Краснодарський соус або Соус «краснодарський» як зазначалось на етикетках скляних банок – це по суті кетчуп, відноситься до епохи радянського часу, але з сучасним кетчупом має небагато спільного, тим більше смаку.
Рецепт краснодарського соусу
Якщо ви хочете відчути ностальгію за страв тих років або, навпаки, спробувати смак першого радянського кетчупу – цей рецепт для вас!
Він не складний у виконанні, тому ви з легкістю зможете приготувати краснодарський соус в домашніх умовах, а якщо сподобається заготовити на зиму.
Краснодарський соус в домашніх умовах
Час приготування: 1 ч.
Кількість: 500 гр.
Інгредієнти:
- Помідори червоні м’ясисті – 10 середовищ. шт.;
- Яблука солодкі – 4-5 шт.;
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.;
- Кориця мелена – 1 / 3 ч. л.;
- Мускатний горіх мелений – 1 / 3 ч. л.;
- Гострий червоний перець – ½ стручка або 13 ч. л. меленого;
- Цукор або мед – 1 ч. л.;
- Сіль – ½ ч. л.;
- Оцет 9% – 2 ст. л.;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Шматочок марлі і нитка.
Приготування:
Неочищені помідори кладемо в каструлю і заливаємо двома столовими ложками води. Ставимо на маленький вогонь і тушкуємо про тих пір, поки помідори не стануть м’якими. Дістаємо їх, охолоджуємо і протираємо через сито, решту насіння і шкірку викидаємо. У вас повинно вийти томатне пюре густої консистенції в обсязі приблизно півтори склянки.
Беремо яблука, розрізаємо навпіл, вирізаємо серцевиною і, як помідори, тушкуємо їх в каструльці. Дістаємо, остуджуємо і пропускаємо через сито. На виході повинен вийти цілий 1 стакан яблучного пюре.
Якщо томатного або яблучного пюре вийде трохи більше або менше, нічого страшного, невелика диспропорція не зіпсує смак соусу.
Також всі ці пюре можна приготувати напередодні і робити соус в 2 етапи, якщо не вистачає часу зайнятися всім відразу.
Викладаємо обидва пюре в каструлю, перемішуємо до однорідної маси, і тушкуємо на маленькому вогні протягом 20 хвилин. Кришкою каструлю краще прикрити, оскільки пюре в процесі варіння може стріляти і розбризкувати майбутній соус на плиту.
Беремо приготований заздалегідь шматочок марлі, викладаємо на нього всі спеції (чорний і гострий перець, корицю, мускатний горіх). Зав’язуємо ниткою у вигляді мішечка і кидаємо в каструлю до пюре. Також додаємо сіль і цукор. Якщо ви збираєтеся замість цукру використовувати мед, то потрібно пам’ятати, що якісний і запашний мед може надати особливий аромат і смак майбутнього соусу.
Продовжуємо тушкувати на повільному вогні ще 10 хвилин. Далі додаємо оцет і дрібно нарізаний часник. Залишаємо тушкуватися ще 5 хвилин. Далі вимикаємо вогонь, дістаємо марлевий мішечок і все – краснодарський соус готовий!
Як приготувати краснодарський соус
Соус охолодити, за цей час він встигає настоятися і можна подавати на стіл. Краснодарський соус підходить до м’яса, спагеті і відвареної картоплі.
У розпал сезону помідорів, натуральним смачним соусом має сенс запастися про запас. Якщо ви зважилися зробити запаси краснодарського соусу на зиму, сміливо можете використовувати цей рецепт.
Робите соус за рецептом, розкладаєте його гарячим по стерилізованим банкам, закатываете або закриванні кришки і укутываете теплою ковдрою до повного охолодження.
З обсягу зазначеного в рецепті, вихід соусу виходить близько 500 мл, тому для заготовок соусу краснодарського на зиму потрібно помножити кількість інгредієнтів на число банок, які ви плануєте закрити.
Кілька порад з приготування краснодарського соусу:
1. Чим мясистее помідори, тим більше вийде томатного пюре. Або беріть менше помідорів або більше яблук.
2. Якщо вас бентежать шматочки часнику в соусі або його неоднорідність, перед останнім етапом гасіння пропустити масу через блендер, тоді консистенція соусу буде однорідною і блискучою.
3. Перед цим же фінальним гасінням спробуйте соус і досоліть або досластите по своєму смаку.
Приємного апетиту!