Профітролі з заварним кремом – маленький французький десерт з різноманітними начинками. В оригіналі це слово перекладається як «невелику грошову винагороду».
Класичні профітролі з заварним кремом
Класично профітролі – гордість французької кухні і щоб спробувати їх зовсім не обов’язково їхати на історичну батьківщину страви, адже їх можна зробити нітрохи не гірше і в домашніх умовах. Тісто в цьому рецепті класичне, його можна використовувати з будь-якими іншими начинками.
Для крему знадобиться:
- літр молока;
- три ложки борошна;
- приблизно 150 г цукру;
- пачка вершкового масла;
- два яйця.
Продукти для тіста:
- стакан води;
- ложка цукру;
- сіль за бажанням;
- маленька пачка вершкового масла;
- чотири яйця;
- близько 150 г борошна.
Процес приготування:
- У каструлю помістимо вказану кількість масла і води, і почнемо гріти вміст так щоб воно стало однорідним, і дочекаємося кипіння вмісту.
- З’єднати борошно з сіллю, цукром і цю суміш всипати до маслу. Зменшити рівень нагріву і тримати ще пару хвилин, постійно помішуючи, поки маса не стане утворювати куля.
- Даємо охолонути кілька хвилин і починаємо вводити яйця, по одному, кожне добре вимішуючи до повного з’єднання з тестом.
- Заповнюємо кулінарний шприц масою і видавлюємо її на деко у вигляді невеликих кульок або інших фігурок. Випікаємо на 200 градусах близько 40 хвилин, так щоб з’явився рум’яний колір.
- Поки триває цей процес можна взятися за крем. Змішати яйця з вказаною кількістю борошна і цукру, довести до однорідності і акуратно влити молоко, продовжуючи заважати.
- Відправляємо на плиту, чекаємо, поки закипить, знімаємо, остуджуємо і починаємо з’єднувати з маслом, яке заздалегідь потрібно розм’якшити, так щоб не було грудок.
- Набираємо крем в шприц і наповнюємо їм випечені заготовки знизу.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Приготувати профітролі можна і за рецептом відомої Юлії Висоцької.
Необхідні продукти для крему:
- 50 г крохмалю;
- паста фісташкова – 100 г;
- близько 400 мілілітрів молока;
- три жовтка;
- 120 г цукру.
Для тіста:
- 4 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 130 мл молока;
- ложка цукру;
- щіпка солі;
- приблизно 100 г борошна.
Процес приготування:
- У каструлю викладаємо всі інгредієнти для тіста крім борошна та яєць, чекаємо, коли закипить, і після цього вводимо вказану кількість борошна, перемішуємо, злегка остуджуємо, з’єднуємо з заздалегідь збитими яйцями і доводимо до однорідності.
- Великою ложкою взяти трохи тіста і викласти його невеликими купками на деко, випікати на 170 градусах близько 20 хвилин.
- Молоко довести до кипіння і його половину з’єднати з попередньо збитими жовтками з цукром і крохмалем.
- Те, що вийшло змішати з рештою молоком, нагріти, постійно помішуючи, додати фісташкову пасту, перемішати.
- Заготовки профітролей наповнити кремом за допомогою кондитерського шприца або ж зробивши невеличкий надріз ножем.
Готуємо зі сметаною начинкою
Ще один рецепт смачного наповнювача для профітролей.
Необхідні продукти:
- велика упаковка жирної сметани;
- близько 600 грам тіста для профітролей;
- склянка цукрової пудри.
Порядок дій:
- Наповнити тістом шприц або набрати його ложкою, викласти будь-якими формами на деко і довести заготовки до готовності на 200 градусах протягом 20 хвилин.
- Сметану попередньо добре охолодити, з’єднати з пудрою, ретельно збити, так щоб маса стала густою, але не в’язкою.
- Наповнити заготовки кремом шприцом або зробивши надріз і дати постояти на холоді близько 30 хвилин.
Десерт в шоколаді
Рецепт начебто простий, але вимагає деякого часу.
Необхідні продукти:
- 150 грам чорного шоколаду;
- стакан молока;
- приблизно 600 г тіста для профітролей;
- 40 р борошна;
- 250 г молочного шоколаду;
- дві ложки цукру;
- 120 г вершкового масла;
- два жовтки.
