Прикрасити торт самостійно за допомогою підручних засобів зовсім нескладно. Головне – мати в запасі достатньо часу і включити уяву. Щоб втілити власні ідеї в життя, зовсім не обов’язково володіти особливими знаннями і навичками професіонала.
Як прикрасити торт мастикою
Перед початком декорування десерту потрібно зрозуміти основи роботи з цим пластичним їстівним матеріалом. Консистенція мастики дуже схожа з пластиліном, тому з неї можна створювати різні фігурки. До того ж, вона довго зберігається – загорнута в плівку, вона може лежати в холодильнику 10 – 12 тижнів. Мастику купують готову або роблять самостійно.
Інгредієнти для приготування:
- сухе молоко;
- згущене молоко;
- цукрова пудра.
Всі компоненти беруть в однаковому співвідношенні і замішують. Після цього поділяють тісто на частини і додають потрібні барвники.
Також мастику готують з маршмеллоу.
Інгредієнти:
- маршмеллоу – жменя;
- розведена водою «лимонка» – 1 ч. л.;
- масло – 25 г;
- солодка пудра і крохмаль у співвідношенні 1 до 3.
Готують мастику, слідуючи таким алгоритмом:
- Зефір розпускають на водяній бані, додають трохи барвника і, якщо потрібно, води і масла для еластичності.
- В рідку і клейку масу невеликими порціями вводять пудру з крохмалем, ретельно розмішуючи.
- Коли мастика перестане бути липкою, її перекладають на стіл, рясно посипаний цукровою пудрою. Масу розминають, періодично підсипаючи пудру, поки основа не стане пластичною.
- Відчуваєте, що маса перестала прилипати до долонь? Значить, вона повністю готова для використання.
Без професійного обладнання та навичок виліпити бездоганні фігурки складно, але чому б і не спробувати. Тільки підготуйте хоча б мінімум інструментів – маленький гострий ніж, зубочистки, пензлик, качалка, роллер.
При роботі з мастикою дотримуються таких правил:
- Не залишають масу на повітрі вона швидко сохне і стає твердою), а постійно залишок загортають у плівку.
- Лід виробляють тільки на плівці, присипаній цукровою пудрою.
- Віддають перевагу маленьким елементів, так як об’ємні фігурки можуть розтріснутися.
Декорувати торт можна по-різному, так як мастика дає широкий простір для фантазії. Як правило, спочатку матеріал тонко розкочують, щоб повністю укрити торт, а потім готову поверхню прикрашають фігурками.
Прикраса кремом
Прикрасити торт кремом можна по-різному. З кремової маси роблять трояндочки, листя, різні завитки і бордюри – це виглядає дуже ошатно й святково. Але для того, щоб ці ніжні вироби тримали форму, потрібно вибрати відповідний крем, і краще віддати переваги масляного.
Для приготування масляного крему потрібно мінімум продуктів:
- розтоплене масло – 1 пачка
- згущене молоко – 10 ст. л.
Масло попередньо потрібно вийняти з холодильника, щоб воно підтануло, а потім збити міксером до ніжної пишноти. Після цього невеликими порціями слід ввести згущене молоко і збивати складу до однорідності.
За бажанням, масу поділяють на кілька порцій і додають до них різні барвники.
Їх купують вже готовими або роблять самостійно:
- жовтий колір дає шафран;
- оранжевий апельсин або соковита молода морква;
- червоний – ягоди вишні, буряк, журавлина;
- салатовий – шпинат;
- коричневий – какао.
Щоб декор з крему вийшов акуратним і красивим, потрібно користуватися спеціальними шприцами з різними насадками. Якщо таких засобів немає, можна зробити імітацію шприца із щільного листа, повернувши його у вигляді конуса і зрізавши гострий куточок. Так само можна вчинити і з звичайним щільним пакетом. Потім отриману заготовку наповнюють кремом і видавлюють його через маленький отвір. Так можна малювати прямі або хвилясті смужки, листочки, квіти, рюші, написи.
Ідеї з використанням фруктів
Прикрасити торт фруктами дуже легко. Це один із самих швидких і недорогих способів. Створюючи ефектні композиції з скибочок різних фруктів, можна проявити свою фантазію і дати волю уяві.
Красиво виглядають як прикраси з одного виду ягід, так і яскраві, різнокольорові фруктово-ягідні мікси.
Щоб фрукти не втратили первісний колір, а конструкція не розпалася, всю композицію покривають безбарвним желе. Рідку масу акуратно розподіляють пензлем по декору і ставлять у холодильник. Через півгодини «желатинову» обробку повторюють.
