Каші не дарма вважаються дієтологами найбільш здоровою і дієтичною їжею. Страви з зернових не тільки дуже ситні й смачні, але й містять багато клітковини, складних вуглеводів, вітамінів і мінералів, а значить є обов’язковим пунктом у меню кожного, хто стежить за своїм здоров’ям і зовнішнім виглядом. Сьогодні ми поговоримо про те, як просто і швидко приготувати пшоняну кашу в мультиварці, дізнаємося скільки цікавих рецептів існує на її основі, а також зупинимося на нюансах, з якими можна зіткнутися при варінні крупи в різних моделях мультиварок.
Пшоняна каша в мультиварці — класичний рецепт на молоці
Почнемо з класичного варіанту – пшонка на молоці. Саме такою кашею годували нас у дитинстві люблячі мами і бабусі, які піклуються про здоров’я своїх чад. А тепер прийшов час і нам познайомитися з цим нескладним рецептом.
Продукти:
- крупа пшоняна – 1 стакан мультиварки;
- молоко 2,5 % жирності – 4 склянки;
- цукор – 2 повних стіл. ложки;
- вершкове масло – 50 г;
- сіль – на кінчику ножа.
Спосіб приготування:
Рада! Щоб знизити калорійність страви, можна половину молока замінити холодною кип’яченою водою, а замість цукру додати ложечку натурального меду.
Рецепт приготування на воді
Якщо ви збираєтеся подати кашу як гарнір, тоді вам краще всього підійде рецепт приготування на воді. При такому способі каша виходить добре разваристой, а її універсальний смак прекрасно доповнить будь-основне блюдо.
Продукти:
- пшоно – 1 частина;
- фільтрована вода – 4 частини;
- сіль, олія – за смаком.
Спосіб приготування:
Рада! Пшонка на воді чудово поєднується з м’ясом – гуляшем, котлетою або відбивної, а також з тушкованою або смаженою рибою. А для того, щоб ваша трапеза була повністю збалансована за кількістю білків і вуглеводів, не забудьте поставити на стіл свіжий овочевий салат.
Молочна пшонка на молоці з гарбузом в мультиварці
Каша по цьому рецепту виходить настільки яскравою і барвистою, що один її зовнішній вигляд піднімає настрій і пробуджує апетит. Золотисто – помаранчева, ароматна, з повним набором корисних речовин, пшоняна каша з гарбузом в мультиварці стане улюбленим блюдом як дітей, так і дорослих.
Продукти:
- пшоно – 150 г;
- свіжий гарбуз – 200 – 250 м;
- молоко – 500 мл;
- цукор – пісок (можна замінити медом) – 1 стіл. ложка;
- сіль – на кінчику ножа;
- масло вершкове – 50 г.
Спосіб приготування:
Оригінальний рецепт приготування з м’ясом
Приготування каші по цьому рецепту займе у вас трохи більше часу, зате на виході ви отримаєте повноцінне блюдо, яке здатне втамувати голод будь-кого з членів вашої сім’ї.
Продукти:
- м’якоть м’яса (свинина або яловичина) – півкіло;
- крупа пшоняна – 2 склянки;
- морква (середнього розміру) – 1 шт.;
- цибулина – 1 шт.;
- томатна паста – 1 стіл. ложка (з гіркою);
- приправи – можна взяти готову суміш «До м’яса» або зібрати по своєму смаку;
- сіль – 1 чайн. ложка;
- рослинна олія для обсмажування – 2 стіл. ложки;
- окріп – 6 склянок.
Спосіб приготування:
Рада! За бажанням в пшоняну кашу з м’ясом можна додати порізаний на смужки болгарський перець, пластини часнику або свіжі помідори без шкірки. А з спецій найкраще відтіняють смак страви зіра, паприка, коріандр і мелений перець.
Смачна пшоняна каша з тушонкою
Банка тушонки «на всяк випадок» є у кожної дбайливою господині. Особливо вона виручає, коли зовсім немає часу — дуже зручно дістати припаси в потрібний момент і, не докладаючи особливих зусиль, приготувати швидкий вечерю для своїх близьких.
Продукти:
- тушонка (свинина, яловичина, птах) – 1 банка 250 г;
- крупа – 1 склянка;
- овочі (моркву, цибулю, баклажан, солодкий перець) – по 1 – 2 шт.;
- масло рослинне – 2 стіл. ложки;
- приправи, сіль – за бажанням;
- вода – 0,5 л.
Спосіб приготування:
Рада! Зверніть увагу, що тушонка спочатку готується з додаванням солі і спецій, тому перш ніж класти ці інгредієнти – спробуйте м’ясо на смак, інакше є ризик пересолити блюдо.
Нюанси приготування в мультиварці
Готувати кашу в мультиварці набагато простіше і легше, ніж на звичайній плиті. Не потрібно чекати закипання і потім пильно стежити за тим, щоб вода «не втекла». У мультичаше крупа не підгорить, не розвариться і не злипнеться в неапетитний ком. Ви завжди отримаєте оптимальний результат, так як мультиварка не варить в прямому сенсі цього слова, а томить блюдо. А значить каша вийде просто тане в роті.
В залежності від моделі техніки, якою ви користуєтеся, зверніть увагу на такі нюанси:
- «Редмонд» — для приготування розсипчастою пшінки вибирайте режим «Каша», варіть 40 хвилин і залиште на 10 хвилин під закритою кришкою в режимі «Розігрів» при 75°;
- «Філіпс» — чверть години готуйте в режимі «Крупа / швидке приготування», до повної кондиції страви необхідно переключити на програму «Підігрів», виставивши час-40 хвилин;
- «Поларіс» — увімкніть опцію «Суп» за замовчуванням (одна година), після закінчення процесу натисніть на «Підігрів» (20 хвилин);
- «Панасонік» — якщо ви готуєте гарнір на воді – досить вибрати «Варка на пару» (10 хв) і після цього 40 хвилин підігріти. При додаванні в пшонку м’яса – оптимально підійде режим «Плов», автоматично запрограмований на одну годину.
Незалежно від того, готуєте ви в мультиварці пшоняну кашу на молоці, з овочами, тушонкою або свіжим м’ясом – вона гарантовано вийде смачніше і корисніше, ніж звичайним способом. Користуйтеся «розумною» технікою, купуйте якісні продукти і завжди віддавайте перевагу простій і натуральній їжі, такої як традиційні російські каші, адже це вірний шлях до здоров’я і довголіття.