Прісне тісто – 9 рецептів, як зробити тісто для пиріжків, піци, пирогів

Найдавніша і наипростейшее тісто, що йде корінням в Древній Єгипет. У своїх витоках прісне тісто включало в себе лише воду і борошно пшеничне, що робило і досі робить його самим низькокалорійним і корисним тестом.

Прісне тісто – простий рецепт

Якщо необхідно приготувати тісто «на швидку руку», користуємося наступним рецептом.

Для нього потрібні такі інгредієнти як:

  • пшеничне борошно вс (вищого сорту) – 3 кг;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • вода – по мірі необхідності;
  • сіль – за бажанням.

Процес приготування:

  • Просіваємо борошно через сито і насипаємо гіркою на плоску рівну поверхню. У насипом формуємо ямочку (як у вулкані). Наливаємо в отриману ємність 300 мл теплої фільтрованої води, домішуємо масло і сіль.
  • Замішуємо тісто, щоразу захоплюючи борошно з різних сторін. При недоліку вологості підливаємо воду. Тісто має стати однотипним і досить густим.
  • Вимішувати тісто до тих пір, коли на його поверхні почнуть з’являтися бульбашки.
  • Маса готова, і в залежності від потреб залишилося тільки його розкачати.

Однією цікавою особливістю при роботі з даним тестом, є розкочування. В залежності від типу розкочування, приготованого тесту, можна отримати найрізноманітніші типи страв.

Основа для пиріжків

Прісне тісто для пиріжків готується також дуже не складно і не потребує особливих кулінарних навичок.

Для початку готуємо інгредієнти:

  • борошно з пшениці вищого сорту – 1 кг;
  • рослинне масло – 200 г;
  • куряче яйце – 2 шт.;
  • розпушувач (порошок) – 30 г;
  • сметана – 200 г;
  • кефір – 0,5 л;
  • сіль – за смаком.

Інструкція по приготуванню:

  • Просіваємо через найтонше решето борошно. Висипаємо білий порошок горбком на суху і пласку стільницю. Робимо в борошні ямочку.
  • В отриману ємність з борошна розбиваємо яйця, додаємо розпушувач, сіль (за смаком) і сметану невеликий жирності.
  • Вимішуємо тісто, починаючи з центру гірки, забираючи борошно з околиць.
  • Поступово додаємо кефір вымешиваемое тісто до стану середньої тягучості і твердості.
  • Прісне тісто для найніжніших булочок може бути використане за призначенням. Залишилося тільки вибрати начинку і запекти пиріжки.
Дивіться також:  Котлети з грибами – кращі покрокові рецепти

Варіант для пирогів

Щоб приготувати пиріг з прісного тесту, необхідно підготувати тісто.

Для цього підготуємо наступні інгредієнти:

  • борошно з пшениці (вищого сорту) – 600 г;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • вода – 200 мл;
  • сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

  • Готуємо поверхню столу. Вона повинна бути сухою і, бажано, скляної.
  • Просіваємо борошно гіркою прямо на поверхню.
  • У центрі борошна робимо максимально глибоке заглиблення. Додаємо в нього рослинне масло, сіль і всю воду.
  • Вимішуємо масу, вона повинна бути досить м’якою і тугою.
  • Формуємо з отриманого тіста кулю, кладемо його в миску і накриваємо тканиною. Так тісто має настоятися близько півгодини.
  • Повторно мнемо тісто до досягнення нею однорідності і гладкості. Прісне тісто для пирога готово.

Прісне тісто для піци

Щоб порадувати себе італійською піцою зовсім не обов’язково їхати в Італію, достатньо знати простий і смачний рецепт правильного тесту для піци.

Прісне тісто для піци готується з компонентів:

  • яйце куряче – 4 шт.;
  • оливкова олія – 80 мл;
  • борошно вищого сорту – 800 г;
  • сіль – за смаком;
  • молоко коров’яче – 250 мл

Інструкція приготування:

  • Беремо глибоку каструлю або тарілку і просіваємо через дрібне сито борошно. Додаємо сіль.
  • В окремій мисці збиваємо яйця і молоко. Додаємо до маси оливкова олія. Щоб масло однорідно розійшлося по тесту, краще скористатися електричним міксером або віночком. Так, при випіканні тісто не буде підгоряти окремими частинами.
  • Замішуємо отриману яєчну суміш в ємність з тістом, повільно і рівномірно додаючи борошно.
  • Присипаємо борошном поверхню і викладаємо на неї тісто.
  • Вимішуємо руками близько 15-20 хвилин, добиваємося того, щоб тісто перестало повністю липнути до рук. При зайвій вологості маси додаємо трохи борошна.
  • Скачуємо готовий напівфабрикат у кулясту форму і обертаємо трохи змоченою тканиною. У такому положенні залишаємо масу на півгодини. Саме просте і оригінальне тісто для піци можна використовувати за прямим призначенням.

Готуємо на кефірі

Повітряне тісто на кефірі годиться при виготовленні пиріжків та іншої випічки подібного типу.

