Підготовка до Різдвяних свят займає багато часу. Щоб порадувати дітей і додати святкового настрою, зробіть своїми руками пряниковий будиночок. Пофантазуйте і прикрасьте його доступними продуктами. Звичайно, можна купити готові заготовки, але ми розглянемо кілька варіантів самостійного «будівництва».
Пряниковий будиночок – покроковий рецепт своїми руками
Весь процес можна розділити на кілька етапів, кожному з яких варто приділити достатньо часу для того, щоб результат не розчарував. Відразу варто зауважити, що конструкція швидко твердне. Тому піч пряниковий будиночок краще безпосередньо перед застіллям або використовувати його тільки для декору.
Як приготувати тісто для частування?
Готові коржі повинні тримати свою форму, тому будемо використовувати пісочне тісто. Відразу запасіться різними прянощами, щоб святковий різдвяний будиночок привертав увагу своїми ароматами. Є два варіанти готового тіста. Розглянемо їх докладніше.
1 спосіб. Для нього ми візьмемо:
- 1 кг борошна для хліба;
- ½ Ч. л. соди;
- 3 яйця;
- по 200 г цукру і вершкового масла;
- стільки ж меду;
- імбир, корицю, кардамон, гвоздику, запашний перець додати за ¼ ч. л.
Спочатку, використовуючи ступку, подрібнюють всі прянощі. Додаємо трохи підігрітий мед, цукровий пісок, яйця і вершкове масло, яке при необхідності можна замінити жирним маргарином. Добре все розмішуємо.
Окремо з’єднуємо соду з борошном, а потім, поступово додаючи до пряної суміші, замішуємо тісто. Кладемо його в целофановий мішок і відправляємо в холодильник на кілька годин.
2 спосіб. Тісто для пряникового будиночка вийде з шоколадним смаком. Єдине, що доведеться поміняти, так це залишити прянощів тільки імбир і корицю і прибрати зі складу рівно 4 ст. л. борошна, які в цьому рецепті замінить какао. Готуємо тісто так само, як і в першому варіанті.
Глазур для святкового десерту
Глазур можна використовувати теж 2-х видів. Але основна – це айсинг.
Для приготування підготуйте наступні продукти:
- 2 яєчних білка;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 400 г цукрової пудри.
Щоб добитися хорошого результату, використовуйте міксер.
- У глибоку чашку відокремити білки і включити прилад спочатку на повільній швидкості, з часом збільшуючи її.
- Поступово, невеликими порціями, додавати цукрову пудру.
- Коли консистенція стала тримати форму, вливаємо лимонний сік. Можна використовувати харчові барвники, якщо хочете взяти кілька квітів для прикраси.
Як додатковий варіант, глазур для пряникового будиночка можна використовувати і шоколадну.
Щоб зварити її візьміть:
- 70 г маргарину;
- по 4 ст. л. какао і цукру;
- 2 ст. л. молока.
Все це змішати в залізній мисці і на повільному вогні трохи поварити до загустіння. Можете просто купити плитку шоколаду і розтопити, використовуючи ще одну посуд з гарячою водою.
Картонна заготовка – шаблон пряникового будиночка
Зараз ви можете скористатися нашими розмірами, але, якщо є бажання, то пофантазуйте і намалюйте спочатку проект на листку паперу. Потім легко втілити затію вже на картоні.
Отже, заготівлі будемо робити такі:
- основа будинку – 1 шт. (150х210 мм);
- бічні стінки – 2 шт. (107х120 мм);
- фасад – 2 шт. (при висоті стіни 107 мм, 105х160 мм);
- дах – 2 шт. (90х140 мм).
Щоб будинок вийшов природний, обов’язково виріжте вікна та двері.
Як випікати пряниковий будиночок?
Тепер наше тісто дістаємо з холодильника, ділимо на 7 частин і тонко розкачуємо на пекарської папері. Зверху кладемо по одному шаблону і акуратно вирізаємо ножем або спеціальним інструментом заготовки.
Є одна хитрість, яка допоможе відразу «вставити рами» у вікна. Візьміть пару карамельок, їх потрібно розкришити і заповнити осколками вирізані проміжки під скла. У печі все розплавитися і відразу прилипне до коржу.
Переклавши заготовки разом з папером на рівний лист, відправляємо їх у духовку, який заздалегідь розігріли до 180 градусів. Зазвичай на випічку вистачає 6-8 хвилин.
Витягуючи готові елементи, не забувайте, що коржі ламкі.
