Рецепт рататуя нескладний, але вимагає наявності багатьох інгредієнтів. Є кілька варіантів приготування такої страви, але який би ви не вибрали, він обов’язково стане смачною вечерею, ідеально поєднується з келихом вина.
Класичний рататуй в домашніх умовах
Класичний рататуй – базовий рецепт, за яким блюдо робиться в духовці.
Необхідні продукти:
- 3 зубчики часнику;
- три помідора;
- баклажан і кабачок;
- по ложці вершкового і рослинного масел;
- цибулина;
- по 3 гілочки розмарину і чебрецю;
- приправи.
Процес приготування:
- Перед тим як почати викладати інгредієнти у форму, можна відразу включити духовку на 180 градусів.
- Блюдо для запікання промазуємо вершковим маслом, зверху покриваємо шаром нарізаної цибулі, часнику і присипаємо травами.
- Залишилися овочі нарізаємо тонкими кружальцями і відправляємо до цибулі, викладаючи їх по черзі. Між пластинками прокладаємо інші гілочки трав. Весь вміст приправляємо спеціями та олією.
- Покриваємо блюдо фольгою і випікаємо 50 хвилин. Потім покриття прибирається, а процес триває ще близько 30 хвилин.
Як приготувати страву в мультиварці?
Рататуй в мультиварці – це вже не традиційний рецепт. Так і теплова обробка відбувається інакше. Але від цього блюдо зовсім не програє своїми смаковими якостями класичного.
Необхідні продукти:
- один садкий перець і цибулина;
- два кабачка і баклажана;
- три помідора;
- келих білого сухого вина;
- 2 зубчики часнику;
- різні трави та спеції;
- 2 ложки томатної пасти і стільки ж оливкової олії.
Процес приготування:
- Всі вибрані овочі потрібно нарізати на невеликі шматочки або як вам більше подобається. Якщо овочі старі, то зніміть з них шкірку і жилки. Молоді можна різати відразу.
- Промажте чашу зазначеною кількістю масла, викладіть туди підготовлені інгредієнти, залийте вміст вином, томатною пастою і заправте різними травами і спеціями. Увімкніть прилад на 60 хвилин, поставивши режим «Гасіння», і чекайте, коли все буде готово.
Овочеве рагу, запечене в духовці
Рататуй в духовці, або просто овочеве рагу, робиться майже так само, як і за класичним рецептом. Виходить ситне і малокалорийное блюдо.
Необхідні продукти:
- лимон і перець солодкий;
- трави і спеції;
- з одного кабачка і баклажана;
- 0,1 літра білого вина;
- ложечка оливкової олії;
- два помідори.
Процес приготування:
- По своєму смаку ви можете додати інші овочі. Всі їх потрібно очистити, якщо в цьому є необхідність, і порізати на тонкі кухлі або скибочки. Перемішати між собою.
- Окремо готується заливка, для якої з’єднується вино разом з маслом. Добре всі приправляється спеціями і обов’язково якимись травами, наприклад, розмарином.
- У форму кладеться фольга, на неї поміщаються овочі, поливаються зробленим соусом і зверху знову покриваються фольгою. Готувати страву близько 20 хвилин, заздалегідь нагрівання духовку до 180 градусів.
Швидкий рецепт на сковороді
Якщо зовсім немає бажання возитися з духовкою, то спробуйте приготувати рататуй на сковороді.
Необхідні продукти:
- базилік і чебрець по гілочці;
- 2 зубка часнику;
- дві цибулини;
- ложка олії рослинного або оливкового;
- один перець і помідор;
- два кабачка і баклажана;
- приправи.
Процес приготування:
- Для даного рецепту знадобиться досить глибока і велика сковорода з кришкою. Нагріваємо в ній масло, додаємо порізані на тонкі кружечки кабачки і баклажани, смажимо кілька хвилин до того, як вони не почнуть змінювати колір.
- Викладаємо туди порізаний на кубики часник і цибулю, тримаємо ще близько п’яти хвилин, а далі на черзі подрібнені помідори і солодкий перець.
- Вміст заправляємо травами і спеціями за смаком, прикриваємо кришкою і тушкуємо на невеликому вогні, поки овочі не стануть м’якими. На це знадобиться близько 25 хвилин.
- Потім «доводимо страву ще п’ять хвилин без кришки, піднявши рівень нагріву, щоб випарувалася зайва рідина.
В молочно-сирному соусі
Ще одна варіація. І дуже смачна! Адже сир чудово поєднується з овочами.
