Вибір меню на урочисте застілля вимагає від кожної господині великих зусиль – занадто велика відповідальність. Гарячі страви подаються на певному етапі трапези, а от прості салати на день народження будуть зустрічати і проводжати гостей. Розглянемо варіанти смачних, недорогих і гарно оформлених страв.
Салат «Тіффані» з куркою і виноградом
Відкриваємо добірку легких салатів чудовою закускою а-ля виноградне гроно.
Склад компонентів:
- яйця – 2 шт.;
- куркума – 2 ч. л.;
- смажений мигдаль – 200 г;
- куряча грудка – 400 г;
- сир – 200 г;
- зубки часнику – 2 шт.;
- ягоди винограду – 200 г;
- олія (оливкова або соняшникова) – 40 г;
- свіжий майонез;
- сіль, перець, петрушка.
Всі продукти, які не піддаються тепловій обробці, набуваємо і використовуємо виключно свіжі і якісні!
Спосіб приготування:
- Курячу грудку ріжемо на невеликі частини, посипаємо куркумою і підсмажуємо в маслі до золотистого кольору. Викладаємо смажені шматочки в чашу, обрану для подачі готової страви.
- Очищаємо відварені круто яйця, рубаємо їх ножем і відправляємо в посуд з м’ясом. Сюди ж поміщаємо стружку тертого сиру і ядра мигдалю, розбиті блендером у велику крихту.
- Подрібнюємо часник, перчимо його і солимо, з’єднайте з майонезом до однорідного стану. Заправляємо салат приготовленим соусом і ретельно перемішуємо складу.
- Розміщуємо закуску на плоскому блюді, надаємо їй довгасту форму, а зверху викладаємо розділені на половинки виноградні ягоди.
Для створення закінченого образу цілої кисті, у верхній частині овалу поміщаємо гілочки петрушки, імітуючи листя винограду.
«Обжорка» з яловичиною на день народження
Список продуктів:
- цибуля ріпчаста;
- свіжий майонез;
- велика морквина;
- відварне м’ясо – 400 г;
- солоні сухарики – 150 г;
- мариновані огірки – 2 шт.;
- сіль, суміш перців, пучок кропу;
- олія (соняшникова чи оливкова) – 40 р.
Порядок приготування:
- Насамперед, відварюємо яловичину. Краще зробити це заздалегідь, щоб використовувати вже остиглий продукт. Ріжемо шматок на скибочки, потім шаткуємо соломкою або невеликими кубиками.
- Огірки оформляємо в тій же формі, злегка віджимаємо від розсолу і залишаємо в ситі, щоб стекла зайва рідина.
- Очищену моркву рубаємо так само, як і інші компоненти салату, і обсмажуємо в олії до готовності.
- Викладаємо інгредієнти в миску, солимо і перчимо, заправляємо майонезом і добре перемішуємо. Залишаємо посуд з закускою в прохолодному місці для формування остаточного смаку.
Солоні сухарики додаємо безпосередньо перед подачею блюда на стіл. Свіжі фарби і апетитний вигляд будь-салату забезпечать гілочки кропу або петрушки.
«Грибна поляна» на свято
Перелік компонентів:
- цибулина;
- банку маринованих шампіньйонів;
- морква – 2 шт.;
- курага – 100 г;
- філе куряче – 300 г;
- яйця, зварені круто, – 5 шт.;
- тертий сир – 200 г;
- пучок пір’я цибулі, кріп, майонез.
Процес приготування:
- Відварюємо м’ясо птиці, охолоджуємо і нарізаємо соломкою. У такій же формі рубаємо курагу, попередньо пропарену в гарячій воді.
- Поділяємо приготовані круто яйця на білок і жовток і подрібнюємо їх на великих осередках терки.
- Шаткуємо тонкими слайсами очищену цибулину, заливаємо овоч оцтом і залишаємо на півгодини.
- Витягаємо печериці з банки, просушуємо на серветках і поміщаємо на широке блюдо капелюшками вниз. Навколо грибів розкладаємо складу з нарізаного пера цибулі і нарубаного кропу. Наступний шар формуємо з подрібнених жовтків.
- Посипаємо компоненти салату тертим яєчним білком, заповнюючи їм все блюдо. Потім розміщуємо частини кураги, зверху наносимо густу сітку з майонезу.
- Наступний шар складається з курячого філе. Накриваємо м’ясо маринованими кільцями цибулі, обробляємо його «провансалем» і відправляємо закуску на 2 години в холодильник.
