Голубці – одне з найбільш яскравих страв, яке відрізняє висока поживність, насичений, багатогранний і багатий смак, а також безсумнівна користь. Більш того, класичний рецепт голубців не вимагає якихось важкодоступних і дорогих компонентів.
Класичний рецепт голубців у каструлі
Голубці допоможуть урізноманітнити щоденний раціон харчування, а також чудово підійдуть для святкового столу. Традиційно вони готуються з листя білокачанної капусти, свіжої або квашеної. Нижче розглянемо, як готувати страву з фаршем і рисом в свіжому капустяному листі.
Вам буде потрібно (на 4 порції):
- капуста білокачанна – велика, кругла головка;
- рис – 1 склянка;
- фарш м’ясний – 300-400 грам;
- коренеплід моркви;
- 2 головки цибулі;
- томатна паста натуральна;
- олія на рослинній основі;
- кріп в будь-якому вигляді;
- спеції;
- сіль, перець;
- сметана.
Як приготувати:
- Цільні листя капусти проварити в глибокій каструлі 5-8 хвилин, закладаючи для зручності невеликі партії. У воді тримати до того моменту, поки вони не стануть еластичними. Вийняти, відкладіть в сторону для охолодження, завантаживши в каструлю наступну порцію.
- Кілька разів промийте рис в теплій воді і залийте його окропом. Відставте в сторону і займіться м’ясом.
- Подрібніть свиняче і яловиче м’ясо на м’ясорубці.
- Додайте дрібно нарізану цибулю. Крупно натріть моркву.
- На сковороді на повільному вогні злегка обсмажте цибулю. Додайте моркву, і продовжуйте тушити 5 хвилин. Влийте порцію томатної пасти.
- Отриману масу остудити, додати у фарш з рисом добре перемішати і загорнути в м’який капустяний лист, надавши форму ковбаски. Обсмажити на сковороді, скласти в каструлю, залити гарячою водою і тушкувати півгодини під кришкою.
Подати в соусі, посипавши зеленню.
Готуємо покроково в мультиварці
Смачними, надзвичайно ніжними, а найголовніше, досить швидкими по часу приготування виходять голубці, зварені в мультиварці.
Використовуємо перелік вищевказаних компонентів і готуємо покроково в мультиварці ароматні голубці:
- Запарюємо листя капусти в окропі.
- Поки промиваємо в холодній воді рис.
- Дрібно нарізаємо цибулю, моркву натираємо, використовуючи крупну тертку.
- Половину цибулі і моркви обсмажуємо на олії.
- Іншу частину додаємо у фарш.
- Рис відварити до напівготовності, фарш підсмажити на соняшниковій олії до готовності.
- Змішати всі компоненти начинки.
- Коли листя капусти стануть м’якими, дістати їх і остудити. З капустяного листа зрізати тверду прожилку або акуратно відбити її. Приблизно на третину листа покласти фарш і щільно загорнути.
- Укласти голубці в чашу мультиварки. Залити овочевим бульйоном або водою і поставити на режим «Гасіння». Так як всі компоненти вже майже готові, потрібно лише дочекатися поки капустяні листи стануть м’якими.
- Голубці з капусти готові. Подавати зі сметаною.
З фаршем і рисом в духовці
Багато господинь задаються питанням, як приготувати в духовці дивовижні голубці, щоб вони були ніжними, смачними і при цьому не переварилися. Використовуємо перелік інгредієнтів, зазначених у класичному рецепті, але враховуємо особливості приготування в духовці.
Як приготувати:
- Застосовуйте керамічну або іншу жаростійкий посуд з кришкою.
- Використовуйте вже наполовину готові компоненти начинки.
- Якщо ви хочете, щоб голубці приготувалися максимально швидко, гарненько распарьте капустяне листя. Фаршируйте їх вже приготовленої начинкою.
- Процес займе в середньому 40 хвилин, при температурі 180-190 градусів.
Після приготування голубців, витягніть їх з каструлі чи казана і красиво викладіть на тарілку, полийте зверху густою домашньою сметаною, посипте заздалегідь порізаною зеленню.
Класика жанру від Лазерсона
Шанований багатьма телевізійний кухар Ілля Лазерсон розкриває свої секрети приготування голубців. Найперше – підварити капустяне листя і відварити до напівготовності промитий рис.