Якщо є час і бажання, можна зробити трояндочки з яблук.
- Спочатку готують сироп (на 200 мл води беруть ложку цукру), додаючи на цьому етапі барвник, якщо потрібно.
- Яблука нарізають тонкими смужками і уварюють в сиропі, щоб вони стали пластичними.
- З фруктових заготівок формують троянди. Внутрішній «пелюстка» згортають спіраллю, а решта додають по колу, формуючи пишний квітка. Кінчики його злегка закручують назовні, щоб бутон «троянди» розпустився.
Як прикрасити торт вершками
Збиті вершки – повітряне, ніжне прикраса, але працювати з ними потрібно швидко.
Інгредієнти:
- жирні вершки – 500 г;
- ванілін – пакетик;
- пудра цукрова – 150 г;
- желатин – 1 пакетик.
Приготування:
- Перелити охолоджені вершки в глибоку миску і поставити їх в каструлю з крижаною водою.
- Розчинити желатин.
- Збити вершки міксером, щоб з’явилася міцна пінка.
- Додати пудру, ванілін і акуратно перемішати.
- Тонкою цівкою ввести желатин.
Збиті вершки поміщають в кондитерський шприц і декорують торт.
Шоколад
Прикраса торта – справа тонка, так як від цього залежить готовий вигляд і естетика всього виробу. Шоколад – один з найулюбленіших кондитерами продуктів для прикраси десертів.
Найпростіший спосіб – подрібнити шоколадку і посипати цією стружкою торт. Можна спробувати більш складний метод: для цього шоколадку залишають в теплому місці на короткий час, щоб вона стала більш м’якою. Потім гострим ножем з плитки зрізають тонкі довгі стружки. Вони відразу починають закручуватися, і щоб зафіксувати форму, їх ставлять в холодне місце для застигання.
Дуже вишукано виглядають ажурні завитки:
- Плитку розтоплюють в невеликій ємності на мінімальному вогні.
- На пергаментним папері заздалегідь малюють шаблони завитків і узорів у необхідній кількості.
- Потім гарячий рідкий шоколад поміщають в шприц і акуратно обводять все замальовки по контуру. Робити це потрібно швидко та оперативно, так як маса швидко застигає. Бажано зробити кілька запасних візерунків, так як готові завитки виходять досить ламкими і можуть просто розлетітися на друзки при необережному поводженні.
- Пергамент з намальованими завитками поміщають в холодне місце до повного застигання.
- Потім ажурні вироби акуратно відокремлюють від паперу і викладають на торт.
Дуже легко зробити листя з шоколаду. Для цього беруть листя з дерев, ретельно її миють, а потім покривають розтопленим шоколадом і поміщають в холодне місце. Найголовніше завдання – акуратно від’єднати справжні листочки від їстівних.
З солодощами та цукерками
Цукерками можна оригінально прикрасити навіть самий простий тортик. Головне, щоб поверхня виробу була густою і в’язкою.
Варіантів оформлення є багато:
- Обкласти боку довгими тонкими вафлями, трубочками або батончиками і обв’язати їх яскравою атласною стрічкою. Верх торта заповнити різнобарвним драже.
- Маленькими ирисками зробити красиву напис або візерунок на білосніжній або бежевою поверхні торта.
- Нарізати мармелад на дрібні шматочки і розкласти в хаотичному порядку.
- Жменю різнобарвних драже покласти всередину. При розрізуванні гості виявлять, що торт з сюрпризом.
- Також багато використовують кондитерську посипання. Вона буває різного кольору і форми. Прикрашати торт посипкою бажано в той час, поки його поверхня ще повністю не застигла.
- Широке поширення одержали прикраси з подрібнених горіхів, шоколадної і кокосової стружки, крихти печива.
- Дуже ефектно виглядає на поверхні торта желе з посипкою, так як воно має схожість з акваріумом. Для цього половину приготованого рідкого кольорового желе виливають на торт і ставлять в холодне місце для застигання. Потім застиглу масу посипають крупною посипанням і знову заливають рідиною, що залишилася.
- Щоб незвично прикрасити торт посипкою, використовують трафарети. Їх можна виготовити самостійно, вирізавши з листка паперу візерунок, літери, малюнок або цифри. Шаблон легко притискають до поверхні торта, а зверху густо притрушують обраної присипкою. Потім трафарет акуратно прибирають, а на торті залишається красива цифра або візерунок.