Накриваємо смачну конструкцію стравою більшого розміру, перевертаємо і знімаємо тарілку, відкриваючи вид на казково апетитну «Грибну галявину».
Простий крабовий салат листковий
Набір продуктів:
- якісні крабові палички – 250 г;
- банку кукурудзяних консервованих зерен;
- яйця – 4 шт.;
- майонез;
- пучок цибулі-шнитта;
- рис – 100 г;
- сіль, петрушка, перець.
Особливості приготування:
- Відварюємо рис до повної готовності, промиваємо окропом і викладаємо в сито для позбавлення від залишків рідини.
- Дрібно рубаємо цибулю-шніт, з’єднуємо його з рисом і добре перемішуємо. Купуючи яскраво-зелене листя, вибираємо виключно молоді пагони. Якщо вони вже зацвіли, ніжні «дудочки» стануть грубими, несмачними і втратять корисні властивості.
- Пропускаємо крабові палички через середні комірки терки, частина продукту змішуємо з майонезом.
- Зливаємо рідину з солодкої кукурудзи. Очищаємо зварені круто яйця дрібно рубаємо їх гострим ножем. Солимо і перчимо закуску, приправляємо свіжим майонезом і ретельно перемішуємо.
- Встановлюємо на блюді сервірувальне кільце і викладаємо на дно рисовий складу. Вище поміщаємо шар з солодкої кукурудзи та подрібнені яйця.
- Декоруємо поверхню закуски крабовими паличками без соусу і прикрашаємо блюдо ніжною зеленню.
Прості смачні салати на день народження тим і гарні, що не вимагають багато уваги і часу. Готувати такі страви досить легко і дуже приємно!
З ананасами, куркою і сухариками
Необхідні компоненти:
- скибочки батона – 150 г;
- філе курки – 350 г;
- майонез;
- зубки часнику – 2 шт.;
- кедрові горішки – ½ склянки;
- ананаси консервовані;
- сир – 250 г;
- пісне масло.
Приготування страви:
- Відварюємо філе птиці. Щоб м’ясо вийшло смачним і ароматним, додаємо в бульйон гілочку зелені, половинку моркви, горошини перцю і лист лавра. Остигле м’ясо нарізаємо невеликими порціями.
- Хлібні пласти поділяємо на маленькі кубики і обсмажуємо в невеликій кількості олії.
- Якщо ми купили банку з цілими анансовими часточками, ріжемо їх в такій же формі, як і хліб.
- Викладаємо в салатник всі підготовлені компоненти. Додаємо тертий сир, сухарики і горішки. Солимо і перчимо закуску, заправляємо майонезом, сполученим з подрібненим часником.
Подібні страви на святковому столі мають незаперечні переваги. Мало того, що вони володіють приголомшливим смаком, так і зовнішнє оформлення виконане на заздрість іншим «товаришам».
«Цезар» з класичною заправкою
Склад інгредієнтів:
- качан салату Романо;
- курячі грудки – 2 шт.;
- сир «Пармезан» – 200 г;
- чіабатта – 1 шт.;
- зубки часнику – 2 шт.;
- масло рослинне – 100 мл
Компоненти заправки:
- яйце;
- винний оцет, гірчиця діжонська – по 1,5 ч. л.;
- філе анчоуса – 7 шт.;
- вустерський соус (1 ч. л.), сіль, перець білий;
- масло пісне і оливкове – 150 і 100 мл відповідно;
- щіпка звичайного цукру;
- зубки часнику – 2 шт.
Поетапне приготування:
- Натираємо філе курки перцем і сіллю, варимо 30 хвилин на пару до готовності. Нарізаємо остигле м’ясо тонкими пластинами.
- Робимо класичну заправку. Для цього поміщаємо яйце в чашу блендера, додаємо подрібнений часник і інші компоненти соусу, збиваємо продукти до однорідної маси.
- Італійський хліб розриваємо руками на порційні шматки, зручні для їжі. Поливаємо чіабатту ароматним маслом і запікаємо в духовці 5 хвилин при t=200°C. Намагаємося не пересушити частини батона.
- Тепер оформляємо салат. За допомогою ножа для чищення овочів нарізаємо великими пелюстками половину шматка Пармезану, іншу частину продукту дрібно натираємо.
- Розриваємо руками листя Романо, змішуємо їх зі стружкою Пармезану і двома ложками приготовленого соусу.
- Отриману масу викладаємо на широке блюдо. Зверху розміщуємо шматочки курячого філе, м’ясо посипаємо ароматними сухариками і прикрашаємо ніжними пелюстками сиру.
