Пшоняна каша – 8 рецептів приготування смачної розсипчастої каші

Пшоняна каша розсипчаста здавна присутній на столах багатих і бідних людей. Її традиційно подають на великі різдвяні свята, готують страви на поминки і в пост. Вона корисна для людей, які мають різні захворювання травних органів, для тих, хто страждає на цукровий діабет. Пшоняна каша – смачна і корисна страва, має в складі ряд речовин, незамінних для нормальної роботи всього організму.

Класична розсипчаста пшоняна каша на молоці

У класичному варіанті здавна пшоняна каша на молоці готувалася в печі. Зараз для приготування страви використовують плити чи духовки. Готується страва швидко, з мінімальним набором продуктів.

Зокрема для цього потрібно запастися:

  • пшоном – 0,2 кг;
  • молоко – 1 стакан;
  • вершковим маслом – 40 г;
  • сіль – за смаком;
  • водою – 2 склянки.

Спочатку крупа висипається в друшляк з дрібними осередками і ретельно промивається. Великий сміття потрібно вибрати руками. Далі в ємність для варіння каші потрібно влити воду, закип’ятити і після всипати підготовлену крупу. У процесі готування потрібно видаляти утворилася пінку з поверхні і постійно мішати кашу, щоб вона не пригоріла.

Коли вода вбереться в крупу, слід влити в каструлю молоко і посолити за смаком. Варити, постійно помішуючи, до практично повного вбирання молока, після чого накрити кришкою і дати настоятися. Перед тим, як подавати страву на стіл, слід додати в нього трохи вершкового масла.

В мультиварці

В мультиварці можна приготувати як звичайну просту кашу на воді або молоці, так і м’ясну або солодку. Ситний обід або вечерю можна швидко зробити з пшона і м’ясної тушонки.

Для приготування страви в мультиварці потрібно взяти:

  • тушонку (свинячу, яловичу або пташину) – 200 г;
  • крупу – 200 г;
  • морожені овочі (морква, спаржу, болгарський перець і т. д.) – 100 г;
  • рослинний жир – 50 мл;
  • спеції, сіль;
  • воду – 2 склянки.

В мультиварці потрібно гарненько розігріти жир і в режимі «Смаження» приготувати овочі, обсмажуючи їх протягом 8 хвилин. В отриману овочеву піджарку слід висипати тушонку, видаливши попередньо жир з його поверхні (можна залишити його, але тоді страва вийде занадто калорійним) і тушкувати приблизно 4-6 хвилин. Далі засипається пшоняна крупа, попередньо промита, приправи, сіль. Перш ніж солити страву, потрібно врахувати, що цей компонент міститься в тушенке. Слідом додається рідина закипіла, і блюдо готується в режимі «Каша» 30 хвилин. Готова каша в мультиварці повинна знаходитися протягом 12 хвилин після приготування – це допоможе їй настоятися і увібрати в себе всю воду. Подавати страву можна з салатами, свіжими або консервованими овочами.

Дивіться також:  20 рецептів з курки – готуємо смачно!

Пісна розсипчаста каша на воді

Пшоняну кашу здавна готують і подають на стіл під час посту.

Готується пісне страву з:

  • пшона – 200 г;
  • води – 550 мл;
  • солі – за смаком;
  • цукру (можна обійтися без нього).

Спочатку крупа промивається під гарячою і після під холодною водою. Якщо вона тривалий час лежала в шафі, можна обдати зернятка окропом – це допоможе прибрати можливу гіркоту. Промита крупа поміщається в казанок або каструлю з товстими стінами, заливається водою і доводять до кипіння на сильному вогні. Після вогонь згасає, і каша вариться на повільному вогні протягом 10 хвилин. Періодично її треба помішувати, в кінці посолити. Накривши кришкою, потрібно дати яству настоятися, і потім подати до столу. Розсипчаста пшоняна каша на воді добре поєднується з овочевими салатами, які не протипоказані в пост.

З гарбузом

Ніжна і дуже смачна виходить пшоняна каша з гарбузом.

Готується вона з:

  • пшона – 220 г;
  • гарбуза – 180 г;
  • молока – 0,5 л (такої кількості вистачить для приготування розсипчастої каші);
  • вершкового масла;
  • цукру – за смаком;
  • солі – трішки.

Стиглий оранжевий овоч потрібно подрібнити, скласти в каструлю і залити половиною порції молока. Варити гарбуз потрібно близько 8 хвилин, після чого додати промиту крупу, трохи солі і молоко, що залишилося. Після закипання рідини варити страву потрібно 20 хвилин, слідом приправити олією і ввести трохи цукру (можна замінити медом). Коли каша трохи настоїться, її можна подавати до столу.

