Пшоняна каша в мультиварці на молоці — ідеальний варіант сніданку. Вона смачна, поживна, корисна, і її готування не забирає багато часу. Здавалося б, нудну кашу можна урізноманітнити фруктами, медом, родзинками або горіхами.
Пшоняна каша в мультиварці на молоці — важливі нюанси приготування
Таке блюдо може легко пригоріти або втекти, якщо не знати головних принципів його приготування. Постарайтеся слідувати всім порадам, і каша вийде чудовою.
В першу чергу придивіться до пшенному зерну. Необхідно купувати відшліфований сорт. У ньому не буде чорних зерняток і інших включень.
Якщо пшонка звичайнісінька, то перед приготуванням каші промийте його під краном, поки вода не стане знову чистою.
Пшонка має властивість гірчити. Тому в останній раз її необхідно промивати в гарячій воді.
Пшоно дуже добре і швидко розварюється, тому пшоно і воду (молоко) необхідно використовувати в пропорції 1:2.
Каша виходить смачною, якщо варити її на суміші молока і води, причому кашу спочатку потрібно трохи поварити на воді, потім злити частину рідини і додати в страву незбиране молоко.
Пшоно після закипання досить поварити півгодини, і можна подавати на стіл.
Класичний рецепт в мультиварці
Вам знадобиться:
молоко — 0,6 л;
цукор — 50 гр;
пшонка — 180 гр;
шматочок вершкового або топленого масла;
вода — 0,4 л;
сіль — 5 гр.
Спосіб приготування:
Пшоняну крупу обробіть, промивши її водою, потім залийте чистою водою на 20 хвилин. Вона збільшиться в об’ємі.
Приготуйте мультиварку і перекладіть туди крупу.
Залийте її молоком і водою, насипте цукор, сіль і додати масло.
У меню мультиварки виберіть пункт «Каша».
Якщо у вашій моделі немає такої функції, поставте програму «Гречка» або «Рис», час — 1 година.
Як тільки каша звариться, покласти ще шматочок масла.
Подавати страву можна з шматочками фруктів, ягодами або джемом.
Якщо набрид звичайний варіант пшоняної каші, приготуйте її разом з гарбузом. Страва виходить ще смачніше і корисніше.
Список продуктів:
молоко — 480 мл;
цукор — 25 гр;
тертий гарбуз — 200 гр;
пшоно — 160 гр;
сіль — 5 гр;
масло вершкове або топлене — 50 гр.
Як готується пшоняна каша з гарбузом:
Промиті зерна пшона скласти в чашу мультиварки.
Туди ж висипати терту на тертці помаранчеву гарбуз.
Додати інші сипучі інгредієнти.
З’єднати в окремій чашці молоко з водою і перелити до решти продуктів.
Готувати протягом 60 хвилин на програмі «Молочна каша».
Як тільки блюдо буде готово — покласти в середину каші вершкове/топлене масло і дочекатися, поки воно не розтане. Приємного апетиту!
З медом і горіхами
Якщо ви сидите на дієті або просто дотримуватися здорового харчування, радимо вам зробити на сніданок пшеницю з медом і горіхами. Ніякого цукру, тільки корисні продукти.
Необхідні інгредієнти:
вода — 1 л;
вершкове масло — 50 гр;
мед — 60 г;
сіль за смаком;
пшоняна крупа — 140 гр;
жменя горіхів;
фрукти для прикраси.
Покрокова інструкція:
Крупу переберіть і промийте під краном кілька разів.
В кінці можна обшпарити окропом.
Перекласти пшоно в каструлю, залити водою і варити в режимі «Каша» 12 хвилин.
Після завершення програми, злити з чаші мультиварки воду.
Разом неї налити молоко, насипати сіль.
Вибрати функцію «Каша», поставити таймер на 30 хвилин.
Після цього відкрийте кришку, налийте мед, насипте рубані горіхи і перемішайте.
Викладіть на тарілочки, прикрасьте часточками яблук, апельсинів або бананів і подавайте на стіл.
Рецепт з додаванням родзинок
Ще один варіант смачного сніданку — пшонка з родзинками.
Налийте в миску з сухою пшенкой воду, на поверхню відразу вилізе різний сміття — позбавляємося від нього і промиваємо її кілька разів, поки вода не стане прозорою.
Перекладіть очищену пшоняну крупу в каструлю, додайте сіль.
Встановіть програму «Каша» і час — 20 хвилин.
Поки страва готується, почистіть моркву і подрібніть за допомогою терки.
Пересипте моркву до пшона.
Як тільки страва буде готове, додайте шматочок масла.