Пшоняна каша розсипчаста здавна присутній на столах багатих і бідних людей. Її традиційно подають на великі різдвяні свята, готують страви на поминки і в пост. Вона корисна для людей, які мають різні захворювання травних органів, для тих, хто страждає на цукровий діабет. Пшоняна каша – смачна і корисна страва, має в складі ряд речовин, незамінних для нормальної роботи всього організму.
Класична розсипчаста пшоняна каша на молоці
У класичному варіанті здавна пшоняна каша на молоці готувалася в печі. Зараз для приготування страви використовують плити чи духовки. Готується страва швидко, з мінімальним набором продуктів.
Зокрема для цього потрібно запастися:
- пшоном – 0,2 кг;
- молоко – 1 стакан;
- вершковим маслом – 40 г;
- сіль – за смаком;
- водою – 2 склянки.
Спочатку крупа висипається в друшляк з дрібними осередками і ретельно промивається. Великий сміття потрібно вибрати руками. Далі в ємність для варіння каші потрібно влити воду, закип’ятити і після всипати підготовлену крупу. У процесі готування потрібно видаляти утворилася пінку з поверхні і постійно мішати кашу, щоб вона не пригоріла.
Коли вода вбереться в крупу, слід влити в каструлю молоко і посолити за смаком. Варити, постійно помішуючи, до практично повного вбирання молока, після чого накрити кришкою і дати настоятися. Перед тим, як подавати страву на стіл, слід додати в нього трохи вершкового масла.
В мультиварці
В мультиварці можна приготувати як звичайну просту кашу на воді або молоці, так і м’ясну або солодку. Ситний обід або вечерю можна швидко зробити з пшона і м’ясної тушонки.
Для приготування страви в мультиварці потрібно взяти:
- тушонку (свинячу, яловичу або пташину) – 200 г;
- крупу – 200 г;
- морожені овочі (морква, спаржу, болгарський перець і т. д.) – 100 г;
- рослинний жир – 50 мл;
- спеції, сіль;
- воду – 2 склянки.
В мультиварці потрібно гарненько розігріти жир і в режимі «Смаження» приготувати овочі, обсмажуючи їх протягом 8 хвилин. В отриману овочеву піджарку слід висипати тушонку, видаливши попередньо жир з його поверхні (можна залишити його, але тоді страва вийде занадто калорійним) і тушкувати приблизно 4-6 хвилин. Далі засипається пшоняна крупа, попередньо промита, приправи, сіль. Перш ніж солити страву, потрібно врахувати, що цей компонент міститься в тушенке. Слідом додається рідина закипіла, і блюдо готується в режимі «Каша» 30 хвилин. Готова каша в мультиварці повинна знаходитися протягом 12 хвилин після приготування – це допоможе їй настоятися і увібрати в себе всю воду. Подавати страву можна з салатами, свіжими або консервованими овочами.
Пісна розсипчаста каша на воді
Пшоняну кашу здавна готують і подають на стіл під час посту.
Готується пісне страву з:
- пшона – 200 г;
- води – 550 мл;
- солі – за смаком;
- цукру (можна обійтися без нього).
Спочатку крупа промивається під гарячою і після під холодною водою. Якщо вона тривалий час лежала в шафі, можна обдати зернятка окропом – це допоможе прибрати можливу гіркоту. Промита крупа поміщається в казанок або каструлю з товстими стінами, заливається водою і доводять до кипіння на сильному вогні. Після вогонь згасає, і каша вариться на повільному вогні протягом 10 хвилин. Періодично її треба помішувати, в кінці посолити. Накривши кришкою, потрібно дати яству настоятися, і потім подати до столу. Розсипчаста пшоняна каша на воді добре поєднується з овочевими салатами, які не протипоказані в пост.
З гарбузом
Ніжна і дуже смачна виходить пшоняна каша з гарбузом.
Готується вона з:
- пшона – 220 г;
- гарбуза – 180 г;
- молока – 0,5 л (такої кількості вистачить для приготування розсипчастої каші);
- вершкового масла;
- цукру – за смаком;
- солі – трішки.
Стиглий оранжевий овоч потрібно подрібнити, скласти в каструлю і залити половиною порції молока. Варити гарбуз потрібно близько 8 хвилин, після чого додати промиту крупу, трохи солі і молоко, що залишилося. Після закипання рідини варити страву потрібно 20 хвилин, слідом приправити олією і ввести трохи цукру (можна замінити медом). Коли каша трохи настоїться, її можна подавати до столу.
