Прикраса торта фруктами – 6 ідей прикраси торта в домашніх умовах

Прикраса торта фруктами вимагає творчого підходу. Щоб десерт виглядав на 1000 лайків в Instagram, потрібно продумати композицію і правильно підготувати для неї фрукти і ягоди.

Якими фруктами прикрасити торт

Для декору знадобляться практично будь-які фрукти:

  • яблука та груші з власної дачі;
  • південні гості: абрикоси, персики, нектарини, цитрусові, виноград, інжир;
  • екзотичні манго, папайя.

Враховуючи властивості продукту, кожен вид готується за своєю технологією.

  • Свіжі сезонні фрукти достатньо просто помити і обсушити на серветці. Не можна використовувати недозрілі, перезрілі або пом’яті плоди. Обов’язково видаляються кісточки і тверда шкірка.
  • Консервовані фрукти відкидають на друшляк і ретельно обсушують.
  • Заморожені фрукти виділяють занадто багато рідини. Щоб цього уникнути, їх розморожують повільно – спочатку в холодильнику, а потім у кімнаті. Зайвого соку дають повністю стекти. Вологі шматочки можна присипати крохмалем або покрити шаром желе.
  • Найменше проблем із зацукрованими фруктами. Їх можна використовувати у готовому вигляді.

Головне правило: оформляти десерт фруктами і ягодами потрібно перед подачею, поки прикраси не втратили свіжий вигляд і не зіпсували торт.

Фрукти, що не підходять для прикраси торта

Рідко використовують для декору:

  • надто кислий лимон і лайм;
  • надто соковиту маракуйю, диню і кавун;
  • гранат, черемшину і подібні плоди, з яких можна прибрати кісточки.

Якщо задум кондитера вимагає йти на крайнощі, завжди можна знайти вихід з положення. При бажанні, можна використовувати кавунові слайсы під шаром желе або обсмажені кубики м’якоті, а лимонні часточки можна припустити в цукровому сиропі.

Прикраса торта фруктами: найкращі ідеї

Найпростіший спосіб – викласти фрукти поверх торта.

Можливі варіанти:

  • самотній абрикос з листком в стилі мінімалізму;
  • хаотичне розташування невеликих елементів;
  • вінок з яскравих плодів, викладених на краю;
  • об’ємна композиція в центрі торта.

Невеликі фрукти викладають цілком, часточками або оформляють в техніці карвінг. Вирізані з фруктів квіти і фігурки обов’язково привернуть увагу до десерту.

Для роботи знадобиться як мінімум пара гострих тонких ножів різного розміру з гнучкими лезами. Повний набір спеціальних інструментів потрібно тільки для складних композицій.

Прості способи створення квітів:

«Трояндочка» з часточок цитруса.

Дивіться також:  Слойки з листкового тіста – 13 рецептів з начинками і без

  • Плід розрізати навпіл.
  • Кожну частину розділити на тонкі гнучкі напівкруглі скибочки.
  • Викласти кілька штук внахлест по прямій.
  • Скачати в тугий рулет.

«Ромашки» з дині.

  • Відрізати тонкий скибочку дині.
  • Вирубкою для печива у формі квітки вирізати основу для ромашки.
  • Зробити серцевину з жовтого крему або виноградинки. «Квітка» можна скріпити за допомогою желе або зубочисткою.

«Квітка» з яблука.

  • Видалити держак вістрям ножа. Вийшло поглиблення – центр «квітки». Його можна буде закрити яскравою ягодою.
  • По колу зняти шкірку у вигляді 6 – 7 тонких загострених пелюсток. Вони не повинні стикатися.
  • На відстані 0,5 мм провести кінчиком ножа суцільну лінію, обвівши всі пелюстки.
  • За зовнішнім зубців цієї лінії глибоко надрізати яблуко по колу.
  • Вирубати трикутники між кольоровими «пелюстками» і колом.
  • Зрізаючи «квітка» з яблука, потрібно простежити, щоб у ньому не залишилися елементи серцевини.

Зрізи потрібно змастити лимонним соком або розчином желатину.

З використанням ягід

Ягоди використовують найрізноманітніші:

  • всі садові, крім твердого аґрусу;
  • лісову суницю, чорницю і лохину;
  • зацукровані журавлину;
  • екзотичні лічі.

Ягоди обробляють так само, як фрукти. Зі свіжих вишень кісточки не видаляють, з ягід потече багато соку. Краще залишити плодоніжку, щоб зручно було взяти плід з тарілки і з’їсти окремо від торта. Плодоніжки і дрібні свіжі листочки можна залишити на полуниці і смородині.

Ягоди використовують цілими або нарізують слайсами, щоб викласти фон. М’ясисті плоди використовують для карвінгу. Наприклад, з полуниці виходять гарні трояндочки.

  • Насадити ягоду на шпажку.
  • Кінчиком ножа зробити в шаховому порядку глибокі насічки. Починати потрібно від плодоніжки, з трьох-чотирьох пелюсток.
  • У кожному наступному ярусі пелюстки повинні бути тонше і коротше.
  • Верхівку неглибоко розсікти навпіл.

Ще для прикраси тортів використовуються плоди фізалісу їстівного. Ефектно виглядають яскраво-помаранчеві коробочки, схожі на паперові ліхтарики. Окремі ягідки використовують у карвінг-композиціях.

Оформлення з шоколадом

При оформленні десерту використовують різні комбінації. Наприклад, завжди вдало прикраса торта фруктами і шоколадом.

