Знадобилося кілька століть, щоб просте блюдо, яке входить в раціон небагатих прованських селян, увійшло в список кращих страв міжнародної кухні. Класичний рецепт рататуя сьогодні дещо змінено — позначилися віяння сучасної гастрономії. Тепер страва набула величезну аудиторію, зоряно засяяло на кулінарному небосхилі для всіх шанувальників смачної і здорової їжі.
Класичний рецепт
Традиційне виконання рататауя збережено в первісному варіанті, правда, рецепти страви поповнилися різноманітними продуктами і способами їх приготування.
Склад інгредієнтів:
- масло оливи;
- баклажан і кабачок (цукіні) до 25 см завдовжки;
- томати — (підбираємо плоди діаметром, аналогічним з попередніми овочами) — 6 шт.;
- зубки часнику — до 5 шт.;
- перець солодкий;
- цибуля-ріпка — 1 головка;
- перець/сіль/зелень — за вподобанням.
Головний секрет класичного рецепту рататуя — улюблений дует річного Провансу: чебрець і розмарин. Неодмінно включаємо ці запашні трави в склад інгредієнтів, за смаком приєднуючи м’яту, майоран або шавлія.
Спосіб приготування:
- Промиваємо баклажан, відокремлюємо з двох сторін «хвостики», рубаємо на кружечки. Посипаємо продукт кухарською сіллю, залишаємо на півгодини в чаші під гнітом для позбавлення від можливої гіркоти. В кінці «процедури» зливаємо утворилася темну рідину.
- Нарізаємо кабачок з аналогічним попереднім овочем способом.
- Помідори звільняємо від тонкої оболонки, нарізаємо слайсами або кубиками. Витягуємо з перцю насіння, розрізаємо плід смужками. Компоненти, перелічені в цьому пункті рецепта, перебиваємо в блендері до отримання консистенції пюре.
- Доповнюємо соус нарубаними травами і виливаємо в широку, жаростійку форму.
- Викладаємо овочі в своєрідну спіраль, чергуючи кружечки кабачки, баклажани, помідори і розміщуючи між ними запашні листя прованських трав.
- Обробляємо зібраний «ансамбль» за допомогою пензлика оливи маслом, посипаємо подрібненим часником. Прикриваємо блюдо фольгою, відправляємо на годину в духовку, нагріту до t 180 °C.
Знімаємо блискучу папір, підрум’янюємо рататуй і насолоджуємося смаком чудової страви.
Овочеве рагу, запечене в духовці
Класичний спосіб приготування поживної їжі відкриває нам величезні гастрономічні можливості. Запікаючи овочеве блюдо в духовці, перетворюємо його в справжній кулінарний шедевр.
Набір продуктів:
- масло оливи;
- томат-паста — 60 г;
- баклажани — 600 г;
- морква — 3 шт.;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- помідори — 5 шт.;
- перець солодкий — 3 шт.;
- стручки чилі — 2 шт.;
- зубки часнику — 5 шт.;
- селера — 3 стебла;
- оцет (5%) — 18 мл;
- сіль морська, звичайний цукор — за смаком.
Порядок приготування:
- Всі овочі ретельно промиваємо і очищаємо. Нарізаємо кружечками кабачок, один помідор і цибулину, відкладаємо продукти в окремий посуд.
- Інші компоненти дрібно шаткуємо, часник пропускаємо через прес, рубаємо кільцями селера, кришимо стручки чилі (без насіння). Викладаємо підготовлений склад в сковороду з олією оливи, додаємо томат-пасту, оцет. Пасеруємо масу до отримання густого соусу.
- Поміщаємо половину кількості овочевої суміші у форму для запікання або імпровізовану посуд, влаштовану з декількох шарів фольги.
- Викладаємо на соусі трохи внахлест кружечки кабачків, помідорів і цибулі, чергуючи компоненти страви. Поливаємо оформлені продукти залишилися ароматним складом, посипаємо нарубаною зеленню.
