Самса – це відома випічка східної кухні з листкового або звичайного тесту, з додаванням різноманітної начинки. Самсу часто називають «пиріжками по-узбецьки», які традиційно готують в глиняній печі – тандирі. У домашніх умовах також легко приготувати цю хрустку і ситну випічку, використовуючи духовку.
Рецепт самси з листкового тіста з сиром
Інгредієнти:
Тісто можна використовувати готове, але рекомендується зробити самостійно. Приготування тіста досить швидкий і простий процес.
Для листкового тіста:
- Борошно – 450 гр
- Вода – 250 мл
- Вершкове масло – 120 гр
- Сіль – 1 чайна ложка
Для начинки:
- Ропні сир (сулугуні, бринза, сир моцарелла, адигейський) – 350 гр
- Збитий жовток – 1 шт.
Спосіб приготування самси з листкового тіста з сиром:
- Влити воду в глибоку миску і додати чайну ложку солі.
- Поступово всипати в миску борошно, замішуючи тісто.
- Як тільки тісто буде готове, тонко розкачати його, для отримання прямокутної форми. Рекомендується періодично присипати тісто борошном під час розкочування качалкою.
- На мінімальному вогні розтопити вершкове масло або скористатися мікрохвильовою піччю.
- Повністю змастити готовий пласт тіста вершковим маслом.
- Можна складати тісто вдвічі, трохи розкачати і кожен раз промащувати маслом, поки не вийде невеликий конверт. Або ж скачати промазанный пласт в тугий рулет.
- Запакувати тісто в харчову плівку і покласти в холодильник на 2 години.
- Ропні сир натираємо на крупній тертці, трохи солимо.
- Охолоджене тісто розгортаємо в невеликий джгут і нарізати на шматочки. Кожен шматочок розкачати качалкою до форми коржі потрібних розмірів.
- На середину кожного коржика викладаємо натертий сир.
- За бажанням можливо додати дрібно нарізану свіжу зелень.
- Слід щільно і гармонійно скріпити краї коржа, роблячи майбутню форму самси. Вона може бути круглої, трикутної та прямокутної. Головне щільно защипывать краї тіста, інакше сир витече назовні.
- Змащуємо готову самсу збитим яєчним жовтком.
- У духовку, розігріту до 200 °С, деко викладаємо з самсою, змащене маслом.
- Протягом 25 хвилин слід випікати самсу з листкового тіста з сиром.
- Готову самсу вийняти з духовки, накрити кухонним рушником і залишити в протягом 10 хвилин.
Неймовірно смачна і соковита самса готова! Приємного апетиту!