Збалансоване харчування не може бути без участі овочів. Вони є життєво необхідним компонентом повсякденного раціону. Є сотні різновидів овочів і маса способів їх приготування. Супермаркети знайомлять з новими екзотичними овочами, серед яких знайдеться овоч на будь-який смак.
Якщо є свою земельну ділянку, то краще вирощувати свої овочі, тоді вони завжди будуть на вашому столі в максимально свіжому вигляді.
Щоб приготовані овочі залишалися після приготування найбільш корисними шеф-кухарі радять:
– Обробляти термічно овочі слід нетривалий час, щоб не втратити колір, структуру і вага. У тому випадку, коли в рецептах не зазначено час приготування, тоді потрібно варити в незначній кількості підсоленої води, щоб не зливати корисні елементи.
– Багато овочів можна готувати в мікрохвильовій печі. За короткий час вони не втратять колір, структуру, поживні речовини.
– Якщо овочі, які готуєте, надалі повинні підігріватися або охолоджуватися, то їх слід промити під холодною водою негайно після виймання з каструлі. В такому разі зупиняється процес варіння.
– Не варто виливати відвар в якому варилися овочі. Він багатий корисними речовинами. Його краще залишити для приготування соусів, супів, підлив або бульйонів.
Річні молоді овочі швидко готуються. Їх можна обсмажувати на грилі, фарширувати різними начинками, робити різноманітні салати.
Давайте приготуємо фаршировані помідори. Готувати їх будемо 50 хвилин. Вийде 3 порції.
Для приготування фаршированих помідорів візьмемо:
– 450 р фаршу асорті;
– 1 столову ложку довго зернистого рису;
– 1 середню цибулину;
– 1 зубчик часнику;
– 6 середніх помідорів;
– мускатний горіх, сіль і перець, рослинна олія.
До фаршированим помідорів потрібно буде зробити соус з таких продуктів:
– 1 столової ложки борошна;
– 1 склянки молока;
– 3 столових ложок вершкового масла.
Починаємо приготування:
Фарш трошки обсмажуємо на рослинному маслі. Цибулю ріжемо кубиками і також обсмажуємо на іншій сковороді. Додаємо до фаршу і розмішуємо. Подрібнений часник теж вносимо в фарш. Тепер солимо, перчимо і приправляємо мускатним горіхом.
Рис краще відварюйте до напівготового стану. З’єднуємо його з фаршем, розмішуємо.
Тепер займемося помідорами. Їх миємо й обсушуємо. У кожній помідори зрізаємо підставу, не видаляючи плодоніжки. Отримані кришечки викладаємо зрізом вниз на деко. З помідорів старанно ложкою виймаємо м’якоть.
Заповнюємо томати отриманим фаршем і складаємо на деко. Зверху накриваємо помідори листом фольги і ставимо в духовку на 10 хвилин при температурі 200 градусів. Далі фольгу прибираємо і даємо ще підрум’янитися помідорів 10 хвилин.
М’якоть перетворюємо у пюре блендером. Залишилося зробити білий соус. Борошно обсмажуємо на сковороді з вершковим маслом, постійно помішуємо і вливаємо тепле молоко. Томатне пюре вводимо в соус і гарненько розмішуємо.
Фаршировані помідори накриваємо кришечками і подаємо разом з соусом і свіжою зеленню.