З сухофруктами
Для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою, рекомендована каша з пшона і сухофруктів. Готується вона швидко, багата незамінними амінокислотами та іншими корисними речовинами.
Для приготування страви слід запастися:
- пшоном – 150 г;
- сухофрукти – 100 г;
- сіллю, цукром – за смаком;
- водою – 400 мл
Сухофрукти потрібно промити і залити чистою гарячою водою, після чого прокип’ятити протягом 3 хвилин. Отриманий відвар зливається в каструлю, кип’ятиться, трохи солиться і додається в промиту крупу. Варити кашу потрібно близько 18 хвилин, потім додати подрібнені сухофрукти і продовжити готувати ще 15 хвилин разом з цукром. Далі вогонь вимикається, каструля накривається кришкою і страва настоюється 12 хвилин. Перед подачею до столу кашу слід заправити олією.
Спосіб готування в горщиках в духовці
Пшоняна каша в духовій шафі готується близько 1 години. Добре запікати страву саме в горщиках – це допоможе красиво подати його в порційних ємностях.
Для приготування страви слід запастися:
- пшоном – 0,3 кг;
- цибулею;
- морквою;
- вершковим маслом;
- гарячою водою – близько 950 мл
Крупа заливається гарячою рідиною, після чого промивається під холодною водою. Морква з цибулею шинкують як на зажарку. На розігрітому вершковому маслі слід обсмажити овочі до прозорості – смажити їх не можна.
У підготовлені горщики треба засипати крупу (заявленої кількості вистачить на 2 горщика), зверху викласти овочі і залити водою. Солити можна за бажанням.
В духову шафу, попередньо холодний, потрібно помістити горщики з крупою і включити його на 190 градусів. Готувати страву слід протягом 40 хвилин, після дати настоятися ще 25 хвилин, не виймаючи їх з духовки. Ця страва може бути пісним, якщо замінити вершкове масло рослинним.
Розсипчаста пшоняна каша з сиром
Гаряча пшоняна каша з сиром по смаку може нагадувати ніжний пудинг, холодна – смачну запіканку. При цьому під час варіння сама крупа залишається розсипчастим. Ніжну текстуру страви буде надавати сир і молоко.
Готується страва з:
- пшона – 0,5 склянки;
- води – 150 мл;
- молока – 150 мл;
- сиру – 80 г;
- солі, цукру;
- вершкового масла.
Золотиста крупа промивається, заливається водою і варять близько 10 хвилин. Слідом додається сіль і потрібну кількість молока. Коли молочного компонента стане набагато менше, ємність потрібно відправити сир, цукровий пісок, перемішати, потримати пару хвилин на слабкому вогні. Після блюдо настоюється, приправляється маслом і подається до столу як десерт.
З курячим філе
Ситний і в той же час легкий вечерю можна приготувати з пшоняної крупи, овочів і ніжного курячого м’яса. Варити пшоняну кашу з філе потрібно не більше 35 хвилин. Вона виходить дуже поживною, корисної для всієї родини.
Готується страва на основі:
- курячого філе – 400 г;
- пшона – 350 г;
- моркви – пару штук;
- лука;
- вершкового масла – 120 г;
- рослинної олії – 60 мл;
- твердого сиру – 120 г;
- зелені;
- солі;
- чорного перцю;
- мускатного горіха – трохи менше чайної ложки.
Біле м’ясо курки промивається, заливається водою і відварюється до готовності. На рослинному маслі потрібно злегка обсмажити промите пшоно, залити водою 1:3 і відварити.
М’ясо порізати на порційні шматочки, цибулю і моркву подрібнити. Обсмажити на рослинному жирі, посолити, додати перець.
Готова каша і піджарка з’єднуються, розкладаються по горщикам. У кожного потрібно ввести трохи мускатного горіха, олії, викласти тертий сир. Запекти в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів протягом 25 хвилин під кришками і ще 8 без них. В кінці можна притрусити зеленню і подати до столу. Звати домочадців при цьому не потрібно – аромат від такої страви, що всі самі зберуться і захочуть скуштувати по-справжньому знатне страва.