Пшоняна каша не входить в число найбільш популярних круп’яних страв і дуже навіть дарма. Адже сама крупа набагато корисніше, ніж та ж гречка, рис або вівсянка. Головне – правильно її приготувати і тоді пшонка стане відмінним гарніром або навіть самостійною стравою.
Користь пшоняної каші, її склад, калорійність
Завдяки своїй підвищеній ситності і поживності пшонка відмінно підходить для сніданку і обіду, адже саме у першій половині дня організм потребує великої кількості енергії. Дієтологи і медики стверджують, що пшоняна каша повинна регулярно входити в звичайне меню людини. Адже її вживання сприяє:
- насичення серцевого м’яза і всього організму калієм;
- підвищеного оновленню крові;
- виведенню шлаків і токсинів;
- поліпшенню працездатності печінки;
- стабілізації рівня цукру.
Якщо їсти пшоняну кашу хоча б раз в тиждень, то можна забути про зморшок і старіння шкіри. Вона також допомагає контролювати вагу, і надзвичайно популярна в колах людей, які захоплюються дієтичними системами харчування.
В основному користь пшінки обумовлена наявністю в її хімічному складі найбільш важливих для людини елементів і вітамінів. У нього входять калій, магній, натрій, фосфор, йод, цинк, мідь, а також вітаміни груп РР, Е, А і В.
В 100 г продукту міститься близько 65 г крохмалю, трохи більше 3 г жирів, майже 12 г рослинного білка і близько 70 г вуглеводів. Калорійність сирої крупи становить 349 ккал, тоді як готову страву може містити близько 90-100 ккал, при умові, що каша зварена виключно на воді. При додаванні інших інгредієнтів (молока, масла і т. д.) калорійність, природно, збільшується.
Пшоняна каша на воді — рецепт з відео
Наведений рецепт з відео детально розповість і навіть покаже, як потрібно готувати пшоняну кашу, щоб вона незмінно виходила смачною і корисною.
- 1 ст. сирої крупи;
- 2 ст. води;
- 30 г вершкового масла;
- трохи солі.
Приготування:
- Попередньо крупу переберіть, видалите чорні вкраплення, пошкоджені зерна і сміття.
- Вимийте кілька разів в проточній воді, а потім перекладіть крупу в друшляк і ще раз промийте окропом.
- Пшоно складіть у каструлю, залийте холодною водою, присолите і поставте на великий вогонь.
- Коли каша закипить, зменшіть газ до мінімуму, додайте шматочок масла і варіть, прикривши кришкою близько 20 хвилин.
Пшоняна каша на воді в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Свіжоприготовлена пшоняна каша ідеально поєднується з м’ясними стравами, тушкованими овочами і різними салатами. Але найважливіше, що в мультиварці пшонка не тільки не пригорить і вийде особливо розсипчастою, але і залишиться горяченькой довгий час.
- 1 мультистакан пшона;
- 2.5 мультистакана води;
- сіль за смаком;
- 1 ст. л. масла вершкового.
Приготування:
- Пшоняну крупу промийте як можна краще, а в ідеалі замочіть хвилин на тридцять. Потім викладіть її в мультиварочную чашу.
- Додайте шматочок вершкового масла і трохи присолите.
- Залийте водою. Кількість останньої можна варіювати в залежності від бажаного результату. Зазначена порція дає можливість приготувати досить суху розсипчасту кашу.
- Встановіть програму «гречка» на 25 хвилин. Після звукового сигналу подавайте готовий гарнір з котлетами, тушкованим м’ясом та іншими стравами, які також можна зробити в мультиварці.
Пшоняна каша на воді з гарбузом
Пшоняна каша на воді з додаванням гарбуза – відмінний варіант для пісних і дієтичних днів. Поєднання двох неймовірно корисних продуктів робить це блюдо справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів. Якщо кашка готується для дітей, то можна частину води замінити молоком. Тоді вона стане ще ніжніше.
- 700 г м’якоті гарбуза;
- 1.5 ст. пшона;
- 3 ст. води;
- за смаком сіль;
- за бажанням цукор.
Приготування:
- Гарбузову м’якоть, очищену від насіння і шкірки, наріжте невеликими кубиками або брусочками.
- Складіть їх каструлю, залийте водою за рецептом і варіть під нещільно прикритою кришкою після закипання близько 10 хвилин, щоб гарбуз стала добре м’якою.
- В цей час промийте пшоно, поки вода перестане мутніти. Можна обдати крупу окропом.
- Чисте пшоно викладіть до гарбузі, трохи посоліть і акуратно перемішайте, щоб гарбузове шматочки залишилися цілими.
- Знизьте температуру до мінімального і томіть кашу близько 15-20 хвилин, зрідка помішуючи. При необхідності можна хлюпнути трохи води або молока.