Поруч з виставленими салатом «Цезар» маємо зручну сервірувальний посуд з носиком, в якій подаємо вишуканий соус.
З курячою печінкою та грибами
Склад інгредієнтів:
- цибулина;
- печериці – 400 г;
- печінка куряча – 300 г;
- молоко – 50 мл;
- масло пісне;
- свіже яблуко і огірок;
- оцет (9%) – 10 мл;
- банка кукурудзи;
- перець, сіль, зелень.
Вибираючи печінку для салату, звертаємо увагу на її зовнішній вигляд. Якісний субпродукт відрізняє гладка структура і блискучий колір.
Спосіб приготування:
- Печінка добре промиваємо, залишаємо на 2 години в молоці, а потім смажимо в олії. Охолоджуємо і нарізаємо на шматочки. Смак страви буде винятковий!
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо на кубики, заливаємо окропом, додаємо оцет і сіль. Маринуємо в кислому складі півгодини.
- Очищаємо печериці, шаткуємо пластинами, обсмажуємо до випаровування рідини і утворення рожевого відтінку. Викладаємо гриби на серветки, залишаючи на них надлишки жиру.
- Поміщаємо всі компоненти закуски в салатницю, приєднуємо очищене від шкірки і насіння, дрібно нарубленное яблуко, солодку кукурудзу і нашатковану кубиками огірок. Перчимо і солимо блюдо, заправляємо майонезом, добре перемішуємо.
Подаючи салат з курячою печінкою та грибами, прикрашаємо закуску свіжою зеленню.
Салат «День Народження» з майонезом
Список продуктів:
- яблука кисло-солодкі – 2 шт.;
- майонез (бажано домашній) – 200 г;
- філе курки – 2 шт.;
- огірки свіжі – 500 г;
- томати – 200 г;
- лимон;
- яйця, зварені круто, – 6 шт.;
- масло пісне;
- сіль, зелень.
Приготування страви:
- Відварюємо м’ясо птиці, охолоджуємо, поділяємо на невеликі частини і швидко обсмажуємо в олії до рум’яного кольору.
- Яйця очищаємо від шкаралупи і дрібно шаткуємо.
- Зрізаємо з яблук тонку шкірку, видаляємо насіння, а м’якоть дрібно рубаємо і злегка скроплюємо соком лимона. Огірки поділяємо на кубики.
- З’єднуємо компоненти закуски в салатнику, додаємо перець, сіль і майонез. Залишилося все перемішати і хоч трохи спробувати!
Святкові салати не втратять свої смакові якості і свіжість зовнішнього вигляду, якщо приправляти їх соусом незадовго до сервіровки столу і прийому гостей.
Готуємо з яловичини, огірків і соєвого соусу
Необхідні компоненти:
- біла цибулина;
- зубки часнику – 6 шт.;
- яловичина – 500 г;
- огірки – 500 г;
- перець болгарський і пекучий – 1 шт.;
- коріандр – 1 ч. л.;
- оцет винний – 40 мл;
- звичайний цукор – 25 г;
- соус соєвий – 5 ч. л.;
- олія (кунжутна, оливкова або кукурудзяна) – 60 мл
Процес приготування:
- Моєму м’ясо, очищаємо від плівок і сухожиль, промокаємо паперовими серветками, а потім нарізаємо тонкою соломкою. Вливаємо олію в розпечену сковороду з високими бортами (бажано використовувати вок). Безперервно заважаючи яловичину, швидко обсмажуємо на сильному вогні. Солимо і перчимо в кінці теплової обробки.
- Огірки ріжемо уздовж на довгі вузькі брусочки, приправляємо сіллю і залишаємо в чаші на 20 хвилин для утворення соку.
- Моєму плід солодкого перцю (без насіння) і шаткуємо його соломкою. Очищену цибулю поділяємо на півкільця, стручок пекучого перцю і зубки часнику дрібно рубаємо.
- Викладаємо в салатник всі підготовлені фрукти і овочі (з огірків зливаємо сік) і приєднуємо м’ясної складу. Приправляємо блюдо соєвим соусом, сіллю і оцтом, добре розмішуємо закуску.
Щоб остаточно сформувався оригінальний смак приготованого салату, він повинен бути повністю зібраний і не менше години витриманий в умовах холодильника.
З шинкою, грибами і огірками
Перелік продуктів:
- масло пісне;
- цибуля-ріпка – 2 шт.;
- сир «Пармезан» – 200 г;
- огірки – 2 шт.;
- гриби (будь-які свіжі) – 400 г;
- яйця – 4 шт.;
- шинка – 400 г;
- майонез;
- сіль, зелень.
