Рататуй: класичний рецепт і 6 варіантів приготування в домашніх умовах

Знадобилося кілька століть, щоб просте блюдо, яке входить в раціон небагатих прованських селян, увійшло в список кращих страв міжнародної кухні. Класичний рецепт рататуя сьогодні дещо змінено — позначилися віяння сучасної гастрономії. Тепер страва набула величезну аудиторію, зоряно засяяло на кулінарному небосхилі для всіх шанувальників смачної і здорової їжі.

Класичний рецепт

Традиційне виконання рататауя збережено в первісному варіанті, правда, рецепти страви поповнилися різноманітними продуктами і способами їх приготування.

Склад інгредієнтів:

  • масло оливи;
  • баклажан і кабачок (цукіні) до 25 см завдовжки;
  • томати — (підбираємо плоди діаметром, аналогічним з попередніми овочами) — 6 шт.;
  • зубки часнику — до 5 шт.;
  • перець солодкий;
  • цибуля-ріпка — 1 головка;
  • перець/сіль/зелень — за вподобанням.

Головний секрет класичного рецепту рататуя — улюблений дует річного Провансу: чебрець і розмарин. Неодмінно включаємо ці запашні трави в склад інгредієнтів, за смаком приєднуючи м’яту, майоран або шавлія.

Спосіб приготування:

  • Промиваємо баклажан, відокремлюємо з двох сторін «хвостики», рубаємо на кружечки. Посипаємо продукт кухарською сіллю, залишаємо на півгодини в чаші під гнітом для позбавлення від можливої гіркоти. В кінці «процедури» зливаємо утворилася темну рідину.
  • Нарізаємо кабачок з аналогічним попереднім овочем способом.
  • Помідори звільняємо від тонкої оболонки, нарізаємо слайсами або кубиками. Витягуємо з перцю насіння, розрізаємо плід смужками. Компоненти, перелічені в цьому пункті рецепта, перебиваємо в блендері до отримання консистенції пюре.
  • Доповнюємо соус нарубаними травами і виливаємо в широку, жаростійку форму.
  • Викладаємо овочі в своєрідну спіраль, чергуючи кружечки кабачки, баклажани, помідори і розміщуючи між ними запашні листя прованських трав.
  • Обробляємо зібраний «ансамбль» за допомогою пензлика оливи маслом, посипаємо подрібненим часником. Прикриваємо блюдо фольгою, відправляємо на годину в духовку, нагріту до t 180 °C.
Дивіться також:  Пиріжки з фаршем – 7 рецептів, як приготувати смачні домашні пиріжки

Знімаємо блискучу папір, підрум’янюємо рататуй і насолоджуємося смаком чудової страви.

Прокрутка до верху