Необхідні продукти:
- трави і спеції на свій смак;
- кабачок і баклажан;
- 15 мілілітрів оливкової олії;
- 50 грам масла вершкового;
- один солодкий перець і помідор;
- близько 80 грам будь-якого сиру;
- ложка борошна;
- стакан молока.
Процес приготування:
- Всі овочі добре промити, якщо потрібно, видалити шкірку, нарізати тонкими кружальцями і викласти у форму для запікання. Приправити спеціями і прибрати рататуй в духовку на 40 хвилин, при цьому не забувши прикрити овочі фольгою. Температура 180 градусів.
- Поки інгредієнти доходять до потрібного стану, робимо соус: топимо масло разом з борошном, вливаємо молоко, додаємо трохи перцю, солі і тертого сиру. Перемішуємо до однорідності.
- Заливаємо цією масою вже розм’якшені овочі, знімаємо фольгу і тримаємо в духовці ще 15 хвилин. Перед подачею, поки ще гаряче блюдо, посипаємо його залишилися сиром.
Оригінальний рецепт з виноградом
Зазвичай рагу готується з овочів, але в цьому варіанті пропонується зробити його з виноградом, спробуйте – це смачно!
Необхідні продукти:
- гроно білого винограду;
- яблуко;
- два помідора;
- трави і спеції;
- два кабачка і солодкий перець;
- одна цибулина і картоплю;
- 4 ложки оливкової олії.
Процес приготування:
- Всі зазначені овочі потрібно нарізати на невеликі кубики, крім кабачків. Їх перетворюємо на тонкі кухлі.
- Яблуко очищаємо, видаляємо серцевину, розрізаємо на чотири частини. Виноград просто відокремлюємо від гілки і промиваємо.
- Всі складові страви перемішуємо, викладаємо у форму. Зверху посипаємо травами, сіллю, перцем, олією і додаємо трохи простої води. Готуємо півтори години на 200 градусах.
Зі сметанно-яєчним соусом
Трохи урізноманітнити смак овочів можна за допомогою соусу.
Необхідні продукти:
- за два кабачки, помідори і баклажани;
- цибулю і перець;
- спеції;
- ложка оливкової олії;
- три яйця;
- прованські трави за смаком;
- 0,2 кг сметани.
Процес приготування:
- Цибулю, помідор і перець нарізати на невеликі кубики і тушкувати кілька хвилин. Потім влити півлітра води, всипати вибрані спеції і тушкувати до м’якості.
- Овочі, що залишилися перетворити в гуртки, викласти в блюдо і втопити в підготовленим бульйоні. Прикрити фольгою і готувати 40 хвилин на 200 градусах.
- Сметану перемішати з яйцями, додати спеції на свій смак і цією заправкою полити овочі в духовці. Прибрати фольгу і тримати ще 15 хвилин до рум’яності.
Ситне овочеве рагу з курячим філе
І перед вами вже далеко не французький рататуй, але зате смачний і поживний обід.
Необхідні продукти:
- перець, кабачок, помідор – по одній штуці;
- 0,5 кг курячого філе;
- зубчик часнику і цибулина;
- три ложки томатної пасти;
- ароматні трави і спеції;
- 2 великі ложки оливкової олії.
Процес приготування:
- Нарізаємо цибулю і часник будь шматочками, смажимо до рум’яності, а потім з’єднуємо з філе, попередньо подрібненим. Тримаємо на плиті, поки воно не почне змінювати колір.
- Викладаємо туди ж порізаний перець, помідори, томатну пасту, вливаємо трохи води і тушкуємо близько 10 хвилин, зробивши низький рівень нагріву. На цьому ж етапі в овочі додаються спеції. Подати таку страву можна зі свіжою зеленню.
Рататуй з картоплею
У класичному рецепті картоплі немає, але багато хто з нас звикли робити рагу саме з ним, так чому б не спробувати?
Необхідні продукти:
- три картоплини;
- два кабачка і баклажана;
- 0,1 літра білого вина;
- сік половини лимона;
- два помідора, цибулина;
- трави і спеції.
Процес приготування:
- Картоплю очищаємо, подрібнюємо на кубики і обсмажуємо до м’якості.
- В окремій ємності пасеруємо нарізану цибулю, шматочки баклажанів і кабачків. Коли вони почнуть міняти колір, додаємо часник. Тримаємо, поки овочі не стануть м’якими і золотистими.
- У каструлі змішуємо картоплю і овочі, додаємо туди порізані помідори, вино, спеції з травами і лимонний сік. Готуємо під кришкою хвилин 20, встановивши слабкий рівень нагріву плити.