Технологія приготування:
- Очищаємо цибулю від лушпиння, нарізаємо кубиками і обсмажуємо до прозорого стану. Додаємо очищені і помиті гриби, розділені на невеликі шматочки. Продовжуємо теплову обробку продуктів до випаровування рідини і появи на лісових дарах золотистої скоринки.
- Крупно натираємо сир, шинку нарізаємо тонкими смужками, а огірки – круглими скибочками.
- Відварюємо круто яйця, охолоджуємо у воді, витягаємо з шкаралупи, дрібно кришимо і поміщаємо в чашу. Додаємо інші підготовлені компоненти, перчимо і солимо блюдо, присмачую майонезом. Добре все перемішуємо.
Викладаємо святковий салат з шинкою, грибами і огірками в гарний посуд, формуємо невелику гірку і прикрашаємо закуску улюбленої зеленню.
Легкий «Грецький» салат
Склад інгредієнтів:
- перець болгарський (жовтий або зелений);
- сир «Фета» – 250 м;
- червона цибулина;
- олія оливок – 60 г;
- не дуже великі огірки – 3 шт.;
- маслини (без кісточок) – до 15 шт.;
- томати – 4 шт.;
- сік лимона – 20 мл;
- перець, сушений орегано (3 щіпки), листя салату.
Особливості приготування:
- Моєму овочі і промокаємо паперовими рушниками. Цибулю очищаємо від лушпиння і рубаємо тонкими півкільцями. Огірки ріжемо невеликими кубиками, а помідори і плоди перців (без прожилок і насіння) – більш великими шматками.
- З’єднуємо в піалі сік лимона, олія оливок, спеції і прянощі. Поміщаємо в салатник підготовлені компоненти і приправляємо їх ароматним соусом.
- Посипаємо блюдо сушеним орегано, злегка розтираючи складу пальцями, щоб краще розкрити запашні якості «гірської радості» – так з грецького перекладається назва цієї чудової трави.
- Поверх приготованої страви викладаємо фрагменти листового салату і великі шматочки Фети.
Легкий «Грецький» салат дуже вдало підкреслить урочистий характер застілля, адже в однойменній південній країні такі страви завжди виглядають яскраво, ефектно і святково.
«Гніздо глухаря» – швидко і смачно
Список продуктів:
- огірки – 2 шт.;
- філе курки – 300 г;
- картопля – 4 шт.;
- сир (плавлений та твердий) – 60 г та 100 г відповідно;
- цибуля ріпчаста;
- яйця (курячі та перепелині) – по 4 шт.;
- майонез – 200 г;
- масло пісне – 200 мл
Порядок приготування:
- Відварюємо м’ясо птиці в трохи підсоленій воді до готовності, охолоджуємо і дрібно рубаємо. Огірки кришимо кубиками.
- Очищаємо цибулю, шаткуємо півкільцями і на півгодини заливаємо окропом.
- Відварюємо круто яйця (обидва види), охолоджуємо, знімаємо шкаралупу і дрібно натираємо. Таким же способом подрібнюємо сир і поміщаємо його в інший посуд.
- Зрізаємо шкірку з картоплі, поділяємо овочі на брусочки і обсмажуємо 5 хвилин в розпеченій сковороді. Витягаємо коренеплоди з масла і ненадовго залишаємо на серветках для позбавлення від надлишків жиру.
- Формуємо салат. Ставимо на широке плоске блюдо сервірувальне кільце невеликого діаметру і навколо нього розміщуємо шар цибулі (рідину зливаємо). Зверху викладаємо змащені майонезом шматочки філе птиці. Тепер маємо огірки, обробляємо їх соусом і посипаємо тертими курячими яйцями. Брусочки смаженої картоплі рівномірно викладаємо в бічну частину «гнізда».
- Кільце наповнюємо нарубаною зеленню.
- Поділяємо перепелині яйця на половинки. Відокремлені жовтки ретельно змішуємо з майонезом, тертим плавленим сиром і частиною подрібненої зелені. Фаршируємо яєчні білки приготовленої начинкою.
Витягуємо з страви металеве кільце, акуратно викладаємо «смачну» імітацію яєць в «Гніздо глухаря». Все просто і оригінально!
«Малахітовий браслет» з грудкою
Склад компонентів:
- яйця – 2 шт.;
- моркву і картоплю – по 1 шт.;
- куряча грудка;
- кукурудза консервована – 150 г;
- майонез;
- олія (соняшникова, оливкова, вершкове) – по 20 р;
- ківі – 3 шт.;
- рукола;
- сіль, суміш прованських трав.
