Деякі страви не були б настільки смачні і оригінальні без доданих до них пряних спецій. Незрівнянним смаком і чудовим ароматом володіє орегано — відоме з давніх часів рослина. Материнка обыкновенна або орегано — що це таке і з чим його їдять?
Приправа орегано (материнка): що це таке
Орегано — багаторічна трав’яниста рослина сімейства ясноткових. Має невеликі довгасто-яйцевидні листочки дрібні, двогубі, рожево-білі квіти, зібрані в колоски, що утворюють мітелку. Ця рослина поширена в Росії, а також країнах Європи і середземномор’я. Росте на схилах гір, узліссях і галявинах. У перекладі з грецької слово «орегано» трактується як «гірське прикраса». Альтернативне назва – материнка звичайна.
До речі, орегано здавна відома рослина, що про нього згадував у своїх працях ще давньогрецький лікар і філософ Гіппократ.
Основна сфера застосування орегано — кулінарія. Висушені і подрібнені листя рослини використовуються в якості приправи.
Корисні властивості приправи
Застосовується орегано і в медицині. З листя, стебел і квіток рослини готують лікувальні настої, відвари та чаї. Застосовується материнка і зовнішньо — примочки і компреси з нею ефективно загоюють рани. Ванни з додаванням орегано тонізують і покращують самопочуття.
Це цікаво. Легенда свідчить, що на острові Крит поранені мисливцями тварини — олені, дикі кози — шукали і їли саме орегано (його ще називали ясенець). Тварини з’їдали траву, і стріли незабаром виходили з їхніх тіл самі собою. Рани затягувалися, а якщо стріла була отруйною — ясенець нейтралізував дію отруйних речовин. Люди помітили цю цікаву особливість і стали застосовувати орегано в лікувальних цілях, а невдовзі виявили і інші властивості цієї рослини.
Основні корисні властивості орегано:
- Ранозагоювальний. Для швидкого стягування ран підійдуть примочки і компреси на основі трави.
- Антимікробна. Настої і відвари материнки нейтралізують дію шкідливих мікроорганізмів, які потрапили в організм разом з неякісною їжею.
- Спазмолітична. М’яке дію орегано здатне зняти спазм, зменшити біль.
- Знеболювальне. Масло орегано застосовують при лікуванні хворих зубів і суглобів.
- Заспокійливий. Додаючи в їжу материнку можна позбутися від розладів нервової системи і налагодити сон.
Також орегано дуже корисний для жінок. Його можна приймати для полегшення хворобливих місячних. Актуальна материнка і для годуючих матерів, які страждають від нестачі молока. Настої орегано рекомендовані для запобігання захворювань сечостатевої системи. В період клімаксу рослина допомагає боротися з гормональними збоями.
Корисна материнка і при проблемах ШЛУНКОВО-кишкового тракту: нормалізує стілець, покращує процес травлення, надає м’яку послаблюючу дію.
Відвар з орегано допомагає боротися з простудними захворюваннями, усуваючи кашель. Взагалі, це рослина рекомендовано при захворюваннях органів дихання: астмі, туберкульозі, гаймориті, тонзиліті, гострому фарингіті. У таких випадках допомагають не тільки відвари, але і полоскання на основі материнки.
Компреси і аплікації з орегано допомагають боротися з екземою, нейродермітів і акне.
Народні цілителі застосовують рослину для лікування алкоголізму.
В які страви додають спеції
Орегано – приправа, має яскравий гіркувато-пряний смак. У кулінарії застосовують як свіжі, так і сушені листочки рослини. Крім того, у складі спецій можуть бути використані і квіткові бруньки рослини.
Разом з базиліком орегано вважається незамінним інгредієнтом в стравах середземноморської кухні.
Оригінальні смакові якості і аромат материнки використовують в процесі приготування:
- різних пряних сумішей трав;
- засолювання овочів;
- пасти, піци;
- хлібобулочних виробів;
- різноманітних соусів (особливо томатних);
- маринування риби;
- запекаемого картоплі;
- супів на основі м’яса;
- страви з квасолі;
- яєчні і омлетів;
- домашньої ковбаси;
- смаженого і тушкованого м’яса.
Чим можна замінити орегано
Чим замінити орегано? Смак спеції яскравий і неповторний. Тим не менш, рослина має безліч родичів, здатних замінити материнку в разі її відсутності.
Найбільш близький до орегано за смаковими якостями вважається майоран. Іноді масло орегано замінюють майорановым і різниця практично не помітна. Хорошим варіантом заміни стане базилік, змішаний з м’ятою або петрушка в тандемі з кропом. Трохи нагадують орегано кмин і чебрець. Можна використовувати замість суміш материнки «Прованські трави».
Але! Слід знати, що перераховані трави не мають навіть приблизних корисних властивостей, якими відрізняється орегано.
Як і скільки додавати материнку
Головний принцип у застосуванні приправи орегано – це помірність. Сильний аромат спеції всыпанной у великих кількостях здатний зіпсувати страву.
Як додавати орегано:
Взяти суху ложку, відміряти вказане в рецепті кількість спеції. Не слід висипати приправу з банки в гаряче блюдо, від якого виходить пар. Піднімається волога здатна зіпсувати ставшуюся в банку материнку, з-за чого остання злипнеться в грудку. Свіжу траву перед застосуванням потрібно дрібно нарізати і пом’яти руками. Таким чином, вивільниться неповторний аромат орегано.
Рада. Іноді в рецепті не вказано точної кількості спеції. У такому випадку спочатку слід додати чверть чайної ложки приправи на 4 порції (500 г) м’яса і фаршу. У соус і макарони додають 1 ч. л. свеженарезанной або сушеної трави, салат — 0,5 ч. л.
Коли додавати материнку:
Свіже листочки додають наприкінці варіння для додання яскравого аромату. Тушковане м’ясо заправляється приправою також в кінці приготування. При варінні бульйону, в поєднанні з іншими травами, всі рослини потрібно зв’язати в пучок і вкласти в мішечок з марлі. Його опускають в каструлю, а після приготування бульйону викидають. В м’який сир, салати фруктові десерти пряність додають заздалегідь. Це дає страві можливість відчути аромат материнки.
Правила зберігання приправи
У складі орегано міститься безліч летких ефірних масел. З цієї причини спецію обов’язково зберігати в закритому посуді. Досвідчені кулінари для цих цілей використовують скляну тару, що щільно закривається ємність.
Протипоказання до вживання
Незважаючи на явні позитивні якості, спеція орегано не рекомендована до вживання в деяких випадках:
- серйозних патологій серцево-судинної системи;
- гострих формах захворювань ШКТ;
- хвороби нирок;
- індивідуальній непереносимості компонентів рослини;
- вагітності (надмірне вживання спеції здатне спровокувати скорочення матки, як результат – викидень).
Не варто забувати, що вживання материнки може вплинути на дію деяких лікарських препаратів.
Чоловікам слід врахувати, що орегано надає сильне розслабляючу дію, а тому може не найкращим чином позначитися на потенції. Регулярне вживання настоїв і відварів із материнки здатне і зовсім призвести до статевого безсилля.
Орегано — багаторічна рослина, що застосовується в кулінарії і медицині. Яскравий смак і пряний аромат роблять листя орегано популярною в багатьох країнах спецією. Приправа материнка застосовується в італійській, бельгійської, кавказької і багатьох інших кухнях.