Профітролі – це тістечка маленького розміру, які «прийшли» до нас із Франції. Незважаючи на незвичну назву, приготувати їх не так складно, як здається на перший погляд. Грамотно поданий рецепт профітролей і натхнення господині допоможуть створити цей дивовижний десерт.
Класичне заварне тісто для профітролей
Класичний рецепт тіста не складний, але вимагає певних витрат сил і часу.
Продукти:
- молоко – 0,3 л;
- пара яєць;
- борошно – 0,15 кг (кількість коригуємо);
- вершкове масло – 0,1 кг;
- цукор – якщо є бажання.
Як приготувати:
- Заливаємо в обрану ємність молоко, кладемо масло, насипаємо солодкий пісок і нагріваємо, постійно помішуючи.
- Коли суміш закипить, насипаємо борошно і перемішуємо. Тримаємо на вогні ще трохи і перекладаємо у робочу посудину.
- Коли отримана маса трохи охолоне, додаємо яйця і перемішуємо до однорідного стану.
- Перш ніж запікати милі тістечка, застеляємо деко пергаментом. Потім видавлюємо на нього заготовки кондитерським мішком або викладаємо ложкою. Поміщаємо майбутній десерт в розігріту до 180 º с духовку на півгодини.
Залежно від начинки майбутніх профітролей, зміст цукрового піску в тісті коректуйте за власним смаком.
Профітролі з заварним кремом
Неймовірні профітролі з вишуканим заварним кремом дуже люблять діти, адже вони великі поціновувачі десертів.
Компоненти для тіста:
- борошно – 0,25 кг;
- 4 великих
- масло вершкове – 0,1
- цукор за бажанням.
Для крему використовуємо:
- стакан молока;
- півсклянки цукру;
- пару жовтків;
- дві ложки борошна;
- ванілін за бажанням.
Технологія приготування:
- У воді розчиняємо масло і цукор. Потроху насипаємо борошно і замішуємо тісто. Коли воно стане теплим, вмішуємо яйця.
- На всіяно пергаментом деко викладаємо кульки і випікаємо їх півгодини при 180 º с.
- Змішуємо жовтки з борошном, цукром і ваніліном, розтираємо.
- Кип’ячене молоко остуджуємо і цівкою вливаємо в нього жовтки. Варимо складу близько п’яти хвилин на слабкому вогні.
- Коли крем охолоне, робимо надріз у заздалегідь підготовлених заготовки з тіста і начиняємо профітролі.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Коли ваші гості дізнаються, що їдять десерт не з найближчої цукерні, вони будуть просто шоковані! Такі витончені профітролі – саме справжній витвір кулінарного мистецтва.
Заздалегідь підготуйте традиційний набір продуктів для тіста.
А для крему будемо використовувати такі інгредієнти:
- стакан молока;
- третину склянки цукру;
- 3 жовтка;
- 1 ст. л. крохмалю;
- 1 ст. л. олії;
- ванілін.
Додатково для цього авторського рецепту потрібно зробити соус.
Для його приготування потрібно взяти:
- какао – 0,1 кг;
- цукор – 0,1
- 1 ст. л
- ¼ Плитки
- вершки – 0,25 л
Як приготувати:
- Наливаємо в невелику ємність склянку окропу, розчиняємо в ньому масло, цукор і нагріваємо. Коли утворюється густа маса, підмішуємо борошно і знімаємо складу з вогню. Коли тісто досягне кімнатної температури, вмішуємо яйця.
- Перекладаємо отриману масу в кондитерський мішок і «вичавлюємо» профітролі на деко. Запікаємо їх півгодини. Половину часу – при 190ºС, половину – при 160ºС.
- Натираємо шоколад, з’єднайте з іншими інгредієнтами соусу, вливаємо півсклянки окропу і нагріваємо до утворення бульбашок.
- З’єднуємо масло з цукром, ваніллю, молоком і вершками. Нагріваємо отриманий склад, наливаємо розчинений крохмаль і відокремлені жовтки. Збиваємо міксером.
- Начиняємо профітролі кремом і поливаємо соусом.
З сирним кремом
Профітролі з сирним кремом дуже смачні. А крім того, вони корисні, завдяки вітаміну Д, який міститься в сирній масі.
Продукти для крему:
- сир домашній – 0,2 кг;
- цукровий пісок – 0,1 кг;
- сметана – 0,1 л (кількість коригуємо);
- трохи ваніліну.
Технологія приготування:
- Цукор і масло заливаємо склянкою окропу. Потроху насипаємо борошно і замішуємо майбутню основу для профітролей. Коли склад охолоне, вбиваємо яйця.
- На деко видавлюємо витончені кульки і запікаємо їх півгодини при 180 º с.
- Готуючи крем, розтираємо сир з іншими інгредієнтами. При бажанні можна додати в склад свіжі подрібнені фрукти.
- Начиняємо профітролі через невеликий надріз в їх торцевій частині.
