Пшоняна каша розсипчаста здавна присутній на столах багатих і бідних людей. Її традиційно подають на великі різдвяні свята, готують страви на поминки і в пост. Вона корисна для людей, які мають різні захворювання травних органів, для тих, хто страждає на цукровий діабет. Пшоняна каша – смачна і корисна страва, має в складі ряд речовин, незамінних для нормальної роботи всього організму.
Класична розсипчаста пшоняна каша на молоці
У класичному варіанті здавна пшоняна каша на молоці готувалася в печі. Зараз для приготування страви використовують плити чи духовки. Готується страва швидко, з мінімальним набором продуктів.
Зокрема для цього потрібно запастися:
- пшоном – 0,2 кг;
- молоко – 1 стакан;
- вершковим маслом – 40 г;
- сіль – за смаком;
- водою – 2 склянки.
Спочатку крупа висипається в друшляк з дрібними осередками і ретельно промивається. Великий сміття потрібно вибрати руками. Далі в ємність для варіння каші потрібно влити воду, закип’ятити і після всипати підготовлену крупу. У процесі готування потрібно видаляти утворилася пінку з поверхні і постійно мішати кашу, щоб вона не пригоріла.
Коли вода вбереться в крупу, слід влити в каструлю молоко і посолити за смаком. Варити, постійно помішуючи, до практично повного вбирання молока, після чого накрити кришкою і дати настоятися. Перед тим, як подавати страву на стіл, слід додати в нього трохи вершкового масла.