У моєї бабусі посеред двору росла стара слива, і її плоди починали дозрівати як раз тоді, коли ми приїжджали на літні канікули. Кожен день бабуся пекла різні смаколики зі сливою – пиріжки, рогалики, печиво та ін. З особливим трепетом я згадую неймовірно смачний пиріг зі сливами, запам’ятався мені він ніжним, м’яким тестом, схожим на бісквітне, і соковитою начинкою, перетворилася майже в мармелад. Тільки пізніше, коли я сама стала кулінаром, я зрозуміла, що цей пиріг був приготований за мотивами відомого французького пирога «Татен». Родзинка цього пирога в тому, що начинка кладеться на дно форми і заливається зверху рідким тістом. В результаті сливи пускають сік і карамелізуються, а тісто виростає, стає пишним і ніжним. Після випікання пиріг перевертається, і начинка виявляється зверху, перетворюючись в ароматну шапочку. Пропоную і вам приготувати такий пиріг зі сливами, рецепт настільки простий, що приготувати за нього зможе навіть початківець кулінар.
Як приготувати пиріг зі сливою
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 300 г (2 склянки без гірки);
- Молоко тепле – 220 мл;
- Цукор – 0,6 склянки;
- Курячі яйця (великі) – 2 шт.;
- Розпушувач для тіста – 2 ч. ложки;
- Вершкове масло (кімнатної температури) – 50 р;
- Ванільний цукор – 5 р.
Для начинки:
- Сливи свіжі – 500 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Цукор – 100 г;
- Волоські горіхи (подрібнені) – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Свіжі сливи (бажано брати солодкі) розділити навпіл і видалити кісточку.
- Для тіста розтопити вершкове масло, змішати з яйцями і злегка теплим молоком (близько 20 градусів).
- З’єднати в глибокій мисці всі сухі інгредієнти (цукор, просіяне борошно, розпушувач і ванільний цукор), зробити невелике поглиблення і вилити туди молочно-яєчну суміш. Завдяки цьому буде легко замісити тісто без грудок. Тісто вийде досить рідке, по консистенції трохи густіше заварного крему.
- У невеликій каструльці розтопити вершкове масло, додати цукор і добре прогріти отриману суміш.
- На дно форми для випікання щільно викласти половинки слив серединкою вниз.
- Зверху вилити розтоплене вершкове масло з цукром.
- Рівномірно розподілити тісто і відправити форму в холодну духовку. Поступово довести температуру до 180 градусів і випікати до сухої сірники (приблизно 25 хвилин). Пиріг вийняти з форми, перевернувши догори дном і посипати цукровою пудрою.
Чеський пиріг зі сливами
Інгредієнти:
- Охолоджене Масло вершкове – 130 г;
- Борошно пшеничне – 1,5 склянки;
- Цукор – 100 г;
- Сіль – 0,25 ч. ложки;
- Яйце куряче – 1 шт.
Начинка:
- Слива – 500 г;
- Жовток – 1 шт.;
- Кориця – 0,5 ч. ложки;
- Цукор – 0,75 склянки.
Приготування:
- Збити з цукром і сіллю яйце до утворення пишної піни. Миску з отриманою масою накрити харчовою плівкою і охолодити в холодильнику протягом 15 хвилин.
- Охолоджене вершкове масло розім’яти з борошном. Обов’язково використовуйте саме добре охолоджене масло, інакше маса вийде дуже маслянистої і пісочне тісто не вийде. Додати охолоджену яєчну суміш, добре вимісити до однорідності.
- Обернути тісто харчовою плівкою і відправити в холодильник чекати своєї години, а тим часом приготувати начинку.
- Сливи добре промити, видалити кісточку, залишивши цілими половинки.
- Цукор змішати з корицею. Відокремити жовток і збити його віночком.
- Всі підготовчі роботи виконані, тепер потрібно діяти дуже швидко, щоб пісочне тісто не встиг розтанути.
- 2/3 охолодженого тіста розкачати трохи більше розміру форми. Викласти тісто в змащену вершковим маслом форму для випікання і сформувати бортики.
- В отриману основу викласти рівним шаром підготовлену сливу.
- Засипати зверху цукром, змішаним з корицею.
- З решти третини тіста сформувати широкі смужки і викласти на верх пирога сіточкою. Родзинкою чеського пирога є саме широка сіточка, на відміну від російських пирогів.
- Змастити сіточку збитим жовтком.
- Випікати пиріг в розігрітій духовці 40 хвилин. Готовий пиріг порізати великими шматками і подавайте разом з чорним чаєм або каркаде.