Rainbow Cake – заморський гість на нашому столі. Він з’явився на світ завдяки відомому американському виробникові кондитерських барвників і ароматизаторів. Райдужний торт завоював популярність у широкої публіки, і багато господині навчилися готувати його, використовуючи домашні аналоги кольорових харчових добавок.
Класичний райдужний торт з натуральними барвниками
В оригінальному американському рецепті шифоновий бісквіт забарвлюється в усі кольори веселки за допомогою натуральних гелевих барвників і прослаивается вершково-сирним кремом.
Для бісквіта:
- 550 г борошна;
- 600 г цукру;
- 60 г розпушувача;
- 20 г солі;
- 380 г рослинної олії;
- 10 жовтків;
- 16 білків;
- 360 мл молока;
- ванільний екстракт.
Для приготування щільною меренги потрібно кілька крапель лимонного соку.
- Сухі інгредієнти просіяти і змішати.
- Влити масло, жовтки і молоко. Вимісити тісто.
- Окремо збити дуже якісну меренгу.
- Частинами виливати на неї тісто і перемішати лопаткою знизу вгору, неначе намотуючи його на білкову масу.
- Тісто розділити на сім рівних частин.
- Фарбувати кожну натуральними харчовими барвниками. Бажано користуватися перевіреними марками і уважно вивчати інформацію на упаковці. Гелевий пігмент додати в тісто, налити всього по парі крапель і ретельно розмішати. Водорозчинний порошковий барвник попередньо розвести в ложці молока.
- Форму не змащувати і не застеляти пергаментом. Випікати заготовки у формах одного діаметра. Однією посудом не обійтися, так як поки один корж печеться і остигає, інше тісто перестоює і змінює якість.
- Випікати при 160 º с близько години. Готовий бісквіт пружинить під пальцями і не бруднить дерев’яну шпажку.
- Щоб корж не осел, перевернути гарячу форму, але не ставити на дошку. Знизу бісквіт повинен дихати.
- Остиглий корж ножем відокремити від стінок і різким ударом витрусити з форми.
Для крему збити:
- 1 кг «Маскарпоне»;
- 300 г цукрової пудри;
- 400 мл вершків;
- ванільний екстракт.
Для вирівнювання торта можна приготувати трохи більш щільного крему, замінивши вершки вершковим маслом. Крем для декору традиційно білий, для контрасту з коржами.
Залишилося зібрати торт, дотримуючи черговість кольорів веселки в десерті. Декорувати і охолодити.
З райдужної глазур’ю
Щоб не перевантажувати торт кремом, можна покрити його поверхню глазур’ю, пофарбувавши її так само яскраво, як коржі.
Цукрова глазур готується без нагріву з цукрової пудри і води, в пропорції 4:1.
Для шоколадної глазурі:
- 200 г білого шоколаду;
- 200 г цукрової пудри;
- 40 мл вершків 30%.
Приготування:
- Нагріти до загустіння.
- Ретельно збити.
- Використовувати теплою, поки маса не втратила пластичність.
Якщо капнути в ємність з глазур’ю кілька крапель різних барвників на невеликій відстані один від одного, а потім полити торт, не розмішуючи, вийдуть дивовижні абстрактні візерунки.
Ще один варіант: розділити глазур на сім частин і фарбувати кожну в свій колір. Наносити кольору по черзі смужками або зробити на торті кольорові сектора.
Райдужний торт на дитячий день народження
Як би не хвалили виробники промислових барвників свою продукцію, інтенсивно забарвлений десерт викликає побоювання у батьків. Дитячі райдужні торти повинні бути не тільки яскравими, але й безпечними.
Хімічні добавки легко замінити натуральними пігментами:
- фіолетовий – ожина;
- синій – чорниця;
- блакитний – кольорова капуста;
- зелений – шпинат;
- жовтий – яєчний жовток;
- помаранчевий – морква;
- червоний буряк.
В тісто або крем додається добре відфільтрований сік. У невеликих кількостях він не вплине на смак десерту.
Змішуючи три основних кольори (червоний, жовтий і синій) отримують будь-які відтінки і кольори. Не можна з’єднувати самі барвники, змішувати потрібно забарвлене тісто.
Деякі кольори потрібно посилити або послабити:
- Буряк натерти на тертці і потушкувати з ложкою води протягом 3 – 5 хвилин. Додати лимонний сік.
- Моркву теж загасити, але на вершковому маслі. Додати куркуму.
- Жовток змішати з ложкою молока.
- Чорниця у натуральному вигляді дає фіолетовий відтінок, якщо додати соду – синій, з лимонним соком – блакитний. Можна використовувати один інгредієнт для трьох коржів.
Недолік натуральних пігментів в тому, що при термічній обробці вони втрачають яскравість. Тому час випікання кольорових коржів повинно бути мінімальним.
Швидкий бісквіт:
- п’ять яєць;
- 100 г борошна;
- 200 г цукру.
Пишність коржів залежить від якості меренги, тому збивати білок потрібно до густої щільної піни.
- Білки збити окремо жовтки з цукром.
- Додати просіяне борошно в жовтки.
- Внести пігмент.
- Викласти меренгу і обережно вимішати тісто, зберігаючи його структуру.
- Випікати 20 – 25 хвилин.
Щоб торт вийшов більш яскравим, шари крему теж можна пофарбувати. У ньому натуральний пігмент збережеться краще.
Млинцеве ласощі
Використовуючи барвники з натуральних продуктів, можна зробити райдужний торт з млинців. Вони випікаються дуже швидко і менше втрачають колір.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- 500 мл молока;
- 4 яйця;
- 60 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 50 г рослинної олії.