Відправляємо страву на півгодини в духовку, нагріту до t 180 °C, потім подаємо страву до столу.
Як приготувати в мультиварці
Отримати чудово смачне та корисне страву з баклажанів і кабачків цілком можливо і в цьому побутовому приладі. Готувати на ній — одне задоволення!
Використовувані компоненти:
- масло оливи;
- плоди болгарського перцю (бажано червоного кольору) — 2 шт.;
- помідори — 10 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 головки;
- баклажани, кабачки — 2 шт.;
- щіпка цукру;
- суміш запашних трав, зелень, сіль.
Етапи приготування:
- Промиваємо «синенькі», поділяємо їх на круглі пласти товщиною до 3 мм Не забуваємо неодмінно рятувати баклажани від гіркоти (соланіну), інакше блюдо придбає неприємний присмак, тому буде безнадійно зіпсовано!
- У такій же формі нарізаємо і кабачки.
- Витягуємо з перців насіння, звільняємо від лушпиння цибулі, рубаємо овочі невеликими шматочками. Подрібнюємо ½ кількості помідорів без шкірки. Інші стиглі плоди шаткуємо тонкими кільцями.
- Розігріваємо мультиварку, встановивши режим «Смаження». Кладемо в чашу приладу масло оливи. Викладаємо по черзі, з періодичністю 5 хвилин, цибуля, перець, маленькі частини помідорів. Додаємо томат-пасту, приправляємо складу сіллю, звичайним цукром, збором прованських трав.
- Відбираємо половину отриманого соусу, поміщаємо в каструлю агрегату кружечки кабачків, баклажанів та помідорів. Збризкуємо продукти маслом оливи, заливаємо залишеною частиною запашного складу.
- Встановлюємо режим «Гасіння», готуємо ще 60 хвилин.
Розкладаємо рататуй з мультиварки по тарілках, поливаємо апетитним соусом.
Рататуй з овочів на сковороді
Представлене блюдо засноване на тому ж класичному рецепті приготування старовинного страви. Отриманий овочевий рататуй відразу привертає увагу своїми незвичайно яскравими фарбами.
Список продуктів:
- олія соняшникова;
- перець солодкий — 3 шт.;
- печериці — 200 г;
- баклажани — 200 г;
- кетчуп — 200 г;
- цибуля-ріпка — 100 г;
- спеціальна (для овочів) приправа — 20 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- сіль, петрушка, перець, інша зелень.
Послідовність приготування:
- В даному виконанні рецепту баклажани і кабачки поділяємо на кубики і обсмажуємо в олії до появи красивою коричневої скоринки.
- Подрібнюємо оброблений цибулю, плоди перцю без насіння, пропущені через часникодавку часникові зубки. Відправляємо овочі в сковороду до решти продуктів, продовжуємо приготування.
- Нарізаємо гриби, додаємо до розміщеним компонентів страви. Приєднуємо кетчуп, нарубану зелень. Тушкуємо продукти на слабкому вогні, періодично перемішуючи масу. Не забуваємо приправити їх сіллю і перцем, посипати ароматними сушеними травами і зеленню.
Ось яка апетитна «полянка» постала перед нами в кінці процесу!
Готуємо в молочно-сирному соусі
Рататуй — чудове блюдо в будь-якому виконанні! Однак страва, подана в молочно-сирному соусі, можна, без сумнівів, визнати ідеальним.
Перелік компонентів:
- масло оливи;
- цукіні і баклажан;
- сік томатів — 250 мл;
- плоди перців трьох кольорів — 3 шт.;
- помідори — 3 шт.;
- сіль, зелень.
Для соусу підготуємо:
- молоко незбиране — 230 мл;
- сир (бажано твердих сортів) — 100 г;
- масло вершкове — 60 г;
- борошно просеянная — 40 г;
- спеції.
Рататуй буде виглядати вишукано, незалежно від рецепту, якщо для створення страви підібрати кабачки, баклажани і помідори однакового діаметру. Оформлені спіраллю овочі особливо апетитно заграють своїми яскравими фарбами!