З сухофруктами

Для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою, рекомендована каша з пшона і сухофруктів. Готується вона швидко, багата незамінними амінокислотами та іншими корисними речовинами.

Дивіться також:  Конвертики з лаваша – 7 рецептів приготування

Для приготування страви слід запастися:

  • пшоном – 150 г;
  • сухофрукти – 100 г;
  • сіллю, цукром – за смаком;
  • водою – 400 мл

Сухофрукти потрібно промити і залити чистою гарячою водою, після чого прокип’ятити протягом 3 хвилин. Отриманий відвар зливається в каструлю, кип’ятиться, трохи солиться і додається в промиту крупу. Варити кашу потрібно близько 18 хвилин, потім додати подрібнені сухофрукти і продовжити готувати ще 15 хвилин разом з цукром. Далі вогонь вимикається, каструля накривається кришкою і страва настоюється 12 хвилин. Перед подачею до столу кашу слід заправити олією.

Спосіб готування в горщиках в духовці

Пшоняна каша в духовій шафі готується близько 1 години. Добре запікати страву саме в горщиках – це допоможе красиво подати його в порційних ємностях.

Для приготування страви слід запастися:

  • пшоном – 0,3 кг;
  • цибулею;
  • морквою;
  • вершковим маслом;
  • гарячою водою – близько 950 мл

Крупа заливається гарячою рідиною, після чого промивається під холодною водою. Морква з цибулею шинкують як на зажарку. На розігрітому вершковому маслі слід обсмажити овочі до прозорості – смажити їх не можна.

У підготовлені горщики треба засипати крупу (заявленої кількості вистачить на 2 горщика), зверху викласти овочі і залити водою. Солити можна за бажанням.

В духову шафу, попередньо холодний, потрібно помістити горщики з крупою і включити його на 190 градусів. Готувати страву слід протягом 40 хвилин, після дати настоятися ще 25 хвилин, не виймаючи їх з духовки. Ця страва може бути пісним, якщо замінити вершкове масло рослинним.

Розсипчаста пшоняна каша з сиром

Гаряча пшоняна каша з сиром по смаку може нагадувати ніжний пудинг, холодна – смачну запіканку. При цьому під час варіння сама крупа залишається розсипчастим. Ніжну текстуру страви буде надавати сир і молоко.

Дивіться також:  Як смачно приготувати минтай? 11 рецептів

Готується страва з:

  • пшона – 0,5 склянки;
  • води – 150 мл;
  • молока – 150 мл;
  • сиру – 80 г;
  • солі, цукру;
  • вершкового масла.

Золотиста крупа промивається, заливається водою і варять близько 10 хвилин. Слідом додається сіль і потрібну кількість молока. Коли молочного компонента стане набагато менше, ємність потрібно відправити сир, цукровий пісок, перемішати, потримати пару хвилин на слабкому вогні. Після блюдо настоюється, приправляється маслом і подається до столу як десерт.

З курячим філе

Ситний і в той же час легкий вечерю можна приготувати з пшоняної крупи, овочів і ніжного курячого м’яса. Варити пшоняну кашу з філе потрібно не більше 35 хвилин. Вона виходить дуже поживною, корисної для всієї родини.

Готується страва на основі:

  • курячого філе – 400 г;
  • пшона – 350 г;
  • моркви – пару штук;
  • лука;
  • вершкового масла – 120 г;
  • рослинної олії – 60 мл;
  • твердого сиру – 120 г;
  • зелені;
  • солі;
  • чорного перцю;
  • мускатного горіха – трохи менше чайної ложки.

Біле м’ясо курки промивається, заливається водою і відварюється до готовності. На рослинному маслі потрібно злегка обсмажити промите пшоно, залити водою 1:3 і відварити.

М’ясо порізати на порційні шматочки, цибулю і моркву подрібнити. Обсмажити на рослинному жирі, посолити, додати перець.

Готова каша і піджарка з’єднуються, розкладаються по горщикам. У кожного потрібно ввести трохи мускатного горіха, олії, викласти тертий сир. Запекти в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів протягом 25 хвилин під кришками і ще 8 без них. В кінці можна притрусити зеленню і подати до столу. Звати домочадців при цьому не потрібно – аромат від такої страви, що всі самі зберуться і захочуть скуштувати по-справжньому знатне страва.

Прокрутка до верху