Навіть тим, хто особливо не шанує субпродукти, варто хоча б раз спробувати котлети з курячої печінки. Це смачне і дуже корисне блюдо, яке готується легко і досить швидко. За смаком вони більше нагадують печінкові оладки. Відмінно поєднуються з будь-яким гарніром – картопляне пюре, гречка, макарони. Рис краще не використовувати як гарнір, він сухуватий для печінки. Гарні котлетки і як самостійне блюдо. В такому випадку подають їх зі сметаною або спеціальним соусом. Печінка чудово поєднується з зеленню, особливо добре з нею йдуть базилік, чебрець, кінза. Причому зелень слід додавати у фарш, дрібно порубавши ножем. Чудово доповнить печінкові котлетки свіжий зелений лук.
Готуються такі котлети досить просто і неймовірно швидко, так що курячі котлети з печінки справжній порятунок, коли раптово з’являються гості.
Із загальних рекомендацій – курячу печінку краще спочатку промити і злегка обшпарити окропом (поки не побіліє). Тоді ваші соковиті смачні котлетки не будуть гірчити. Після цього її потрібно трохи обсушити. Так як фарш для котлет виходить кілька рідким, в нього додають борошно (або манку, вона додасть пишність і легкість). Постарайтеся котлети довго не смажити, вони швидко стають сухими. На сковорідку зазвичай викладають фарш ложкою, намагаючись не давати занадто розтікатися.
Варто набрати в пошуковику «Котлети з курячої печінки рецепт» – і вам буде запропоновано безліч варіантів. Серед них є і зовсім прості, і досить оригінальні. Ось лише кілька з них для прикладу.
Звичайні котлети з курячої печінки
Це швидше все ж оладки, так як фарш виходить трохи рідким. Згідно рецепту для таких котлет потрібно:
- 1. Грам 300 курячої печінки
- 2. Два яйця
- 3. Дві цибулини
- 4. Зелень
- 5. Сіль і спеції за вибором
В м’ясорубці або блендері подрібнюють печінку, цибулю, додають зелень і яйця. Якщо фарш ну зовсім рідкий – можна додати трохи борошна (панірувальні сухарі, манку). Обсмажують як звичайні оладки. Як варіант – у таке тісто додають попередньо відварений рис, а цибулю спочатку обсмажують, тоді котлети виходять вже більш пишними, соковитими і об’ємними.
Котлети «серцеві»
Більш складний і цікавий рецепт.
- 1. Двісті п’ятдесят грам курячих сердечок і стільки ж курячої печінки.
- 2. Два яйця
- 3. Дві ріпчасті цибулини
- 4. Близько п’яти столових ложок борошна (або манка, для пишноти)
- 5. Дві невеликі морквини
- 6. Чотири середніх картоплини
З сердечок попередньо видаліть прожилки. Печінка і сердечка промивають і злегка підсушують. Всі подрібнюється блендером або перемелюється в м’ясорубці. Деякі воліють морквину натерти на середньої або дрібної тертці. Додайте дрібно порізану зелень і улюблені спеції. На сковороду викладають ложкою і обсмажують як звичайні оладки.
Печінкові котлети з курячої печінки з додаванням свинячого сала
На один кілограм печінки береться 100 грам свинячого сала, два яйця, 1 цибулина, близько п’яти столових ложок борошна (манка) і спеції. Можна додати пару невеликих морквин. Всі подрібнюється блендером до повного зникнення грудочок і обсмажується як оладки.