Етапи роботи:
- Змішати всі інгредієнти.
- Розлити тісто порівну в сім ємностей.
- Пофарбувати.
- Спекти по кілька млинців кожного кольору.
- Остудити.
- Прошарувати торт збитими вершками, які теж можна пофарбувати.
Желейний десерт
Особливо ефектним райдужний торт виходить з різнокольорового желе з білими йогуртовыми прошарками.
Для кольорових шарів використовують готові суміші фруктового желе. Більш корисний і смачний торт готують з соків, відповідних кольорів, з додаванням желатину. Желатин розводять по інструкції. Розчин додають в гранатовий, апельсиновий, персиковий, чорничний, ожиновий соки і сік ківі.
Для йогуртовій прошарку:
- йогурт без добавок;
- цукрова пудра;
- желатин.
Спочатку пудра розчиняється в йогурті, потім вводиться розчин желатину. Збивати суміш не потрібно, щоб в торті не залишилися бульбашки повітря.
- Глибоку форму змастити тонким шаром масла.
- Починати збірку з фіолетового або червоного кольору. Перший налитий шар на торті виявиться зверху.
- Розвести готове желе або змішати порцію соку з желатиновим розчином. Залити у форму. Зібрати ложкою піну з поверхні, якщо вона утворюється. Охолодити.
- Коли перший шар застигне, розвести порцію йогурту, залити білий шар і теж охолодити.
Заливка для кожного нового шару готується тільки тоді, коли попередня вже застиг.
На кожен шар потрібно не менше 3 – 5 годин, так що час потрібно розрахувати заздалегідь. З урахуванням білих прошарків і кольорових шарів райдужний торт збереться не менше ніж за два – три дні.
Готовий торт залишається тільки перевернути на сервірувальне блюдо. Перед цим миску з десертом потрібно на хвилину опустити в гарячу воду. Нарізати десерт зручно гарячим ножем.
Райдужний торт від «Я ТОРТодел»
У варіанті райдужного торта з каналу «Я ТОРТодел» на Youtube пропонується легкий бісквіт з просоченням і йогуртовий крем.
На один корж:
- два яйця;
- 30 г цукру;
- 60 г борошна;
- 10 г крохмалю;
- 2 г соди;
- 5 г розпушувача;
- гелевий барвник.
Етапи роботи:
- Збити яйця з цукром.
- Додати 3 краплі барвника.
- Просіяти сухі інгредієнти в яєчну суміш.
- Ще раз все збити.
- Викласти тісто у змащену форму.
- Випікати в розігрітій до 155 С духовці 15 хвилин. Якщо використовується одна форма, то поки випікається один корж, готують тісто для наступного.
- Зрізати верхівки з остиглих коржів.
- Розвести згущене молоко водою, приблизно 1:1.
- Просочити всі коржі, але для нижнього використовувати в два рази менше просочення.
Йогуртовий крем:
- 450 мл кондитерських вершків «Белларія»;
- 80 г вареного згущеного молока;
- ванілін,
- 300 г йогурту «Чудо» зі смаком персик-маракуйя.
Всі інгредієнти охолодити до 2 – 3 ºС.
- Збити вершки зі згущеним молоком і ваніліном в густий крем.
- Додати йогурт і знову все збити. В отриманому складі залишаться невеликі шматочки фруктів з йогурту.
- Крем охолодити.
- Зібрати торт.
Рецепт від Юлії Смолл
Кулінарний блогер Юлія Смолл пропонує приготувати райдужний торт для тематичного CandyBar’а на дитяче свято.
На один корж:
- 40 г вершкового масла;
- 40 г цукру;
- яйце;
- 70 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 2 р солі;
- 20 г молока;
- ванілін;
- гелевий фарба на водній основі.
Всі продукти повинні бути теплими, близько 20 ºС.
- Змішати і просіяти всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, розпушувач і ванілін.
- Збити розм’якшене масло з цукром на максимальній швидкості міксера.
- Додати яйце. Ретельно збивати суміш після кожного інгредієнта, збавивши потужність.
- Всипати половину борошна.
- Влити молоко.
- Всипати борошно.
- Додати одну краплю барвника. Після випікання колір коржа буде більш інтенсивним, ніж колір тіста, тому барвник використовують в невеликих кількостях.
- Дно форми застелити пергаментом. Бортики не змащувати, зайвий жир завадить бісквіту піднятися.
- Тісто розрівняти лопаткою – воно густовато і повільно розтікається.
- Випікати в розігрітій до 180 С духовці 20 – 25 хвилин.
- Остудити корж на решітці. Зрізати опуклу верхівку і занадто «засмаглі» бока.
Коржі, приготовані за цим рецептом, зберігають свіжість протягом трьох днів. Зрізані верхівки теж можна зберігати в холодильнику, обернувши плівкою, і використовувати пізніше для іншого десерту.
Збитий ганаш для прошарку:
- 85 г білого шоколаду;
- 200 г жирних вершків.
Приготування крему:
- Половину вершків нагріти, не доводячи до кипіння.
- Залити гарячою рідиною шматочки шоколаду і розчинити їх, акуратно перемішуючи.
- Додати другу половину вершків.
- Накрити плівкою «в контакт».
- Перед збиванням охолоджувати в холодильнику 6 годин.
- Збивати до щільності, поступово збільшуючи швидкість міксера.
- Зібрати і декорувати торт.
Яскравий десерт здивує гостей та подарує їм райдужне настрій.