Рецепт квасу з чорного хліба

Рецепт хлібного алкогольного квасу

Зазвичай домашній квас з дріжджами містить не більше 1.2% спирту, але для любителів міцних напоїв можна приготувати «п’яний квас», зберігаючи його традиційний смак.

  • 300 грам обсмажених сухарів засипається в 5-літрову ємність і заливається 3 літрами окропу, накривається кришкою і залишають у приміщенні на 3 години.
  • Настоявшаяся рідину проціджують у тару для бродіння.
  • Розмоклі сухарі заливаються 2 літрами окропу і витримуються ще приблизно годину. Після закінчення часу рідину проціджують, сухарі віджимаються і викидаються.
  • Другий настій вливається до першого, в тару додається 5 грам дріжджів швидкодіючих або 30 грам свіжих, розведених у склянці хлібної рідини. Туди ж всипається 3 грами лимонної кислоти і 300 грам цукру.
  • Вміст перемішується, прикривається рушником і залишають на 10 годин в теплому і темному місці. Якщо через 2-3 години з’явиться піна і почнеться характерне шипіння, можна бути впевненим, що успішно почався процес бродіння.
  • Після закінчення 10 годин необхідно спробувати заграв напій на смак. Якщо квас має малу міцність, то в тару всипається ще 200 грам цукру, акуратно перемішується і залишається на 4-5 годин.
    Кількість цукру, внесеного невеликими порціями, регулює фортеця готового напою і може варіюватися від 300 грам до 1.5 кг. При використанні максимальної кількості, квас буде містити до 13% спирту.
  • Процедуру додавання цукру потрібно повторювати до тих пір, поки напій досягне необхідної фортеці та солодощі.
  • Витримавши квас 4-5 годин після останньої порції всыпанного цукру, квас розливають у пластикові пляшки і щільно закривається. Якщо пляшки прибрати в холодильник, то бродіння зупиниться.
  • Термін придатності «п’яного квасу» — до 10 днів.
Дивіться також:  Кава Лавацца: види і опис, як готувати, щоб було смачно