«Раф» кава, рецепт якого, на перший погляд, прийшов з-за кордону, – споконвічно російське винахід. Пишна структура, ніжний молочно-ванільний смак роблять напій улюбленим для відвідувачів і елітних кав’ярень, і придорожніх вагончиків. І його, до речі, легко приготувати в домашніх умовах.
«Раф» кава: що це за напій, історія появи
У 1996 році в Москві вперше в історії з’явилася мережа елітних кав’ярень Coffee Bean». Асортимент кави тут був воістину вражаючий, що на той момент було новим для російських споживачів. Проте один з відвідувачів закладу на ім’я Рафаель швидко втомився від запропонованого різноманіття і попросив придумати йому «щось нове». Команда бариста, яка працювала в кав’ярні в ту зміну, не стала винаходити щось складне… Молоді люди просто збили порцію еспрессо з вершками і ванільним цукром!
Коктейль так сподобався вередливому клієнту, що незабаром їм зацікавилися і інші відвідувачі. Напій «Рафу» став у кав’ярні самим популярним, а тому вельми очікувано, що його назва скоро скоротили до лаконічного «Раф». Через декілька років новий різновид кава з’явилася у багатьох кав’ярнях Росії, а пізніше і в Білорусі, і в Україні й інших країнах СНД. Однак новинка так і не вийшла за межі Співдружності.
Деякі не бачать різниці між «Раф» і капучіно або іншими видами кави з молоком. Різниця ж полягає в технології приготування.
Зазвичай вершки збивають окремо, а потім вливають їх у напій, чого в ньому утворюються різні шари. Для «Раф» еспресо і вершки збиваються в одній ємності, що робить структуру коктейлю м’якше і пишніше. А ще такий напій доповнюється смаком ванілі.
Класичний рецепт в домашніх умовах
Для створення «Раф» кава не обов’язково наявність кавомашини. Досить запастися туркою і бажанням порадувати себе смачним напоєм.
Класичний склад «Раф» кави включає:
- ванільний цукор – 0,5 – 1 ч. л.;
- еспресо – 50 мл;
- вершки – 100 мл
Для початку потрібно приготувати еспресо:
- 2 чайні ложки кави дрібного помелу, цукор (за бажанням) і дрібку крупної солі відправляють у турку, яку протягом наступних 2 – 3 хвилин утримують над вогнем.
- Суміш ретельно помішують, а потім заливають чистою водою (50 мл), попередньо нагрітої до кімнатної температури.
- Напій доводять до кипіння і забирають з вогню. Залишається тільки накрити його і почекати 5 – 10 хвилин.
В кавомашині основа для «Раф» готується простіше. Слід взяти те ж кількість інгредієнтів, змішати, влити в кавоварку. Кава використовують дуже дрібного помелу для отримання найбільш насиченого смаку.
Застава ідеального кава – якісні зерна, оптимальний помел і правильна методика приготування.
Класичний «Раф» готується так:
- Еспресо слід ретельно процідити, повністю позбавивши від мелених зерен.
- Всипати ванільний цукор.
- Нагріти вершки до температури 60 – 70 градусів, але не доводити до кипіння. Додати до кави.
- Збити отриману суміш за допомогою капучинатора/віночка/міксера до утворення на поверхні густий піни.
З кількістю цукру (і ванільного, і звичайного) можна експериментувати на свій розсуд.
Вершки краще брати нежирні – 10% або 15%. Більш поживний продукт доведеться розвести водою в рівних пропорціях. В крайньому випадку підійде і молоко, але слід віддати перевагу натуральному жирного продукту.
Цитрусовий «Раф» кави
Для легкої кислинки і свіжого аромату до класичного «Раф» додають цитрусовий компонент.
Інгредієнти:
- еспресо – 50 мл;
- апельсиновий сік – 2 – 3 ст. л.;
- апельсиновий цукор – 1 кубик;
- ванільний цукор – 5 г;
- вершки або жирне молоко – 100 мл
Готують напій за рецептурою:
- Змішати міцний кава, підігріті вершки, ванільний цукор.
- Влити апельсиновий сік і перемішати.
