Морквяна запіканка, рецепт якої ми пропонуємо приготована за рецептами наших бабусь, трішки підкоректований до сучасних умов і тим плитам, які замінюють нам сільські печі. Як ви, можливо, пам’ятаєте в селах все робили на молоці або на кисломолочних продуктах. Тому сирно-морквяна запіканка, погреет душу своїм забутим смаком не тільки дорослих, але і наших маленьких дітей.
Покроковий рецепт дитячої сирно-морквяної запіканки
Інгредієнти для запіканки:
Інгредієнти для соусу:
Як приготувати сирно-морквяну запіканку:
Крок перший – підготовка: Тушкуємо моркву. Моркву ретельно промити, натерти на тертці для корейської моркви (якщо немає, то на звичайній), терти під кутом, не варто її робити довгою, як для корейської, в металевому сотейнику (ковші) розтопити 10 гр. вершкового масла, влити, краще гаряче, молоко, потім покласти підготовлену моркву, цукор і щіпку солі і тушкувати на дуже маленькому вогні (або на одиничці, якщо плита електрична) протягом близько 30-40 хвилин. Спробуйте морква, вона повинна бути готовою, але не м’яко, розгрузлій.
Крок другий, готуємо сирно-морквяну масу: Якщо готуєте з родзинками, то родзинки добре промити в проточній воді, хвилин на 10 замочити в теплій. Яйце куряче розділити на жовтки і білки, близько чайної ложки жовтків відкласти окремо (для змащування поверхні запіканки), білки додати дрібку солі, потім збити віночком або міксером. Півпачки вершкового масла розтопити до стану густого крему – близько 55 ºс і змішати з жовтками розтертими з ложкою цукру, постійно помішуючи, не давати жовтків згорнутися. Змішати сир, тушковану в молоці моркву, вершкове масло з жовтками, додати ванілін, розпушувач, ізюм (за бажанням), обережно вимішують поступово додаючи манну крупу, цукор-пісок (приблизно півсклянки), в самому кінці додати збиті білки і довести масу до однорідного стану.
Крок третій: Візьміть фору для випікання змастіть рослинною олією і поверх масла, посипте панірувальними сухарями (їли використовуєте гнучкий термопластик, то ні масло, ні сухарі не потрібні). У форму викладіть приготовану масу і зверху потрібно змастити залишеним жовтком, для яскравого кольору.
Крок четвертий, випікання: Заздалегідь розігрійте духовку до температури 130с, вниз поставте низьку каструлю з киплячою водою (зверніть увагу на ручки каструлі, вони повинні бути залізними, інакше розплавляться). Поставте В духовку підготовлену форму з запіканкою і при Т – 130 º С, випікайте 20-25 хвилин, потім підніміть температуру до 200º С і випікайте ще 10-15 хвилин, уважно слідкуйте за запіканкою, не дайте їй підгоріти. Готову запіканку дістати з духовки і поставити охолоджуватися.
НЕ залишайте готову запіканку в плиті, сир при довгому впливі високої температури може розплавитися!
Крок п’ятий – робимо соус: З персика, після обшпарювання знімає шкіру, видаляємо кісточку і дрібно нарізаємо кубиком. У сотейник кладемо цукор, злегка змочуємо водою і як тільки зашипить вливаємо біле вино, якщо є. Потім додаємо в сотейник персиковий сік і розмішуємо до повного розчинення цукру, кладемо нарізану персик, горошок рожевого перцю, і выпариваем до легкого загусання, додати ромову есенцію. Охолодити.
Крок шостий: Готову запіканку виймаємо з форми, розрізаємо на порції, викладаємо на тарілку і поливаємо соусом. Дитяча або як називають деякі морквяна запіканка як у дитячому садку готова! 🙂
Приємного апетиту!