Для начинки кухар використовує свинячий і яловичий фарш в однаковій пропорції. М’ясо Ілля не перемелює, а дрібно нарізає. В якості начинки не обов’язково повинен бути тільки рис і фарш, можна сміливо експериментувати. А ще, Ілля рекомендує перед варінням, обсмажити голубці на рослинному маслі. Це, звичайно, робить процес приготування довше, але смак отримує багатшими.
З курячим фаршем
Особливість страви в тому, що його можна зробити оптимальним по калорійності. Якщо додати мінімум масла, а замість свинячого фаршу – курячий, то голубці можна включити в дієтичне меню. Хоча не обов’язково переслідувати мету зниження поживності, нерідко варто спробувати голубці з курячим м’ясом для різноманітності. Тим більше з такою начинкою голубці готуються на порядок швидше.
Вам знадобиться:
- склянку рису круглозернистого;
- фарш курячий або січене куряче м’ясо – 300 грам;
- капуста – головка;
- цибулина;
- морква;
- зелень;
- олія на рослинній основі.
Як приготувати:
- Прокип’ятити листя капусти.
- Поки вони остигають, приготувати начинку.
- Натерти моркву, нарізати цибулю. Половину овочів обсмажити.
- Змішати м’ясо, рис, обсмажені і сирі овочі. Додати рубану зелень.
- Начинка готова, можна приступати до основного процесу приготування.
- Коли ви їх закрутіть, повністю залийте окропом, посоліть воду. Доведіть до кипіння і зробіть повільний вогонь. За 30 хвилин блюдо буде готово. Швидкість приготування – ще один плюс голубців з курячим фаршем.
Доповнюємо класичний рецепт грибами
Однаково смачними і поживними виходять голубці з грибами, що ще раз говорить про універсальність і геніальності цієї страви.
Таким чином, навіть у піст можна дозволити собі насолодитися чудовим смаком голубців:
- рис – 1 склянка;
- гриби (сухі або свіжі відварені) – 300 грам;
- капуста – 1 головка;
- цибулина;
- морква;
- томатна паста
- зелень;
- рослинне масло.
Як приготувати:
- Спосіб приготування такий же, як і в попередньому рецепті, за винятком додавання грибів замість м’яса.
- Додавання основного компонента абсолютно не позначається на смаку страви. Навпаки, він стає ще багатшим!
Не пропустіть можливості і приготуйте голубці з грибами не лише в піст, але і для нового смаку улюбленої страви.
Готуємо ліниві голубці в каструлі
Кожна дбайлива господиня хоче побалувати сім’ю смачною їжею. На сьогоднішній день існує велика кількість незвичайних рецептів, однак традиційна кухня не повинна відходити на другий план. І не у всіх жінок є час на підготовку. Тому нижче представлений рецепт лінивих голубців, який легкий і швидкий у приготуванні.
Необхідний склад:
- фарш яловичий – 300 г;
- невеликий качан капусти;
- півсклянки рису;
- одне яйце;
- сіль, перець.
Для соусу:
- 150 мл води;
- столова ложка сметани;
- столова ложка кетчупу або томатної пасти;
- столова ложка без гірки борошна;
- сіль, зелень.
Як приготувати:
- Для початку необхідно вимити капусту, натерти на крупній тертці і закинути в каструлю на 30 хвилин, іноді помішуючи. Паралельно можна відварити рис, на пів склянки рису потрібно один стакан води, варити під закритою кришкою, поки вода повністю не википить.
- Далі капусту і рис охолоджуємо, додаємо разом з яйцем у фарш, солимо, перчимо та ретельно перемішуємо. Повинна вийти густа слипшаяся маса. Потім з отриманої маси ліпимо невеликі котлети і викладаємо їх на сковороду в духовку або в мультиварку, попередньо наливши соняшникову олію. Коржі повинні повністю приготуватися.
- Для соусу змішуємо воду з борошном, сметаною і томатною пастою. Заважати до тих пір, поки не розчиняться грудочки борошна. Далі необхідно додати сіль. За бажанням в соус можна додати дрібно нарізану петрушку, кріп і зелена цибуля, або будь-яку іншу приправу. За 5 хвилин до готовності вилити соус в каструлю.
Смачні голубці готові!