Пиріг – одне з найпопулярніших страв у світі. Його готують не тільки на урочисті заходи, але і в повсякденному житті. Для всіх, хто бажає порадувати своїх рідних чимось незвичайним і смачненьким, пропонуємо приготувати м’ясний пиріг в духовці. Рецептів цієї страви безліч, тому ми розглянемо тільки найцікавіші.
М’ясний пиріг в духовці з фаршу
Щоб приготувати смачний м’ясний пиріг на 6 порцій знадобиться дві години часу і наступні продукти:
- власне сам фарш 300 г (можна використовувати готовий, але краще зробити його самостійно);
- одна цибулина;
- 200 г борошна;
- 200 мл молока;
- стограмова пачка маргарину;
- яйце куряче – 2 шт.;
- 2 чайн. ложки сухих дріжджів (з гіркою);
- масло вершкове 20-30 г;
- сіль, цукор і чорний мелений перець.
Рецепт тіста для м’ясного пирога в духовці в основному мало чим відрізняється від солодких пирогів. Для початку натріть маргарин на грубій тертці (бажано перед цим його добре охолодити). Збийте одне яйце віночком і додати маргарин. Розведіть дріжджі в теплому молоці, насипте 1чайн. ложку солі, 1 ст. ложку цукру і трохи перцю. Залийте цією сумішшю яйце з маргарином і потроху додавайте борошно. Вимісіть густе тісто і поставте його в холодильник приблизно на годину.
Поки тісто охолоджується, потрібно приготувати начинку. Цибулю очистіть від шкірки і наріжте невеликими кубиками. Обсмажте в маслі на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин. Після додайте до цибулі фарш і потримайте на сковороді ще 10 хвилин, поки м’ясо злегка не змінить свій колір. Після цього дайте начинці охолонути.
Після закінчення години дістаньте тісто з холодильника і добре розкачайте, щоб вийшов конус. По центру викладіть фарш з цибулею. Надріжте краї тіста на смужки з кроком в 2 см, і накрийте ними начинку внапуск. Змастіть пиріг зверху яєчним жовтком і поставте його запікатися в духовку на 40-45 хвилин при температурі 175 градусів. Перед подачею зачекайте, поки повітряне тісто трохи охолоне.
Як приготувати м’ясний пиріг в духовці на швидку руку
Якщо часу дуже мало і потрібно вразити всіх своїми кулінарними здібностями, приготуйте м’ясний пиріг на 6 осіб менше ніж за годину.
Для тіста візьміть такі продукти:
- борошно просеяная 250 г;
- майонез і сметана за 3 стіл. ложки;
- 4 яйця;
- 100 г твердого сиру
- 0,5 чайн. ложки соди + оцет або лимонний сік, щоб погасити;
- сіль.
Для приготування начинки знадобляться:
- 250 г м’яса;
- 200 г печериць;
- ріпчаста цибуля-1-2 шт.;
- масло вершкове 30 г;
- сіль і спеції за смаком.
Бажано, щоб всі продукти були кімнатної температури – це допоможе прискорити процес приготування.
Отже, яйця злегка збийте і, продовжуючи помішувати, додати майонез, сметану, погашену соду, сіль і борошно. Всі інгредієнти добре перемішайте, поки консистенція не стане однорідною. Цибулю наріжте квадратиками і поставте обсмажуватися на сковороді. В цей час промийте і наріжте невеликими шматочками гриби і викладіть їх до смаженій луку. Подрібніть м’ясо і додайте його до решти начинки, присипте спеціями і сіллю. Обсмажуйте всі інгредієнти до напівготовності ще 7-8 хвилин.
Увімкніть духовку на 180 градусів, щоб вона прогрілася. Дістаньте противний або форму для випікання і змастіть дно маслом (можна посипати борошном або застелити папером для випікання). Вилийте туди половину рідкого тіста, потім викладіть обсмажену начинку і залийте залишилася масою. Випікайте в духовці 25-30 хвилин при температурі 200 градусів. Потім викладіть на тарілку і дайте охолонути.
Подавати м’ясний пиріг можна не тільки на основну страву, але і замість хліба як доповнення до бульйону.