Рецепт самси з сиром з листкового тіста

Самса – це відома випічка східної кухні з листкового або звичайного тесту, з додаванням різноманітної начинки. Самсу часто називають «пиріжками по-узбецьки», які традиційно готують в глиняній печі – тандирі. У домашніх умовах також легко приготувати цю хрустку і ситну випічку, використовуючи духовку.

Рецепт самси з листкового тіста з сиром

Інгредієнти:

Тісто можна використовувати готове, але рекомендується зробити самостійно. Приготування тіста досить швидкий і простий процес.

Для листкового тіста:

  • Борошно – 450 гр
  • Вода – 250 мл
  • Вершкове масло – 120 гр
  • Сіль – 1 чайна ложка

Для начинки:

  • Ропні сир (сулугуні, бринза, сир моцарелла, адигейський) – 350 гр
  • Збитий жовток – 1 шт.

Спосіб приготування самси з листкового тіста з сиром:

  • Влити воду в глибоку миску і додати чайну ложку солі.
  • Поступово всипати в миску борошно, замішуючи тісто.
  • Як тільки тісто буде готове, тонко розкачати його, для отримання прямокутної форми. Рекомендується періодично присипати тісто борошном під час розкочування качалкою.
  • На мінімальному вогні розтопити вершкове масло або скористатися мікрохвильовою піччю.
  • Повністю змастити готовий пласт тіста вершковим маслом.
  • Можна складати тісто вдвічі, трохи розкачати і кожен раз промащувати маслом, поки не вийде невеликий конверт. Або ж скачати промазанный пласт в тугий рулет.
  • Запакувати тісто в харчову плівку і покласти в холодильник на 2 години.
  • Ропні сир натираємо на крупній тертці, трохи солимо.
  • Охолоджене тісто розгортаємо в невеликий джгут і нарізати на шматочки. Кожен шматочок розкачати качалкою до форми коржі потрібних розмірів.
  • На середину кожного коржика викладаємо натертий сир.
  • За бажанням можливо додати дрібно нарізану свіжу зелень.
  • Слід щільно і гармонійно скріпити краї коржа, роблячи майбутню форму самси. Вона може бути круглої, трикутної та прямокутної. Головне щільно защипывать краї тіста, інакше сир витече назовні.
  • Змащуємо готову самсу збитим яєчним жовтком.
  • У духовку, розігріту до 200 °С, деко викладаємо з самсою, змащене маслом.
  • Протягом 25 хвилин слід випікати самсу з листкового тіста з сиром.
  • Готову самсу вийняти з духовки, накрити кухонним рушником і залишити в протягом 10 хвилин.
Дивіться також:  Як і скільки смажити печінку

Неймовірно смачна і соковита самса готова! Приємного апетиту!

Прокрутка до верху