Пшоняна каша на молоці в мультиварці – 7 рецептів

Пшоняна каша в мультиварці на молоці — ідеальний варіант сніданку. Вона смачна, поживна, корисна, і її готування не забирає багато часу. Здавалося б, нудну кашу можна урізноманітнити фруктами, медом, родзинками або горіхами.

Пшоняна каша в мультиварці на молоці — важливі нюанси приготування

Таке блюдо може легко пригоріти або втекти, якщо не знати головних принципів його приготування. Постарайтеся слідувати всім порадам, і каша вийде чудовою.

  • В першу чергу придивіться до пшенному зерну. Необхідно купувати відшліфований сорт. У ньому не буде чорних зерняток і інших включень.
  • Якщо пшонка звичайнісінька, то перед приготуванням каші промийте його під краном, поки вода не стане знову чистою.
  • Пшонка має властивість гірчити. Тому в останній раз її необхідно промивати в гарячій воді.
  • Пшоно дуже добре і швидко розварюється, тому пшоно і воду (молоко) необхідно використовувати в пропорції 1:2.
  • Каша виходить смачною, якщо варити її на суміші молока і води, причому кашу спочатку потрібно трохи поварити на воді, потім злити частину рідини і додати в страву незбиране молоко.
  • Пшоно після закипання досить поварити півгодини, і можна подавати на стіл.
  • Класичний рецепт в мультиварці



    Вам знадобиться:

    • молоко — 0,6 л;
    • цукор — 50 гр;
    • пшонка — 180 гр;
    • шматочок вершкового або топленого масла;
    • вода — 0,4 л;
    • сіль — 5 гр.

    Спосіб приготування:

  • Пшоняну крупу обробіть, промивши її водою, потім залийте чистою водою на 20 хвилин. Вона збільшиться в об’ємі.
  • Приготуйте мультиварку і перекладіть туди крупу.
  • Залийте її молоком і водою, насипте цукор, сіль і додати масло.
  • У меню мультиварки виберіть пункт «Каша».
  • Якщо у вашій моделі немає такої функції, поставте програму «Гречка» або «Рис», час — 1 година.
  • Як тільки каша звариться, покласти ще шматочок масла.
  • Подавати страву можна з шматочками фруктів, ягодами або джемом.
  • Дивіться також:  Курник – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

    Молочна пшонка на молоці з гарбузом в мультиварці

    Якщо набрид звичайний варіант пшоняної каші, приготуйте її разом з гарбузом. Страва виходить ще смачніше і корисніше.

    Список продуктів:

    • молоко — 480 мл;
    • цукор — 25 гр;
    • тертий гарбуз — 200 гр;
    • пшоно — 160 гр;
    • сіль — 5 гр;
    • масло вершкове або топлене — 50 гр.

    Як готується пшоняна каша з гарбузом:

  • Промиті зерна пшона скласти в чашу мультиварки.
  • Туди ж висипати терту на тертці помаранчеву гарбуз.
  • Додати інші сипучі інгредієнти.
  • З’єднати в окремій чашці молоко з водою і перелити до решти продуктів.
  • Готувати протягом 60 хвилин на програмі «Молочна каша».
  • Як тільки блюдо буде готово — покласти в середину каші вершкове/топлене масло і дочекатися, поки воно не розтане. Приємного апетиту!
  • З медом і горіхами

    Якщо ви сидите на дієті або просто дотримуватися здорового харчування, радимо вам зробити на сніданок пшеницю з медом і горіхами. Ніякого цукру, тільки корисні продукти.

    Необхідні інгредієнти:

    • вода — 1 л;
    • вершкове масло — 50 гр;
    • мед — 60 г;
    • сіль за смаком;
    • пшоняна крупа — 140 гр;
    • жменя горіхів;
    • фрукти для прикраси.

    Покрокова інструкція:

  • Крупу переберіть і промийте під краном кілька разів.
  • В кінці можна обшпарити окропом.
  • Перекласти пшоно в каструлю, залити водою і варити в режимі «Каша» 12 хвилин.
  • Після завершення програми, злити з чаші мультиварки воду.
  • Разом неї налити молоко, насипати сіль.
  • Вибрати функцію «Каша», поставити таймер на 30 хвилин.
  • Після цього відкрийте кришку, налийте мед, насипте рубані горіхи і перемішайте.
  • Викладіть на тарілочки, прикрасьте часточками яблук, апельсинів або бананів і подавайте на стіл.
  • Рецепт з додаванням родзинок

    Ще один варіант смачного сніданку — пшонка з родзинками.

    Дивіться також:  Рис для ролів – 3 рецепту як правильно варити липкий рис

    Базові інгредієнти:

    • цукор — 75 г;
    • родзинки — 40 гр;
    • пшонка — 160 гр;
    • сіль — 5 гр;
    • молоко — 500 мл;
    • масло за смаком.

    Як зварити пшоняну кашу:

  • Якщо ви купили вже очищену крупу — то просто обробіть його проточною водою.
  • Перекладіть його в чашу мультиварки, залийте молоком.
  • В отриману масу насипте цукор, додайте сіль і родзинки.
  • Гарненько перемішайте всі інгредієнти між собою і закрийте кришку.
  • У програмному меню вашої моделі мультиварці натисніть кнопку «Каша» або «Суп».
  • Встановіть таймер на 40 хвилин.
  • Після закінчення готування потримайте кашу в мультиварці 10 хвилин і після цього можна подавати до столу.
  • Як зварити з додаванням води?

    Може така каша і не зрівняється з дуже смачними ласощами, але користі для здоров’я їй не позичати.

    Вам знадобиться:

    • кип’ячена вода — 0,4 л;
    • вершкове масло — 30 гр;
    • цукор і сіль за смаком;
    • пшоняна крупа — 180 гр.

    Ваші дії:

  • Щоб блюдо не вийшло гіркуватий на смак зерно потрібно перебрати, промити під краном і залишити в холодній воді на півгодини.
  • Після цього засипаємо пшоно в кухонний прилад, заливаємо водою, яку обов’язково потрібно прокип’ятити — так каша буде смачніше.
  • Додаємо сипучі продукти і шматочок вершкового масла.
  • Готуємо в програмі «Каша». Мінімальний час — 30 хвилин. Якщо у вас є в запасі зайві години, то продовжите час готування ще на 10 хвилин.
  • Як тільки мультиварка видасть характерний сигнал, поставте її на підігрів на 15 хвилин.
  • Після того як пшонка гарненько пропарится, можна подавати на сніданок.
  • Для смаку прикрасьте її шматочками фруктів або ягодами.
  • Пшонка з морквою

    Морква, як і гарбуз відмінно поєднується з пшоняною кашею.

    Дивіться також:  Як приготувати курячі шлунки, щоб були м’якими і смачними?

    Список компонентів:

    • вода — 0,5 л;
    • одна морквина;
    • пшоно — 0,18 кг;
    • сіль — 10 гр;
    • масло вершкове — 25 гр.

    Ваші дії:

  • Налийте в миску з сухою пшенкой воду, на поверхню відразу вилізе різний сміття — позбавляємося від нього і промиваємо її кілька разів, поки вода не стане прозорою.
  • Перекладіть очищену пшоняну крупу в каструлю, додайте сіль.
  • Встановіть програму «Каша» і час — 20 хвилин.
  • Поки страва готується, почистіть моркву і подрібніть за допомогою терки.
  • Пересипте моркву до пшона.
  • Як тільки страва буде готове, додайте шматочок масла.
  • Через 10 хвилин можна приступати до сніданку.