Найдавніша і наипростейшее тісто, що йде корінням в Древній Єгипет. У своїх витоках прісне тісто включало в себе лише воду і борошно пшеничне, що робило і досі робить його самим низькокалорійним і корисним тестом.
Прісне тісто – простий рецепт
Якщо необхідно приготувати тісто «на швидку руку», користуємося наступним рецептом.
Для нього потрібні такі інгредієнти як:
- пшеничне борошно вс (вищого сорту) – 3 кг;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- вода – по мірі необхідності;
- сіль – за бажанням.
Процес приготування:
- Просіваємо борошно через сито і насипаємо гіркою на плоску рівну поверхню. У насипом формуємо ямочку (як у вулкані). Наливаємо в отриману ємність 300 мл теплої фільтрованої води, домішуємо масло і сіль.
- Замішуємо тісто, щоразу захоплюючи борошно з різних сторін. При недоліку вологості підливаємо воду. Тісто має стати однотипним і досить густим.
- Вимішувати тісто до тих пір, коли на його поверхні почнуть з’являтися бульбашки.
- Маса готова, і в залежності від потреб залишилося тільки його розкачати.
Однією цікавою особливістю при роботі з даним тестом, є розкочування. В залежності від типу розкочування, приготованого тесту, можна отримати найрізноманітніші типи страв.
Основа для пиріжків
Прісне тісто для пиріжків готується також дуже не складно і не потребує особливих кулінарних навичок.
Для початку готуємо інгредієнти:
- борошно з пшениці вищого сорту – 1 кг;
- рослинне масло – 200 г;
- куряче яйце – 2 шт.;
- розпушувач (порошок) – 30 г;
- сметана – 200 г;
- кефір – 0,5 л;
- сіль – за смаком.
Інструкція по приготуванню:
- Просіваємо через найтонше решето борошно. Висипаємо білий порошок горбком на суху і пласку стільницю. Робимо в борошні ямочку.
- В отриману ємність з борошна розбиваємо яйця, додаємо розпушувач, сіль (за смаком) і сметану невеликий жирності.
- Вимішуємо тісто, починаючи з центру гірки, забираючи борошно з околиць.
- Поступово додаємо кефір вымешиваемое тісто до стану середньої тягучості і твердості.
- Прісне тісто для найніжніших булочок може бути використане за призначенням. Залишилося тільки вибрати начинку і запекти пиріжки.
Варіант для пирогів
Щоб приготувати пиріг з прісного тесту, необхідно підготувати тісто.
Для цього підготуємо наступні інгредієнти:
- борошно з пшениці (вищого сорту) – 600 г;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- вода – 200 мл;
- сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
- Готуємо поверхню столу. Вона повинна бути сухою і, бажано, скляної.
- Просіваємо борошно гіркою прямо на поверхню.
- У центрі борошна робимо максимально глибоке заглиблення. Додаємо в нього рослинне масло, сіль і всю воду.
- Вимішуємо масу, вона повинна бути досить м’якою і тугою.
- Формуємо з отриманого тіста кулю, кладемо його в миску і накриваємо тканиною. Так тісто має настоятися близько півгодини.
- Повторно мнемо тісто до досягнення нею однорідності і гладкості. Прісне тісто для пирога готово.
Прісне тісто для піци
Щоб порадувати себе італійською піцою зовсім не обов’язково їхати в Італію, достатньо знати простий і смачний рецепт правильного тесту для піци.
Прісне тісто для піци готується з компонентів:
- яйце куряче – 4 шт.;
- оливкова олія – 80 мл;
- борошно вищого сорту – 800 г;
- сіль – за смаком;
- молоко коров’яче – 250 мл
Інструкція приготування:
- Беремо глибоку каструлю або тарілку і просіваємо через дрібне сито борошно. Додаємо сіль.
- В окремій мисці збиваємо яйця і молоко. Додаємо до маси оливкова олія. Щоб масло однорідно розійшлося по тесту, краще скористатися електричним міксером або віночком. Так, при випіканні тісто не буде підгоряти окремими частинами.
- Замішуємо отриману яєчну суміш в ємність з тістом, повільно і рівномірно додаючи борошно.
- Присипаємо борошном поверхню і викладаємо на неї тісто.
- Вимішуємо руками близько 15-20 хвилин, добиваємося того, щоб тісто перестало повністю липнути до рук. При зайвій вологості маси додаємо трохи борошна.
- Скачуємо готовий напівфабрикат у кулясту форму і обертаємо трохи змоченою тканиною. У такому положенні залишаємо масу на півгодини. Саме просте і оригінальне тісто для піци можна використовувати за прямим призначенням.
Готуємо на кефірі
Повітряне тісто на кефірі годиться при виготовленні пиріжків та іншої випічки подібного типу.
