Пшенична каша – це не тільки корисний сніданок, але і хороший гарнір до м’яса або риби. А готувати її можна не тільки самим звичайним способом, але і з додаванням інших інгредієнтів.
Пшенична каша на молоці – класичний рецепт
Рецепт, яким мало кого здивуєш, але при цьому користуються ним досить рідко, а даремно!
Необхідні продукти:
- сіль, цукор і вершкове масло – на свій смак;
- 50 грам пшеничної крупи в сухому вигляді;
- близько 250 мілілітрів молока.
Процес приготування:
- Для початку добре крупу промиваємо, видаляємо з неї все зайве.
- Вливаємо Молоко в каструлю і доводимо до кипіння, після чого приправляємо спеціями, тобто цукром і сіллю, по своєму смаку і всипаємо крупу.
- Зменшуємо нагрівання практично до мінімуму і доводимо до готовності протягом 20 хвилин. Подавати, з’єднавши з невеликою кількістю вершкового масла.
Пісний варіант приготування на воді
Варити пшеничну кашу на воді дуже просто. Цей рецепт підійде для тих, хто дотримується посту, піклується про правильне харчування або, у разі якщо вдома не знайшлося молока.
Необхідні продукти:
- стакан пшеничної крупи;
- приправи за бажанням;
- два склянки фільтрованої води.
Процес приготування:
- Перед початком готування крупу потрібно обов’язково добре помити.
- У ємність для варіння набрати необхідну кількість води. Зазвичай її має бути в два рази більше ніж сухого продукту. Тобто на склянку крупи – дві склянки води. Доводимо її до кипіння.
- Після цього заправляємо спеціями, хто використовує сіль і трохи цукру, комусь подобається пікантний варіант з чорним меленим перцем.
- Зменшуємо вогонь до середнього рівня і доводимо страву до готовності протягом 15 хвилин, поки не випарується вся рідина, і маса не стане м’якою.
В мультиварці
Пшенична каша в мультиварці виходить ще смачніше і ніжніше, ніж при готуванні на плиті. До того ж не доведеться контролювати процес, щоб страва не пригоріло.
Необхідні продукти:
- 30 грам вершкового масла;
- один мультиварочный склянку крупи;
- приправи за своїм смаком;
- чотири мультиварочных склянки води.
Процес приготування:
- Крупа очищається від домішок, забирається все зайве і добре промивається, поки вода не стане прозорою.
- Засипають у каструлю, заливають зазначеною кількістю рідини, заправляється обраними приправами за смаком.
- Прилад вмикається в режим «Молочна каша» або «Випічка» на 40 хвилин, після чого готову страву з’єднується з олією і можна подавати. Якщо раптом через 40 хвилин в ємності ще залишилася рідина, то можна залишити кашу на 20 хвилин в режимі «Підігрів».
З додаванням гарбуза
Каша з пшеничної крупи з додаванням гарбуза – це дуже цікаве поєднання. Приготувати її можна як на молоці, так і на воді.
Необхідні продукти:
- склянку пшона;
- близько 300 грам гарбуза;
- 500 мл молока;
- приправи за бажанням.
Процес приготування:
- Гарбуз звільніть від шкірки і насіння, промийте і наріжте на невеликі шматочки.
- Викладіть їх в каструлю, залийте водою так, щоб вона покривала весь вміст і після закипання тримайте на середньому вогні близько 7 хвилин.
- Через цей час треба засипати в ємність суху крупу і варити все разом, поки вода повністю не випарується.
- У цю масу, коли рідини вже не залишиться, додаємо половину вказаної кількості молока і будь-які спеції за власним смаком, готуємо 20 хвилин і стільки ж часу даємо настоятися перед подачею.
Готуємо кашу в духовці з пшеничної крупи
Щоб приготувати корисне і смачне блюдо по цьому рецепту вам знадобиться горщик або яка-небудь інша жароміцний посуд.
Необхідні продукти:
- 500 мл молока;
- 50 грам вершкового масла;
- сіль за смаком;
- дві великі ложки води;
- 150 грам пшеничної крупи.
Процес приготування:
- Як завжди, крупу спочатку промиваємо до того моменту, поки вода не стане чистою, потім заливаємо її теплою рідиною і даємо настоятися 25 хвилин.
- Коли пройде зазначений час, кашу перекладаємо в каструлю, заливаємо половиною від зазначеного обсягу молока, додаємо воду і ставимо на годину в духовку, розігріту до 150 градусів.
- Під час цього процесу маса повинна розбухнути. Вливаємо молоко, що залишилося, кладемо масло, приправи і знову прибираємо в духовку ще на 20 хвилин.
Ситна пшенична каша з м’ясом
Кашу можна приготувати не тільки на сніданок, але і зробити з неї повноцінний ситний обід, якщо додати м’ясо.
Необхідні продукти для страви:
- приправи за смаком;
- стакан пшеничної крупи;
- морква;
- 2 цибулини;
- приблизно 500 грам будь-якого м’яса;
- 600 мілілітрів води.
Процес приготування:
- Почнемо з підготовки м’яса, його потрібно промити, очистити і подрібнить на кубики середньої величини.
- Викласти їх на сковороду і злегка обсмажити, щоб з’явилися рум’яні боки, всипати натерту моркву, нарізаний цибулю, приправити сіллю і обсмажувати до м’якості овочів.
- Після цього в засмажку додати промиту крупу, залити водою так, щоб вона як мінімум на сантиметр покривала вміст. На цьому етапі використовуємо всі вибрані приправи, перемішуємо і доводимо до готовності на повільному вогні протягом приблизно 20 хвилин. Крупа повинна ввібрати в себе всю рідину, стати м’якою і ароматною.
З овочами
Ще один варіант як приготувати ситний, ароматне і ще більш корисне блюдо – з’єднати крупу з овочами.
Необхідні продукти:
- 150 грам пшеничної крупи;
- цибулина і моркву;
- один солодкий перець і кабачок;
- два помідора;
- приправи, зелень за бажанням.
Процес приготування страви:
- Готуємо крупу, промиваємо її, заливаємо водою і ставимо готуватися. На це піде близько 20 хвилин на середньому вогні після того, як вміст закипить.
- Поки вона доходить до потрібного стану, подрібнюємо всі овочі будь-яким зручним способом і починаємо обсмажувати на сковороді: спочатку цибулю, потім моркву, кабачок, перець і помідори, так щоб вони дали сік. На цьому етапі зменшуємо вогонь, щоб вже був не процес запікання, тушкування, приправляємо спеціями, зеленню.
- До овочів засипаємо вже готову кашу, перемішуємо, вимикаємо плиту і даємо настоятися, щоб крупа просочилася.