Знадобилося кілька століть, щоб просте блюдо, яке входить в раціон небагатих прованських селян, увійшло в список кращих страв міжнародної кухні. Класичний рецепт рататуя сьогодні дещо змінено — позначилися віяння сучасної гастрономії. Тепер страва набула величезну аудиторію, зоряно засяяло на кулінарному небосхилі для всіх шанувальників смачної і здорової їжі.
Класичний рецепт
Традиційне виконання рататауя збережено в первісному варіанті, правда, рецепти страви поповнилися різноманітними продуктами і способами їх приготування.
Склад інгредієнтів:
- масло оливи;
- баклажан і кабачок (цукіні) до 25 см завдовжки;
- томати — (підбираємо плоди діаметром, аналогічним з попередніми овочами) — 6 шт.;
- зубки часнику — до 5 шт.;
- перець солодкий;
- цибуля-ріпка — 1 головка;
- перець/сіль/зелень — за вподобанням.
Головний секрет класичного рецепту рататуя — улюблений дует річного Провансу: чебрець і розмарин. Неодмінно включаємо ці запашні трави в склад інгредієнтів, за смаком приєднуючи м’яту, майоран або шавлія.
Спосіб приготування:
- Промиваємо баклажан, відокремлюємо з двох сторін «хвостики», рубаємо на кружечки. Посипаємо продукт кухарською сіллю, залишаємо на півгодини в чаші під гнітом для позбавлення від можливої гіркоти. В кінці «процедури» зливаємо утворилася темну рідину.
- Нарізаємо кабачок з аналогічним попереднім овочем способом.
- Помідори звільняємо від тонкої оболонки, нарізаємо слайсами або кубиками. Витягуємо з перцю насіння, розрізаємо плід смужками. Компоненти, перелічені в цьому пункті рецепта, перебиваємо в блендері до отримання консистенції пюре.
- Доповнюємо соус нарубаними травами і виливаємо в широку, жаростійку форму.
- Викладаємо овочі в своєрідну спіраль, чергуючи кружечки кабачки, баклажани, помідори і розміщуючи між ними запашні листя прованських трав.
- Обробляємо зібраний «ансамбль» за допомогою пензлика оливи маслом, посипаємо подрібненим часником. Прикриваємо блюдо фольгою, відправляємо на годину в духовку, нагріту до t 180 °C.
Знімаємо блискучу папір, підрум’янюємо рататуй і насолоджуємося смаком чудової страви.