Дивіться також:  7 рецептів глінтвейну – класичний в домашніх умовах

Для нього знадобляться наступні продукти:

  • кефір – 1 л;
  • олія соняшникова – 200 г;
  • борошно пшеничне вс – 1 кг;
  • сода – 2 ч. л.;
  • сіль – за смаком;
  • цукор – 3 ст. л.

Етапи приготування:

  • Беремо партію борошна і просіваємо в підходящу чашу.
  • До борошна додаємо всі сухі інгредієнти і кефір. Ретельно перемішуємо суміш.
  • Починаємо вимішувати тісто виделкою (поки воно рідкісне), маленькими частинами додаємо борошно і робимо тісто густіше і щільніше.
  • Коли тісто вже буде вымешано, змащуємо його соняшниковою олією і вимішуємо руками.
  • Тісто повинне вийти м’яким і в той же час не прилипати до рук. Не варто занадто ретельно вимішувати, інакше пропаде вся його рихлість і легкість.
  • Даємо настоятися пару годин у холодильнику.

На сметані

Відмінний варіант « на швидку руку». Такий рецепт повинен бути в арсеналі кожної господині.

Підготуємо наступні інгредієнти:

  • куряче яйце – 4 шт.;
  • маргарин – 200 г;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сметана – 400 г;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • борошно вс – 1 кг.

Процес приготування:

  • Збиваємо у великій чаші яйця з цукровим порошком і сіллю. Виливаємо низкопроцентную сметану і знову збиваємо.
  • До яєчної суміші додаємо трохи розтанув маргарин (можна замінити вершковим маслом) і борошно, додаючи її невеликими частинами.
  • Вимішуємо тісто до того моменту, поки воно не перестане липнути до рук, але буде залишатися досить м’яким.
  • Формуємо з отриманого напівфабрикату кулю і кладемо його в поліетиленовий пакет (обертаємо плівкою). Залишаємо в холодильнику на 20-30 хвилин.

Здобне прісне тісто

Відмінний варіант для любителів мучного, і при цьому стежать за фігурою. Просте в рецептурі і готуванні здобне прісне тісто.

Для створення рецепту знадобиться:

  • борошно пшеничне вс– 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • масло вершкове – 100 г;
  • вода – 75 мл

Процес приготування:

  • Просіваємо через дрібне сито борошно.
  • У борошно додаємо трохи розтоплене масло і розтираємо його в борошні. Повинна вийти дрібна крихта. Додаємо щіпку солі і ще раз перемішуємо.
  • Поступово починаємо додавати воду і вимішувати тісто.
  • Закінчуємо вимішувати тісто, кладемо його в ємність, накриваємо поліетиленом і залишаємо остигати в холодильнику на 15-20 хвилин.
Дивіться також:  Десерти на Новий Рік 2016 з фото

Бездріжджовий рецепт

Для тих, хто стежить за релігійними святами і постить, знадобиться наступний рецепт бездріжджового тіста.

Потрібні наступні інгредієнти:

  • борошно (пшеничне) вищого сорту – 1,5 ст.;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • злегка підігріта вода – 0,5-0,7 ст.;
  • сіль – за смаком.

Етапи приготування:

  • Розчиняємо сіль в трохи теплій воді.
  • Просіваємо борошно гіркою на підготовлену поверхню.
  • Створюємо маленьку ямку в борошні, заливаємо в неї рослинне масло і підігріту воду. Замішуємо тісто спочатку виделкою.
  • Стежимо за кількістю води. Вимішуємо тісто руками. Залишаємо настоятися півгодини при 18-20 градусах.

Листкове прісне тісто

Досить цікавий і трудомісткий рецепт тіста. Але доклавши трохи зусиль, листкове тісто винагородить господиню та її родину своїм повітряним смаком.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • вода фільтрована – близько 400 мл;
  • жовток – 2 шт.;
  • оцет – 1 ч. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • борошно – 4-5 ст.;
  • вершкове масло -500-600 р.

Процес приготування:

  • При готуванні важливо пам’ятати, що всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У мисці розминаємо вершкове масло до зникнення грудочок. Додаємо закатку (яєчний жовток з водою і 4 ст. л. борошна і вимішуємо її з маслом.
  • Формуємо плоску прямокутну коржик з отриманої суміші.
  • Розкачуємо тісто і в центр кладемо прямокутник з масла. Загортаємо масляний млинець тестом на конвертик.
  • Качалкою, починаючи з середини отримав «конверта», розкачуємо тісто в прямокутний пласт, шириною в 1 див.
  • Зайву муку необхідно прибрати з отриманого пласта м’якою щіткою.
  • Акуратно складаємо тісто в гармошку і знову розгортаємо, починаючи з середини. Залишаємо тісто охолодитися на 20 хвилин і знову повторюємо всі дії з розкочуванням. Діємо подібним методом чотири рази. У підсумку вийде тісто з 256 шарами масла.
  • При подальшій готуванні, не рекомендується готове тісто розкачати, т. до. воно може розійтися, або порватися.

Прокрутка до верху