- Збити отриману суміш до щільної піни.
- Кинути кубик апельсинового цукру.
Апельсинова складова легко замінюється на будь-яку іншу – лаймову, мандаринову, лимонну. У випадку з останнім інгредієнтом рекомендується додавати більше цукру, а обсяг соку скорочувати в два рази або розбавляти водою.
Напій з медовим смаком
Медовий кава має специфічний смак, але в поєднанні з ваніллю виходить неповторний «оксамитовий» напій.
Для його приготування знадобляться такі компоненти:
- міцна кава – 50 мл;
- нежирні вершки – 100 мл;
- ванільний цукор – 0,5 ч. л.;
- рідкий мед – 1 ч. л.
Методика приготування:
- Всипати в каву ванільний цукор або ванілін з цукровою пудрою, влити ложку меду, ретельно перемішати.
- Додати вершки, попередньо підігріті.
- Збити блендером або іншим пристроєм.
Особливий смак напій набуває в зимовий час.
Готуємо з ваніллю
Посилити солодкуватий ванільний присмак коктейлю можна за допомогою натуральної ванільної есенції.
Але з цим елементом слід бути обережним – при надлишках такої рідини напій придбає неприємний гіркуватий присмак, нехарактерний для кавових зерен.
Необхідні інгредієнти:
- еспресо – 50 мл;
- ванільна есенція – 0,5 ч. л.;
- вершки або жирне молоко – 100 мл
Натуральна ванільна есенція – настій стручків ванілі на спирту. Вона додасть пікантності кави. Але якщо такого інгредієнта немає, то він легко заміняється ванільним сиропом (50 – 60 м).
Як приготувати «Раф» з ванільним екстрактом:
- Приготувати за запропонованою методикою еспресо, позбавити від крихти кавових зерен.
- Влити есенцію, вершки, цукор за бажанням.
- Ретельно збити, трохи остудити.
Кокосовий «Раф» кави
Популярна добавка до кави – кокосовий сироп або молоко. Особливо смачним він буде в поєднанні з м’яким вершковим смаком.
Для приготування взяти:
- ванільний цукор – 1 ч. л.;
- вершки або молоко – 80 мл;
- кокосове молоко – 20 – 30 мл;
- еспресо – 50 мл
Спосіб приготування:
- За класичним рецептом зварити порцію еспрессо, процідити.
- Додати цукор і перемішати до його повного розчинення.
- Змішати вершки, попередньо прогрівши їх на плиті протягом декількох хвилин з кокосовим молоком.
- Влити молочну суміш, збити протягом 4 – 5 хвилин.
- Прикрасити кокосовою стружкою.
Краще додати одну або дві ложки цукру для більш насиченого смаку.
Лавандовий напій
Любителі екзотики і бажаючі спробувати щось нове можуть випробувати «східний варіант «Раф» – з додаванням лаванди. Незважаючи на специфічний смак, напої з цією добавкою стають все більш популярними, і самостійно приготувати таку каву нескладно.
Для цього знадобляться:
- міцний свіжозаварений кави – 50 мл;
- ванільний або звичайний цукор – 1 ч. л.;
- 15-процентні вершки – 100 мл;
- суцвіття лаванди – ½ ч. л.
Методика приготування:
- За допомогою кавомолки або блендера измельчить лавандові квітки і ванільний цукор.
- До гарячого еспресо додати цукрово-квіткову суміш, розмішати.
- Влити вершки і збити до появи піни.
Прикрасити лавандовий «Раф» кава цілими квітками лаванди.
Зробити подібні коктейлі здатен кожен, при цьому можна скористатися і туркою, і кавоваркою.
Головне – дотримуватися методики приготування еспресо і вказаних пропорцій.
При бажанні приготувати більшу кількість «Раф», обсяг інгредієнтів треба пропорційно збільшити. З пропорціями ванільного цукру та інших добавок можна експериментувати.
Подавати напій можна не тільки як капучіно – в невеликих фарфорових чашках, але і розлив по скляним склянках. Коктейль прикрашають стручком ванілі, часточкою апельсина, стружкою кокоса, шоколадом або мигдальними чіпсами.