Десерт рахат-лукум з’явився в кондитерської індустрії завдяки султану османської імперії часів 18 століття. Як свідчить легенда, що султан наказав своєму кулінару Хаджі Бекиру під страхом смертної кари створити нове ласощі. І йому це вдалося буквально за одну ніч. Назва рахат-лукум перекладається з арабської мови як «зручні шматочки». Так як десерт припав до смаку і самому султанові, і його гарему, придворний кондитер почав придумувати нові варіанти ласощі.
Рахат-лукум – склад, з чого роблять десерт?
Турецький рахат-лукум, створений кулінаром султана, що складався всього з трьох компонентів.
З чого роблять рахат-лукум:
- вода;
- цукор;
- лимонний сік.
Дані продукти є основою десерту, який вже є самостійною стравою. Досить посипати нарізані шматочки застиглого сиропу цукровою пудрою і страва готова. Але так як прогрес не стоїть на місці і ласуни вимагають нових смаків та відчуттів, ласощі придбало безліч варіантів з додаванням різних акцентів.
Так, зараз на ринку кондитерських товарів представлений рахат-лукум з різноманітністю домішок, виготовлених за різними технологіями:
- фруктовий;
- горіховий;
- полуничний;
- медовий;
- з фісташками;
- рулетный;
- мигдальний;
- інжировий;
- яблучний;
- двошаровий;
- рисовий;
- білий;
- шоколадний;
- кубічний;
- цитрусовий;
- з додаванням пелюсток троянд;
- дитячий;
- гарбузовий;
- ванільний;
- морквяний.
І це далеко не повний список. Деякі різновиди створені виключно як десерт, інші, наприклад, морквяний або гарбузовий рахат-лукум одночасно є джерелом вітамінів.
Класичний рецепт рахат-лукуму
Отже, приготуємо класичний ніжний рахат-лукум.
Технологія виконання:
- цукор – 300 г;
- крохмаль – 55 г;
- 1 ½ склянку води;
- лимонна кислота — досить щіпки;
- для присипки — пудра.
Наливаємо воду в каструлю, додаємо цукор, крохмаль. Добре перемішуємо, поки у воді повністю не розчиниться крохмаль. Приготуємо сироп, постійно його помішуючи. Ложку краще взяти дерев’яну. Коли сироп почне густіти, додаємо лимонну кислоту. Також за бажанням можна включати різні ароматизатори і харчові барвники. Попередньо підготувати форму, в яку потрібно помістити сироп для застигання. В цьому випадку можна використовувати силіконові форми, добре присипані цукровою пудрою. Про готовність судять по густині суміші – вона повинна стати досить густий, тримає форму, погано піддається змішуванню. Готовий сироп слід швидко перелити у форму, поверхню розрівняти лопаткою. Коли десерт повністю застигне, розрізаємо пласт на кубики і обвалюємо в цукровій пудрі або в кокосовій стружці. Десерт готовий.
Як приготувати з гарбуза?
Вкрай рідко можна назвати десерт корисним стравою.
Але рахат-лукум з гарбузом є винятком і паличкою-виручалочкою для матусь з малюками-ласунами:
- 0,4 кг цукру;
- гарбузова м’якоть – 200 г;
- крохмаль – 2 скл.;
- сік ½ лимона;
- вода.
М’якоть гарбуза ділимо на невеликі шматочки. Для приготування сиропу необхідно в 100 мл води ввести цукор, закип’ятити. Викладаємо в сироп гарбузове шматочки, продовжуємо готувати масу на невеликому вогні. Гарбуз буде готова, коли її структура стане м’якою. Залишаємо її в сиропі до охолодження. Подрібнюємо Блендером гарбуз з сиропом до однорідності. В отримане пюре вводимо лимонний продукт. Добре перемішуємо. Крохмаль розчиняємо в півтори склянках води. Гарбузове пюре ще раз доводимо до кипіння і вливаємо розведений крохмаль. Через кілька хвилин вимикаємо плиту, даємо охолонути. Суміш виливається у форму, залишається в холоді. Через 4 години десерт буде готовий. Пласт розділити на звичні шматочки, покрити пудрою.
Важливо! Форма для рахат-лукуму заздалегідь повинна бути підготовлена — присипана цукровою пудрою, вистелена пергаментом, або змазана маслом. Не виконуючи це умова, буде проблематично отримати ласощі з форми.
Рахат-лукум з фісташками
Урізноманітнити рахат-лукум можна додаванням в рецепт різних горіхів, наприклад, фісташок.
Отже, нам знадобиться:
- ¼ Л води;
- 0,3 кг фісташок;
- крохмаль – 200 г;
- 450 г цукру;
- 60 р цукрової пудри;
- сік лимона – 15 р.
У каструлі кип’ятимо воду, додаємо цукор, сік. Розвести крохмаль у невеликій кількості води, постійно помішуючи, потроху вливаємо в сироп. Фісташки подрібнити до стану великої крихти. Дно форми присипаємо половиною подрібнених фісташок. Заливаємо сиропом, вирівнюємо поверхню, і висипаємо другу половину фісташок. Остиглий рахат-лукум розрізаємо на невеликі шматочки і обвалюємо в пудрі.
