Прикраса торта фруктами вимагає творчого підходу. Щоб десерт виглядав на 1000 лайків в Instagram, потрібно продумати композицію і правильно підготувати для неї фрукти і ягоди.
Якими фруктами прикрасити торт
Для декору знадобляться практично будь-які фрукти:
- яблука та груші з власної дачі;
- південні гості: абрикоси, персики, нектарини, цитрусові, виноград, інжир;
- екзотичні манго, папайя.
Враховуючи властивості продукту, кожен вид готується за своєю технологією.
- Свіжі сезонні фрукти достатньо просто помити і обсушити на серветці. Не можна використовувати недозрілі, перезрілі або пом’яті плоди. Обов’язково видаляються кісточки і тверда шкірка.
- Консервовані фрукти відкидають на друшляк і ретельно обсушують.
- Заморожені фрукти виділяють занадто багато рідини. Щоб цього уникнути, їх розморожують повільно – спочатку в холодильнику, а потім у кімнаті. Зайвого соку дають повністю стекти. Вологі шматочки можна присипати крохмалем або покрити шаром желе.
- Найменше проблем із зацукрованими фруктами. Їх можна використовувати у готовому вигляді.
Головне правило: оформляти десерт фруктами і ягодами потрібно перед подачею, поки прикраси не втратили свіжий вигляд і не зіпсували торт.
Фрукти, що не підходять для прикраси торта
Рідко використовують для декору:
- надто кислий лимон і лайм;
- надто соковиту маракуйю, диню і кавун;
- гранат, черемшину і подібні плоди, з яких можна прибрати кісточки.
Якщо задум кондитера вимагає йти на крайнощі, завжди можна знайти вихід з положення. При бажанні, можна використовувати кавунові слайсы під шаром желе або обсмажені кубики м’якоті, а лимонні часточки можна припустити в цукровому сиропі.
Прикраса торта фруктами: найкращі ідеї
Найпростіший спосіб – викласти фрукти поверх торта.
Можливі варіанти:
- самотній абрикос з листком в стилі мінімалізму;
- хаотичне розташування невеликих елементів;
- вінок з яскравих плодів, викладених на краю;
- об’ємна композиція в центрі торта.
Невеликі фрукти викладають цілком, часточками або оформляють в техніці карвінг. Вирізані з фруктів квіти і фігурки обов’язково привернуть увагу до десерту.
Для роботи знадобиться як мінімум пара гострих тонких ножів різного розміру з гнучкими лезами. Повний набір спеціальних інструментів потрібно тільки для складних композицій.
Прості способи створення квітів:
«Трояндочка» з часточок цитруса.
- Плід розрізати навпіл.
- Кожну частину розділити на тонкі гнучкі напівкруглі скибочки.
- Викласти кілька штук внахлест по прямій.
- Скачати в тугий рулет.
«Ромашки» з дині.
- Відрізати тонкий скибочку дині.
- Вирубкою для печива у формі квітки вирізати основу для ромашки.
- Зробити серцевину з жовтого крему або виноградинки. «Квітка» можна скріпити за допомогою желе або зубочисткою.
«Квітка» з яблука.
- Видалити держак вістрям ножа. Вийшло поглиблення – центр «квітки». Його можна буде закрити яскравою ягодою.
- По колу зняти шкірку у вигляді 6 – 7 тонких загострених пелюсток. Вони не повинні стикатися.
- На відстані 0,5 мм провести кінчиком ножа суцільну лінію, обвівши всі пелюстки.
- За зовнішнім зубців цієї лінії глибоко надрізати яблуко по колу.
- Вирубати трикутники між кольоровими «пелюстками» і колом.
- Зрізаючи «квітка» з яблука, потрібно простежити, щоб у ньому не залишилися елементи серцевини.
Зрізи потрібно змастити лимонним соком або розчином желатину.
З використанням ягід
Ягоди використовують найрізноманітніші:
- всі садові, крім твердого аґрусу;
- лісову суницю, чорницю і лохину;
- зацукровані журавлину;
- екзотичні лічі.
Ягоди обробляють так само, як фрукти. Зі свіжих вишень кісточки не видаляють, з ягід потече багато соку. Краще залишити плодоніжку, щоб зручно було взяти плід з тарілки і з’їсти окремо від торта. Плодоніжки і дрібні свіжі листочки можна залишити на полуниці і смородині.
Ягоди використовують цілими або нарізують слайсами, щоб викласти фон. М’ясисті плоди використовують для карвінгу. Наприклад, з полуниці виходять гарні трояндочки.
- Насадити ягоду на шпажку.
- Кінчиком ножа зробити в шаховому порядку глибокі насічки. Починати потрібно від плодоніжки, з трьох-чотирьох пелюсток.
- У кожному наступному ярусі пелюстки повинні бути тонше і коротше.
- Верхівку неглибоко розсікти навпіл.
Ще для прикраси тортів використовуються плоди фізалісу їстівного. Ефектно виглядають яскраво-помаранчеві коробочки, схожі на паперові ліхтарики. Окремі ягідки використовують у карвінг-композиціях.
Оформлення з шоколадом
При оформленні десерту використовують різні комбінації. Наприклад, завжди вдало прикраса торта фруктами і шоколадом.
