Пряжене молоко – це популярний продукт, який використовується в кулінарії російських людей. Його плюс в тому, що воно може перебувати довгий час у темному і холодному приміщенні і не втрачати при цьому смак. Тепленое молоко дуже корисно для організму в цілому.
Користь, шкода і калорійність молочного продукту
Вітамін А, який міститься в молоці, покращує сон і заспокоює людину. Позитивно впливає на зір. У молочному продукті велика кількість магнію і фосфору, і це допомагає уникнути серцевих захворювань. Знімає стресову стан і тонізує. Вітамін D, допомагає зміцнювати зуби, нігті і волосся. Користь приносить вагітним і годуючим жінкам, це дає можливість не втрачати всіх корисних елементів. Малюкам необхідно давати молочний продукт, так як він допомагає уникнути розвитку рахіту.
Пряжене молоко засвоюється краще, ніж звичайне. Фахівці дають рекомендації вживати його тим людям, у яких є такі хвороби: цукровий діабет, проблеми з кишечником.
Як і всі продукти, тепленое молоко може завдавати шкоди людині. Його не можна вживати людям, у яких недостатність і непереносимість лактози, в цьому випадку може статися розлад. Особам, які мають алергічну реакцію, також не рекомендується цей продукт. Якщо зловживати тепленым молоком, то це може привести до зайвої ваги. Калорійність продукту 67 кКал на 100 р.
Тепленое молоко в мультиварці
Для того щоб зробити продукт в мультиварці, знадобитися тільки молочний продукт.
Щоб молоко не втекло під час приготування, потрібно краю ємності змастити вершковим маслом.
Якщо людина хоче спростити завдання, можна взяти спеціальний контейнер для того, щоб готувати на пару. Це допоможе вберегти від того, що молоко втече.
Потрібно вилити домашній жирний молочний продукт і встановитися кошик для приготування на пару, потім закрити кришку. Виставити режим «Гасіння», це займе приблизно шість годин. Перші тридцять хвилин необхідно перевіряти, щоб молоко не втекло, коли буде закипати. Після приготування можна побачити, що молочний продукт злегка зменшився в обсягах і придбав білосніжно-карамельний колір.
Як зробити в духовці
Спочатку необхідно довести до кипіння молоко, додати туди свіжих вершків, а потім розлити по спеціальних ємностях, де буде готуватися молоко. Краще всього брати горщики з глиняного матеріалу, це допоможе зберегти корисні властивості. Потрібно, щоб в духовці температура була приблизно 90 градусів, тоді молочний продукт не підгорить і не втече. Готується повинно молоко близько двох-трьох годин і придбати кремовий колір.
В скороварці
В скороварці можна приготувати смачне і ніжне топлене молоко. У ємність необхідно вилити молоко з високим відсотком жирності, накрити кришкою і поставити на плиту. Треба не пропустити, коли тепленое молоко почне закипати після того, як скороварка зашипить, необхідно зробити маленький вогонь, і нехай вариться продукт близько двадцяти хвилин. Потім потрібно вимкнути і дати скороварці охолонути, ні в якому разі не відкривати, щоб не зіпсувати продукт. Рецепт досить простий і, головне, що не займає багато часу.
Тепленое молоко на плиті
Для того, щоб зробити тепленое молоко в домашніх умовах, всього лише необхідно придбати свіжий молочний продукт. Посуд бажано брати з нержавіючої сталі, щоб у каструлі було товсте дно. Треба його довести до кипіння, як тільки воно почне підніматися, потрібно відразу ж заважати бажано дерев’яною ложкою. Зробити менше вогонь і залишити без кришки готується. Потрібно знімати при необхідності плівку і регулярно помішувати, щоб молочний продукт не пригорів. Через три години молоко стане темного відтінку, після того, як охолоне, можна вживати.
В мікрохвильовці
Деякі люди думають, що топлене молоко в мікрохвильовці приготувати дуже важко, але насправді це не так. Треба спершу налити свіжий молочний продукт в спеціальну ємність, яку можна використовувати для мікрохвильовки. Далі довести до кипіння, але ні в якому разі не кип’ятити. Погасити пінку сіллю і повторити цю процедуру кілька разів. Залишити молоко на пару годин, щоб воно самостійно дійшло. Після цього тепленый молочний продукт готовий до вживання.
Готуємо в термосі
Щоб приготувати смачне тепленое молоко в термосі, потрібно брати пристосування невеликих обсягів. Перед тим, як залити молочний продукт, потрібно термос повністю зсередини обдати окропом. Поставити молоко на плиту і почекати, поки вона закипить. В термосі не повинно залишатися зайвого повітря, тому молочний продукт треба заливати по самий кінець.
Можна додати цукор, щоб було смачніше. Далі потрібно поставити термос і не чіпати його, це дуже важливий момент приготування. Найкраще залишити його приблизно на добу, якщо, звичайно, пристосування може так довго тримати температуру. Далі потрібно перелити молоко скляний посуд і помістити в холодне місце. Вживати рекомендується після охолодження, але можна відразу ж, як приготується.
Застосування тепленного молока в кулінарії
Тепленое молоко часто використовують для приготування різних рецептів. Додають його в дріжджове тісто, тоді булочки виходять ніжними та смачними. Готується за допомогою молочного продукту ряжанка, потрібно лише кинути кілька шматочків чорного хліба і помістити в тепле місце на пару годин. Можна урізноманітнити свій раціон і приготувати молочну кашу з тепленного молочка. Можна додавати в молочний кисіль і коктейлі. Деякі люди навіть оселедець вимочують у молочному продукті.
Підводячи підсумки, треба зазначити, що в топленому молоці багато корисних речовин. Краще всього купувати домашнє і свіже молоко, тоді рецепт буде вдалим, а найголовніше, смачним. Лікарі рекомендують вживати молочний продукт при захворюваннях ШКТ.