Для нього знадобляться наступні продукти:
- кефір – 1 л;
- олія соняшникова – 200 г;
- борошно пшеничне вс – 1 кг;
- сода – 2 ч. л.;
- сіль – за смаком;
- цукор – 3 ст. л.
Етапи приготування:
- Беремо партію борошна і просіваємо в підходящу чашу.
- До борошна додаємо всі сухі інгредієнти і кефір. Ретельно перемішуємо суміш.
- Починаємо вимішувати тісто виделкою (поки воно рідкісне), маленькими частинами додаємо борошно і робимо тісто густіше і щільніше.
- Коли тісто вже буде вымешано, змащуємо його соняшниковою олією і вимішуємо руками.
- Тісто повинне вийти м’яким і в той же час не прилипати до рук. Не варто занадто ретельно вимішувати, інакше пропаде вся його рихлість і легкість.
- Даємо настоятися пару годин у холодильнику.
На сметані
Відмінний варіант « на швидку руку». Такий рецепт повинен бути в арсеналі кожної господині.
Підготуємо наступні інгредієнти:
- куряче яйце – 4 шт.;
- маргарин – 200 г;
- цукор – 2 ст. л.;
- сметана – 400 г;
- сіль – 2 ч. л.;
- борошно вс – 1 кг.
Процес приготування:
- Збиваємо у великій чаші яйця з цукровим порошком і сіллю. Виливаємо низкопроцентную сметану і знову збиваємо.
- До яєчної суміші додаємо трохи розтанув маргарин (можна замінити вершковим маслом) і борошно, додаючи її невеликими частинами.
- Вимішуємо тісто до того моменту, поки воно не перестане липнути до рук, але буде залишатися досить м’яким.
- Формуємо з отриманого напівфабрикату кулю і кладемо його в поліетиленовий пакет (обертаємо плівкою). Залишаємо в холодильнику на 20-30 хвилин.
Здобне прісне тісто
Відмінний варіант для любителів мучного, і при цьому стежать за фігурою. Просте в рецептурі і готуванні здобне прісне тісто.
Для створення рецепту знадобиться:
- борошно пшеничне вс– 250 г;
- сіль – за смаком;
- масло вершкове – 100 г;
- вода – 75 мл
Процес приготування:
- Просіваємо через дрібне сито борошно.
- У борошно додаємо трохи розтоплене масло і розтираємо його в борошні. Повинна вийти дрібна крихта. Додаємо щіпку солі і ще раз перемішуємо.
- Поступово починаємо додавати воду і вимішувати тісто.
- Закінчуємо вимішувати тісто, кладемо його в ємність, накриваємо поліетиленом і залишаємо остигати в холодильнику на 15-20 хвилин.
Бездріжджовий рецепт
Для тих, хто стежить за релігійними святами і постить, знадобиться наступний рецепт бездріжджового тіста.
Потрібні наступні інгредієнти:
- борошно (пшеничне) вищого сорту – 1,5 ст.;
- рослинне масло – 1 ст. л.;
- злегка підігріта вода – 0,5-0,7 ст.;
- сіль – за смаком.
Етапи приготування:
- Розчиняємо сіль в трохи теплій воді.
- Просіваємо борошно гіркою на підготовлену поверхню.
- Створюємо маленьку ямку в борошні, заливаємо в неї рослинне масло і підігріту воду. Замішуємо тісто спочатку виделкою.
- Стежимо за кількістю води. Вимішуємо тісто руками. Залишаємо настоятися півгодини при 18-20 градусах.
Листкове прісне тісто
Досить цікавий і трудомісткий рецепт тіста. Але доклавши трохи зусиль, листкове тісто винагородить господиню та її родину своїм повітряним смаком.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- вода фільтрована – близько 400 мл;
- жовток – 2 шт.;
- оцет – 1 ч. л.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- борошно – 4-5 ст.;
- вершкове масло -500-600 р.
Процес приготування:
- При готуванні важливо пам’ятати, що всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У мисці розминаємо вершкове масло до зникнення грудочок. Додаємо закатку (яєчний жовток з водою і 4 ст. л. борошна і вимішуємо її з маслом.
- Формуємо плоску прямокутну коржик з отриманої суміші.
- Розкачуємо тісто і в центр кладемо прямокутник з масла. Загортаємо масляний млинець тестом на конвертик.
- Качалкою, починаючи з середини отримав «конверта», розкачуємо тісто в прямокутний пласт, шириною в 1 див.
- Зайву муку необхідно прибрати з отриманого пласта м’якою щіткою.
- Акуратно складаємо тісто в гармошку і знову розгортаємо, починаючи з середини. Залишаємо тісто охолодитися на 20 хвилин і знову повторюємо всі дії з розкочуванням. Діємо подібним методом чотири рази. У підсумку вийде тісто з 256 шарами масла.
- При подальшій готуванні, не рекомендується готове тісто розкачати, т. до. воно може розійтися, або порватися.