Якщо правильно приготувати пюре з кольорової капусти, то ви отримаєте не тільки корисне блюдо, але ще й смачне. Крім того, в капусті практично немає грубої клітковини, а значить, вона підходить і для раціону зовсім маленьких дітей.
Вибір і підготовка цвітної капусти
Перш ніж робити пюре, обов’язково варто ознайомитися з деякими нюансами щодо вибору овоча і особливо, якщо ви збираєтеся годувати їм малюка.
- В першу чергу, забудьте про замороженому продукті, тим більше, якщо це не домашня заготовка. Капуста знадобиться тільки свіжа.
- Поторкайте качан, він повинен бути досить щільним і пружним.
- Колір доброго овочу світло-бежевий. При цьому всі суцвіття повинні щільно стикатися один з одним.
- На плоді не повинно бути потемніння і пошкоджень.
Коли качан капусти буде обраний, саме час розглянути, як і скільки варити цвітну капусту для дитячого пюре, а також, яким способом приготувати смачне блюдо для дорослих.
Пюре з цвітної капусти для грудничка
Рецепт пюре з цвітної капусти для немовляти не сильно відрізняється від звичайного способу його приготування. Потрібно лише провести деякі попередні дії.
Необхідні продукти:
- качан капусти;
- дві ложки солі;
- вода – скільки піде.
Процес приготування:
- Капусту обов’язково розберіть на суцвіття, потім промийте їх під прохолодною водою.
- Після цього потрібно замочити їх у соляному розчині. В один літр води засипають певну кількість солі, розчиняють її і поміщають туди ж великі суцвіття на 30 хвилин.
- Через цей час знову промийте їх під водою і розберіть на більш дрібні частини.
- Доведіть воду на плиті до кипіння і помістіть в неї капусту. Солити її не потрібно. Варіть близько 15 хвилин до м’якості.
- Потім перебити суцвіття в блендері і додатково можна пропустити отриману масу через сито.
З додаванням брокколі
Пюре з цвітної капусти та брокколі – це в два рази більше користі. Таке блюдо можна приготувати не тільки на плиті, але і в мультиварці або пароварці.
Необхідні продукти:
- 350 грам брокколі;
- спеції за смаком;
- дві ложки вершкового масла;
- 700 грам цвітної капусти.
Процес приготування:
- Доводимо воду до кипіння, солимо, опускаємо туди розібрану на частини цвітну капусту відварюємо близько чотирьох хвилин.
- Через це час додаємо брокколі і продовжуємо готувати ще три хвилини.
- Зливаємо рідину, що залишилася, перебиваємо капусту блендером, додаємо приправи за смаком і масло. Розмішуємо готове пюре і подаємо з грінками.
Овочеве пюре з картоплею
Якщо хочете якесь більш серйозне і насичене страва, то приготуйте пюре з цвітної капусти та картоплі. Таке блюдо добре підійде для цілком ситного обіду.
Необхідні продукти:
- невеликий качан цвітної капусти;
- приправи за смаком;
- три картоплини;
- 50 грам вершкового масла.
Процес приготування:
- Картоплю очищаємо, а капусту промиваємо і ділимо на невеликі частини.
- Відправляємо всі овочі в каструлю з солоною водою, як тільки вона закипить. Варимо близько 10 – 15 хвилин, поки продукти не стануть м’якими.
- Зливаємо зайву рідину, доводимо інгредієнти до стану пюре за допомогою блендера, приправляємо спеціями та олією.
З плавленим сиром
Овочеве пюре з плавленим сиром – це дуже смачно, особливо якщо купити сирок з ароматом бекону або грибів.
Необхідні продукти:
- один плавлений сирок;
- 100 мілілітрів молока;
- півкілограма капусти;
- приправи.
Процес приготування:
- Капусту спочатку промиваємо, потім ділимо її на невеликі частини і відварюємо до м’якості протягом 10 хвилин після того, як вода почне кипіти. Не забудьте також її підсолити.
- Молоко прогріваємо, а потім змішуємо з тертим сирком так, щоб він повністю розчинився.
- Відварену капусту подрібнюємо блендером до однорідності, заливаємо до неї молоко з сиром, перемішуємо і пробуємо. При необхідності додаємо спеції відсутні.
Пюре з цвітної капусти з сиром
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- стакан молока;
- невеликий качан капусти;
- 300 грам сиру.
Процес приготування:
- Сир викладемо в блендері, туди ж заллємо молоко і переб’ємо все до однорідної консистенції.
- Розбираємо на суцвіття капусту і варимо до готовності не більше 10 хвилин, обов’язково посоливши воду.
- Відварену овоч також відправляємо блендер і робимо пюре.
- З’єднуємо обидві отримані маси, ще раз перебиваємо їх разом і кладемо спеції на свій смак.
Як зробити з гарбузом
Необхідні продукти:
- 300 грам гарбуза;
- будь-які приправи за смаком;
- цибулина і морквина;
- 500 грам цвітної капусти;
- ложка оливкової олії.
Процес приготування:
- Будь-яким способом подрібнюємо моркву і цибулю, кладемо на сковороду і обсмажуємо до красивого кольору на оливковій олії.
- Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння, м’якоть нарізаємо і викладаємо в каструлю.
- Додаємо до гарбузі овочеву зажарку, заливаємо вміст водою і доводимо до кипіння.
- Додаємо туди ж розібрану на суцвіття капусту, приправляємо всі спеціями і продовжуємо варити близько 10 хвилин, поки всі компоненти не стануть м’якими.
- Перекладаємо овочі в блендер, залишивши зовсім трохи бульйону, і перебиваємо до пюре. При необхідності долийте ще рідини.
Готуємо з кабачком
Необхідні продукти:
- ложка оливкової олії;
- півлітра води;
- один невеликий кабачок;
- 500 грам капусти;
- приправи за смаком.
Процес приготування:
- Кабачок промиваємо, спочатку ріжемо на не дуже товсті шайби, а потім ще навпіл.
- Капусту ділимо на частини, не забувши її теж промити і видалити листя.
- Доводимо воду до кипіння, кладемо туди овочі і кладемо спеції (наприклад, чорний перець і лавровий лист). Варимо не більше 10 хвилин, поки вміст не стане м’яким.
- Зливаємо воду, що залишилася, а перекладаємо овочі в блендер і перебиваємо їх, поки не вийде однорідне пюре.
- Заправляємо його оливковою олією, пробуємо, якщо потрібно, кладемо ще спеції і за бажанням можна розбавити блюдо невеликою кількістю бульйону.
Пюре з цвітної капусти – блюдо, яке обов’язково сподобається тим, хто любить овочі. Воно корисне, легке, підходить для прикорму дітей і не вимагає багато часу на підготовку.