Приготування страви:
- Яйця і коренеплоди відварюємо заздалегідь, щоб використовувати в охолодженому стані.
- Очищаємо картоплю і моркву, звільняємо яйця від шкаралупи. Бульба подрібнюємо на великих осередках терки, а два інших компоненти – на дрібних металевих насечках.
- Філе птиці нарізаємо пластами товщиною до 2 см, перчимо їх і солимо. Викладаємо заготовки на розігріту сковороду, де обсмажуємо у пісному і вершковому жирі. Вимикаємо вогонь і прибираємо м’ясо з ємності через 5 хвилин.
- Ставимо в середину тарілки салатне кільце, навколо нього викладаємо терті яйця і обробляємо їх сіточкою майонезу. Наступним шаром маємо картоплю, а потім пласти курячого філе і морквяний складу. Посипаємо закуску зернами консервованої кукурудзи.
- Ріжемо на кружечки ківі, ділимо їх на половинки, які акуратно викладаємо вкруговую по всьому салату.
- Витягаємо сервірувальне кільце, вільний центр закуски наповнюємо нарубаної зеленню, приправленою сіллю. Поливаємо страва маслом оливок і подаємо на стіл.
Ефектно оформлений салат як не можна краще підходить до святкування Дня народження, адже малахіт, роль якого в закусці виконує ківі, що володіє магічними властивостями виконання бажань.
Салат «Курка під шубою»
Перелік продуктів:
- картопля – 5 шт.;
- майонез – 200 г;
- зубки часнику – 3 шт.;
- філе курки – 500 г;
- масло пісне;
- приправа для моркви по-корейськи;
- солоні (мариновані) гриби – 300 г;
- ядра горіхів – 100 г;
- черносливы без кісточок – 200 р.
Порядок приготування:
- Відварюємо філе птиці, розбираємо його на волокна, а занадто довгі частини поділяємо на невеликі шматочки.
- Очищаємо картоплю, нарізаємо кружечками і підсмажуємо в маслі до апетитно хрусткої скоринки.
- Викладаємо м’ясо на плоску тарілку, заправляємо сумішшю для корейської моркви, а потім обробляємо майонезом. Далі розміщуємо шар теплих картопляних скибочок, а слідом – нарізані солоні гриби.
- Видавлюємо через прес зубки часнику, розподіляючи шматочки по всьому складу салату, і знову наносимо сіточку з білого соусу.
- Чорнослив обдаємо окропом, нарізаємо на дрібні частини і раскидываем їх серед компонентів закуски. Наносимо останній шар майонезу і присипаємо його рубаними горіхами і зеленню.
Розкішна «шубка» для курки вийшла дуже смачна, апетитна і надзвичайно ошатна.
Соняшник з чіпсами «Принглс»
Склад інгредієнтів:
- свіжі печериці – 500 г;
- яйця – 5 шт.;
- чіпси картопляні «Принглс» – трохи менше банки;
- сир «Російський» (або інший сорт) – 200 г;
- куряча грудка – 400 г;
- масло пісне;
- чорні оливки;
- сіль, перець, майонез.
Спосіб приготування:
- Попередньо відварене м’ясо курки нарізаємо невеликими шматочками, які викладаємо на блюдо, залишаючи по колу місце для прикраси салату. Кожен наступний шар закуски обробляємо свіжим майонезом. Не забуваємо про цю вимогу!
- Тонко шаткуємо очищені гриби і підсмажуємо в маслі до золотистого відтінку. Остиглі печериці розміщуємо рівним шаром на м’ясному продукті.
- Очищаємо відварені круто яйця, поділяємо на жовтки і білки. Другий компонент продукту грубо натираємо і посипаємо отриманої стружкою грибний складу страви. Далі слід сіточка з соусу, потім сирна стружка і новий шар майонезу.
- Поміщаємо заготовку на годину в холодильник для просочення.
- Завершуємо оформлення страви. Розподіляємо по всьому салату терті жовтки, а по краю «конструкції» викладаємо прикраса у вигляді пелюсток чіпсів. Для імітації насіння соняшнику використовуємо розділені на половинки оливки.
На святковому столі наш «сонячна квітка» буквально розцвів, радуючи всіх присутніх своїми яскравими фарбами і казковим смаком.
Прості салати на день народження вимагають не стільки фізичної праці і кулінарних вишукувань, скільки душевного тепла і натхнення, адже плодом нашої роботи стане щира вдячність і подяку близької нам людини.