Зі сметанною начинкою
Такі тістечка не складно готувати, а їх смак неймовірний.
В цей раз продукти для тіста візьмемо наступні:
- молоко – 0,25 л;
- ¾ Склянки борошна;
- пара яєць побільше;
- півпачки масла;
- німого цукру за смаком.
А склад крему в цей раз зовсім дилетантський:
- сметана – 0,3 л;
- так цукровий пісок – 0,25 кг
Як приготувати:
- Спочатку слід залити масло молоком, додати солодкий пісок і нагріти склад, при цьому добре його помішуючи.
- Коли утворюються бульбашки, насипте борошно, перемішайте отриману масу і дайте їй охолонути. В кінці вмішуємо яйця і формуємо порційні заготовки десерту на пергаменті. Запікаємо півгодини при 180 º с.
- Збиваємо на великій швидкості сметану з цукром, начиняємо профітролі і подаємо десерт.
Профітролі з шоколадним кремом
Крем для профітролей повинен бути смачним і відтіняти смак тесту. Готуючи шоколадний крем, можна бути впевненим, що страва піде «на ура».
Для тіста знадобиться такий набір продуктів:
- вода – 0,25 л;
- масло вершкове – 0,1 кг;
- 1 ст. л. цукрового піску;
- борошно – 0,15 кг;
- 4 великих яйця.
А в крем будемо використовувати такі інгредієнти:
- цукор – 0,1 кг;
- 50 р масла;
- третину склянки молока;
- вершки – 0,25 л;
- 3 ст. л. какао-порошку;
- 1 ст. л. крохмалю.
Як приготувати:
- Розчиняємо масло, цукровий пісок в окропі, насипаємо до них борошно. Коли отриманий склад стане кімнатної температури, вмішуємо яйця. Загалом, все робимо аналогічно попереднім рецептами.
- Видавлюємо кульки на деко і запікаємо їх півгодини при середній температурі.
- Нагріваємо суміш олії, цукру, какао, вершків і молока. Коли поверхня складу покриється пухирцями, потроху вводимо розчинений крохмаль і збиваємо всю масу за допомогою міксера.
- Начиняємо тістечка.
Готуємо з полуницею
Приготувати профітролі з полуницею не важко, було б бажання. Але якщо воно у вас є, то в успіху страви можна не сумніватися.
Продукти для начинки:
- 0,15 кг борошна;
- 0,5 кг стиглої полуниці;
- 3 – 4 яйця;
- чверть пачки масла;
- 0,1 л апельсинового фрешу;
- 0,4 кг домашнього сиру;
- 0,15 л вершків;
- 0,15 кг цукру;
- 1 ст. л крохмалю.
Як приготувати:
- У склянці окропу розчиняємо масло, солимо його, вмішуємо борошно, а потім яйця. Випікаємо заготовки з отриманого тесту півгодини при 180 º с.
- Цукровий пісок карамелізуємо, додаємо половинки полуниці і розчинений в соку крохмаль. Вершки збиваємо з перетертим солодким сиром.
- Начиняємо профітролі кремом і полуницею. Подаємо охолодженими.
Торт «Крокембуш» з профітролей
Таке складне назва… але який смачний десерт! Коли мова йде про крокембуше, можете бути впевнені – витрачені зусилля окупляться з лишком.
Продукти для тіста:
- стакан молока;
- 0,1 кг вершкового масла;
- 0,15 кг борошна;
- 3 – 4 курячих яйця.
У крем будемо по черзі вводити такі компоненти:
- 0,3 л нехолодного молока;
- 2 ст. л масла;
- пару яєць;
- 1 ст. л борошна;
- ч. л. цукру;
- ванілін.
Для карамелі нам додатково потрібно третину склянки води і півтори склянки цукру.
Як приготувати:
- Розчиняємо масло в молоці, потроху додаємо борошно і в кінці процесу вбиваємо яйця. З отриманого тіста робимо маленькі тістечка і запікаємо їх при середній температурі 20 хвилин.
- Прийшла черга крему. Нагріваємо молоко, розчиняємо в яйцях цукровий пісок і ванілін. Вводимо по черзі борошно і молоко, при цьому збиваємо складу, щоб він був однорідним. Нагріваємо отриману масу, поки не почнуть утворюватися бульбашки, додаємо масло, збиваємо і охолоджуємо.
- Нагріваємо цукровий пісок з водою, поки не утвориться карамель. У приготуванні карамелі слід не втрачати пильність, адже часто цукровий пісок пригорає.
- Начиняємо тістечка кремом і занурюємо до половини в карамель. На заздалегідь приготовлену конусну форму викладаємо профітролі, склеюючи їх між собою тягучим солодким складом, а потім поливаємо їм торт зверху. Поміщаємо готовий десерт в прохолоду хоча б на пару годин.
Всі представлені рецепти гарантують створення чудових десертів, які припадуть до смаку всім, хто їх спробує.