- Розтоплений шоколад. Шматочки фруктів або великі ягоди можна вмочити в нього, щоб приклеїти один до одного і до торту.
- Шоколадна глазур: 150 г цукру, 150 г какао, 200 мл молока, 100 г вершкового масла. Складом покривають весь торт, щоб захистити його від фруктового соку. Можна полити торт тільки по колу, створюючи декоративні патьоки. Цей прийом вдало доповнює вінки з фруктів.
- Готові шоколадні цукерки і часточки шоколаду можуть стати частиною фруктової композиції.
Як прикрасити кремом
Можна прикрасити фруктами домашній тортик, обсипаний бісквітної крихтою, але набагато ефектніше кольорові скибочки виглядають на білому кремі. Крім того, шар крему зафіксує елементи декору, і ягоди не рознесеться з торта при подачі на стіл.
Для фруктового оформлення використовують щільні крему.
Білковий:
- два білка;
- 100 г цукрової пудри;
- пара крапель лимонного соку.
Збивати до пишноти.
Масляний:
- 100 г масла;
- 80 г цукру;
- 60 мл води.
Для аромату додати 20 г лікеру або фруктового соку.
- Зварити липкий цукровий сироп.
- Остудити і збити з розм’якшеним маслом.
Сметанний:
- 200 г фермерської сметани;
- 100 г пудри;
- 10 г желатину.
Сметану охолодити до 1 – 3 ºС.
- Збити сметану.
- Потроху ввести пудру.
- Ароматизувати за бажанням ванільним екстрактом.
- Влити теплий розчин желатину.
Кремом покривають весь торт. Виходить товстий захисний шар, що оберігає коржі від фруктового соку. Крім того, з крему роблять рельєфні бортики або невеликі вкраплення у фруктову композицію. Для цього використовують кондитерський мішок з фігурними насадками.
Чим солодший вийшов крем, тим кисліше вибирають фрукти для прикраси.
Прикраса торта желе з фруктами
Для того щоб зберегти свіжий вигляд нарізаних фруктів, їх можна желировать. Тонкий шар прозорого желе захистить зрізи від окислення і запобіжить виділення соку.
Знадобиться:
- желатин;
- вода;
- цукор.
Смак і запах желатину можна приховати, додавши крапельку лимонного соку.
- Желатин готують по інструкції.
- У гарячий розчин додають цукор.
- Остуджують до тих пір, поки у рідині не з’явиться відчутна в’язкість, але ще не утворюється плівка на поверхні.
- Шматочки фруктів можна вмочати в розчин або обмазувати їх пензлем.
- Фрукти в застиглій плівці желе переносять на торт.
- Щоб скріпити всю композицію, її поливають невеликою кількістю розчину прямо на торті.
Торт можна повністю покрити шаром желе з фруктами.
Прикраса роблять на першому етапі приготування десерту:
- На дно змащеної форми викласти фрукти. Різнокольорові слайсы використовують як мозаїку. Половинки ягід і невеликі часточки фруктів збирають у композицію і переносять у посуд, перевернувши кожен шматочок виворітного стороною вгору.
- Фрукти з верхом, заливають розчином желе.
- Охолоджують до повного застигання.
- Поверх желе викладають крем і коржі, збираючи торт догори ногами.
- Просякнуте десерт перевертають на сервірувальне блюдо.
- Щоб шар желе не порушився, форму на хвилину поміщають в гарячу воду.
Желейний пласт можна нанести і на повністю готовий торт.
- Боки торта щільно обернути фольгою, щоб вийшов виступаючий бортик. Можна використовувати кільце, в якому збирався торт.
- Верхній корж густо змастити повидлом або кремом, щоб желе в нього не вбралося.
- Викласти композицію з фруктів.
- Залити їх розчином желе.
- Охолодити до застигання.
- Прибрати фольгу.
- Змастити боки липким кремом. Прикріпити на нього довгі шоколадки, трубочки з вафель або печиво типу «Дамських пальчиків». Торт перетвориться в ефектну кошик з фруктами.
Слід пам’ятати: желе не застигне, якщо покласти в нього ананас і ківі. Ці фрукти доведеться обшпарити окропом, щоб зупинити виділення кислого соку.
Прикраса для багатоярусного торта
Для найурочистіших випадків готують багатоярусні торти від 3 – 5 кг вагою. Для прикраси такого гіганта чудово підійдуть яскраві композиції з фруктів. Перевантажувати торт не варто, йому і так нелегко, особливо нижнього ярусу.
Фруктову композицію розташовують:
- каскадом, з одного боку;
- по спіралі навколо торта;
- на кожному ярусі, суцільним кільцем або фрагментами;
- тільки нагорі, щоб візуально збільшити торт.
Всі елементи декору обов’язково желируют, щоб торт, прикрашений фруктами і ягодами, протримався до кінця торжества.
Фруктові композиції можна урізноманітнити додатковими елементами:
- крихітними капкейками;
- кольоровими макарони і меренгами;
- прикрасами з мастики;
- льодяниковими пластинками;
- свіжими квітами (використовують пафосні троянди, орхідеї або скромні ромашки і волошки);
- свіжими листочками м’яти, чебрецю і так далі.
Розкішно оформлений десерт запам’ятається як яскравий завершальний акорд свята, але у композиції важливо дотримуватися почуття міри і стилю.