Всього пару століть тому пшонка ставилася до основних страв слов’янської кухні. Сьогодні рецепт пшоняної каші з гарбузом на молоці використовується для приготування смачного і корисного сніданку для дітей і дорослих. Нижче наведено кілька варіантів приготування страви, від самого простого за складовими, до більш багатокомпонентного, солодкого і насиченого смаками.
Класична пшоняна каша з гарбузом на молоці
Поживним і в той же час смачним сніданком буде пшоняна каша з додаванням гарбузової м’якоті, відварена на молоці. Сніданок готується дуже швидко, відмінно насичує і надає безліч корисних мікроелементів організму, що особливо корисно для дітей.
З розрахунку на 4 порції знадобиться:
- пшоно — 1 скл.;
- молоко — 3 скл.;
- гарбуз — 500 гр;
- цукор — 1 ч. л.;
- сіль — ½ ч. л.
Спочатку необхідно підготувати м’якоть гарбуза: почистити невеликий шматочок плоду, нарізати його невеликими кубиками. Заздалегідь має підігрітися молоко, в нього опустити гарбузове шматочки і відварити хвилин десять. Крупа вариться швидше, тому її додаємо до напівготової гарбузі. Крупу заздалегідь промити від пилу і сміття. Одночасно з крупою всипати сіль з цукром, перемішати, зменшити вогонь і варити під кришкою з третину години.
Готова пшонка з гарбузом виходить густої консистенції. Якщо подобається більш рідка каша, збільшіть обсяг використовуваного молока.
На замітку. Чим дрібніше нарізана гарбуз, тим швидше вона провариться і стане м’якою.
Як зварити в мультиварці?
Смачною і ніжною на смак виходить пшоняна каша з гарбузом в мультиварці. З такою стравою впорається навіть новачок.
Рецепт приготування наступний:
- гарбуз — 40 гр;
- пшоно — 1 мультистакан;
- молоко середньої жирності (від 3 %) — 4 мультистакана;
- цукор — 3 стіл. л.;
- слив. масло — 50 гр;
- сіль — ½ ч. л.;
- кориця — на кінчику ножа.
Гарбуз промиємо під проточною водою, позбавляє від шкірки і насіння — потрібна тільки м’якоть. Якщо хочеться більш насичений гарбузовий смак, можна взяти трохи більше м’якоті, ніж зазначено в рецепті.
Далі готуємо крупу — її потрібно перебрати від сміття і промити в ситі проточною водою. Перекладаємо в миску, наливаємо окріп так, щоб він був трохи вище рівня крупи. Залишаємо в окропі хвилин на 10, щоб пішов горклый присмак.
Тим часом готуємо мультиварочную ємність — покриваємо тонким шаром злив. масла. Складаємо шматочки гарбуза, засипаємо крупою, приправляємо сіллю і цукром. Все заливаємо молоком. Масло рекомендується покласти на кашу.
Закривши кришку, вибираємо програму «Молочна каша» або «Крупи» на півгодини.
На замітку. При будь-якому способі приготування каші рекомендується в кінці залишити блюдо настоятися під кришкою 20-30 хвилин. Можна в цей момент додати невелика кількість кориці/масла, перемішати, прикрити кришкою.
Каша на молоці, запечена з гарбузом в духовці
Пшоняна каша з гарбузом в духовці виходить дуже ароматною, насиченою, рівномірно пропеченою завдяки рівного розподілу тепла по поверхні ємності, в якій готується страва.
Пропонуємо приготувати кашку за наступним рецептом:
- 250 гр очищеного гарбуза;
- ¼ Скл. рису круглозернистого;
- ¼ Скл. пшона;
- 2 скл. молока;
- 1 стіл. л. злив. масла;
- ½ Стіл. л. цукру;
- 1 скл. ізюму (краще світлого).
Страву готують у ємності з товстими стінками (наприклад, в казанку). Тому піч можна заздалегідь розігріти до 180 град., чого не можна робити, якщо використовується керамічний посуд — вона може луснути від перепаду температури.
Крупи промити, перемішати. Закип’ятити трохи води і висипати в неї рис і пшоно. Відварити пару хвилин, після злити рідину.
Тим часом, поки крупа отваривалась, можна зайнятися підготовкою гарбуза: почистити, промити, розділити на шматочки.
Все скласти в казанок (крупи, ізюм), зверху скласти гарбуз, присипати цукром і покласти зверху масло. Залити зверху молоком. Готувати в печі 20-25 хвилин, після вимкнути плиту і залишити на час настоятися, не знімаючи кришки.
Перед подачею до столу перемішати, розкласти по тарілочках і присипати цукровою пудрою.
З додаванням меду та сухофруктів
Смачну і дуже корисну кашку можна приготувати, якщо додати в неї сухофрукти та мед. Страва вийде дуже солодким, і обов’язково сподобається дітям. Кращим сезоном для приготування вітамінного кашки вважається зима.
Пропонуємо приготувати пшоняну кашу з медом і сухофруктами за таким рецептом:
- 4 стіл. л. рис. пластівців;
- 2 стіл. л. пшінки;
- 4 в’ялених груші;
- 8 в’ялених персиків;
- 200 гр гарбуза (злегка відвареної заздалегідь/в’яленої);
- 6 єдін. кураги;
- 1 скл. молока;
- 4 стіл. л. меду;
- 2 цілі коричні палички;
- ½ Ч. л. ванільного екстракту або маленький пакетик ванілі/ванільного цукру.
Всі сухофрукти дрібно нарізати, скласти в невелику каструльку/кухлик, залити окропом так, щоб він покривав фрукти, приправити корицею, повільно закип’ятити, періодично розмішуючи ложкою. Як тільки закипить, додати ванілі. Дати настоятися з третину години.
Поки сухофрукти настоюються, змити крупу, залити окропом на чверть години.
Закип’ятити молоко, вогонь вимкнути, скласти в нього крупу (зливши з неї рідину), фрукти, пластівці, залишити блюдо накритим, щоб воно распарилось. Досить буде 10-15-ти хвилин. Приправити медом, добре розмішати.
Молочна каша з гарбузом в горщику
Каша, приготовлена в горшку, більше всього буде подібна за смаком на блюдо, яке виготовлялося багато років тому в звичайній, кам’яної печі.
Кількість продуктів можна взяти за стандартом, наведеним у класичному рецепті приготування страви.
Відрізняється лише спосіб приготування:
На замітку. Молочна пшонка з гарбузом стане ще пахучіше і придбає насичений смак, якщо в неї додати невелику кількість сухофруктів.
Варто відзначити, що горщики ставлять у холодну піч, яка поступово розігрівається разом з блюдом. Час приготування залежить від того, як швидко розігрівається ваша духовка і наскільки сильно вона смажить.