На Русі пшоняна каша на воді вважалася головним блюдом. З роками про неї забули. І це недаремно, адже вона поживна і корисна. Щоб правильно її приготувати, дотримуйтесь рекомендацій і готуйте за перевіреними рецептами.
Розсипчаста пшоняна каша на воді — базовий рецепт
Цю корисну кашу важливо правильно приготувати.
Купуйте крупу, розфасовану в прозорі пакети. Вибирайте пшоно, яке по забарвленню більш жовте — каша з нього вийде більш розсипчастою.
Інгредієнти:
- пшоняна крупа — 1 склянка;
- сіль;
- вода — 720 мл;
- цукор;
- вершкове масло — 50 р.
Приготування:
- Взяти каструлю, засипати крупу і залити водою (240 мл). Закип’ятити.
- Взяти сито, вилити вміст каструлі і промити крупу. Ця процедура допомагає очистити пшоно і позбавить його від непотрібного сміття.
- Повернути назад у каструльку. Підсолити, присипати цукром і залити залишилася водою. У момент варіння кришкою не вкривати.
- Коли вода досягне рівня крупи, помістити масло. Без цього продукту маса розсипної не вийде.
- Накрити кришкою, зняти з вогню і витримати півгодини. У цей час не можна відкривати кришку.
Скільки часу варити кашу?
В залежності від того, яким способом ви готуєте крупу, на доведення її до готовності піде різний час.
- У каструлі для отримання розсипчастої страви потрібно 20 хвилин.
- Якщо любите в’язку або рідковату кашу, то доведеться витратити півгодини.
- Варити пшоняну кашу в пароварці потрібно 50 хвилин.
- А в мультиварці слід почекати 40 хвилин для розсипчастого страви та 60 хвилин для в’язкої консистенції.
Пропорції крупи і води
У багатьох не виходить приготувати кашу так, щоб вона була розсипчастою. Головна помилка — це надмірне додавання води. Щоб отримати бажане стан, на один стакан пшона необхідно додавати рівно 2,5 склянки води.
Готуємо покроково в мультиварці
Варити пшоняну кашу в мультиварці дуже зручно. Не треба стежити за приготуванням, можна займатися справами, а прилад виконає всю процедуру сам.
Інгредієнти:
- пшоно — 1 склянка;
- цукор;
- вода — 2,5 гуртки;
- сіль;
- масло — 35 р.
Приготування:
- Очистити пшоно від сміття. Промити. Помістити в чашу.
- Залити водою, підсолити і присипати цукром.
- Виставити режим. В залежності від моделі приладу можна вибрати «Каша» або «Гасіння». Таймер повернути на 40 хвилин.
- Помістити масло. Переключити на «Підігрів», а встановити таймер на вісім хвилин.
У духовці
Для приготування в духовій шафі зручно використовувати горщики. Каша з них не зможе втекти, не пригорить, вийде розсипчастим та ароматною. І головне, довго залишиться теплою.
Інгредієнти:
- цукор;
- вершкове масло — 45 г;
- крупа пшоняна — 185 г;
- сіль;
- вода — 410 мл
Приготування:
- Перебрати крупинки, промити і помістити в горщик. Крупа повинна займати половину обсягу.
- Підсолити, присипати цукром і залити водою. Рідина на два пальці не повинна доходити до краю горщика. Накрити кришкою.
- Помістити в духову шафу, який ще не нагрівався, — горщик повинен прогріватися одночасно з духовкою.
- Вибрати 180ºС. Витримати годину.
Якщо хочете зробити кашу ароматніше і смачніше, то можна додати нарізаний шматочками чорнослив або курагу.
Каша з гарбузом на воді
Поживне і ситне блюдо, яке містить велику кількість вітамінів, відмінно поєднується з гарбузом. Оранжевий овоч допоможе зробити страву ароматним, насиченим і дуже смачним. Це прекрасний варіант для сніданку.
Варити таку кашу краще всього на воді. А любителі молочних каш, після того як вода випарується, можуть влити у майже готову страву трохи молока для додання каші особливого смаку.
Інгредієнти:
- пшоняна крупа — 1,5 гуртки;
- гарбуз — 700 г;
- сіль;
- вода — 480 мл
Приготування:
- Вибрати насіння з овоча і порізати його. Краще всього, якщо вийдуть дрібні кубики.
- Помістити в каструльку, влити воду і прикрити кришкою. Щільно не закривати — необхідно дати можливість пару виходити. На приготування буде потрібно 10 хвилин. За цей час овоч стане м’яким.
- Промити крупу. Одного разу недостатньо. Слід повторити процес кілька разів — вода повинна залишатися прозорою. Якщо хочете, щоб крупа отварилась швидше, то можете обдати її окропом.
- Коли гарбуз стала м’якою, засипати до неї пшоно, підсолити і акуратно розмішати, щоб м’якоть овоча не розвалилася.
- Проварити чверть години. Щоб маса не прилипла до дна, періодично треба перемішувати.
- Коли більша частина рідини випарується, прибрати з плити і покласти масло. Закрити кришку і накрити каструлю кришкою. Потримати півгодини. За цей час пшонка до кінця увариться.
Варіант приготування для самих маленьких
Маленьких дітей привчати до пшонці слід після введення інших видів каш. Якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні, то ідеальний час пробувати крупу — 8 місяців. Якщо на природному — 9 місяців. Вкрай рідко каша викликає алергію, але перший раз досить дати пів чайної ложечки і поступово збільшувати до необхідної норми. Немовлятам слід готувати тільки на воді.
Інгредієнти:
- пшоняна крупа — 1 склянка;
- сіль;
- вершкове масло — 25 г;
- цукор — 2 ст. ложки;
- вода — 400 мл
Приготування:
- Промити крупу, помістити в каструлю і залити водою.
- Коли рідина завирує, піну прибрати, виставити вогонь на мінімум і готувати, поки рідина не увариться.
- Підсолити, підсипати цукор і додати масло вершкове. Перемішати. Накрити кришкою і настояти чверть години.
Поради
- Не закуповуйте крупу про запас. На відміну від інших видів, пшоняна крупа зберігається набагато менше. Якщо її довго потримати, вона матиме гіркий присмак.
- Якщо крупа довго лежала і стала гіркуватою, то слід обдати її окропом, а потім помістити на сковороду і просушити.
- Пшонка — сильно забруднена крупа, тому її треба дуже добре промивати до тих пір, поки вода не залишиться прозорою.
- При покупці вибирайте шліфовану крупу. З подрібненої вийде в’язка каша.
- Світле за кольором пшоно при варінні ніколи не вийде розсипчастим.