  • Розтоплений шоколад. Шматочки фруктів або великі ягоди можна вмочити в нього, щоб приклеїти один до одного і до торту.
  • Шоколадна глазур: 150 г цукру, 150 г какао, 200 мл молока, 100 г вершкового масла. Складом покривають весь торт, щоб захистити його від фруктового соку. Можна полити торт тільки по колу, створюючи декоративні патьоки. Цей прийом вдало доповнює вінки з фруктів.
  • Готові шоколадні цукерки і часточки шоколаду можуть стати частиною фруктової композиції.
Дивіться також:  Здобне тісто для булочок – найсмачніше ніжне, 6 рецептів приготування

Як прикрасити кремом

Можна прикрасити фруктами домашній тортик, обсипаний бісквітної крихтою, але набагато ефектніше кольорові скибочки виглядають на білому кремі. Крім того, шар крему зафіксує елементи декору, і ягоди не рознесеться з торта при подачі на стіл.

Для фруктового оформлення використовують щільні крему.

Білковий:

  • два білка;
  • 100 г цукрової пудри;
  • пара крапель лимонного соку.

Збивати до пишноти.

Масляний:

  • 100 г масла;
  • 80 г цукру;
  • 60 мл води.

Для аромату додати 20 г лікеру або фруктового соку.

  • Зварити липкий цукровий сироп.
  • Остудити і збити з розм’якшеним маслом.

Сметанний:

  • 200 г фермерської сметани;
  • 100 г пудри;
  • 10 г желатину.

Сметану охолодити до 1 – 3 ºС.

  • Збити сметану.
  • Потроху ввести пудру.
  • Ароматизувати за бажанням ванільним екстрактом.
  • Влити теплий розчин желатину.

Кремом покривають весь торт. Виходить товстий захисний шар, що оберігає коржі від фруктового соку. Крім того, з крему роблять рельєфні бортики або невеликі вкраплення у фруктову композицію. Для цього використовують кондитерський мішок з фігурними насадками.

Чим солодший вийшов крем, тим кисліше вибирають фрукти для прикраси.

Прикраса торта желе з фруктами

Для того щоб зберегти свіжий вигляд нарізаних фруктів, їх можна желировать. Тонкий шар прозорого желе захистить зрізи від окислення і запобіжить виділення соку.

Знадобиться:

  • желатин;
  • вода;
  • цукор.

Смак і запах желатину можна приховати, додавши крапельку лимонного соку.

  • Желатин готують по інструкції.
  • У гарячий розчин додають цукор.
  • Остуджують до тих пір, поки у рідині не з’явиться відчутна в’язкість, але ще не утворюється плівка на поверхні.
  • Шматочки фруктів можна вмочати в розчин або обмазувати їх пензлем.
  • Фрукти в застиглій плівці желе переносять на торт.
  • Щоб скріпити всю композицію, її поливають невеликою кількістю розчину прямо на торті.
Дивіться також:  Шоколадний бісквіт – 7 рецептів приготування

Торт можна повністю покрити шаром желе з фруктами.

Прикраса роблять на першому етапі приготування десерту:

  • На дно змащеної форми викласти фрукти. Різнокольорові слайсы використовують як мозаїку. Половинки ягід і невеликі часточки фруктів збирають у композицію і переносять у посуд, перевернувши кожен шматочок виворітного стороною вгору.
  • Фрукти з верхом, заливають розчином желе.
  • Охолоджують до повного застигання.
  • Поверх желе викладають крем і коржі, збираючи торт догори ногами.
  • Просякнуте десерт перевертають на сервірувальне блюдо.
  • Щоб шар желе не порушився, форму на хвилину поміщають в гарячу воду.

Желейний пласт можна нанести і на повністю готовий торт.

  • Боки торта щільно обернути фольгою, щоб вийшов виступаючий бортик. Можна використовувати кільце, в якому збирався торт.
  • Верхній корж густо змастити повидлом або кремом, щоб желе в нього не вбралося.
  • Викласти композицію з фруктів.
  • Залити їх розчином желе.
  • Охолодити до застигання.
  • Прибрати фольгу.
  • Змастити боки липким кремом. Прикріпити на нього довгі шоколадки, трубочки з вафель або печиво типу «Дамських пальчиків». Торт перетвориться в ефектну кошик з фруктами.

Слід пам’ятати: желе не застигне, якщо покласти в нього ананас і ківі. Ці фрукти доведеться обшпарити окропом, щоб зупинити виділення кислого соку.

Прикраса для багатоярусного торта

Для найурочистіших випадків готують багатоярусні торти від 3 – 5 кг вагою. Для прикраси такого гіганта чудово підійдуть яскраві композиції з фруктів. Перевантажувати торт не варто, йому і так нелегко, особливо нижнього ярусу.

Фруктову композицію розташовують:

  • каскадом, з одного боку;
  • по спіралі навколо торта;
  • на кожному ярусі, суцільним кільцем або фрагментами;
  • тільки нагорі, щоб візуально збільшити торт.

Всі елементи декору обов’язково желируют, щоб торт, прикрашений фруктами і ягодами, протримався до кінця торжества.

Фруктові композиції можна урізноманітнити додатковими елементами:

  • крихітними капкейками;
  • кольоровими макарони і меренгами;
  • прикрасами з мастики;
  • льодяниковими пластинками;
  • свіжими квітами (використовують пафосні троянди, орхідеї або скромні ромашки і волошки);
  • свіжими листочками м’яти, чебрецю і так далі.

Розкішно оформлений десерт запам’ятається як яскравий завершальний акорд свята, але у композиції важливо дотримуватися почуття міри і стилю.

Прокрутка до верху