Технологія отримання страви:
- Підбираємо жароміцний посуд овальної форми розміром приблизно 28х23. Вливаємо свіже масло оливи і сік томатів. Приправляємо складу перцем і сіллю, добре перемішуємо.
- Поділяємо заздалегідь оброблені баклажани на кружечки, викладаємо їх трохи внахлест в томатну суміш. Розкидаємо кілька листів м’яти. Не завадять і гілочки чебрецю або розмарину.
- Далі маємо шар з нарубаних в тій же формі цукіні, потім ряд тонко нарізаних кружечків помідорів. Накриваємо продукти фольгою, запікаємо 40 хвилин при t 200 °C. Знімаємо папір за чверть години до закінчення процесу.
- Тепер займемося соусом. Він чимось нагадує відомий «Бешамель». Розтоплюємо на сковороді масло, не допускаючи сильного нагріву. Приєднуємо порції борошна, продовжуючи безперервно перемішувати склад, цівкою вливаємо незбиране молоко і додаємо сирну стружку (залишаємо трохи для прикраси).
- Солимо і перчимо суміш, одночасно розбиваючи всі з’являються грудочки. Як тільки маса загусне, негайно відсуваємо посуд від вогню.
Наші овочі вже готові. Вони славно підрум’янилися, тому заливаємо рататуй густим молочно-сирним соусом і подаємо столу.
Ситне овочеве блюдо з курячим філе
Немає ніякої необхідності представляти казково смачну страву з овочами і курячим м’ясом, над якими майстерно «почаклуємо», приготувавши неодмінно в духовці.
Склад інгредієнтів:
- олія соняшникова;
- цукіні і баклажан;
- томат-пюре — 40 г;
- перець солодкий;
- сіль/спеції/зелень.
Послідовність приготування:
- Нарізаємо попередньо оброблені овочі (баклажани і цукіні) у вигляді соломки.
- Наступним компонентом стане солодкий перець або його «побратим» типу капм (стручок довжиною конічної форми). Видаляємо плодоніжки і насіння, кришимо овоч кубиками.
- Промиваємо куряче м’ясо, промокаємо серветками. Нарізаємо філе плоскими медальйонами, злегка відбиваємо, обсмажуємо до 7 хвилин. Трохи солимо склад, додаємо томат-пюре і подрібнені помідори. Все перемішуємо, тушкуємо ще чверть години.
- Вистилаємо форму фольгою, викладаємо курятину, приправляємо її спеціями. Далі маємо овочевий склад. Відправляємо оформлене страву в духовку і запікаємо півгодини при температурі 180 °C.
Подаємо страву в гарячому вигляді.
Як готувати рататуй з картоплею
Коли методика отримання східного страви вже не викликає жодних питань, готувати рататуй з картоплею також не складе особливих труднощів.
Список продуктів:
- трави прованські;
- масло оливи — до 30 мл;
- сир твердий — 100 г;
- соус томатний — 200 г;
- баклажан, помідор і кабачок (великі плоди);
- картопля — 3 шт.;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Промиваємо і очищаємо всі овочі. Як завжди, картоплю (без шкірки), кабачок/цукіні, баклажан (не забуваємо про його попередньої обробки) і помідор нарізаємо однаковими пластинами.
- Викладаємо кружечки овочів у формі спіралі, чергуючи їх. Посипаємо утворену «конструкцію» спеціями, прянощами, запашними травами, підібраними за власним уподобанням.
- Заливаємо всю масу соусом томатів і відправляємо розкішну композицію на 40 хвилин в духову шафу (160 °C).
Орієнтиром для закінчення процесу стане м’якість компонентів блюда з урахуванням збереження їх форми. Не забуваємо посипати страву сирної стружкою.
Збираєтеся приготувати рататуй? Правильно! Неодмінно запрошуємо друзів, щоб разом насолодитися прованськими смаками і ароматами чудесного наїдки.