Порядок дій:
- Жовтки змішаємо з цукром і злегка взобьем їх, додамо борошно, перемішати до однорідності.
- Частина вже нагрітого молока додати в отриману суміш, добре вимішати і влити це в час, що залишився молоко, нагріти і тримати поки крем не стане густим.
- Дочекатися повного охолодження і змішати з розм’якшеним і трохи збитим маслом. Сюди ж влити топленому молочний шоколад.
- З тіста сформувати невеликі шматочки за допомогою ложки і випекти їх в духовці протягом 20 хвилин при рівні нагрівання до 190 градусів.
- Наповнити приготованим кремом і зверху полити розтопленим чорним шоколадом.
Карамельні профітролі
Якщо хочеться чогось незвичайного, то спробуйте скористатися цим способом.
Необхідні продукти:
- заварне тісто для профітролей – 500 г;
- дві ложки борошна;
- 200 г вершкового масла;
- близько 200 мілілітрів молока і стільки ж вареного згущеного молока;
- ложка цукру.
Процес приготування:
- Молоко з’єднати з цукром і борошном, добре вимішати.
- Поставити на плиту, гріти і помішувати, поки маса не стане густою. Прибрати з вогню, змішати зі згущеним молоком і дати постояти деякий час, щоб маса повністю охолола.
- Масло перебиваємо міксером, так щоб воно стало легким і змішуємо з підготовленим кремом, знову збиваємо і доводимо до потрібної консистенції.
- З тіста випікаємо профітролі на 200 градусах протягом 20 хвилин і заповнюємо кремом за допомогою кондитерського шприца.
З заварний олійною начинкою
Звичайно, масляна начинка подобається не всім, але варто хоч раз спробувати.
Необхідні продукти:
- тісто – півкілограма;
- близько 30 грам крохмалю;
- два яйця;
- 500 мл молока;
- масло вершкове – близько 150 грам;
- 150 грам цукру.
Процес приготування:
- З тіста формуємо заготовки, випікаємо їх 20 хвилин на 200 градусах.
- Зазначене кількість яєць і цукру з’єднуємо, розтираємо, поки маса не стане білою.
- Потім додаємо крохмаль, додаємо молоко і робимо однорідну консистенцію.
- Нагріваємо, тримаємо пару хвилин після кипіння і викладаємо 50 грам масла.
- Приберіть крем не менше ніж на 4 години в холодильник, а потім з’єднайте з рештою масла і ретельно збийте міксером.
- За допомогою розрізу або шприца наповніть профітролі кремом.
З шоколадним заварним кремом
Варіант начинки для любителів шоколаду.
Необхідні продукти:
- пакетик ванільного цукру;
- дві ложки борошна і стільки ж какао;
- чотири яйця;
- 700 мілілітрів молока;
- 180 грам цукру;
- близько 500 грам тіста для профітролей.
Порядок дій:
- З тіста за допомогою кондитерського мішка зробіть заготовки, надішліть їх на 20 хвилин у духовку з нагріванням до 200 градусів.
- Невелика кількість молока з’єднати з борошном, перемішати.
- Жовтки змішати з какао і цукром, довести до однорідності.
- Нагріти весь час, що залишився молоко і влити до підготовленої маси. Всипати ванільний цукор за смаком і розведене борошно з молоком.
- Те, що вийшло нагріти, дочекатися кипіння, потримати ще близько п’яти хвилин постійно заважаючи.
- Білки добре збити міксером, влити в теплу суміш і прибрати її охолодитися.
- Начинити профітролі вже остившім кремом.
Секрети та хитрості приготування
- Найкраще просіяти борошно, тоді тісто буде однорідним.
- Не використовуйте холодні яйця.
- Вважається, що збивати тісто потрібно тільки віночком, так як міксер робить його більш рідким.
- Випікати профітролі потрібно з теплого тесту.
- Не виймайте заготовки відразу після випікання, нехай вони трохи постоять.
Калорійність страви
Звичайно, заварний крем завжди дуже калорійний, але точну цифру назвати складно, оскільки вона залежить від начинки і продуктів, які були використані для її приготування.
Калорійність класичних профітролей з заварним кремом – близько 300 калорій на 100 грам.