У кулінарному світі існує безліч рецептів кексів з какао. Цей десерт завоював серця практично кожної людини, починаючи з раннього віку і до глибокої старості. Спробувавши одного разу кекс з какао, запам’ятається надовго його приємний і ароматний смак.
Для різноманітності смаку випікають кекси з сиром, сухофруктами, гарбузом, шоколадом, покриті глазур’ю і без неї. Форма кексів також залежить від бажання кулінара. Вони можуть випікатися в маленьких формочках або у вигляді одного великого кексу.
Для приготування кексу з какао за традиційним рецептом знадобляться:
- – 12 формочок для кексів;
- – 500 г борошна;
- – 1 чайна ложка розпушувача;
- – ванільний цукор;
- – 400 г цукрового піску;
- – 4 яйця кімнатної температури;
- – 250 р вершкового маргарину або масла;
- – 3 столові ложки порошку какао (хорошої якості);
- – склянка молока (кімнатної температури) + 3 столові ложки для тіста з какао;
- – цедра апельсина.
Готується такий кекс всього 80 хвилин.
Отже, займемося приготуванням кексу:
Яйця збиваємо до збільшення їх в об’ємі приблизно в два рази. Не зупиняючись, підсипаємо цукор і продовжуємо збивати ще 7 хвилин.
Якщо масло або маргарин дуже тверді, то можна розм’якшити їх на водяній бані або в мікрохвильовій печі. В яйця з цукром вводимо маргарин, а потім борошно, все це вимішуємо. Підсипаємо розпушувач і ванільний цукор. Розмішуємо тісто, вносимо цедру апельсина, частину молока і знову помішуємо до однорідності тесту.
Готове тісто має стікати з лопатки у вигляді стрічки. 1/3 частина тесту потрібно відлити і додати какао і молоко, що залишилося, добре вимісити.
Духовку попередньо прогріваємо до 170 градусів. Беремо формочки для кексів, промазуємо їх маргарином або маслом і припорашиваем борошном. Якщо борошна насыпалось більше необхідного, то потрібно перекинути і постукати зверху, тоді надлишок борошна висиплеться.
Першою наливаємо білу частину тесту, а поверх неї з какао. Випікатися кекси будуть 60 хвилин. Перевіряти готовність можна дерев’яною шпажкою, якщо після проколу на ній не залишилося тіста, значить, страва готова.
Кекси краще залишити остигати в духовці. Після повного охолодження можна присипати їх цукровою пудрою.
Шоколадні кекси теж вельми популярні десерти, вони випікаються із здобного тіста з какао-порошком.
Шоколадний кекс з какао і скоринкою з сиру:
Цей десерт сподобається тим, хто не дуже любить сир, але в цьому варіанті він навіть не відчувається.
Готувати будемо з такого набору продуктів:
- – 2 склянки борошна;
- – 3 яйця (2 підуть в тісто, а 1-в начинку);
- – маргарин-1 пачка;
- – склянка сметани;
- – 1,5 склянки цукор (1 склянка піде в тісто, половинка склянки в начинку);
- – сир 100 г;
- – сода 1 чайна ложка;
- – сіль 0,5 чайної ложки;
- – какао 2 столові ложки.
Порцій вийде 6, а готуватися кекс буде 1 годину.
Приготуємо шоколадний кекс з какао і скоринкою з сиру:
Змішуємо м’який маргарин з вершковим маслом, яйцями, цукром і сметаною. Окремо всипаємо борошно, соду і сіль. Розмішуємо все окремо, а потім з’єднуємо в одному посуді. Суміш повинна однорідною, тепер додаємо какао. Сир змішуємо з яйцем і цукром, розмішуємо.
У форму накладаємо половину тіста, зверху сирну масу, а потім знову тісто. Всю поверхню знову заповнюємо сирною масою. Духовку виставляємо на 180 градусів, нехай добре розігріється. Дбати кекс буде близько 50 хвилин.
Нетерплячим ласунам сподобається прискорений метод приготування кексу. На цей раз у нього не потрібно додавати какао.
Кекс в мікрохвильовці без какао:
Візьмемо для цього кексу ось такі компоненти:
- – борошно 250 г;
- – цукру 110 г;
- – трохи ваніліну;
- – 2 чайні ложки розпушувача;
- – 2 яйця;
- – половину склянки молока;
- – 100 мл рослинного масла;
- – заморожену вишню 150 р.
Готуватися кекс без какао з вишнями буде 20 хвилин, розраховано на 4 порції.
Отже, почнемо:
Збиваємо молоко з яйцем, цукром, розпушувачем, ваніліном, сіллю і рослинним маслом. З’єднуємо з борошном і замішуємо тісто. Форму для мікрохвильовки намазуємо рослинним маслом і виливаємо в неї тісто, враховуємо, що воно підніметься.
Зверху трохи вдавлюючи, розкладаємо вишню. Потужність мікрохвильової печі повинна бути 750 Вт, виставляємо на 15 хвилин. Готового кексу потрібно трохи охолонути, а потім можна діставати.
Кекс в мультиварці з какао і медом:
Готуватися такий десерт буде 70 хвилин, можна пригостити ним 8 осіб.
Для цього ніжного кексу потрібно взяти:
2 яйця, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки меду, чверть склянки рослинного масла, 1 склянка борошна, 0,5 чайної ложки соди, какао 1 столову ложку, 0,5 склянки гарячої води і вершкове масло для змащування форми.
Мультиварку виставляємо на функцію «випічка». У мисці починаємо збивати яйця з цукровим піском. Додаємо рослинне масло, мед, борошно, соду і дуже ретельно змішуємо. Приливаем гарячу воду і ще розмішуємо. У підготовлену форму виливаємо майбутній кекс і ставимо в мультиварку на 55 хвилин. Готовий кекс можна припорошити цукровою пудрою.