Можна обійти всі вище викладені дії, купити готові заготовки від Ікеа і просто їх склеїти. Як це зробити, розглянемо далі.
Збираємо пряниковий будиночок своїми руками
Всім зрозуміло, що в якості клею необхідно брати їстівні продукти. Деякі використовують крем-айсинг для з’єднання деталей. Але є небезпека, що під власною вагою конструкція розвалиться.
Тому краще зварити густий карамельний сироп, для якого потрібно:
- 80 мл води;
- 200 г цукру.
Все це відразу покласти в маленьку каструльку і уварюємо до коричневого кольору. При цьому не переставайте помішувати, щоб маса не пригоріла.
Такий «клей» слід використовувати поки він теплий, тому що при застиганні він відразу твердіє і стає не придатним для реалізації поставленої задачі.
Тепер приступаємо до відповідального і, мабуть, найскладнішого етапу.
- Знімаємо з усіх заготовок пергамент.
- Кладемо основу на рівну поверхню.
- Беремо стінку фасаду і пластмасовою лопаткою або ложкою (тільки акуратно, щоб не залишати слідів на стінці) наносимо «клей» на його нижню частину. Відразу притискаємо її до основи.
- Тепер беремо бічну стінку, але карамель наносимо вже не тільки на нижню частину, але і на торцеву, яка буде кріпитися до фасаду.
- Повторюємо ці дії, поки всі деталі не стануть на місце. Дах встановлюємо в саму останню чергу.
Пам’ятайте, що клейовий склад краще наносити на незакріплений корж. Фігуру після установки слід трохи потримати, щоб карамель «схопилася».
Таким же способом можна склеїти пряниковий будиночок з Ікеі. Якщо розумієте, що не встигаєте і карамель застигає, то покличте помічника. Діти з радістю будуть працювати над будівництвом» разом з вами.
Як прикрасити пряниковий будиночок
Коли основна робота позаду, потрібно надати нашому спорудження святковий вигляд. Чому частіше використовують саме айсинг? Так, тому що вона привабливо блищить і тримає придаваемую форму. Але, можна використовувати не тільки її.
Часто застосовуються:
- цукрова пудра;
- різнокольорові плоскі цукерки;
- шоколад M&m’s;
- мармеладкі;
- різні кондитерські посипання;
- кокосова стружка.
Прийнявши рішення прикрашати білою глазур’ю, перекладіть її в кондитерський або простий целофановий мішок, зробивши його куточку невеликий отвір.
Почати прикрашення слід зі стиків, щоб приховати нерівності і вилізлий з-за необережних дій клей. Потім приступаємо до прикраси вікон та дверей (якщо ви її теж отпекли і причепили). Тут можна намалювати по краях віконниці і різні візерунки.
На даху зробимо малюнок черепиці або наклеїв на білкову глазур цукерки. Також можна просто нанести візерунки, а по краю зробити звисають бурульки.
Різдвяний, новорічний будиночок – ідеї
Якщо у вас немає досвіду або ви просто хочете зробити оригінальний, несхожий пряниковий будиночок своїми руками, то запропоновані ідеї, можливо, допоможуть знайти «свій» варіант:
- Якщо робите сільську хатину, то не забудьте додати димар. Намалюйте різні сніжинки. Із залишків тіста виріжте фігурки домашніх тварин, яких розташуйте на основі будинку, тільки доведеться зробити її більше.
- Хочете, щоб у будинку горіло світло? Поставте всередину свічку, а для зручності її запалювання, дах не приклеюйте до стінок.
- Форма будиночка не обов’язково повинна бути прямокутної і рівною. Можливо ви захочете втілити ідею з «хатинкою на курячих ніжках». Тоді потрібно Баба-Яга, яку легко зліпити все з того ж тіста.
- Багатоповерховий пряниковий будиночок теж не складно прикрасити. Досить згадати зарубіжні фільми, в яких люди використовують різнокольорові гірлянди, вивіски та рекламні щити. При бажанні, у вас все повинно вийти, а ідея стане оригінальною.
- Можна зібрати юрту з трикутних коржиків, а поруч розмістити їстівні фігурки з оленями і саньми.
- Якщо у вас є досвід, то спробуйте зібрати карусель, яка буде потребувати барвистому оформленні. Тут використовуйте цукерки і мармелад.
Коли багато помічників, то реально зробити ціле містечко з пряникових будиночків або побудувати цілий казковий замок. Залишайтеся дітьми в душі хоча б у ці свята і дайте волю фантазії!