- Як тільки майже вся рідина вбереться, зніміть каструлю з плити, укутайте рушником і дайте каші відпочити ще півгодини. За бажанням додайте цукор, мед і вершкове масло.
Розсипчаста пшоняна каша на воді
Приготовлена тільки на воді пшоняна каша, діє на кишечник подібно волоті, прибираючи з нього всі шлаки, токсини та інші шкідливості. Крім того, зварена за таким рецептом пшонка виходить дуже смачна і розсипчаста.
- 1 скл. пшона;
- 3 ст. води;
- сіль.
Приготування:
- Залийте пшоно довільною кількістю холодної води, залиште на 10 хвилин, а потім добре промийте, змінивши рідина ще пару разів.
- У каструлі закип’ятіть воду за рецептом, викладіть в неї крупу, трохи посоліть і доведіть до кипіння на сильному вогні, не накриваючи кришкою.
- Коли каша закипить, зніміть піну ложкою і продовжуйте варити, не збавляючи вогню ще близько 3-5 хвилин.
- Потім поставте на газ мінімум і варіть під кришкою, поки пшоно не «візьме» всю рідину.
- Відразу ж зніміть з плити, покладіть шматочок масла (за бажанням), щільно накрийте кришкою, укутайте кухонним рушником і залиште на час від 10 до 30 хвилин.
Рецепт пшоняної каші на воді і молоці
Якщо в пшоняну кашу додати під час приготування молоко, то її консистенція вийде особливо разваристой і ніжною. Солодку молочну пшонку з задоволенням будуть їсти на сніданок або вечерю і дорослі і діти.
- 150 г сирого пшона;
- 400 г молока;
- 200 г води;
- 50 г вершкового масла;
- 30 г цукру;
- трохи солі;
- за бажанням мед.
Приготування:
- Пшоняну крупу обдайте окропом, а потім промийте ще кілька разів в холодній.
- Залийте склянкою окропу і варіть після закипання на великому газу 5-8 хвилин.
- Воду акуратно злийте, а кашу залийте гарячим молоком. Посоліть і поцукруйте за смаком, за бажанням додайте щедру ложечку меду.
- Перемішайте і варіть на малому газу приблизно 20-25 хвилин. Стежте, щоб кашка не підгоріла.
- Готову пшеницю на молоці зніміть з плити, додайте масло і дайте ще 10 хвилин настоятися, після чого подавайте з жменькою будь-яких свіжих або сухих фруктів.
Як приготувати пшоняну кашу на воді — корисні поради
Як кажуть розумні люди: «Якщо ви не любите якесь блюдо, ви просто не вмієте його готувати!». Щоб приготувати дуже смачну пшоняну кашу, слід починати вже з вибору самої крупи та її підготовки до подальшого приготування.
- Якісне пшоно повинно мати яскраво–жовтий колір. Блідість і сірість зерен, велика кількість вкраплень темного кольору і явного сміття говорить про низьку якість продукту. При всіх стараннях з такої крупи навряд чи вийде смачна каша.
- Перед покупкою пшона зверніть увагу на термін, коли продукт був упакований. Без шкоди для складу і якості він може зберігатися не більше 9 місяців. Враховуйте цей факт, якщо робите запаси і зберігайте крупу у великих кількостях будинку.
- З якоїсь причини пшоно здається харчової молі найбільш привабливим продуктом. Саме в пшоняної крупи заводяться жучки швидше і частіше всього. Пам’ятайте про це, купуючи на сумнівний вид товар або зберігаючи крупу будинку.
- Сіруватий відтінок пшоняної крупи вказує на підвищений вміст жирів, що часто веде до появи в готовому страві гіркоти і неприємного присмаку. Щоб уникнути цього моменту пшоняну крупу рекомендується промивати особливо добре. Більше того, бажано перед готуванням обдати її окропом.
- Можна поступити більш простим способом. Залити потрібну кількість крупи водою, щоб вона покрила її приблизно на палець. Довести до кипіння, а потім разом з пшоном вилити все в друшляк. Тут же ще пару раз промити вже холодною водою.
- Як і для будь-якої іншої крупи, оптимальна пропорція води і пшона становить 2:1. Тобто на кожну частину сирої пшінки слід взяти дві частини води. Щоб каша вийшла більш рідкою, порцію рідини можна збільшити.
- В середньому на приготування пшоняної каші йде приблизно 20-30 хвилин. Причому під час варіння початковий об’єм крупи збільшується приблизно в 6 разів. Пам’ятайте це, при виборі ємності.
- Пшоняна каша на воді підходить як гарнір до м’яса, курки і риби. Відмінно поєднується її трохи прісний смак з тушкованими овочами і салатами, заправленими маслом або сметаною. Щоб отримати солодку кашу в неї достатньо додати трохи цукру, меду чи згущеного молока, а також будь-які солодкі овочі (гарбуз, кабачок, морква), родзинки, курагу, горіхи, свіжі ягоди і фрукти.