З полуницею
Рахат-лукум з полуницею має рожевий відтінок, ніжний смак і містить в собі безліч корисних вітамінів.
Для приготування десерту потрібні продукти:
- ягоди полуниці – 200 г (використовуються свіжі або заморожені);
- желатин – 15 г;
- пудра – 150 г;
- 0,5 лимона.
У блендері подрібнюємо ягоди полуниці в пюре. Додаємо желатин і залишаємо на півгодини, щоб він набух. В полуничну масу додаємо цукрову пудру (трохи залишаємо для присипки) і сік лимона. Добре все вимішуємо і підігріваємо на повільному вогні до повного розчинення желатину, не допускаючи його закипання. Полуничну пасту відставляємо до повного охолодження. За допомогою міксера або блендера збиваємо масу протягом 5 хвилин. Заповнюємо масою форму, выстеленную пергаментом, і відправляємо в холод на 5 годин. Ділимо пласт на кубики, посипаємо пудрою.
Традиційний турецький рахат-лукум
Рахат-лукум за звичаєм готується за годину.
Для цього нам знадобиться склад продуктів:
- вода – 2 скл.;
- 0,1 кг суміші горіхів;
- цукор – 1 скл.;
- ½ Скл. крохмалю;
- ¼ Скл. пудри цукру і крохмалю для посипання;
- лимонний сік – 2 стіл. ложки (можна замінити лимонною кислотою — ½ чайної ложки);
- харчовий барвник – щіпка;
- ароматизатор.
Горіхи очистити, злегка підсмажуємо. У сотейнику готуємо сироп з цукру, ½ скл. води, 1 ложки соку лимона. Доводимо до кипіння. Варимо, поки крапля сиропу, опущена в холодну воду, не стане перетворюватися в твердий кулька.
Змішуємо крохмаль із залишками води і вводимо 2-шу ложку соку. Крохмаль проварити, поки він не стане густим (20 хвилин). В крохмаль вливаємо сироп і добре перемішуємо до однорідності, варимо ще близько 20 хвилин. Під кінець вводимо ароматизатор, барвник, горіхи. Не обов’язково подрібнювати горіхи, більш ефектно буде виглядати цілісний фундук в кожному ласому шматочку. В лоток виливаємо ще гарячу суміш, відправляємо на 6 годин на холод. Ріжемо на шматочки і посипаємо сумішшю крохмалю з пудрою.
З додаванням шоколаду
Всі люблять шоколад і його успішно можна використовувати при готуванні рахат-лукуму на дому:
- плитка чорного шоколаду (близько 100 г);
- білки 2-х яєць;
- 125 г крохмалю;
- молоко сухе – 75 г;
- 1 кг цукру;
- пудра цукрова;
- сік 1 лимона.
Блендером збиваємо білки до утворення піни. Розбавляємо сухе молоко з одним з половиною склянкою води. Вливаємо лимонний сік, додаємо тертий шоколад і цукор. Добре перемішуємо і вводимо збиті білки. Доводимо масу до кипіння. Розбавляємо крохмаль в 3 столових ложках води, додаємо до основної суміші. Загуслу масу залишаємо у формі застигати. Нарізаємо шматочками, присипаємо пудрою.
Яблучний рахат-лукум в домашніх умовах
Яблучний рахат-лукум готується просто і за короткий час.
Нам буде потрібно:
- 4 яблука;
- 120 г кукурудзяного крохмалю;
- волоські горіхи (ядра) – 50 р;
- 50 г тростинного цукру;
- кокосова стружка (за смаком);
- вода.
Яблука необхідно очистити від шкірки, видалити серцевину. Наливаємо трохи води в каструлю з товстими стінками, всипаємо цукор і ставимо на повільний вогонь. Опускаємо скибочки яблука в сироп, трохи проварюємо. Подрібнюємо горіхи до великої крихти і відправляємо до яблук. Далі вводимо крохмаль, розведений у воді, і ще трохи проварюємо. Дно форми покриваємо пергаментом, плівкою (харчової), фольгою. Виливаємо суміш у форму, даємо їй загуснути. Кубики обвалюємо в кокосовій стружці м’якоті.
З ваніллю
Для десерту з ванільним смаком підготуємо список продуктів:
- вода – 1 скл.;
- 1 скл. піску цукру;
- 1 скл. пудри;
- 1 скл. крохмалю;
- по дрібці ванілі, лимонної кислоти.
Готуємо Сироп шляхом кип’ятіння води і цукру, додаємо крохмаль. Коли сироп буде майже готовий, додаємо ваніль і лимонку. Розливаємо трохи остигнула суміш по формочках, посипаним цукровою пудрою. Через 4 години шматочки ласощів обвалюємо в пудрі з усіх боків. Для додання забарвлення, в сироп можна додати який-небудь натуральний сік і трохи желатину для густоти.
