертий сир. І, нарешті, (ближче до серединці тарілки) розподіляються дрібні шматочки томату. Тонкі часточки маслини будуть імітувати кісточки.
  • Якщо не планується чим-небудь засипати майонезний салат, його легко можна перетворити в забавного краба. Для цього з закуски на великій тарілці викладається тіло морського мешканця, а також нижні і верхні клешні. Оформляються вони шматочками вареної моркви або солодкого болгарського перцю. Мордочка малюється з шматочка будь-якого яскравого овоча (рот) і кружечків яйця з горошинами перцю (очі).
Дивіться також:  Салат з морського коктейлю – 8 рецептів приготування

Прикраси з яєць для салатів святкового столу

Використовувати в прикрасі салатів для святкового столу можна навіть звичайні варені яйця.

Варіантів деталей оформлення закусок з таких продуктів існує величезна кількість. Підійдуть і курячі і перепелині яйця. Попередньо їх обов’язково потрібно зварити до твердого жовтка.

  • Щоб зробити лебедя, використовується одразу два яйця. Одне залишається цілим (тіло), інше розрізається на шматочки (голова, крила і хвіст). На заокругленій брусочку чорним перцем зображуються очі, а шматочки моркви робиться дзьоб. Всі додаткові частини в потрібних місцях вставляються в перше яйце.
  • Щоб зробити апетитні грибочки, половинки білка потрібно замочити в чаї на 15 – 20 хвилин. Коли продукти забарвляться, їх слід покласти на цілі білі варені яйця. Залишиться доповнити композицію великою кількістю зелені. Отримані апетитні капелюшки можна також оформити крапельками майонезу.
  • З яєць легко створюються різні персонажі – курчата, рибки, пінгвіни, сніговики, поросята. Тільцем їх стає ціле варене яйце або його половинка. Додаткові частини персонажів створюються з шматочків маслин, вареної моркви, огірка, сиру.
  • Варене розрізане на шматочки яйце легко перетворюється в квітку. На салаті з нього можна викласти ромашку, лілію, хризантему.

Для чоловіка на 23 лютого

Якщо хочеться швидко і просто прикрасити салат на 23 лютого, то можна покрити його тертим білком, обсипати по колу подрібнену зеленню, а посередині викласти відповідні цифри з консервованого зеленого горошку/кукурудзи. Ще один варіант – викласти закуску у вигляді зірки і засипати шматочками червоного солодкого перцю, слабосоленої червоної риби або ікрою.

Порційно салат до Дня захисника вітчизни можна подати у вигляді погонів. Для цього закуска викладається на тарілці прямокутником. Зверху засипається дрібними шматочками ківі або рубаною зеленню. Залишиться кетчупом намалювати на салаті рівні смужки і доповнити зірками з сиру.

Дивіться також:  Салат Тіффані з виноградом — 9 рецептів приготування

Можна оформити страву і танка. Для цього салат викладається на великій плоскій тарілці. З нього потрібно сформувати танк з усіма деталями. Залишиться оформити його свіжими/маринованими овочами. Наприклад, зробити зірку з моркви, а колеса – з кружечків огірка або оливок.

Прикраси салатів своїми руками для початківців

Легко вдасться ефектно прикрасити салат своїми руками навіть тим, хто далекий від кулінарії. Найпростіший варіант оформлення закуски – у вигляді подарунка. Для цього салат просто викладається у формі квадрата і покривається «стрічками» з огірка. Зі смужок вареної моркви можна зробити «бантик». Або доповнити середину апетитного подарунка трояндочкою з будь-якого овоча.

Завжди можна просто викласти вийшло частування на салатні листя. Це вже додасть йому святковий вигляд. Залишиться доповнити закуску зверху будь-яким візерунком з соусу або прикрасою з овочів.

Якщо свято приурочене до якоїсь певної дати, то достатньо буде викласти салат у вигляді відповідної цифри, щоб здивувати гостей. Наприклад, до 8 березня подаються закуски-вісімки. Закінчити оформлення допоможе тертий сир/жовток або консервована кукурудза, а також велика кількість свіжої зелені.

Прокрутка до верху