Пісна розсипчаста каша на воді
Пшоняну кашу здавна готують і подають на стіл під час посту.
Готується пісне страву з:
- пшона – 200 г;
- води – 550 мл;
- солі – за смаком;
- цукру (можна обійтися без нього).
Спочатку крупа промивається під гарячою і після під холодною водою. Якщо вона тривалий час лежала в шафі, можна обдати зернятка окропом – це допоможе прибрати можливу гіркоту. Промита крупа поміщається в казанок або каструлю з товстими стінами, заливається водою і доводять до кипіння на сильному вогні. Після вогонь згасає, і каша вариться на повільному вогні протягом 10 хвилин. Періодично її треба помішувати, в кінці посолити. Накривши кришкою, потрібно дати яству настоятися, і потім подати до столу. Розсипчаста пшоняна каша на воді добре поєднується з овочевими салатами, які не протипоказані в пост.