Мигдальний варіант рахат-лукуму
Мигдаль дуже корисний при діабеті і кишкових інфекційних захворюваннях. Також є чудовим профілактичним засобом від ракових захворювань.
Приготуємо мигдальний рахат-лукум.
- цукор і крохмаль – 3 скл.;
- 6 скл. води;
- ½ Цукрової пудри;
- мигдаль – ½ скл.
Зерна мигдалю ділимо на дві часточки. Крохмаль розбавляємо в 3 склянках води і перемішуємо до зникнення грудочок. З решти кількості цукру і води готуємо сироп – доводимо до кипіння, не перестаючи перемішувати. При утворенні піни, її треба прибрати. Вливаємо в сироп крохмаль, всипаємо часточки мигдалю. Все перемішуємо, поки суміш не загусне. Отриману суміш рівномірно розподіляємо по силіконовій формі або деку з високими бортиками. Дно форми повинно бути викладено пергаментом, або посипане цукровою пудрою. Коли ласощі повністю застигне, нарізаємо на порції, мачає в цукровій пудрі і насолоджуємося.
Оригінальний новорічний рецепт
Рисовий рахат-лукум має трохи більшу калорійність, але при цьому зовсім не поступаємося за своїми смаковими якостями.
Рецепт складається з таких інгредієнтів:
- 3 скл. цукру;
- 1 л води;
- неповний склянку рису;
- склянка цукрової пудри;
- сік апельсиновий – 1 стакан.
Промитий рис варимо до готовності. З апельсинового соку і цукру готуємо солодкий сироп. Рис необхідно протерти через дрібне сито і додати в сироп. Суміш буде готова, коли почне вільно відходити від стінок посудини. Злегка остигле ласощі викладаємо в лоток і присипаємо цукровою пудрою. Повне застигання настане приблизно через добу.
Рожевий – з малиною
Малиновий рахат-лукум є одним з турецьких традиційних ласощів, і для його приготування використовуються ягоди або сироп:
- 4 скл. цукру;
- сироп малиновий – 3-5 стіл. л.;
- слив. масло – 20 г;
- вода – 4 скл.;
- 4 краплі рожевого масла;
- 3 стіл. л. крохмалю;
- ½ Скл. пудри.
Крохмаль розводимо в склянці води, даємо йому настоятися. З цукру і 3 скл. води варимо сироп, вводимо набряклий крохмаль, варимо, поки суміш не почне відходити від стінок ємності. Саме час додати масло, сироп. Гарненько все перемішуємо до однорідності. Форму (краще силіконову) змащуємо маслом і заповнюємо сумішшю, яка застигне через час.
Цитрусовий десерт
Цитрусове східне ласощі освіжає своїм смаком.
Для приготування знадобиться:
- вода — 2 скл.;
- 5 стак. цукру;
- цедра 1 апельсина/лимона;
- крохмаль – ½ скл.;
- кілька крапель ароматичного масла (цитрус);
- для присипки — 5 стіл. л. пудри.
Для початку приготуємо крохмальний розчин – крохмаль розводимо в склянці води до зникнення грудочок. Другий стакан води виливаємо в каструлю, всипаємо цукор – кип’ятимо, варимо 20 хвилин. У киплячий сироп вливаємо крохмаль, переводимо інтенсивність вогню в мінімальний режим, вводимо цитрусову цедру. Суміш продовжуємо готувати, постійно помішуючи дерев’яною ложкою/лопаткою до загустіння. В останню чергу додаємо цитрусове масло. Виливаємо отриману суміш у форму. Деко або форму можна також вистелити пергаментним папером. Поверхня густої суміші потрібно розрівняти лопаткою. Через пару годин десерт повністю загусне. Ріжемо кубиками необхідного розміру і посипаємо пудрою.
Морквяний
Одним з традиційних турецьких варіацій рахат-лукуму вважається джезерье з морквою.
Продукти:
- ½ Скл. цукру;
- 400 г моркви;
- сіль;
- лимонна/апельсинова цедра – 1 чайн. л.;
- кокосова стружка – 100 г;
- кукурудзяний крохмаль– 150 г;
- горіхи волоські – ½ скл.
Морква подрібнюємо в пюре на дрібній тертці. Додаємо 3 ложки води і відправляємо овочевий компонент в ємності на плиту. Встановлюємо повільний нагрів. Невеликими порціями вводимо цукор і сіль. Не перестаючи перемішувати морква, доводимо її до кипіння. Кип’ятимо ще близько 20 хвилин. Натерту цедру цитрусових плодів додаємо до моркви. В 50 г води розмішуємо крохмаль і потроху вливаємо в моркву. Перемішуючи, варимо 5 хвилин. Велику горіхову крихту висипаємо вже загуслу моркву. Виливаємо суміш у форму, повинен вийти шар близько 3 див. Залишаємо на 10 – 12 годин на холоді. Рахат-лукум, заздалегідь нарізаний, обвалюємо в стружці або пудрі.