У сучасному світі в магазинах можна знайти навіть готове тісто. Але тісто приготоване в домашніх умовах, більш смачне, натуральне і корисне. Тісто можна готувати для різноманітних страв. Тісто листкове можна використовувати для пирогів і пиріжків, піци та іншої випічки. Приготувати тісто вдома не складе великої праці. Приготувавши один раз домашнє тісто, ви більше не захочете купувати його в магазині.
Листкове тісто є дуже смачним, хрустким і легким і підходить для різних виробів. Його можна зробити дріжджовим або прісним, класичним, вершковим, сирним або іншим. Для приготування листкового тіста потрібно багато масла або маргарину.
Основні принципи приготування листкового тіста
- 1. Мука повинна бути високої якості. Її потрібно просіяти з допомогою сита.
- 2. Вода повинна бути холодна. Воду можна замінити молоком, тісто від цього буде ще смачніше, але буде менш еластичним. Краще всього використовувати їх один до одного.
- 3. Для більш пишного і ніжного тіста можна використовувати яєчні жовтки замість води або молока.
- 4. Завдяки солі тісто можна зробити більш пружним, але не варто захоплюватися, щоб не нашкодити смаку.
- 5. Жирність використовуваного масла впливає на пишність тесту. Масло рекомендується додавати в самому кінці приготування тіста.
- 6. Щоб зробити тісто більш еластичним використовуйте сік лимона або трохи оцту.
Рецепт листкового тіста
Час приготування – 60 хвилин.
Кількість порцій – 1 шт.
Дуже важливо правильно розкачати листкове тісто. Олія повинна вбиратися в шари. Не можна під час розкочування, щоб тісто розривалося, т. до. воно втратить свою легкість, і стане твердим і слипшимся. Розкачувати тісто потрібно плавними рухами за допомогою качалки, щоб масло не прорвалося назовні.
Склад продуктів для листкового тіста:
- 1. 600 грам пшеничного борошна.
- 2. Вода – один стакан.
- 3. Одна четверта ч. л. солі.
- 4. 350 грам вершкового масла.
Покрокове приготування листкового тіста
Борошно змішують з сіллю, трохи борошна залишаємо для присипки. До них вливається вода і масло, яке попередньо розтоплюємо. Тісто треба вимішувати хвилину, загортаємо плівкою і залишаємо в холодильнику на 60 хвилин. Масло, що залишилося необхідно розкатати до одного сантиметра.
Тісто розрізаємо по центру і розкачуємо на чотири пласта, серединку не чіпаємо. В серединку кладемо масло і накриваємо його пластами, які ми розкатали. Воно повинно бути вкутане повністю. При нестачі тіста, трохи розтягуємо його. Потім посипаємо тісто борошном, відбиваємо з допомогою качалки і розгортаємо в прямокутник. Пласт, який в результаті вийшов слаживаем три рази, загортаємо плівкою і ставимо в холодне місце на одну годину. Потім ще 4 рази розкачуємо у зворотний бік.
Листкове тісто з сиром
Час приготування – 60 хвилин.
Кількість порцій – 1 шт.
Сир потрібно використовувати м’який, ніжний, без грудочок, тоді вироби будуть шаруваті і розсипчасті.
Склад продуктів для листкового сирного тіста:
- 1. Борошно – 300 грам.
- 2. 250 грам м’якого домашнього сиру.
- 3. 150 грам вершкового масла.
- 4. Сіль.
Приготування листкового сирного тіста
Борошно змішується з маслом, сиром. Інгредієнти трохи присаливаем. Масло повинне бути м’яким для податливості та еластичності. Тісто загортається плівкою і відправляється в холодне місце на ніч. Після цього воно готове до використання. Тісто в холодильнику може зберігатися близько тижня. Таке тісто можна використовувати для пиріжків, круасанів, листкових трояндочок, пирогів, тістечок.
Ви можете вибрати виріб за своїм смаком. Листкове тісто можна використовувати для десертів, а також в солоному варіанті. Начиняти слойки можна різними добавками: зеленню, часником або іншими. Солодкі слойки відмінно підходять до чаю. Для їх начинки можна використовувати сир, курагу, чорнослив, горіхи, цукати і свіжі фрукти.