З використанням ягід
Ягоди – одні з найкорисніших продуктів для прикраси. У них багато вітамінів, вони соковиті, смачні і яскраві. Найпростіший спосіб – рівномірно викласти по поверхні торта ягоди одного виду (чи кількох, за бажанням) і змастити їх безбарвним желе.
Як прикрасити дитячий торт
Для дітей зовнішній вигляд десерту значить набагато більше, ніж його смак. Тому мамам доводиться придумувати різні незвичайні прикраси з цукерок, мастики, фруктів, желе та інших продуктів.
Варіанти прикрас для торта:
- посипати його різнобарвною великодньої присипкою;
- полити глазур’ю;
- розкласти фрукти у вигляді загадкового візерунка;
- декорувати самостійно зліпленими фігурками;
- збити вершки і посипати стружкою;
- облаштувати частокіл по краях з довгастого печива;
- залити желе.
Прикрашаючи торт для дитини, потрібно враховувати те, кому він призначений. Хлопчикам подобаються кулінарні шедеври у вигляді машин, м’ячі або супергероїв, дівчаткам – у вигляді ляльок або квітів. Але всі діти, як правило, обожнюють торти з мультяшной тематикою.
Також необхідно пам’ятати, що у багатьох сучасних малюків буває алергія на різні продукти. Тому в процесі виготовлення не варто використовувати компоненти, які потенційно можуть викликати алергічні реакції.
Прикраса торта до 8 березня, 23 лютого
Кондитерські вироби до цих дат можна прикрасити різними способами. Як правило, декор майже завжди включає у собі цифри – 8 або 23. Їх роблять з шоколаду, мастики та інших матеріалів.
Дуже стильно виглядають торти, прикрашені шоколадною, карамельної або вершковою глазур’ю.
Інгредієнти для карамельної глазурі:
- тепла вода – ¾ склянки;
- цукор-пісок – 180 г;
- кукурудзяний крохмаль – 2 ч. л.;
- вершки з високим відсотком жирності – ¾ склянки;
- желатин в листках – 5 р.
Приготування:
- Замочити желатин у воді.
- Перемішати вершки з крохмалем.
- Розтопити цукор, щоб він придбав карамельний відтінок.
- В теплу воду влийте вершки з крохмалем і тягучий цукор. Доведіть складу до кипіння, постійно помішуючи.
- Залишається тільки масу охолодити і додати в неї вже готовий желатин.
Далі справа за малим – нанести глазур на торт, використовуючи зручний широкий ніж, і поставити його в холодне місце для застигання мінімум на 3 ч.
Прикрашаємо безе своїми руками
Також торти прикрашають безе.
Для такого білосніжного хрусткого декору знадобляться:
- білки – 5 шт;
- цукор або пудра – 250 р.
Алгоритм дій всім і так відомий:
- Білки збити в стійку піну, потім маленькими порціями додати пудру.
- Збивати на середніх обертах протягом 10 хв, поки маса не набуде пишної і щільну консистенцію.
- Після цього розігріти духовку до 110ºС і застелити деко папером.
- Столовою ложкою викласти готову масу у вигляді невеликих тістечок на змащену маслом пекарську папір і поставити в духовку.
Вафельний прикраса
Вафлі – недорогий і зручний для роботи матеріал. У продажу можна зустріти вже готові барвисті зображення на вафельних коржах. Їх асортимент дуже великий: це і прекрасні принцеси, і супермени, і персонажі улюблених мультиків, і тварини. Самостійно зробити такий декор майже нереально, тому простіше його купити готовим.
Перевага такого декору в тому, що він не покривається тріщинами, не тане на відміну від крему і добре зберігає надану форму.
Процес декору вафельної картинкою відбувається так:
- Сформувати ідеально рівну поверхню торта.
- Перевернути корж із зображенням нижньою стороною вгору і змастити рідким медом з допомогою силіконової пензлика. Замість меду іноді використовують сироп або будь джем світлого кольору, щоб не зіпсувати картинку, коли корж просочиться.
- Додати картинку до поверхні.
- Акуратно придавити руками і розрівняти серветкою.
- Збити вершки і декорувати краю.
Іноді торт прикрашають не цільної картинкою, а окремими фігурками з вафель. Їх укладають таким же чином, як і вафельний корж.
Знаючи, як прикрасити торт в домашніх умовах, можна робити справжні шедеври, радуючи себе і своїх близьких. Включайте фантазію і ваш десерт затьмарить навіть продукцію елітних кондитерських!